Zobacz pełną wersję : Lampa z mocnym wspomaganiem AF
Hej, udało mi się załapać do klubu do pracy na imprezach, posiadam Nissina Di622, ale aparat kiepsko sobie radzi w tych warunkach z ustawianiem ostrości, dioda wspomagania w lampie jest bardzo słaba i przeważnie świeci powyżej puntu ostrzenia (standard w Nissinach...). Do tej pory mi to specjalnie nie przeszkadzało, ale teraz myślę nad kupnem drugiej, używanej - jak najtańszej, która sprawdzi się w klubie. Stąd moje pytanie, co możecie polecić? może ktoś pracuje w podobnych warunkach i może doradzić? Czy Canon 380EX da sobie radę lepiej? Może jakiś Metz, Sigma, 420EX? Pomóżcie, bo nie mam możliwości wypróbowania już tych lamp choćby w sklepie, czy pożyczenia, a w opisach praktycznie brak informacji na temat wspomagania AF... Pozdrawiam!
sylwek2k
14-02-2012, 21:57
Jezeli swieci powyzej punktu ostrzenia, to nalezy to wyregulowac, uzywajac jakis podkladek (chocby z papieru).
Lepiej na pewno wspomaga 580EX II :P
włożenie kartki papieru pod sanki od tyłu nic nie daje (a nic grubszego nie wejdzie), w ogóle nie zmienia ustawienia lampy po jej dokręceniu do stopki... a bez dokręcenia, w tłumie, zdjęć robić nie zamierzam... Czytałem na jakimś fotum, że w nissinie można tą diodę po rozkręceniu lekko skorygować, ale nie wiem jak się za to zabrać, a rozkręcać lampę się boję. Może ktoś już to robił? Wystarczy zdjąć tą czerwoną szybkę, czy trzeba całość rozkręcać?
sylwek2k
15-02-2012, 22:36
No ja wlasnie mialem na mysli rozkrecenie Nissina i tam uzycie podkladki ;)
Jak masz na gwarancji, to bym odeslal lampe do serwisu.
Reguła jest taka, że body się zmienia, a szkła i lampa zostaje. Kup coś porządnego, jeśni nie Speedlite to Metza.
Dzwoniłem do serwisu Nissina, kazali odesłać i spróbują coś z tym zrobić w ramach gwarancji. Dzięki za pomoc :)
Daj znać jak ta sprawa się zakończyła bo jestem ciekaw co ten serwis zrobi w tej sprawie.
Cześć.
Posiadam lampę 430EXII. Nie wiem czy wspomaganie jest mocne czy nie, ale się sprawdza. W ostatnim czasie robiłem 2 razy zdjęcia na zabawie andrzejkowej i karnawałowej w szkole w sali gimnastycznej. Ciemno tylko lasery i dym. 500D + KIT 18-55 i wspomaganie lampy dawało radę. Prawie wszystkie zdjęcia z kilku metrów były trafione z ostrością. AF gubił się tylko, gdy ostrzyłem daleko lub było za dużo dymu.
Osobiście polecam tę lampę. Jest bardzo dobra, wspomaganie AF moim zdaniem super.
Wyślę pewnie po weekendzie, bo teraz potrzebna mi na ostatki do pracy :)
Wiesz, jakbym miał 600-700zł na lampę, to bym na pewno kupił systemową 430EX od razu, jednak moje finanse są ograniczone, dlatego wybór padł na Nissina, bo 400zł, a jest naprawdę dobry, dopiero teraz wyszła wada ze wspomaganiem, tak to działał super :)
Nadal proszę o opinie o wspomaganiu AF w 380EX i 420EX, bo jestem ciekaw, a te lampy są w moim zasięgu finansowym, do ewentualnej zamiany, jeśli serwis nic nie zdziała z Nissinem.
Za niewiele więcej niż ten Nissin można znaleźć używane 430ex albo (prędzej) Metz 48AF-1
flankerp
19-02-2012, 04:48
... ale jakby nie było Nissin jest jednak mocniejszy od 430 i ma fotocele :P
Mój akurat nie ma problemu z przestawionym światełkiem chyba bo działa nawet w kompletnej ciemności ale znany problem... Niewiem, czy nie występował częściej w pierwszych Nissinach, w MII już chyba poprawili...
Jednak nie oddałem na serwis, jest mi ona teraz zbytnio potrzebna do pracy :) być może we wakacje oddam, to napiszę co zrobili.
misio1399
12-04-2012, 10:54
430ex jest bardzo okej jestem posiadaczem metza 48af-1 ale przyznam szczrze szału to metz nie robi ;/
Stafford
12-04-2012, 20:25
430ex jest bardzo okej jestem posiadaczem metza 48af-1 ale przyznam szczrze szału to metz nie robi ;/
... no i to jest merytoryczna wypowiedź. Szacun!