PDA

Zobacz pełną wersję : 1Dmk2 czy 1Dmk3

MrSpike
20-02-2012, 16:43
witojcie

od jakiegos czasu bawie sie fotografia sportowa (glownie pilka nozna i siatkowka). uzywam do tego celu 50D + 70-200 2.8. jednak z powodu, ze af 50D myli sie mimo wszystko jak dla mnie za czesto postanowilem sie przeskoczyc na 1D. w moim zasiegu cenowym sa te 2 puszki - mk2 i mk3.

i teraz pytanie: czy dla 2mpix i 2 kl./s wiecej warto dorzucic srednio 2k zl do ceny mk2 i kupic mk3?

nie ukrywam, ze zeby nabyc 1D mk3 bede musial sie rozstac z 50D, ktory mam od nowosci i ktory przez 1,5roku (procz af, ktory do sportu jednak srednio sie nadaje) mnie nie zawiodl. przy mk2 mozliwe, ze 50d zostanie jako backup.

pozdr

Greg S
20-02-2012, 17:14
Oprócz 2Mpix i 2fps 1D MK3 ma też więcej punktów krzyżowych AF, lepszą matrycę (większy zakres tonalny i lepsze iso). Plus kilka rzeczy związanych z ergonomią również na plus dla MK3.
Wszystko zależy od tego czego oczekujesz od nowej puszki. AF w 1D MK II jest bardzo dobry (użytkuje od 2 lat), chociaż kilka krzyżowych więcej przydałoby się w niektórych sytuacjach.

Da__FreaK
20-02-2012, 17:18
Ja bym z checia zamienil swoje 1d2 na 1d3 ze wzgledu na wyzsze iso i mniejsza pradozernosc ...A tak poza tym, zastrzezen do 1d2 brak :D

Andrus
20-02-2012, 17:39
WARTO dorzucic do 1d3 - roznic jest wiele, nawet nie ma co sie zastanawiac

Joshec
20-02-2012, 19:07
Ja właśnie kilka tyg. temu przesiadłem się z 50D na 1D3. Pod uwagę brałem jednak 1D3 i 7D. Wyhaczyłem 1D3 w bdb stanie, z niewielkim przebiegiem, w cenie nowego 7D.
Zazwyczaj używam 400/5.6, 70-200/2.8 i 85/1.8 (zwierzęta, sport) i powiem Ci... jest świetnie! Naprawdę spora różnica w stosunku do 50D (body, ficzery, AF, obrazek, itd.), naprawdę warto!
I żałuje czasem tylko jednego... dlaczego tak późno zrobiłem tą przesiadkę! :lol:
Gdyby nie daj Boże za pewien czas przyszło zmienić body na na non1D, nie będzie łatwo, zatem nie pozostaje nic innego jak powoli odkładać na 1D4/X ;-)

RTSiak
22-02-2012, 12:36
Ja gdybym miał $$$ na 1d3 to bez namysłu bym brał zamiast 1d2. Dwójka to też świetna puszka, ale jednak mimo wszystko wychodzi leciwa i szumiąca matryca(tym bardziej po przesiadce z K-r gdzie 3200 było spokojnie używalne i mam wrażenie, że 6400 było porównywalne z +/- 1600 1d2;/). To w sumie dla mnie największy minus tej puchy. Reszta to raczej drobne sprawy jak beznadziejny lcd czy po2 trzymanie guzików do zmieniania np ISO itd...

r2d2
22-02-2012, 18:01
Posiadam 1d mk2 i 5d classic i akurat sprzedaję 1-dynkę by nabyc 5d mk2. Jesli chodzi o iso własnie, to jedynka nie odstaje od mojej piątki, jest bardzo podobnie, nie dałbym róznicy wiecej jak 2/3 Ev a to nie tak duzo. Za to 1d mk3 uwazane jest za równe 5d mk1. Porównywałem i dla mnie to za mało by pakować sie w 1d mk3 przy takiej róznicy cen(przynajmniej 2500-3000zł). Przy tym 1d mk2 to "steal" - okazja. No i trafić trzeba na taką niewadliwą "trójke".

p3cpl
24-02-2012, 23:42
jedyne co przemawia na korzyść mk3 to iso, nic więcej. mam i pracuję na codzień na 1d i 1d mkII, teraz chce dokupic mkIII wlaśnie ze względu na brakujące czasami wyższe niż 1600 iso, ale mkII nie mam zamiaru sprzedawać - pracuje mi się na tej puszce genialnie.

Kolekcjoner
25-02-2012, 02:03
jedyne co przemawia na korzyść mk3 to iso, nic więcej.

Znaczy się o sobie piszesz, bo takie kategoryczne twierdzenia mogą się mieć nijak do potrzeb innych użytkowników :cool:.

p3cpl
26-02-2012, 14:05
Znaczy się o sobie piszesz, bo takie kategoryczne twierdzenia mogą się mieć nijak do potrzeb innych użytkowników :cool:.

tylko i wyłącznie o sobie. człowiek pyta o opinie to odpowiadam - jako praktyk nie jako forumowy teoretyk fotografii internetowej. Na tym sprzęcie pracuję codziennie więc wiem o czym mówię.

Nie masz nic mądrego do powiedzenia to się kolego nie odzywaj i tyle, a jak masz to powiedz coś - ale w temacie pytania.

Kolekcjoner
26-02-2012, 14:46
Nie masz nic mądrego do powiedzenia to się kolego nie odzywaj i tyle, a jak masz to powiedz coś - ale w temacie pytania.

Prosiłbym żebyś jednak poskromił język, bo jeśli jeszcze raz zwrócisz się w ten sposób do jakiegoś użytkownika forum dostaniesz ostrzeżenie. Nie prowadzimy tu dyskusji tym tonem :rolleyes:.

sv
26-02-2012, 15:33
tylko i wyłącznie o sobie. człowiek pyta o opinie to odpowiadam - jako praktyk nie jako forumowy teoretyk fotografii internetowej. Na tym sprzęcie pracuję codziennie więc wiem o czym mówię.

To raczej ty jesteś teoretykiem i nie piszesz z własnego doświadczenia bo mk III nigdy nie miałeś. Oprócz wysokich iso najwazniejszą różnicą pomiędzy mk II i mk III jest ergonomia - i tutaj te dwa body dzieli przepaść. Używanie mk II to masochizm, a mk III to czysta przyjemność.

p3cpl
26-02-2012, 21:12
To raczej ty jesteś teoretykiem i nie piszesz z własnego doświadczenia bo mk III nigdy nie miałeś. Oprócz wysokich iso najwazniejszą różnicą pomiędzy mk II i mk III jest ergonomia - i tutaj te dwa body dzieli przepaść. Używanie mk II to masochizm, a mk III to czysta przyjemność.

to że nie mam swojego to nie znaczy że nie pracuje na 3-ce, akurat ta puche mam sluzbowa jak zreszta tez i i 4ke.
widocznie masochista jestem strasznym skoro na na 2ce jade juz 7 rok a na 1szej wersji juz 9 i przebieg obu dochodzi do miliona i jakos nie widze sensu zmiany - oprocz brakujacego mi w sporadycznych przypadkach troszke lepszego ISO 1600 .
Ciekawe o jakiej ergonomi piszesz - o innym rozmieszczeniu kilku klawiszy ? i o tym zeby zmienic wartosc iso nie trzeba uzywac 2 tylko jednego klawisza ? to jest ta przepasc w ergonomii?
A co do przyjemnosci to jednak preferuje inne niz "uzywanie" aparatu.

Przemek_PC
26-02-2012, 21:45
Też jestem masochistą bo mi obsługa 1DII pasuje bardziej niż 5D.

Kolekcjoner
26-02-2012, 22:57
Dla mnie np. ogromnym plusem III jest jojstic, druga rzecz to przycisk AF-on, trzecia zupełnie zmienione menu - dla mnie dużo bardziej czytelne i łatwiej (mimo większej ilości ustawień) skonfigurować puchę. Jak napisał sven ergonomicznie dużo poprawili.

sv
26-02-2012, 23:35
Dla mnie np. ogromnym plusem III jest jojstic, druga rzecz to przycisk AF-on, trzecia zupełnie zmienione menu - dla mnie dużo bardziej czytelne i łatwiej (mimo większej ilości ustawień) skonfigurować puchę. Jak napisał sven ergonomicznie dużo poprawili.

Jest dokładnie tak jak piszesz, ale pewnie ten reporter od milionów zdjęć ostrzy wszystko na środkowym punkcie AF :-)

p3cpl
27-02-2012, 00:39
Jest dokładnie tak jak piszesz, ale pewnie ten reporter od milionów zdjęć ostrzy wszystko na środkowym punkcie AF :-)

na początku od razu poprosze o ostrzezenia, bana czy co tam jeszcze ale nie bede grzeczny w tej wypowiedzi:

od kiedy panie wszechinteligentny sevenie przycisk AF-on służy do wyboru punktów AF ? znaczy sie w życiu tej puchy w ręku nie miałeś.
co do środkowego punktu - to masz racje 99% zdjec robie na srodkowym, proponuje ci zrobic 3-4 tematy dziennie opisac iptc, zeslac je na czas do redakcji (taki np pap ma 15 minut na 3 pierwsze klatki w bazie od rozpoczecia meczu - chcac sprzedac musisz byc szybszy), pierdyknac wieczorem jakis kotlet i przy okazji pitolic sie z ostrzeniem .

Zwlaszcza jesli masz np 5 sekund zeby nacisnac klatke ktora zrobic musisz, bo jak nie zrobisz to nie zarobisz. Powodzenia ci zycze.

od tego jest 1ka zeby wyostrzyla wtedy kiedy ma wyostrzyc i od tego ma ona srodkowy punkt af.

Zaraz pewnie okaze się ze jesli nie mam i nie uzywam fotoszopy i nie robie w rawach to juz nieistnieje.

@kolekcjoner
co do joistika - nie lubię go używać, wolę rozwiązanie z 2ki ale kwestia gustu albo przyzwyczajenia

co do przycisku AF-on zgodze sie ale tylko po czesci ponieważ 2ka ma programowalny przycisk "z gwiazdka" i tam sobie ustawiam AF-on w 2ce.

co do menu - mi bardziej pasuje z 2ki - tez kwestia przyzwyczajenia.

muflon
27-02-2012, 01:26
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=466682

Prawie 4 lata, 500.000 klatek i trzy body później - chyba pod wszystkim co tam napisałem mogę się ciągle podpisać. No, może poza jakimś tam przyzwyczajeniem się do nowej filozofii obsługi - a konkretnie, do iso pod prawym wskazującym :)

sv
27-02-2012, 01:33
na początku od razu poprosze o ostrzezenia, bana czy co tam jeszcze ale nie bede grzeczny w tej wypowiedzi:

od kiedy panie wszechinteligentny sevenie przycisk AF-on służy do wyboru punktów AF ? znaczy sie w życiu tej puchy w ręku nie miałeś.

i po co się tak podniecasz? czy ja gdzieś napisałem, że AF-on służy do wyboru punktu AF? Dla mnie joystick jest znacznie lepszym rozwiazaniem niż durne kółko w MK II. Być może dla Ciebie to bez różnicy, ale wyobraź sobie, że są tacy, którzy korzystają z wyboru punktu AF. Rozumiem, że w przypadku twoich piłkarzyków wystarcza Ci punkt środkowy, ale fotografia się nie kończy na 1d mk cośtam z przyspawanym na stałe 400/2,8.

I jeszcze jedno: uzywam aktualnie 1d mk IV, bo wyobraź sobie, że oprócz wybierania punktów AF joysickiem używam jeszcze filmowania a to juz pewnie w twojej reporterskiej głowie się nie mieści.

janmar
27-02-2012, 05:24
........powiedz coś - ale w temacie pytania.

No,właśnie.Mniej osobistych wycieczek proszę.

p3cpl
27-02-2012, 10:04
Być może dla Ciebie to bez różnicy, ale wyobraź sobie, że są tacy, którzy korzystają z wyboru punktu AF. Rozumiem, że w przypadku twoich piłkarzyków wystarcza Ci punkt środkowy, ale fotografia się nie kończy na 1d mk cośtam z przyspawanym na stałe 400/2,8.

no i dotarliśmy do sedna , czyli UMIEJETNOSCI CZYTANIA ZE ZROZUMIENIEM.

wroc w swej laskawosci do pierwszego posta w tym temacie czyli pytania jakie zostalo zadane. kolega wlasnie o te "pilkarzyki" zapytal i taka ode mnie uzyskal odpowiedz .

Janusz Body
27-02-2012, 10:15
@p3cpl

Bez złośliwości proszę. Prosił już Kolekcjoner i Janmar. To już trzecia prośba i ostatnia.

p3cpl
27-02-2012, 10:31
@Janusz Body

Jesli brak zlosliwosci jest wazniejszy od merytorycznej odpowiedzi na zadane pytanie - bo przypomne po raz 2gi ze pytanie dotyczylo wlasnie sportu i sensownosci kupowanie marka 2go czy tez doplacania do 3go - to poprosze o wszelkie mozliwe bany, ostrzezenia i co tam jeszcze szanowni moderatorzy macie w arsenale.

milego dnia zycze

MrSpike
27-02-2012, 10:55
mk3 zakupiony.
bajka! trafia tam gdzie ja chce, w tempie ktore gwarantuje zrobienie poprawnego zdjecia :)

pozdr