Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prototyp nowego CMOSa

-=Festyk=-
19-01-2006, 21:18
Znalazłem przypadkiem taką nowinkę techniczną.Z tego co zrozumiałem to dwóch naukowców z uniwersytetu w Nowym Yorku stworzyło nowy typ matrycy CMOS,która zużywa ok.50 razy mniej prądu,a do tego ma stukrotnie większą rozpiętość tonalną!Chyba,że coś źle zrozumiałem:wink:

Link jest tutaj:
http://www.rochester.edu/news/show.php?id=2367

EDIT:Nie za bardzo wiedziałem gdzie to zamieścić.Jeśli nie ten dział to sorry.

osasa
19-01-2006, 21:28
Fajna rzecz:) Producenci accu będą płakać;)

gonzo44
20-01-2006, 09:02
Nieźle. Ładujesz aku i wyjeżdzasz na tygodniowe wakacje. Jeszcze tylko karty pamięci 10 GB zużywające równie mało prądu + baterie słoneczne i jesteś samowystarczalny ;-)

Maciek_DDA
20-01-2006, 22:44
Nie wydaje mi sie, aby takie rozwiazanie mialoby sie szybko upowszechnic :) canon/nikon...(wstawic odpowiednie) musialby wyrzucic na smietnik cale linie produkcyjne tradycyjnych matryc. IMO firma, ktora zakupi patent na produkcje spokojnie schowa to do szuflady zeby tego nikt nie widzial i bedzie czerpac zyski z tradycyjnych modeli tak dlugo jak sie da.

mirhon
20-01-2006, 23:16
Nie wydaje mi sie, aby takie rozwiazanie mialoby sie szybko upowszechnic :) canon/nikon...(wstawic odpowiednie) musialby wyrzucic na smietnik cale linie produkcyjne tradycyjnych matryc. IMO firma, ktora zakupi patent na produkcje spokojnie schowa to do szuflady zeby tego nikt nie widzial i bedzie czerpac zyski z tradycyjnych modeli tak dlugo jak sie da.

A mnie się wydaję że może się pojawic jakaś mało znana tajwańska/chińska czy inna azjatycka firma która włoży tą matrycę do jakiegoś kompaktu i jeśli szkło nie bedzie jakąś zupełną katastrofą to rozpiętości tonalne i szumy takiego aparatu moga nieźle namieszać wśród innych producentów...

Cyborg
21-01-2006, 13:01
A mnie się wydaję że może się pojawic jakaś mało znana tajwańska/chińska czy inna azjatycka firma która włoży tą matrycę do jakiegoś kompaktu i jeśli szkło nie bedzie jakąś zupełną katastrofą to rozpiętości tonalne i szumy takiego aparatu moga nieźle namieszać wśród innych producentów...
Nie sądzę.
Kogo interesuje rozpiętość tonalna i szumy ;-)
Na tym rynku najważniejsze są megapiksele, megazoomy i mega LCD z tyłu :-)

Pobór prądu przez matrycę też nie ma znaczenia w kompaktach - (podświetlenie) LCD i tak pobiera wielokrotnie więcej.

VANT
21-01-2006, 16:15
@Cyborg
w kompaktach ma pon. tam matryca pracuje całyczas a nie tylko ułamek sekundy podczas robienia zdjęcia w dslr....

Cyborg
24-01-2006, 11:22
@Cyborg
w kompaktach ma pon. tam matryca pracuje całyczas a nie tylko ułamek sekundy podczas robienia zdjęcia w dslr....
Ok, ale porównaj pobór prądu takiego kompakta przy używaniu lub nie LCD.

krii
24-01-2006, 11:42
podobna sytuacja byla z OLEDami, ktore mialy i maja zastapic LCD... na razie sporadycznie pojaiwja sie czasem w jakis urzadzeniach przenosnych... lobby lcd nie che na razie rewolucji, zreszta to im sie nie oplaca... bo przestarzała technologia LCD sprzedaje sie coraz lepiej... ale wciaz mozna kupic tv w CRT a ile ona ma lat?? 100?? 80?? poczekamy zobaczymy :)

sebcio80
28-01-2006, 04:07
rzeczywistosc jest brutalna, korporacje zawsze musza wykorzystac technologie do samego konca i czerpac na niej zyski.

tak jest nie tylko w elektronice, podobnie jest np z samochodami, mozna robic samochody na wodór (czyli na wode z domieszka) ale na tym stracilo by pol swiata. Bo pol swiata opiera swoja gospodarke na ropie.