Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampa z mocnym wspomaganiem AF

Szyszon
12-02-2012, 22:01
Hej, udało mi się załapać do klubu do pracy na imprezach, posiadam Nissina Di622, ale aparat kiepsko sobie radzi w tych warunkach z ustawianiem ostrości, dioda wspomagania w lampie jest bardzo słaba i przeważnie świeci powyżej puntu ostrzenia (standard w Nissinach...). Do tej pory mi to specjalnie nie przeszkadzało, ale teraz myślę nad kupnem drugiej, używanej - jak najtańszej, która sprawdzi się w klubie. Stąd moje pytanie, co możecie polecić? może ktoś pracuje w podobnych warunkach i może doradzić? Czy Canon 380EX da sobie radę lepiej? Może jakiś Metz, Sigma, 420EX? Pomóżcie, bo nie mam możliwości wypróbowania już tych lamp choćby w sklepie, czy pożyczenia, a w opisach praktycznie brak informacji na temat wspomagania AF... Pozdrawiam!

sylwek2k
14-02-2012, 21:57
Jezeli swieci powyzej punktu ostrzenia, to nalezy to wyregulowac, uzywajac jakis podkladek (chocby z papieru).

Lepiej na pewno wspomaga 580EX II :P

Szyszon
15-02-2012, 19:04
włożenie kartki papieru pod sanki od tyłu nic nie daje (a nic grubszego nie wejdzie), w ogóle nie zmienia ustawienia lampy po jej dokręceniu do stopki... a bez dokręcenia, w tłumie, zdjęć robić nie zamierzam... Czytałem na jakimś fotum, że w nissinie można tą diodę po rozkręceniu lekko skorygować, ale nie wiem jak się za to zabrać, a rozkręcać lampę się boję. Może ktoś już to robił? Wystarczy zdjąć tą czerwoną szybkę, czy trzeba całość rozkręcać?

sylwek2k
15-02-2012, 22:36
No ja wlasnie mialem na mysli rozkrecenie Nissina i tam uzycie podkladki ;)

Jak masz na gwarancji, to bym odeslal lampe do serwisu.

4bert
15-02-2012, 23:01
Reguła jest taka, że body się zmienia, a szkła i lampa zostaje. Kup coś porządnego, jeśni nie Speedlite to Metza.

Szyszon
16-02-2012, 13:49
Dzwoniłem do serwisu Nissina, kazali odesłać i spróbują coś z tym zrobić w ramach gwarancji. Dzięki za pomoc :)

simarik
16-02-2012, 14:19
Daj znać jak ta sprawa się zakończyła bo jestem ciekaw co ten serwis zrobi w tej sprawie.

tlustyx
17-02-2012, 11:17
Cześć.
Posiadam lampę 430EXII. Nie wiem czy wspomaganie jest mocne czy nie, ale się sprawdza. W ostatnim czasie robiłem 2 razy zdjęcia na zabawie andrzejkowej i karnawałowej w szkole w sali gimnastycznej. Ciemno tylko lasery i dym. 500D + KIT 18-55 i wspomaganie lampy dawało radę. Prawie wszystkie zdjęcia z kilku metrów były trafione z ostrością. AF gubił się tylko, gdy ostrzyłem daleko lub było za dużo dymu.
Osobiście polecam tę lampę. Jest bardzo dobra, wspomaganie AF moim zdaniem super.

Szyszon
17-02-2012, 16:05
Wyślę pewnie po weekendzie, bo teraz potrzebna mi na ostatki do pracy :)

Wiesz, jakbym miał 600-700zł na lampę, to bym na pewno kupił systemową 430EX od razu, jednak moje finanse są ograniczone, dlatego wybór padł na Nissina, bo 400zł, a jest naprawdę dobry, dopiero teraz wyszła wada ze wspomaganiem, tak to działał super :)

Nadal proszę o opinie o wspomaganiu AF w 380EX i 420EX, bo jestem ciekaw, a te lampy są w moim zasięgu finansowym, do ewentualnej zamiany, jeśli serwis nic nie zdziała z Nissinem.

r_m
19-02-2012, 01:05
Za niewiele więcej niż ten Nissin można znaleźć używane 430ex albo (prędzej) Metz 48AF-1

flankerp
19-02-2012, 04:48
... ale jakby nie było Nissin jest jednak mocniejszy od 430 i ma fotocele :P

Mój akurat nie ma problemu z przestawionym światełkiem chyba bo działa nawet w kompletnej ciemności ale znany problem... Niewiem, czy nie występował częściej w pierwszych Nissinach, w MII już chyba poprawili...

Szyszon
12-03-2012, 00:07
Jednak nie oddałem na serwis, jest mi ona teraz zbytnio potrzebna do pracy :) być może we wakacje oddam, to napiszę co zrobili.

misio1399
12-04-2012, 10:54
430ex jest bardzo okej jestem posiadaczem metza 48af-1 ale przyznam szczrze szału to metz nie robi ;/

Stafford
12-04-2012, 20:25
430ex jest bardzo okej jestem posiadaczem metza 48af-1 ale przyznam szczrze szału to metz nie robi ;/

... no i to jest merytoryczna wypowiedź. Szacun!