Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przejście na komercję.

Paradox
18-01-2006, 23:59
Może to zabrzmi dziwnie,ale jeśli można to chciałbym spytać tych co focą zarobkowo,lub takich co sprzedali kilka swoich zdjęć,a mianowicie jak to się stało?przypadek,wystawa,rodzina czy też znajomości przyczyniły się do tego ,że zarabiasz fotografią.(nie pomijając oczywiście wiedzy i talantu)
Pozdrawiam.

C41photocrew
19-01-2006, 20:16
u mnie sie zaczelo ze kolega nie mogl przyjac zlecenia i wypchnal mnie do niego:) kolejne to sam wyszedlem z inicjatywa:) smieszne ale zadzialalo:D ale takie byly poczatki

Paradox
19-01-2006, 21:10
Czyli w sumie przypadek,albo zrządzenie losu.

Routlaw
19-01-2006, 23:47
Nie moge powiedzieć że zarabiam na zdjęciach bo narazie zdazylo sie to sporadycznie.. Raz kolega zaproponował mi opstrykanie targów dentystycznych dla Procter&Gabmble. A teraz znajoma zaproponowała uwiecznienie "Balu Ojców Miasta" w miedzy czasie sprzedałem kilka odbitek z włąsnych zdjęć.. No i licze na shuterstock -> patrz u mnie w stopce

nastier
19-01-2006, 23:57
No i licze na shuterstock -> patrz u mnie w stopce

a zarobil ktos na tym w ogole? rozumiem,ze Coronado sie w to bawi, ale czy ktos jeszcze?
pytam,bo nie wiem czy jest sens poswiecac na to czas i fotki...

Paradox
19-01-2006, 23:59
Znowu kolega,to chyba dobrze,że ma się kolegów.
Zajżałem do Twojej stopki lecz ZONK-ja angielski mało rozumieć,a z tego co rozumieć to jeśli ktos kupi Twoje zdjęcie to dostajesz 0.20$ za sztukę ..?

Routlaw
20-01-2006, 00:07
w tej chwili mam w galeri na shuterstock 11 zdjęć.. Muszą mieć minimum 3mpix za każde pobranie mojego zdjęcia dostaje 20centów.. póki co mniej wiecej od 7stycznia pobrano moje zdjęcia 8 razy :) Coronado ma 150zdjeć i 100$/miesiac wyciąga..
Zachęcam.. w razie pytań językowych moge pomóc :)

nastier
20-01-2006, 00:09
Coronado ma 150zdjeć i 100$/miesiac wyciąga..

wyciagac nawet polowe tego i juz jest ciagly budzet na filtry i inne akcesoria :mrgreen:

Paradox
20-01-2006, 00:21
To jakby nie było zawsze jakieś $ dla swojego hobby.

nastier
20-01-2006, 00:29
To jakby nie było zawsze jakieś $ dla swojego hobby.

no jasne. sek w tym, zeby kalkulowalo sie poswiecanie czasu na taka forme 'dochodow'. wiadomo, ze zdjecia trzeba dokladnie wybrac i oszlifowac, co jakby nie bylo, zajmuje nieco czasu ;)

Routlaw
20-01-2006, 00:39
cos za coś... jak już je masz to one tam wiszą i zarabiają...
Rewelacji żadnych tam nie wrzuciłem bo niby skad...
to było zassane 3 razy
http://www.routlaw.com/displayimage.php?album=7&pos=1
a to 2
http://www.routlaw.com/displayimage.php?album=1&pos=6
Wiec chyba warto...

gonzo44
20-01-2006, 07:47
Routlaw:
Parę pytań językowych :-)
Make Checks Payable To: - jak to rozumieć?
A z tym skanem dowodu to o co chodzi? Później jakieś kredyty na mnie wezmą czy co ;-). A tak serio to wystarczy ta strona gdzie jest zdjęcie i wszystkie dane?

beachcomber
20-01-2006, 10:48
jak wyglada sprawa z realizacja tych czekow w pl? czy wiekszosc bankow czegos takiego sie podejmie?

Routlaw
20-01-2006, 17:16
Make Checks Payable To: podajesz adres i nazwisko gdzie mają wysłać czek. skan dowodu ze zdjęciem w celu potwierdzenia danych. ja zeskanowałem prawo jazdy

Czeki przysyłaja na podany adres, idzie się z nimi do banku i tam realizuje. bank bierze koło 1%..

Parteq
20-01-2006, 22:38
Make Checks Payable To: podajesz adres i nazwisko gdzie mają wysłać czek. skan dowodu ze zdjęciem w celu potwierdzenia danych. ja zeskanowałem prawo jazdy

Czeki przysyłaja na podany adres, idzie się z nimi do banku i tam realizuje. bank bierze koło 1%..

Kiedys (siedem, osiem lat temu) byla taka 'zabawa' "Spedia",
moze ktos pamieta, a wielu tu informatykow.
Polegalo to na instalacji programu na dole monitora ktory liczyl jak czesto i ile siedziales w necie
- wyswietlajac Ci tym samym reklamy w swoim pasku.

Kiedys uzbieralo mi sie 80$ i wyslali mi czek z USA do Polski.
Poszedlem z nim do PKO i otrzymalem odpowiedz ze teraz to oni wysylaja czek znowu do USA, zeby go potwierdzic, jak go potwierdza to wtedy otrzymuja go znowu i wzywaja mnie do wyplaty..

Ile to moze trwac zapytalem?

- "od dwoch, do trzech miesiecy, pobieramy prwowizje (chyba z 15pln)"

Zrezygnowany lekko - dopelnilem formalnosci i pojechalem do domu zapominajac o sprawie.

Dwa miesiace pozniej wyszedlem z PKO z plikiem 'zielonych',
wszystkim w firmie szczeny opady.. ;-)
Pamietam ze pukali sie wczesniej w glowe.

W ciagu doby zostaly odpalone wszystkie szroty zalegajace w serwerowni,
nawet jakies 486 chyba sie jeszcze zalapaly.

Pozniej jeszcze raz odbieralem kase za czek, jakies 40$.

Dlatego mysle ze podobnie moze byc tu - potwierdzanie czeku i troche w czasie sie wydluzy.
Routlaw - jestes pewien ze formalnosci wygladaja wlasnie tak jak napisales ?
To byloby duze ulatwienie dla uzytkownikow.

Pozdrawiam,
Parteq

Routlaw
20-01-2006, 23:03
Dlatego mysle ze podobnie moze byc tu - potwierdzanie czeku i troche w czasie sie wydluzy.
Routlaw - jestes pewien ze formalnosci wygladaja wlasnie tak jak napisales ?
To byloby duze ulatwienie dla uzytkownikow.

W odpowiedzi fragment maila od Coronado..

Czek Ci wysla do Polski. Pozniej idziesz do banku i prosisz o reazliacje. Trwa to okolo 3 tygodni i pobieraja prowizje (w BPH to jest chyba 1%). Musisz sie dowiedziec jak inne banki robia.

Ja osobiście nie miałem w ręku nigdy czeku, tak wiec nie wiem, no ale moze nie bedzie tak źle..

Parteq
20-01-2006, 23:20
[...] Trwa to okolo 3 tygodni [...]

Prawdopodobnie PKO dzialalo wolniej,
lub czas weryfikacji takiego czeku przyspieszyli.
W kazdym razie z plusem dla realizujacego.

Pozostaje tylko zyczyc sobie i innym jak najwiekszj sciagalnosci
i zainteresowania moim/Waszym osobistym spojrzeniem.

Co moze pomoze w realizacji kolejnych pomyslow
;-)

Pozdrawiam,
Parteq

Routlaw
21-01-2006, 00:31
tam można podpatrzeć galerie innych i posortować (Most popular)
najwiecej schodzi zdjeć z ludźmi tylko trzeba serwisowi wysłać zgode na piśmie, nie interesowałem się tym bo ludziów nie pstrykam chyba ze u cioci na imieninach :)
innym popularnym motywem są "packshoty" aż się nad namiotem bezcieniowym zastanawiam... z czego to jest zrobione? prześcieradło czy jakaś kosmiczna materia? :D

Il fuoco
21-01-2006, 11:34
na allegro są namioty bezcieniowe. ale czy nie lepiej kupić stół bezcieniowy?

ripek
21-01-2006, 12:50
U mnie zaczęło się tak (komercyjne robienie fotek) od pracy nad portalem miejskim. Byl zatrudniony fotograf (psia kasa) który miał 300d. Wziąłem do ręki i powiedziałem "to jest to" - wtedy jeszcze całkowity laik byłem.

Potem on odszedl. Ja kupilem 350d i zacząłem focic wydarzenia w mieście. Jak się okazało wychodzi mi całkiem nieźle.
Póki co kasa niezbyt fajna ale nadrabiam pasją ;) Udało mi się sprzedać raz fotki do hamerykańskiej gazety oraz do Dziennika Polskiego.

I tu zaczęła się moja nowa pasja - i przegladanie testów i godziny na CanonBoard ;)

PORTAL >> http://www.tarnow.net.pl/

mruczek
21-01-2006, 13:26
Jaka komercja!? Prawdziwy artysta Nigdy nie myśli o komercji!!
Przez Was Wyspiański, nie mówiąć o Witkacym, w grobie się przewraca!!!

Powinniście żywić się samym chlebem i wodą osczędzając na aparat, kary pamięci, filmy i odbitki! Tak aby, idąc za Norwidem, drugie pokolenie przypomniało sobie Was i o Was pieśni spiewalo!

Wiem, poniosło mnie.Nie gniewajcie się Bracia Artysci;)

bartus
21-01-2006, 18:15
znajomości
jak znasz ludzi to masz robote no i musisz coś kumać
jak coś kumasz poznajesz następnych
jak znasz następnych masz roboty jeszcze wiecej i jeszcze więcej kumasz (to sie nazywa doświadczenie)
jak masz doświadczenie to znaczy ze już kumasz wiele
jak kumasz wiele to już ludzie ciebie znajdują

na allegro są namioty bezcieniowe. ale czy nie lepiej kupić stół bezcieniowy?
Namiot to sobie możesz zrobić sam
A ten stolik to jest za mały.
Namiot zrobisz sobie z kawałka fizeliny jak ci bardzo potrzebny a stolik z pleksi białej
Oba narzędzia służą, do czego innego.

Vitez
21-01-2006, 21:09
Oba narzędzia służą, do czego innego.

A narzedzie 'Edytuj' na tym forum sluzy do pisania kilku postow w jednym zamiast nabijania sobie postow jeden po drugim :roll: .
(Moderatorzy moga latwiej bo maja opcje 'merge' dla dowolnej ilosci postow a nawet watkow... ale po co denerwowac i marnowac czas moderatorow ;) )

Mac
22-01-2006, 00:37
Jedyne komercyjne działanie z mojej strony to kalendarze firmowe, które wydajemy od dwóch lat. Razem z kolegami focimy i wybieramy potem 12 fotek do kalendarza. My nie bierzemyz a to kasy, dla nas to zabawa i satysfakcja, że gdy klienci dostaną kalendarze, będą one unikalne. Teraz mamy pracujemy spokojnie nad projektem 2007. Szukam do niego mało znanych zabytków architektóry polskiej.

bartus
22-01-2006, 11:21
Jedyne komercyjne działanie z mojej strony to kalendarze firmowe, które wydajemy od dwóch lat. Razem z kolegami focimy i wybieramy potem 12 fotek do kalendarza. My nie bierzemyz a to kasy, dla nas to zabawa i satysfakcja, że gdy klienci dostaną kalendarze, będą one unikalne. Teraz mamy pracujemy spokojnie nad projektem 2007. Szukam do niego mało znanych zabytków architektóry polskiej.
o i to sie nazywa psucie rynku :)
darmowa komercja
potem klijent bedzie chciał inne foty i przyzwyczajony do "zadarmo"
bedzie oczekiwał tego samego :)
miejmy nadzieje ze się mylę

kwiatas
22-01-2006, 12:07
jak wyglada sprawa z realizacja tych czekow w pl? czy wiekszosc bankow czegos takiego sie podejmie?
realizowalem kilka takich czekow z usa w PKO SA nigdy zadnych problemow, nie pamietam wysokosci prowizji ale czas to okolo 2-3 tygodnie

Mac
22-01-2006, 16:28
o i to sie nazywa psucie rynku :)
darmowa komercja
potem klijent bedzie chciał inne foty i przyzwyczajony do "zadarmo"
bedzie oczekiwał tego samego :)
miejmy nadzieje ze się mylę

No nieco się pomyliłeś, kalendarze tworzymy na użytek naszej firmy i dla naszych klientów. Dla nas to dobra zabawa i promocja siebie.

ongis
23-01-2006, 19:58
w tej chwili mam w galeri na shuterstock 11 zdjęć.. Muszą mieć minimum 3mpix za każde pobranie mojego zdjęcia dostaje 20centów.. póki co mniej wiecej od 7stycznia pobrano moje zdjęcia 8 razy :) Coronado ma 150zdjeć i 100$/miesiac wyciąga..
Zachęcam.. w razie pytań językowych moge pomóc :)

spoko zawsze coś jak się bezrobotnym jest :)prośba , a jak byś streścił w paru zdaniach , czy nie ma jakiś kruczków itp.no najważniejsze pnkty umowy . pozdr.:-P

Routlaw
23-01-2006, 20:11
Najważniejszymi i najsmutniejszymi punktami umowy są Review'erzy... Przegladają zdjęcia i dopuszczaja je lub nie.. Ich decyzja jest ostateczna i nieodwracalna.. Odrzucili mi zdjęcie które weszło do finału konkursu Canona z powodu szumów. wstawiłem jeszcze raz to samo zdjęcie i przeszło. Zwracają dużą uwage na ich jakość.. Nie mogą mieć za wysokich szumów, artefaktów.. No i muszą mieć "commercial value" :)

gonzo44
23-01-2006, 20:25
Wysłałem im skan z zielonego dowodu, strona ze zdjeciem i ta obok ze wszystkimi danymi i dostałem mail, że nie mogą potwierdzić moich danych czy coś w ten deseń. Ciekawe co im się nie spodobało, aż tak odważny z angielskiego nie jestem aby maila tworzyć bo by chyba popękali ze śmiechu nad błędami. Miał ktoś podobny problem?

muflon
24-01-2006, 13:54
Najważniejszymi i najsmutniejszymi punktami umowy są Review'erzy...
Heh, ja mam podobny problem z airliners.net. Ostatnio odrzucili mi to:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img440.imageshack.us/img440/3992/img20949mr.jpg)

(ta sama, którą chwaliłem się w galeriach, wrzucałem full-size itp.) z powodu... "not properly centered". Dlatego odpuściłem sobie airliners, będę szukał jakiejś innej galerii. Niestety ciężko znaleźć "złoty środek", np. na airfoto selekcja jest jak dla mnie trochę za słaba :(

Routlaw
24-01-2006, 14:03
Wysłałem im skan z zielonego dowodu, strona ze zdjeciem i ta obok ze wszystkimi danymi i dostałem mail, że nie mogą potwierdzić moich danych czy coś w ten deseń. Ciekawe co im się nie spodobało, aż tak odważny z angielskiego nie jestem aby maila tworzyć bo by chyba popękali ze śmiechu nad błędami. Miał ktoś podobny problem?
hmm ja zeskanowałem prawko i przeszło bez problemów.. Może w hameryce ID musi być z plastiku.. nie znają książeczek innych niż paszporty... spróbuj z prawkeim..

Routlaw
24-01-2006, 14:06
Heh, ja mam podobny problem z airliners.net. Ostatnio odrzucili mi to:http://img440.imageshack.us/img440/3992/img20949mr.jpg
(ta sama, którą chwaliłem się w galeriach, wrzucałem full-size itp.) z powodu... "not properly centered".
Sie ciesz że Ci nie napisali not properly focused ;) na shuterstock tak potrafią napisać.. ktoś sie na forum użalał.. :)

Parteq
24-01-2006, 14:07
Wysłałem im skan z zielonego dowodu, strona ze zdjeciem i ta obok ze wszystkimi danymi i dostałem mail, że nie mogą potwierdzić moich danych czy coś w ten deseń. [...]

Cala procedura u mnie przeszla szybko.
Mialem jednak mieszane uczucia co do dowodu i wyslalem skan prawa jazdy.
Przeszlo bez problemu.

Wiekszy problem to faktycznie 3miesieczny okres karencji przy braku akceptacji min chyba 7 fotografii. Dlatego proponuje dobrac faktycznie dopieszczone zdjecia.

No i nie nalezy zapominac o tym ze to taka firma dla prowadzacych serwis - czyli: zdjecie ma sie sprzedac. Zatem nasze subiektywne odczucia co do wartosci fotografii powinny byc mniej emocjonalne, a bardziej 'ekonomiczne'
;-)

Czytajac forum mozna zauwazyc wiele niezadowolonych userow. Co chwile ktos szuka potwierdzenia - ze jego zdjecie zostalo nieslusznie odrzucone.

Ja juz mam mieszane odczucia co do swojej dziesiatki. Sa w trakcie oceniania (pending) wiec z ciekawoscia czekam na final.

Pozdrawiam,
Parteq

bonk
24-01-2006, 14:37
Heh, ja mam podobny problem z airliners.net. Ostatnio odrzucili mi...(

oj muflon bo twojej focie brak swietlistosci i dynamiki
gdybys tak zrobil to bez gadania by ja wzieli:mrgreen:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.sikacz.com/canon/swietlistosc.jpg)

komercyjne fotki musza bic po oczach / niestety

muflon
24-01-2006, 14:42
Heh, bonk jak zwykle żondzisz ;-) Ale żeby nie było: ja zawsze uważam, że screenerzy są po to, żeby oceniać fotki według swojego uznania, a nie uczuć wrzucających, dlatego w sumie nie mam do nikogo pretensji (poza tym, że mnie to śmieszy).

kami74
24-01-2006, 15:20
He,he Pilot sie uśmiechął po użyciu super hiper whtening pasty :mrgreen: