Zobacz pełną wersję : kurz w 5Dmk2 ??
Witam !
Mam 2 korpusy canon 5D mk2 i w obu, po uzywaniu okolo 1/2 roku (jednym w studio) pojawil sie kurz pod malym bocznym wyswietlaczem. Jest tego sporo.
Czy to jest wada tego modelu ?
Czy wymiana uszczelki zalatwi sprawe ?
To jest wrecz niemozliwe aby tak drogi korpus mial takie nieszczelnosci ...
w 50D nie mam tego problemu.
Czy to jest normalne w tym modelu ?
jaki jest koszt takiej wymiany?
pozdr
tomek
Bartek_902
18-02-2012, 21:55
Nie wiem czy jest normalne ale się zdaza, ja mając wcześniej nikona akurat d300s miałem ten sam problem tylko z głównym wyświetlaczem, dostawał się pod niego kurz, reklamowałem to narobilem rabanu na postępu ,nic to nie dało bo nie chcieli go przyjąć i tak skończyła się moja przygoda z nikonem a zaczęła z canonem .
Trafił ci się po prostu taki egzemplarz nieszczelny
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Mardok737
19-02-2012, 00:55
mam 5dmkII ponad 2 lata i boczny wyświetlacz jest czysty jak łza. Napisz do serwisu Canona i zobacz jak się do tego ustosunkują.
michael_key
19-02-2012, 10:10
U mnie również nic nie ma. Zrób jak napisał Mardok737. Może coś zrobią.
też mam czyściutko, koniecznie odsyłaj do serwisu, muszą coś z tym zrobić a przynajmniej wyczyścić
Ciekawe jak to zrobią. Bo podobno nie trzeba rozkręcać aparatu aby zdjąć osłone a jak do nich dzwoniłem to mówili że rozkręcają aparat. Masz gwarancje ? Jak rozkręcają to słabo. Niech się serwis wypowie. Zapewne czyta ten temat.
Ciekawe..., gdyby mi sie trafil nieszczelny to bylby tylko kurz w jednym.
Drugi egzemplarz kupilem po roku czasu. W obu jest juz widoczny kurz, tzn. drobinki kurzu. Z czasem jest to narastajaca tendencja. Pytanie jest takie ; czy mozna szybke wyjac/odkleic samodzielnie w celu wyczyszczenia ???
pozdr
tomek
Ciekawe..., gdyby mi sie trafil nieszczelny to bylby tylko kurz w jednym.
Drugi egzemplarz kupilem po roku czasu. W obu jest juz widoczny kurz, tzn. drobinki kurzu. Z czasem jest to narastajaca tendencja. Pytanie jest takie ; czy mozna szybke wyjac/odkleic samodzielnie w celu wyczyszczenia ???
pozdr
tomek
Można. Poszukaj na youtube.
Goomis:
Znalazlem tylko goscia ktory wymienia duzy wyswietlacz :-).
Mysle ze przedostawanie sie kurzu jest spowodowane zlym przyklejeniem szybki wyswietlacza - tasma dwustronna nie jest zbyt szczelna... Mozna to zauwazyc lekko dociskajac krawedz szybki gornego wyswietlacza od strony tylu aparatu. U mie jest lekko wypukla. A jak u ciebie w obu korpusach masz pylki za szybka, zobacz pod katem ??
A tak przy okazaji to ktorym szkielkeim robisz protrety/ladniej wychodzaL 851.8 czy 70-2002.8 ?
Goomis:
Znalazlem tylko goscia ktory wymienia duzy wyswietlacz :-).
Mysle ze przedostawanie sie kurzu jest spowodowane zlym przyklejeniem szybki wyswietlacza - tasma dwustronna nie jest zbyt szczelna... Mozna to zauwazyc lekko dociskajac krawedz szybki gornego wyswietlacza od strony tylu aparatu. U mie jest lekko wypukla. A jak u ciebie w obu korpusach masz pylki za szybka, zobacz pod katem ??
A tak przy okazaji to ktorym szkielkeim robisz protrety/ladniej wychodzaL 851.8 czy 70-2002.8 ?
Mam przy sobie tylko jeden korpus - ten świeższy. Jest jakiś jeden pyłek.
Osłona jest równo z obudową.
A co do tego czy to tylny, czy górny wyświetlacz to sposób demontażu/montażu/wymiany będzie taki sam.
Portrety? Najlepiej 85L :p chcę wymienić właśnie 1.8 na eLkę.
Zależy co i jak ale typowe portrety to raczej wybieram 85mm
Jak taki sam to nie ma sie co przejmowac, zamowic tylko bedzie trzeba ta tasme dwustronna. Ale jak u ciebie jest pylek to oznacza ze to nie tylko u mnie ta wpadka.
Do portretu wlasnie sie zastanawiam do FF czy 851.8 czy 135L (mam 100L i 70-2004L).
Tylko te aberacje w 851.8 ....
Jeśli podejmiesz jakieś kroki proszę nie zapomnij napisać jak ci poszło.
Jak taki sam to nie ma sie co przejmowac, zamowic tylko bedzie trzeba ta tasme dwustronna. Ale jak u ciebie jest pylek to oznacza ze to nie tylko u mnie ta wpadka.
Do portretu wlasnie sie zastanawiam do FF czy 851.8 czy 135L (mam 100L i 70-2004L).
Tylko te aberacje w 851.8 ....
Jakoś nie specjalnie się przejmuje tym jednym pyłkiem i nie uważam tego za jakąś wpadkę :D
Co do portretu no to i 85 i 135 będą dobre, ale pamiętaj, że 135 już spłaszcza perspektywę więc do samych headshotów tak nie koniecznie.
Ja tam bardzo lubię 85mm póki co jest wyżej niż 135mm.
Aberracje w 85/1.8? Jakoś nie zauważyłem aby były jakieś specjalnie duże, a jak są to w kilka sekund znikają w LR.
Też mam ze 2 pyłki pod małym wyświetlaczem. O ile pamiętam w 40D też miałem. A jestem z tych co dbają o sprzęt. IMHO te typy tak mają i już :)
Canon EOS 5d mark II nie jest aparatem pyłoszczelnym więc pewne zanieczyszczenia mogą się do niego dostawać. Czyszczenie sprzętu sprężonym powietrzem może wcisnąć zanieczyszczenia do wnętrza aparatu. W celu usunięcia zanieczyszczeń serwis musi dokonać demontażu obudowy co wbrew pozorom jest mniej inwazyjną formą niż zrywanie szybki.
W moim 50D też złapałem kilkanaście pyłków pod szybką głównego wyświetlacza (prawy dolny róg), nie mam pojęcia w jaki sposób się to stało, nigdy nie korzystałem z aparatu w warunkach zakurzenia czy też zapylenia :-/ W sumie w żaden sposób w korzystaniu ze sprzętu to nie przeszkadzało, tym bardziej nie miało wpływu na zdjecia, tylko @#$%^&* czasem i raziło moje poczucie estetyki...
A torby czasem nie są z jakiegoś materiału który "pyli" ? Druga sprawa wystarczy raz wymieniać obiektyw w nieodpowiednich warunkach, aby wlazło do środka trochę syfu. Reszta to kwestia czasu aby rozprowadzić je po wnętrzu przez lustro lub migawkę.
A torby czasem nie są z jakiegoś materiału który "pyli" ? Druga sprawa wystarczy raz wymieniać obiektyw w nieodpowiednich warunkach, aby wlazło do środka trochę syfu. Reszta to kwestia czasu aby rozprowadzić je po wnętrzu przez lustro lub migawkę.
No mistrzu może pokaż jaką to drogą kurz ma się dostać z mirrorbox'a pod osłonę ekranu LCD?
No mistrzu może pokaż jaką to drogą kurz ma się dostać z mirrorbox'a pod osłonę ekranu LCD?
Przecież aparat to nie okręt z przedzialami wodoszczelnymi
Oj! Torba foto z materiału który pyli?! To byłaby prawie tragedia no chyba, że ktoś rzeczywiście nosi sprzęt w jakieś torbie no_name & non_photo... Chyba tylko większą tragedią byłoby użycie do przedmuchania body gruszki z talkiem zamiast beztalkowej (hmm, a są jeszcze talkowe w sprzedaży?).
Nie wyobrażam sobie żeby pod szybkę wyświetlacza dostały się pyłki z wnętrza body, zatem ile ich musiałoby być w środku!?
W każdej torbie jest kurz. Na każdym materiale jest, w powietrzu itd. itp. Gdy wyjmuje sprzęt z torby zawsze jest na nim trochę paproszków. Kurde to nie jest sprzęt przeznaczony do obsługi w warunkach sterylnych więc nie popadajmy w paranoję. Jak się gdzieś dostanie to trudno. Zostaje serwis albo uraz psychiczny :) Byle nie było go na zdjęciach.
Pomyliłeś adresata. Ja "tam" pyłków nie mam. Więc nie wiem jak się mogą "tam" dostać. Na pewno nie przez szybe :mrgreen:
A myślisz że jak jest aparat zbudowany ? obudowa z elektroniką do niej przykręconą, nic więcej.
A może tak się dostaje coś do środka ?
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1019809&postcount=3752
Pomyliłeś adresata. Ja "tam" pyłków nie mam. Więc nie wiem jak się mogą "tam" dostać. Na pewno nie przez szybe :mrgreen:
A myślisz że jak jest aparat zbudowany ? obudowa z elektroniką do niej przykręconą, nic więcej.
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1019809&postcount=3752
No niewątpliwie brud pod osłonę ekranu LCD dostał się od środka a nie przez szczelinę między osłoną a obudową... Bankowo :mrgreen:
P.S.
Tak wiem bardzo dobrze jak zbudowany jest aparat i niestety to nie jest obudowa z przykręconą do niej elektroniką.
No niewątpliwie brud pod osłonę ekranu LCD dostał się od środka a nie przez szczelinę między osłoną a obudową... Bankowo :mrgreen:
P.S.
Tak wiem bardzo dobrze jak zbudowany jest aparat i niestety to nie jest obudowa z przykręconą do niej elektroniką.
20 sekunda, niewątpliwie górny wyświetlacz (bo chyba o nim mowa) jest przykręcony do górnej części obudowy. (może w 5D jest inaczej, ale wątpię)
http://www.youtube.com/watch?v=JEpd3Yc7aYs&feature=related
a tu 4:55, trochę lepiej widać
http://www.youtube.com/watch?v=2PxzDorGA8I&feature=related
michael_key
25-02-2012, 20:54
W każdej torbie jest kurz. Na każdym materiale jest, w powietrzu itd. itp. Gdy wyjmuje sprzęt z torby zawsze jest na nim trochę paproszków. Kurde to nie jest sprzęt przeznaczony do obsługi w warunkach sterylnych więc nie popadajmy w paranoję. Jak się gdzieś dostanie to trudno. Zostaje serwis albo uraz psychiczny :) Byle nie było go na zdjęciach.
Coś w tym jest.
Fakt faktem, że do Twojego postu się nie zastanawiałem czy po wyjęciu z torby kurz to tylko np. na, a nie pod wyświetlaczem :wink:
Kurz jest wszechobecny i nic się na to nie poradzi. prędzej czy później gdzieś tam się wciśnie w zakamarki. Tylko należy się zastanowić czy warto rozbierać cały aparat? Raczej nie :)
20 sekunda, niewątpliwie górny wyświetlacz (bo chyba o nim mowa) jest przykręcony do górnej części obudowy. (może w 5D jest inaczej, ale wątpię)
http://www.youtube.com/watch?v=JEpd3Yc7aYs&feature=related
a tu 4:55, trochę lepiej widać
http://www.youtube.com/watch?v=2PxzDorGA8I&feature=related
Brawo znalazłeś filmik ale nadal nie rozumiesz.
Obejrzyj jeszcze raz, tym razem dokładnie i do końca.
Szczególnie zwróć uwagę jak zabudowana jest sekcja z matrycą.
Zwróć również uwagę na to, że mowa o brudzie między LCD a jego osłoną.
Teraz odpowiedz mi na pytanie. Jak myślisz skąd się wziął ten brud?
Z mirror boxa czy ze szczeliny między obudową a osłoną LCD?
Trzymam kciuki.
Brawo znalazłeś filmik ale nadal nie rozumiesz.
Obejrzyj jeszcze raz, tym razem dokładnie i do końca.
Szczególnie zwróć uwagę jak zabudowana jest sekcja z matrycą.
Zwróć również uwagę na to, że mowa o brudzie między LCD a jego osłoną.
Teraz odpowiedz mi na pytanie. Jak myślisz skąd się wziął ten brud?
Z mirror boxa czy ze szczeliny między obudową a osłoną LCD?
Trzymam kciuki.
Nie wiem, masz brud, to sam sobie odpowiedz, ja nie mam to nie muszę.
A film jest o elektronice przykręconej do obudowy, czyli tym o czym mowa i gdzie wszedł brud, czyli górny wyświetlacz.
skąd się wziął ten brud?
... ze szczeliny między obudową a osłoną LCD
Dokładnie tak jest. Kiedyś, przeglądając zdjęcia na lcd (50D) odruchowo zdmuchnąłem jakiś paproch z szybki i przy okazji wdmuchałem sporą porcję kurzu między szybkę a LCD. "Przepuszczający" okazał się lewy dolny róg. Rozebranie, wyczyszczenie, przy okazji konserwacja styków spustu, zajęła mi jakieś pół godziny.
Nie wiem, masz brud, to sam sobie odpowiedz, ja nie mam to nie muszę.
To po co zabierasz głos w tym temacie? W dodatku wypisując jakieś farmazony?
Dokładnie tak jest. Kiedyś, przeglądając zdjęcia na lcd (50D) odruchowo zdmuchnąłem jakiś paproch z szybki i przy okazji wdmuchałem sporą porcję kurzu między szybkę a LCD. "Przepuszczający" okazał się lewy dolny róg. Rozebranie, wyczyszczenie, przy okazji konserwacja styków spustu, zajęła mi jakieś pół godziny.
Nie możliwe? Jesteś pewien, że nie przez mirrorboxa? :mrgreen:
Kolekcjoner
26-02-2012, 15:05
Panowie prosiłbym bez przepychanek 8-).
michael_key
26-02-2012, 21:37
Właśnie wróciłem z pokoju, oglądałem puchę.
Miałem paproch w szczelinie pomiędzy osłoną, a obudową. Wymiotłem go. Przyjrzałem się w zasadzie odległością pomiędzy tymi elementami... jest równa dookoła odległość (szpara), osłona LCD nie odstaje w żaden sposób (spasowana równo do poziomu obudowy).
Właśnie wróciłem z pokoju, oglądałem puchę.
Miałem paproch w szczelinie pomiędzy osłoną, a obudową. Wymiotłem go. Przyjrzałem się w zasadzie odległością pomiędzy tymi elementami... jest równa dookoła odległość (szpara), osłona LCD nie odstaje w żaden sposób (spasowana równo do poziomu obudowy).
Dokładnie tak. Ta szyba jest raczej przyklejona po całym obwodzie.
Koledzy chyba mieli w tym miejscu jakieś luzy. Przynajmniej ja tam nie widze możliwości dostania się czegokolwiek.
Aż sam spojrzałem wnikliwie i znalazłem dwa małe pyłki.
Chyba nie będę po nocy spać :lol:
Grzesiek_PL
27-02-2012, 03:31
Po co czyścić, można całą górę zmienić :lol:
http://www.ebay.pl/itm/CANON-EOS-5D-MARK-II-TOP-COVER-CABINET-ASSY-REPAIR-PART-/330583359418?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4cf84dbfba
michael_key
27-02-2012, 09:50
Aż sam spojrzałem wnikliwie i znalazłem dwa małe pyłki.
Chyba nie będę po nocy spać :lol:
Nieświadomość jest zbawienna :D
Po co czyścić, można całą górę zmienić
http://www.ebay.pl/itm/CANON-EOS-5D-... em4cf84dbfba
Noooo... chyba profilaktycznie wymienię zanim jest ja nowy ;-)
Ciekawe czy ktoś się podejmie takiego działania z uwagi na swoje koszmary nocne i fakt, że już po wszystkim... kurz się przedostał :lol:
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1019809&postcount=3752Dostaje się, i to dużo. I jakoś nie mam z tym żadnych problemów, sprzęt cały czas działa. Przeżegnalibyście się, jakbyście widzieli co moja piątka zdzierżyła. Ale działa.
Kurz jest wszechobecny i nic się na to nie poradzi. prędzej czy później gdzieś tam się wciśnie w zakamarki. Tylko należy się zastanowić czy warto rozbierać cały aparat? Raczej nie :)A my tym oddychamy! Proponuję kupić butlę nurkową i zatopić się razem z nią w jakiejś parafinie czy coś :)
A my tym oddychamy! Proponuję kupić butlę nurkową i zatopić się razem z nią w jakiejś parafinie czy coś :)
Jeszce lepiej kupić butelkę dobrego wina lub innego trunku i się w niej zatopić :mrgreen:
To pomaga - przestajesz myślec o kurzu :roll:
Szybka LCD nie jest przykręcana ale przyklejana na specjalną taśmę dostarczaną przez producenta i dedykowaną do konkretnego egzemplarza.
3M i nożyk malarski i powinno być ok :)
michael_key
05-03-2012, 22:31
3M i nożyk malarski i powinno być ok :)
Zabezpieczam i ja :D
Uszczelnić silikonem przeźroczystym :-P
A jak jeszcze będzie coś wlatywało, to doraźnie gumą Orbit.
A jak jeszcze będzie coś wlatywało, to doraźnie gumą Orbit.
pod warunkiem ze wyzula ja modelka, w przeciwnym wypadku zakazane;)
a co do kurzu - to chyba akt pedantyzmu juz
Aż z ciekawości wyciągnąłem aparaty, żeby sprawdzić...
I co...
W jednej puszce jakieś drobinki kurzu na gónym wyświetlaczu są.. w drugim nie ma.. a oba robią tak samo zdjęcia... może bez paniki...
Tak jak pisze Bolek02 - buteleczka dobrego trunku i przestanie się człowiek przejmować takimi drobiazgami.... :D
ANDRZEJ M.
11-03-2012, 19:34
Racja, nie ma się co przejmować u mnie na szczęście nie widzę pyłków:)
Reasumując:
Nie wiem co Panowie macie z tym przejmowaniem/nieprzejmowaniem*
Zarzucono nieszczelność, bliżej nie określony sposób dostania się "jakiś pyłków" pod górny wyświetlacz, który komuś odstawał lub pomógł sprężonym powietrzem, ale nie o tym pisał założyciel wątku. Jak widać jedni mają inni nie, tylko czy aby sami się nie przyczynili do tego zjawiska to już inna historia.
* niepotrzebne skreślić
[...] jedni mają inni nie, tylko czy aby sami się nie przyczynili do tego zjawiska [...]
No ja akurat mogę spokojnie powiedzieć, że istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że przyczyniłem się do tego, że mam pyłki pod szybką... po prostu używam aparatu w najróżniejszych warunkach, a niestety na piaszczystym terenie to nie wiem jak trzeba opakować aparat, żeby nic się nie przedostało....
Ale jak już kiedyś gdzieś pisałem dla mnie aparaty/obiektywy to jednak narzędzia, anie przedmiot kultu, żeby je trzymać za szybką ;)