PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 430EX działa tylko tryb manual

Nicola
26-02-2012, 20:55
Witam wszystkich.
Źle się dzieje z moją lampą Canon 430EX nie synchronizuje się z aparatem w trybie ETTL (sprawdziłam na dwóch aparatach 7d i 1ds). Działa tylko manual i to tylko na pełnej mocy. Czy ktoś miał podobny problem?

sylwek2k
27-02-2012, 22:05
na 99% padl Ci tranzystor IGBT, odpowiedzialny za przerywanie blysku /a tym samym za regulacje mocy lampy w manualu i e-ttl-u/

Koszt samego tranzystora to 20-40 zeta...

Nicola
27-02-2012, 22:33
Dzięki za odpowiedź.
Czy orientujesz się może czy taką naprawę robi się raczej w serwisie czy też można sobie z tym samemu poradzić (czyli naprawi to ktoś niebojący się elektroniki ale jednak nie kształcony w elektronice)?

sylwek2k
27-02-2012, 23:14
jak ma sprzet i umiejetnosci, oraz odrobine pomyslunku to raczej da sobie z tym rade.

W serwisie Canona wymienia caly modul (pewnie w okolicach 300 zeta za modul+robocizna+wysylka), w serwisach alternatywnych pewnie beda sie bawic w wymiane uszkodzonego elementu (~100 zeta za robocizne).

Nicola
28-02-2012, 10:35
Wielkie dzięki za odpowiedź.

MacGyver
28-02-2012, 14:31
Czy orientujesz się może czy taką naprawę robi się raczej w serwisie czy też można sobie z tym samemu poradzić (czyli naprawi to ktoś niebojący się elektroniki ale jednak nie kształcony w elektronice)?
Jak będzie miał tranzystor to naprawi. To nie jest żarnik (palnik), lutowany srebrem, którego nawet stacją lutowniczą nie idzie ruszyć :-)

Nicola
28-02-2012, 15:25
Właśnie dziś rozglądałam się za tym tranzystorem, ale nigdzie nie znalazłam... Jest opcja przesyłki z Chin co trwa 30-50dni :shock:
Może ktoś z forum orientuje się gdzie można kupić ten tranzystor, chodzi o CT40KM8.

Merde
28-02-2012, 15:27
Może ktoś z forum orientuje się gdzie można kupić ten tranzystor, chodzi o CT40KM8.

Zapytaj Naprawiacza (http://www.canon-board.info/member.php?u=29055).

Nicola
28-02-2012, 15:29
o dzięki :grin:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Znalazłam zamiennik IRG4BC40UPBF. Będziemy próbowali naprawić...

Nicola
29-02-2012, 19:51
Suuuuper! Daliśmy radę własnymi siłami zreperować sprzęt. Ogromne dzięki wszystkim, a szczególnie sylwek2k za 100% trafność diagnozy.
Koszt naprawy 21,10zł.

Mojlo
06-04-2012, 09:44
Mam ten sam problem z moją 580 EX II czy mogli byście napisać gdzie można zakupić ten tranzystor?

Nicola
06-04-2012, 12:43
Nie wiem czy można tutaj rzucać linkami, ale podaję nazwę sklepu internetowego jest to TME. Może Google wyrzucą linka jak nie to podam na PM.

Mojlo
06-04-2012, 14:21
Tylko pytanie czy w 580EX II jest taki sam tranzystor jak w 430?

MamPeugeota
06-04-2012, 14:59
Mam ten sam problem w 580EX II, może macie namiary na kogoś kto to zrobi :) Bo u jednego gościa lampa po zmianie palnika leżała 1,5 miesiąca i nic nie dał rady znaleźć a objawy jak wyżej wymienione.

Mojlo
06-04-2012, 19:06
Teoretycznie trzeba tylko wymienić tranzystor, więc mając takowy powinien zrobić to każdy mający trochę pojęcia o elektoronice i używaniu lutownicy :) Pytanie tylko czy w 430 i 580 jest taki sam? Mam ochotę wysłać na Żytnią ale jak mnie skasują 200-300zł + wysyłka to zdecydowanie lepiej najpierw spróbować z tym tranzystorkiem.

sylwek2k
06-04-2012, 20:06
Pytanie tylko czy w 430 i 580 jest taki sam?
Rozkrec lampe i sprawdz... i tak do naprawy bedziesz musial ja rozkrecic :P

Mojlo
10-04-2012, 12:48
Rozkrec lampe i sprawdz... i tak do naprawy bedziesz musial ja rozkrecic :P
A masz może linka do jakiegoś tutoriala jak rozkręcić 580? I gdzie dokładnie znajduje się ten tranzystor?

sylwek2k
12-04-2012, 02:17
Moze mam jeszcze za Ciebie ja rozkrecic, kupic i wymienic tranzystor, skrecic, odeslac na wlasny koszt, a na koniec powinienem Ci jeszcze podziekowac, ze moglem Ci naprawic lampe?

Pierwsza zasada: jak nie masz o czyms pojecia to oddaj to do naprawy tym, ktorzy sie na tym znaja*. Bo zrobisz krzywde albo sobie, albo do konca dobijesz lampe...

*to NIE JEST kryptoreklama wlasnych uslug.

Mojlo
12-04-2012, 14:13
Moze mam jeszcze za Ciebie ja rozkrecic, kupic i wymienic tranzystor, skrecic, odeslac na wlasny koszt, a na koniec powinienem Ci jeszcze podziekowac, ze moglem Ci naprawic lampe?

Pierwsza zasada: jak nie masz o czyms pojecia to oddaj to do naprawy tym, ktorzy sie na tym znaja*. Bo zrobisz krzywde albo sobie, albo do konca dobijesz lampe...

*to NIE JEST kryptoreklama wlasnych uslug.
Chyba cię trochę poniosło z interpretacją... Zadałem normalne pytanie jak odpowiedź cię tak boli to nie musisz odpisywać z takim sarkazmem bo to niczemu nie służy. Zdaje sobie sprawę z zagrożeń wynikających z grzebania w lampie dlatego spytałem o tutorial z rozkręcenia 580 oraz lokalizację tranzystora. Na elektronice się trochę znam, spytałem o lokalizację by niepotrzebnie nie rozbierać całej lampy. Chciałem tylko sprawdzić czy jest ten sam tranzystor co w 430 aby go zakupić przed oddaniem do naprawy.

sylwek2k
12-04-2012, 22:25
Zadałem normalne pytanie jak odpowiedź cię tak boli to nie musisz odpisywać z takim sarkazmem bo to niczemu nie służy.

Zadaj sobie pytanie, czy uzyles choc raz google? Czy przegladnales przed zadaniem pytania forum? Watpie, zarowno w to pierwsze, jak i w to drugie. Bo temat walkowany byl wielokrotnie :]

Zdaje sobie sprawę z zagrożeń wynikających z grzebania w lampie dlatego spytałem o tutorial z rozkręcenia 580 oraz lokalizację tranzystora. Na elektronice się trochę znam, spytałem o lokalizację by niepotrzebnie nie rozbierać całej lampy.
Znajduje sie na plycie glownej :] - czyli i tak musisz rozebrac prawie cala lampe blyskowa :)))

Mojlo
17-04-2012, 17:06
Zadaj sobie pytanie, czy uzyles choc raz google? Czy przegladnales przed zadaniem pytania forum? Watpie, zarowno w to pierwsze, jak i w to drugie. Bo temat walkowany byl wielokrotnie :]

Szukałem i w google i na forum. Udało mi się znaleźć tylko coś na stronie po rusku.
Odesłałem lampę na serwis napisali mi, że do wymiany palnik i podzespuł sterowania mocą błysku :/ Zastanawiam się czy z tym palnikiem to nie nadgorliwość serwisu, w końcu lampa błyskała z pełną mocą.

brute
12-05-2012, 17:41
mam do Was pytanie otóż w mojej 430 sama przełączą się z trybu ETTL na manual i z powrotem , samoczynnie przełącza się w ETTL i przy wyzwoleniu migawki lampa nie błyska a jak się uda przełączyć na manual to lampa się wyzwala , możecie mi pomóc ?

orted
23-05-2012, 18:49
To ja tylko napiszę od siebie, dla potomności, może komuś się przyda. W mojej 580EX II był ten sam problem, co na początku wątku, czyli w trybie ettl brak synchronizacji (albo cała moc w przedbłysk), a w trybie manualnym błysk z pełną mocą niezależnie od ustawień. Nie miałem czasu odsyłać lampy na Żytnią, więc założyłem, że to opisany powyżej tranzystor IGBT. Z serwisu na Żytniej dowiedziałem się, że do 580EX II również pasuje CT40KM-8H. Kupiłem go w sklepie fototech-serwis.pl, cena: 59 zł, dostępny od ręki. Wymianę zleciłem w OK! Serwis w Gdańsku. Koszt naprawy: 60 zł, czas: 24H. Efekt: lampa działa bez zarzutu. Tym sposobem w poniedziałek zacząłem szukać rozwiązania, w środę miałem już sprawną lampę. I całe szczęście, bo w sobotę wesele :)

Aha, nie polecam samodzielnego rozkręcania - facet z serwisu powiedział, że sam tranzystor i okolice są zalane/zabezpieczone jakimś silikonem czy innym badziewiem, i że musiał się w tym nadłubać, żeby się dostać do tranzystora.

orted
06-07-2012, 11:24
Jednak nie jest tak kolorowo, czyli przygód ze spidlajtem ciąg dalszy...
Wymieniony tranzystor padł po około 1 miesiącu (ale przyznać mu trzeba, że 4 wesela wytrzymał, a jest to jednak sporo błyskania). Pomyślałem, że zanim odeślę lampę na Żytnią spróbuję jeszcze raz. Kolejny tranzystor padł już po kilkudziesięciu błyskach... Czyli jednak Żytnia. Zakres naprawy "WYMIANA ZESPOŁU PALNIKA I NAPRAWA OBWODÓW WYZWALANIA". Koszt - 500 zł + kurier... Sporo, ale co zrobić. Swoją drogą, powoli rośnie we mnie przekonanie, że Speedlite 580 EX II to po prostu gówniana lampa za grubą kasę... Potwierdza to moja rozmowa z facetem z serwisu, który czas trwania naprawy wytłumaczył tym, że te lampy tak często się psują, że oni nie nadążają z zamawianiem części...

Dominooo
20-09-2013, 02:27
Ja odgrzeję wątek ponieważ mam podobny problem z ex 430.
Mianowicie, wczoraj lampa na początku błyskała pełną mocą i nie pomagała korekcja siły błysku a później nie błyskała wogóle, mimo, że czerwona dioda świeciła, akumulatory świeżo naładowane.
W trybie manualnym robiła co chciała. Raz błysnęła, innym razem nie. Poczytałem trochę gdzie może leżeć problem i postawięłm diagnozę, że faktycznie może ten tranzystor. Podjąłem decyzję - kupuję i wymieniam bo to dla mnie nie problem. Ale dziś włączam lampkę a tutaj nagle wszystko w porządeczku. Śmiga jak gdyby nigdy nic się nie stało.
I o co chodzi?
Czy dalej potrzymać tezę, że to ten tranzystor jest wszystkiemu wienien i wymienić go?

adawro
20-09-2013, 10:16
Często jest to brak kontaktu w stopce - przeczyść styki w aparacie i w lampie.

Zbyszko666
20-09-2013, 19:25
Często jest to brak kontaktu w stopce - przeczyść styki w aparacie i w lampie.
Potwierdzam ową też zazwyczaj jest to po prostu spowodowane stykami i brakiem komunikacji. Sam to przeżywałem mając 580ex wpiętą w 1D a potem okazało się ,że na 7D robi po prostu co chce , raz pełna moc , raz bez błysku itp.. Wszystkiemu byly winne styki wlaśnie.

Dominooo
25-09-2013, 20:48
No właśnie, odkąd potarłem troche paluchem po stopce lampy i sankach aparatu to na razie działa. Może wezmę patyczek do uszu i delikatnie zamoczę w spirytusie, aby wyszorować :)