Zobacz pełną wersję : Składanie zdjęcia-rozkladówka
manfred1
16-02-2012, 10:47
Witam serdecznie mam pytanie jak dokładnie i starannie złożyć zdjęcie o wym. 90 cm x 30 cm na trzy części. W sumie można przyłożyć linijkę i spróbować zaginać ale może ktoś tworzył taką swoistą rozkładówkę i wie jak to zrobić.
greatidea
16-02-2012, 11:09
Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale jeśli chodzi tylko o to by prosto je złożyć i by nie było pofalowanego, zbyt grubego brzega, to można od linijki przejechać skalpelem lub czymś ostrym, nie szarpiącym brzegi. Najlepiej z tyłu zdjęcia
manfred1
16-02-2012, 11:17
Dobrze mnie rozumiesz. Ze skalpelem trochę się obawiam. Chyba jednak wezmę aluminiową linijkę. Zdjęcie położę na blacie i przyłożę linijkę. Zacisnę do stołu ściskami stolarskimi a od spodu drugą linijką zagnę w kształt harmonijki zdjęcie.
Tnie się zawsze po stronie grzbietu, czyli tej, która będzie wypukła. Ale ja bym nie ciął, a spróbował zgnieść - np. tępą stroną zwykłego kuchennego noża (takiego, co nie tnie kotleta ;) ) przejechać wzdłuż linijki - tym razem właśnie z tyłu zdjęcia. Dość mocno. Wytworzy się wtedy coś w rodzaju przegubu/zawiasu i będzie się ładnie składać.
Popróbuj na czymś mało wartościowym, zanim podejdziesz z nożem do tego właściwego.
manfred1
16-02-2012, 11:21
W sumie tak poświecę probne zdjęcie i sam się przekonam jak mi wyjdzie.
odmierz odlegość, przyklej taśmą koniec zdjęcia i powoli zaginaj w stronę brzegu. na konczu aluminiową linijką lub nożem dociśnij brzeg. innym rozwiązaniem byłoby iść do agencji reklamowej lub drukarni, tam mają urządzenia do zagniatania. powodzenia