Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nissin Di886 Mark II + wyzwalanie bezprzewodowe

tomekcm
23-02-2012, 16:32
Witam!
Chciałbym się dowiedzieć od was jakie wyzwalacze radiowe mogę kupić do w/w lampki? Czy każdy może każdy wyzwalacz działa z lampa? Wiem o problemach jakie były z wcześniejszym modelem. Szukałem na internecie info. ale nic mądrego nie znalazłem. Jestem zainteresowany PIXEL ROOK. W żadnym sklepie niestety nikt nie znał odpowiedzi na moje pytanie. Z góry dzięki!

MacRo
28-02-2012, 21:06
W trybie manualnym działa bez problemu z każdym wyzwalaczem radiowym, trzeba tylko lampę przełączyć w tryb manual. Jeśli chodzi o tryb TTL to się nie wypowiem bo nie używam wyzwalaczy TTL.

tomekcm
02-03-2012, 16:59
MacRo dzięki za podpowiedz!
Po wielu dniach pytań skierowanych do sprzedawców, oraz kolejnych poszukiwań znalazł się ktoś mający wiedzę na temat tego co sprzedaje:)
(zaznaczam, że dzwoniłem również do dystrybutora firmy Nissin w Tychach)

Jest to sklep www.chawison.pl! Który polecam!!!!

Jeśli ktoś miałby pytania dotyczące działania w/w lampki proszę o pytania. Mam nadzieje, że będę potrafił odpowiedzień

Bernard
29-05-2012, 06:49
MacRo dzięki za podpowiedz!
Po wielu dniach pytań skierowanych do sprzedawców, oraz kolejnych poszukiwań znalazł się ktoś mający wiedzę na temat tego co sprzedaje:)
(zaznaczam, że dzwoniłem również do dystrybutora firmy Nissin w Tychach)

Jest to sklep www.chawison.pl! Który polecam!!!!

Jeśli ktoś miałby pytania dotyczące działania w/w lampki proszę o pytania. Mam nadzieje, że będę potrafił odpowiedzień

To ja w takim razie spytam- jak jest z tym ttl-em przy wyzwalaniu radiowym?

Bernard
06-06-2012, 18:51
To ja w takim razie spytam- jak jest z tym ttl-em przy wyzwalaniu radiowym?

Dodam tutaj w kwestii lamp nissin coś co właśnie ... hmm odkryłem... Otóż ponieważ nowy nissin di866 współpracuje z C 5dmkiii postanowiłem nieco zaoszczędzić i kupić rzeczoną lampę... Pojechałem podpiąłem, wrażenia - w zasadzie w miarę ok... jednak nie mogłem uruchomić tego małego palnika... (pewnie nie umiałem, bo w drugiej lampie było podobnie). W pewnym momencie usłyszałem - że ta lampa ... wydaje dźwięk - coś pomiędzy gotowaniem jajek, a iskrzeniem prądu... Po namyśle kupiłem 580exii. Nie jestem fachowcem - ale jakby oszczędność 800 pln miała mi popsuć body za 13 kpln - to bym się lekko wk...wił na samego siebie...

fotom
06-06-2012, 18:59
Ten dźwięk to podświetlenie LCD, jak je wyłączysz, to jest cisza :smile:

Bernard
07-06-2012, 07:18
Ten dźwięk to podświetlenie LCD, jak je wyłączysz, to jest cisza :smile:

Być może, jednak o ile mi wiadomo LCD - nie wydaje takich dźwięków... A więc coś gdzieś nie bangla... A ryzyko... dość duże... ;)
W 580 jakoś nic nie bzyczy... A po opowieści sprzedawcy: jak to nissin spalił się razem z aku, jakoś nie miałem ochoty tego testować na własnej skórze...

MacRo
07-06-2012, 22:10
Pojechałem podpiąłem, wrażenia - w zasadzie w miarę ok... jednak nie mogłem uruchomić tego małego palnika... (pewnie nie umiałem, bo w drugiej lampie było podobnie).

W trybie TTL lub manual należy przytrzymać przycisk SET i w nowo otwartym menu wybrać Sub.Flash - ON. Mały palnik to wspaniałe rozwiązanie. Podczas gdy duży palnik kierujemy np. w sufit, małym można pięknie rozjaśnić cienie fotografowanych osób.

W pewnym momencie usłyszałem - że ta lampa ... wydaje dźwięk - coś pomiędzy gotowaniem jajek, a iskrzeniem prądu
Coś tam faktycznie skwierczy ;) ale tak jest w każdej lampie 886 i widocznie tak ma być :D. Użytkuje tą lampę baaardzo intensywnie. Nie dość że dała rade na kilku ślubach jako główna lampa założona na puszkę to jeszcze w wolnym czasie służy mi jako dzielny kompan w strobingu. Jak na razie działa absolutnie bez zastrzeżeń.

Nie jestem fachowcem - ale jakby oszczędność 800 pln miała mi popsuć body za 13 kpln - to bym się lekko wk...wił na samego siebie...
Użytkowana intensywnie na 400D, 7D i 5Dmk2, nie spowodowała uszkodzenia żadnej z puszek.

A po opowieści sprzedawcy: jak to nissin spalił się razem z aku, jakoś nie miałem ochoty tego testować na własnej skórze...
No cóż, wystarczyła wymyślona naprędce bajeczka i już sprzedawca jest parę stówek do przodu :D, a Ty parę do tyłu.

Bernard
08-06-2012, 13:47
No cóż, wystarczyła wymyślona naprędce bajeczka i już sprzedawca jest parę stówek do przodu :D, a Ty parę do tyłu.

E tam... sprzedawcy w fotojokerze raczej specjalnie nie zależało na sprzedaży - raz to nie jego, dwa premii za to nie ma, trzy - sprzedawca dzielnie asystowal i do tego jeszcze znosil mnie przez prawie godzine...

darkon
08-06-2012, 20:18
[QUOTE=Bernard;1083292sprzedawca dzielnie asystowal i do tego jeszcze znosil mnie przez prawie godzine...[/QUOTE]
A co miał robić jak mu się nudziło :D.
Miałem styczność z tą lampą i w pierwszej chwili też mnie przeraziło to "skwierczenie", ale błysnęła z moją 40 kilkaset razy bez szkody dla korpusu, a teraz błyska z 7D kolegi i nic się nie dzieje, ten typ tak ma i trzeba to polubić albo zakupić coś innego.

Bernard
08-06-2012, 21:54
A co miał robić jak mu się nudziło :D.
Miałem styczność z tą lampą i w pierwszej chwili też mnie przeraziło to "skwierczenie", ale błysnęła z moją 40 kilkaset razy bez szkody dla korpusu, a teraz błyska z 7D kolegi i nic się nie dzieje, ten typ tak ma i trzeba to polubić albo zakupić coś innego.

No właśnie kupiłem ;) 580-tke II.

Qba1983
10-06-2012, 16:47
ten dzwiek jest od wyswietlacza, to jest starego typu wyswietlacz i on tak ma. u siebie wylaczylem sobie wyswietlacz i jest cisza. lampa smiga u mnie juz od 2 lat i po za przypalona(przysmolona) szybka od palnika nic sie z nia nie dzieje.