PDA

Zobacz pełną wersję : 200/1.8

Łopal
18-02-2012, 22:26
Tak, kurcze, jestem w stanie wydać kasę na to szkło. Poczytałem recenzje, pomyślałem o potrzebach......... To coś dla mnie, mimo trzech kilo wagi.
Teraz pytanie do forumowiczów, czy ktoś to szkło ma? A może chce sprzedać? To ostatnie to żart, bo widzę, że podaż w ogóle w necie jest zerowa.
Ale jak to kupić??? Jakieś pomysły?

Joshec
18-02-2012, 23:03
http://www.ebay.com/sch/Lenses-/3323/i.html?_nkw=canon+200mm+1.8

Łopal
18-02-2012, 23:12
No dzieki, ale nie chce jednak kupowac szkla ze Stanow, lub Hongkongu. W tym problem. Europa to pol biedy.
Wiadomo, najlepiej przed wydaniem sporej kasy jednak pomacac.

Joshec
18-02-2012, 23:16
Ha! No to powodzenia... ale lekko nie będzie. Wziąłbyś 70-200/2.8II i po kłopocie :-) Albo w ostateczności 200/2.0 na zamówienie, być może nie pomacasz, ale zawsze możesz w ciągu 10 dni w oryginalnym opakowaniu i "nie używane" zwrócić... ;-)

gietrzy
18-02-2012, 23:23
Krótko i nt. od fanboja Olkowego:

http://www.fredmiranda.com/forum/board/10 - tu możesz nabyć za dobre pieniążki nowszy, zauważalnie lżejszy model (200/2IS).
Co po zakupie? Czytaj forum jest dużo tematów, postów etc.

BTW. Ostatnio było za $4500 ;), ale mi już przeszło. Generalnie szkło totalna hipnoza, więc uważaj.

Łopal
18-02-2012, 23:31
Z tą hipnozą troszkę rozumiem......:)
Chodzi mi o stałkę, która zrywa kapelusze i przy tc również rządzi.....
Ech.....
Kumpel na mojego posta mi napisał: get real, weź 70-200 w dobrej wersji i nie kombinuj....:)))

KrzysiekT
18-02-2012, 23:36
Ja bym szedł na 400mm 2.8 II, chyba w podobnej kasie chodzi. Wiadomo, szkło "trochę" większe, ale go hard or go home ;) Nie wiem tylko czy nie będzie za długie do twoich zastosowań.

Łopal
18-02-2012, 23:44
10000 a 15000 to dla amatora jednak spora roznica.
(zona jezdzi autem za 3000....;))

Darx
19-02-2012, 00:15

To gdyby żonce auto ukradli (sic!), to możesz ją pocieszyć:

"Kochanie, trzeba być prawdziwym frajerem by auto za 3k ukraść zamiast szkiełka za 15k":mrgreen::mrgreen:

Goomis
19-02-2012, 00:22
Tak, kurcze, jestem w stanie wydać kasę na to szkło. Poczytałem recenzje, pomyślałem o potrzebach......... To coś dla mnie, mimo trzech kilo wagi.
Teraz pytanie do forumowiczów, czy ktoś to szkło ma? A może chce sprzedać? To ostatnie to żart, bo widzę, że podaż w ogóle w necie jest zerowa.

Ostatnio była sztuka na alle.
Mnie też kusi ale jednak jak by nie patrzeć to jest potencjalny przycisk do papieru/doniczka/(co tam jeszcze się wymyśli) za 10tys. PLN.
Co prawda mam u siebie magika co mógłby je postawić na nogi jak by padło, z wyłączeniem awarii silnika USM...
Jak by nie patrzeć możesz kupić i 20letnie szkło które nie ma wsparcia serwisowego. Części - tylko polowanie na ebayu...
Ryzykownie :D

Krótko i nt. od fanboja Olkowego:

http://www.fredmiranda.com/forum/board/10 - tu możesz nabyć za dobre pieniążki nowszy, zauważalnie lżejszy model (200/2IS).
Co po zakupie? Czytaj forum jest dużo tematów, postów etc.

BTW. Ostatnio było za $4500 ;), ale mi już przeszło. Generalnie szkło totalna hipnoza, więc uważaj.

Ooo tak! 200/2.0, szkło które śni mi się po nocach :p

Tylko szkoda, że mało ludzi z FM będzie chętnych wysłać poza USA pewnie, więc trzeba by załatwiać przez kogoś znajomego.
Ale 4500 to piękna cena.

Na pewno to szkło będę kiedyś miał, wiem to :D

gietrzy
19-02-2012, 01:43

Kup 200/2.8L stałkę.

allxages
19-02-2012, 02:24
Ostatnio była sztuka na alle.
Mnie też kusi ale jednak jak by nie patrzeć to jest potencjalny przycisk do papieru/doniczka/(co tam jeszcze się wymyśli) za 10tys. PLN.
Co prawda mam u siebie magika co mógłby je postawić na nogi jak by padło, z wyłączeniem awarii silnika USM...
Jak by nie patrzeć możesz kupić i 20letnie szkło które nie ma wsparcia serwisowego. Części - tylko polowanie na ebayu...
Ryzykownie :D

E tam, gadanie :) moje szkielko z 1978 roku warte duzo wiecej niz to, jest obeecnie w serwisie. Co prawda nie maja juz jakis czesci, ale spokojnie mi je tuninguja wymieniajac mechanike na bardziej nowoczesna. Co za problem wiec?

Goomis
19-02-2012, 15:06
E tam, gadanie :) moje szkielko z 1978 roku warte duzo wiecej niz to, jest obeecnie w serwisie. Co prawda nie maja juz jakis czesci, ale spokojnie mi je tuninguja wymieniajac mechanike na bardziej nowoczesna. Co za problem wiec?

Obstawiam, że piszesz o jakimś ZEISS'ie, albo coś w ten deseń, prawda?
Mechanika to nie problem gorzej z elektryką/elektroniką.
Tak jak mówiłem ja mam tu na miejscu człowieka co naprawi wszystko poza układami elektrycznymi/elektronicznymi.
Wymienić jakiś bezpiecznik, kondensator to jeszcze ale jak pójdzie cała płytka czy co gorsza silnik USM to mam 3kg przycisk do papieru za 10k PLN :p

Poza tym widać podejście serwisu jest inne niż C.
Zadzwoń na Żytnią i powiedz, że Ci padł 200/1.8 albo 400/2.8 (bez IS mkI) to Ci pan powie, że masz nawet nie przysyłać bo i tak nie naprawią ;)
Z resztą dotyczy to nie tylko naszego rodzimego serwisu.
Chociaż ostatnio ktoś tu pisał, że ma do naprawienia 200/1.8 i w serwisie w UK naprawią jak im dostarczy zepsutą część.
Jakaś nadzieja jest ale jednak nadal ryzykownie :D

Cichy
19-02-2012, 15:32
E tam, gadanie :) moje szkielko z 1978 roku warte duzo wiecej niz to, jest obeecnie w serwisie.

Czasem nie z 1975 ? :>

allxages
19-02-2012, 15:47
A sorrewicz. Jakoś wydawało mi się, że w 78 zaczęli je tak mocno polerować, że im f1.0 zaczęło wychodzić ;)

Cichy
19-02-2012, 15:54
To jeden z pierwszych egzemplarzy.

luc_october
19-02-2012, 16:16
Słoik fajny, ale mydli na 1.8/2.0 i aberruje. 200mm 2.0 dużo ostrzejszy. 200mm 2.8 i 70-200mm 2.8 już nie dają tak "unikatowego" obrazka.

szuler
19-02-2012, 16:19
to widzę, że nie tylko ja myślę o tym szkle :)

Łopal
19-02-2012, 16:44
No tak, z serwisem to jest problem, ale kurcze, skad taka polityka Canona, kurcze, troche jednak wbrew logice...:(

luc_october
19-02-2012, 16:45
A może taka kombinacja 135mm 2.0 + 300mm 4.0 w zamian za 200mm 1.8? Jeszcze by Ci kasa została.

Sunders
19-02-2012, 17:26
No tak, z serwisem to jest problem, ale kurcze, skad taka polityka Canona, kurcze, troche jednak wbrew logice...:(

Skad taka polityka? To chyba proste - ograniczajac obrot wtorny starszymi szklami, zwieksza popyt na nowe. Logiczne?
:-?

Goomis
19-02-2012, 17:39
A sorrewicz. Jakoś wydawało mi się, że w 78 zaczęli je tak mocno polerować, że im f1.0 zaczęło wychodzić ;)

No jest różnica między Noctiluxem 50/1.0 a Canonem 200/1.8.
Jak mówiłem wcześniej tu czysta mechanika tam mechanika+elektronika to raz.
Dwa no jednak Leica chyba bardziej dba o swoich użytkowników (może dlatego, że jest ich sporo mniej i może dlatego, że jeden klient zostawia u nich tyle kasy co średnio 100 Kanoniarzy? (ok 50 patrząc na segment semi-profi i profi ;) ) :p)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Skad taka polityka? To chyba proste - ograniczajac obrot wtorny starszymi szklami, zwieksza popyt na nowe. Logiczne?
:-?
a no to chciałem napisać - ubiegłeś mnie ;)
Bardzo logiczne.

Łopal
19-02-2012, 17:51
A może taka kombinacja 135mm 2.0 + 300mm 4.0 w zamian za 200mm 1.8? Jeszcze by Ci kasa została.

Myślałem o tym. Brzmi sensownie, wiem. Choć nie ma takiej magii.

KNC
19-02-2012, 19:12
heh, raczej nielogicznym jest używanie 20letnich szkieł...
one już swoje przeżyły i w normalnych krajach używa się ich nowszych wersji.
Sam mam 300/2.8 - nie dlatego że się w nim zakochałem, ale dlatego żem biedak i nie wytrzymałem dłużej za zupkach chińskich :P

allxages
19-02-2012, 20:19
Dwa no jednak Leica chyba bardziej dba o swoich użytkowników (może dlatego, że jest ich sporo mniej i może dlatego, że jeden klient zostawia u nich tyle kasy co średnio 100 Kanoniarzy? (ok 50 patrząc na segment semi-profi i profi ;) ) :p)

Jak dla mnie to kazda firma powinna dbać jednakowo o klientów. Niezależnie ktoś kupuje samochód klasy A, czy klasy S.

Andrus
19-02-2012, 21:34
Na allegro byla 200/1.8 niedawno (pol roku temu?), z tego co pamietam nie znalazla wlasciciela - pogooglaj.
Mailowo chyba dostalem nawet cene rzedu 6k zl.

Jak dla mnie to kazda firma powinna dbać jednakowo o klientów. Niezależnie ktoś kupuje samochód klasy A, czy klasy S.

no to masz tak u canona ;)

u nikona pro ma rabat na robocizne, priorytetowa obsluge, sprzet zastepczy, darmowe czyszczenie, wymiane gum za free, uzupelnienie zaslepek za free, darmowe wypozyczenie sprzetu, roznego rodzaju gratisy (niedawno fajne kamizelki z milionem kieszonek dawali)

kto co woli :) ja wole druga opcje

gavin
19-02-2012, 21:50
No wystarczy tylko zakupić 2 pro puszki i 3 szkła i już można mieć podklejone gumki raz w roku. Super.

Goomis
19-02-2012, 22:34

Powinna czy nie - sprawa subiektywna.
Wiadomo, że Canon nie wspiera serwisowo starych szkieł. Trudno.
Ma to poniekąd swoją logikę właśnie aby zniechęcić do kupowania starych używek na rynku wtórnym a zachęcić do kupna nowej wersji.
Fair czy nie fair to już każdy sobie sam osądzi.
200/1.8 to naprawdę fajne szkiełko no ale faktem jest, że przy poważnej awarii zostajemy z 3kg szkła, tworzywa i metalu za niemałe pieniążki.
Ja osobiście bym nie ryzykował, chociaż:

Na allegro byla 200/1.8 niedawno (pol roku temu?), z tego co pamietam nie znalazla wlasciciela - pogooglaj.
Mailowo chyba dostalem nawet cene rzedu 6k zl.
Za 6k to jeszcze może tak.
A tak w ogóle to była jeszcze z jakiś miesiąc temu czy coś koło tego jedna sztuka.

u nikona pro ma rabat na robocizne, priorytetowa obsluge, sprzet zastepczy, darmowe czyszczenie, wymiane gum za free, uzupelnienie zaslepek za free, darmowe wypozyczenie sprzetu, roznego rodzaju gratisy (niedawno fajne kamizelki z milionem kieszonek dawali)

Dla Twojej informacji istnieje coś takiego jak CPS(Canon Professional Services ). Właściwie to samo, jeden myk jest taki, że u nas w kraju nie jest to dostępne, najbliższy CPS to Niemcy :p
W europie jest to bezpłatne, wystarczy mieć odpowiednią ilość sprzętu i wtedy naprawa jest krótsza, dostaje się sprzęt zastępczy i chyba darmowa wysyłka nawet po okresie gwarancji.
W USA członkostwo jest płatne, ale za to dostaje się co roku prezenty (za platinum czyli najwyższy poziom od kilku lat są jakieś produkty ThinkTanka - ShapeShifter, któryś z Lens Taxi itd.).
Kiedyś był taki fajny pasek do body i mam na niego chrapkę ale rzado się pojawia na ebayu i osiąga takie ceny, że chyba nie warto :p
W sumie to dostawało się prezenty bo teraz są tylko dla nowych co nie odbiło się pozytywnym echem wśród dotychczasowych członków :p

Andrus
19-02-2012, 22:46
Dla Twojej informacji istnieje coś takiego jak CPS(Canon Professional Services ). Właściwie to samo, jeden myk jest taki, że u nas w kraju nie jest to dostępne, najbliższy CPS to Niemcy :p

:P

Jeszcze info dla autora, szklo ma "wiekszosc wagi" z przodu przez co zestaw zawsze lecial bedzie do przodu co poteguje odczucie ciezaru (znalezione kiedys na jakims forum).

Łopal
19-02-2012, 23:20
Jest takie szklo w Nikonie, 200/2 vr, tam nowe egzemplarze kosztowaly najpierw okolo 20 kpln, teraz uzywki okolo 12. To chyba jest trend, jak widac, trudno jest szkla traktowac, jako lokate kapitalu.
Nad tym C nadal mysle, Panowie mnie mocno zniechecacie. Ale wielkie dzieki za komentarze, najgorsze, jak sie ktos napali....

Andrus
19-02-2012, 23:23
Jest takie szklo w Nikonie, 200/2 vr, tam nowe egzemplarze kosztowaly najpierw okolo 20 kpln, teraz uzywki okolo 12. To chyba jest trend, jak widac, trudno jest szkla traktowac, jako lokate kapitalu.

20k to jako nowosc ;) cena unormowala sie na poziomie 15-16k juz daawno

Kolekcjoner
20-02-2012, 12:31
Kiedyś był taki fajny pasek do body i mam na niego chrapkę ale rzado się pojawia na ebayu i osiąga takie ceny, że chyba nie warto :p

A możesz podlinkować o który pasek chodzi :cool:?

Cena 6 kzł za to szkło niezła. Myślę że warta rozważenia.

Goomis
20-02-2012, 14:00
A możesz podlinkować o który pasek chodzi :cool:?

Cena 6 kzł za to szkło niezła. Myślę że warta rozważenia.

http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=canon+cps

no 6k jest aż niewiarygodne. Za taką kasę to bym się już poważnie zastanawiał nad zmianą 70-200.

Łopal
20-02-2012, 14:10
6 tysięcy przy pewnym źródle, dobrym stanie i nieznacznym stopniu ściuchrania- można zaryzykować, choroba.
Tyle, ze trzeba oczy i uszy mieć szeroko otwarte na wszystkie źródła.

Kolekcjoner
20-02-2012, 14:21
http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=canon+cps

No rzekłbym - seksiarski ;):mrgreen:.

Darx
20-02-2012, 14:57
No wystarczy tylko zakupić 2 pro puszki i 3 szkła i już można mieć podklejone gumki raz w roku. Super.

To też działa na używane puchy? czy tylko nówki?

Pasek Canon CPS, phi! też sobie wymyślili. To jak byłem za kolegę na jakichś warsztatach nikona, to mi książeczkę i bluzkę dali ;)

Goomis
21-02-2012, 02:56
6 tysięcy przy pewnym źródle, dobrym stanie i nieznacznym stopniu ściuchrania.

hie hie hie taaa

No rzekłbym - seksiarski ;):mrgreen:.

No ale nie za 80$ :p Są pewne granice rozsądku :D

To też działa na używane puchy? czy tylko nówki?

Pasek Canon CPS, phi! też sobie wymyślili. To jak byłem za kolegę na jakichś warsztatach nikona, to mi książeczkę i bluzkę dali ;)

W Canonie działa wystarczy zarejestrować czy to puchę czy szkło. A jak było wcześniej to poprzedni właściciel najpierw musi usunąć.

Pasek to tylko jeden z prezentów. Jak pisałem wcześniej od jakiegoś czasu dodają różne produkty ThinkTanka - ShapeShifter, Lens Taxi, Chimp Cage itp.

hubert12125
02-03-2012, 16:22

Ale do czego dokladnie ci to szklo potrzebne.Kosztuje kupe kasy a jego waga/wymiary mocno ograniczaja jego uzycie(mialem kontakt z Nikonowska wersja i wiem jak to wyglada).Czy nie lepiej wziasc 200mm 2.8 badz po prostu korzystac z 135mmL?

Jerzy M
03-03-2012, 06:24
Pasek to tylko jeden z prezentów. Jak pisałem wcześniej od jakiegoś czasu dodają różne produkty ThinkTanka - ShapeShifter, Lens Taxi, Chimp Cage itp.

Wszystkie informacje na temat CPS masz tutaj http://www.cps.usa.canon.com/about_cps/about.shtml
Jestem z nimi juz trzeci rok i uwazam ze jak najbardziej warto wylozyc rocznie te $100( Gold ). Genaralnie rozdaja bardzo sensowne prezenty,pomijajac juz paski i inne *******y np. w roku ubieglym dali album ( ok.270 stron w twardej oprawie) wszystko o systemie EF, wszystkie szkla, ich zdjecia, charakterystyka, wykresy, produkcja, przykladowe zdjecia. Juz sam taka pozycja jest warta wpisowego. W tym roku bylo cos podobnego ale chudsze i w miekkiej oprawie i dotyczylo kompedium wiedzy na temat systemu EOS.Niestety kolejnosc jest taka ze najpierw musisz dac im troche zarobic, a potem mozesz aplikowac do CPS. Wszystko co kupisz ma swoj przelicznik punktowy.Jednak bardziej istotny od tych prezntow jest ich servis - PELEN PROFEJONALIZM!
Jakies 2 lata temu,zanim nabylem wlasny, pozyczylem z Calumet 200mm F2.0 i zmieniajac w kosciele szkla z 35f1.4 na 200f2.0 nie zapialem go dobrze - spieszylem sie ( pierwszy raz w zyciu cos takiego mnie spotkalo - a takich "operacji" wykonalem chyba tysiace ). Wstajac z kolan, body zostlo na pasku a obiektyw przewinal mi sie przez rece i upadl gdzies tak z wysokosc kolan bagnetem na posadzke kosciola, gniotac go na tyle ze o podpieciu nie bylo mowy. Skracajac opowiesc, moge powiedziec ze duzo zyskalem nie kombinujac. Nie pierwszy raz pozyczalem od Calumet szkla( wczesniej 300f2.8) i zawsze oddajac zartowalem potrzasajac walizka ze oddaje kamienie :D..takze i tym razem tak sobie zazrtowalem i gosc nie mial zamiaru nawet otwierac walizki aby sprawdzic szklo, no ale tym razem powiedzialem mu ze to nie zart. Facat byl mi bardzo wdzieczny, w zasadzie nie nalezala mi sie naprawa w CPS z mojego konta - a tym samym znizka,bo nie byl to moj sprzet ( nie mialem go tam zarejestrowanego ) ale zlatwil tak z CPS ze wzieli to na moje konto i dzieki temu mialem 30% znizki . Mialem duzo szczescia ze wszystkie szkla byly cale, tak wiec zaplacilem za nowy bagnet i ponowne ustawienie i kalibracje $260 ( o ile mnie pamiec nie myli )...i zaraz po tym incydencie ubezpieczylem sprzet ;-)

enter
03-03-2012, 10:48
Ale do czego dokladnie ci to szklo potrzebne.Kosztuje kupe kasy a jego waga/wymiary mocno ograniczaja jego uzycie(mialem kontakt z Nikonowska wersja i wiem jak to wyglada).Czy nie lepiej wziasc 200mm 2.8 badz po prostu korzystac z 135mmL?

nic nie zastąpi kombinacji światłła 1,8 o szkła ołowiowego [kryształu] :D
to szkło głównie z powodu zastosowanej optyki zostało wycofane z produkcji

nawet już 2/200is daje inny obrazek
tu warto przejrzeć galerię
http://widjita.deviantart.com/gallery/
ale nawet na miniaturkach widać które fotografie to 1,8/200

hubert12125
07-03-2012, 16:11
nic nie zastąpi kombinacji światłła 1,8 o szkła ołowiowego [kryształu] :D
to szkło głównie z powodu zastosowanej optyki zostało wycofane z produkcji

nawet już 2/200is daje inny obrazek
tu warto przejrzeć galerię
http://widjita.deviantart.com/gallery/
ale nawet na miniaturkach widać które fotografie to 1,8/200

Tego typu obiektywy to optycznie potwory z ktorymi nic nie moze sie rownac ale wszystko sie odbywa duzym kosztem.Czesc uzytkownikow odpsprzedaje je ze wzgledu na wage/wymiary i nie jest to typ obiektywu dla kazdego kogo na niego stac