Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50VC - prośba o diagnozę
boston123
14-02-2012, 17:47
Koledzy!
poniżej sample z w/w szkiełka. Zrobiłem je w sklepie podczas próby zakupu. Jak widzicie przy 17mm jest spory FF. Obiektywu nie kupiłem a że na stanie był tylko jeden odszedłem z kwitkiem. Czekam na dostawę.
Ostrość tego obiektywu sprzedawca ocenił na "normalną jak na ten model"
co Wy o tym sądzicie ? Pucha jest wiekowa (400d) ale co ona ma do ostrości.
cały album: http://imageshack.us/g/849/img8243l.jpg/
Wg mnie to jest raczej BF niż FF, ostrość trudno ocenić.
boston123
14-02-2012, 20:14
nie zauważyłem imageshack zmienił rozdzielczość zdjęć do 800*533 także fakt nie da sie stwierdzić ostrości. Wstawię zaraz sample w pełnej rozdzielce
Z tego co wiem, to T17-50vc słabo sobie radzą z ostrością przy 17mm i okolicach.
Ja sam swojego wysłałem na kalibrację, to nic nie pomogli w serwisie, a wręcz zaszkodzili.
Musiałem wysyłać na reklamację kalibracji, to przywrócili mi go do poprzedniego stanu.
U mnie ostrzy idealnie w punkt tak ok 35mm do końca.
boston123
14-02-2012, 21:00
sample - cały album w pełniej rozdzielce : http://imageshack.us/g/13/img8243n.jpg/
Edit moderatora: ze względu na działający na forum silnik galeriowy wstawianie miniaturek z imageshack.us nie ma sensu - nie działają zgodnie z oczekiwaniem.
IMHO jest BF, szczególnie to widać na 3 pierwszych zdjęciach, najbardziej na 3 i 1.
Co do ostrości to niech się wypowiedzą użytkownicy tego szkła ;)
boston123
Pucha jest wiekowa (400d) ale co ona ma do ostrości.
Proponuję tak :
zajrzyj do menu ustawień aparatu tam masz możliwość ustawienia poziomu wyostrzenia , kontrastu itd.
Co do obiektywu to nie jest wcale tragicznie , proponuję wyjść na zewnątrz sklepu i pocykać w różnych ustawieniach .
Posiadam to szkiełko i jestem z niego b. zadowolony a nigdy go na tablicy nie testowałem , wykonał to sprzedawca (kupowałem w necie) .
luck1985
21-02-2012, 23:16
Olej te tablice i rob normalnie zdjecia......
Na 2,8 bylo mydelko na bokach, trzeba przymykac do tych 5,0 5,6. W sumie od 4 bylo juz ok.
Jak wyżej. Ja bym nawet powiedział że jest ok ale nie chce mi się wpatrywać :)