PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 17-35 EX - Dźwięk przy ruszaniu pierścieniem

Hoopoe
11-02-2012, 20:19
Witam.
Dostałem kurierem używaną Sigmę 17-35 2.8-4 EX (nowszą wersję) i zauważyłem, że przy zmianie ogniskowej słychać w pewnym momencie ciche kliknięcie (jakby np ten elastyczny przewód w środku o coś zahaczał...).
Wcześniej używałem 2 egzemplarzy tego modelu i nie było w nich niczego podobnego słychać.

Mam tydzień na sprawdzenie i ewentualny zwrot sprzętu.
Czy ktoś z Was spotkał się z tym zjawiskiem w takim obiektywie?
Dodam, iż nie zauważyłem żadnych innych problemów. Pierścienie i mocowanie nie mają luzów, chodzą z właściwym oporem, AF ostrzy normalnie.
Wszystko działa poprawnie z wyjątkiem tego dźwięku.

Będę wdzięczny za opinie. Nie wiem czy powinienem oddać obiektyw, czy też zignorować ten dźwięk.

Pozdrawiam

luc_october
11-02-2012, 20:47
Flex haczy o obudowę. Prawdopodobnie czeka Cię wkrótce wymiana tej taśmy, chyba, że już Ci przysłona nie domyka.
Ja także kupiłem tą samą używaną Sigmę i przysłona przestała działać po kilku minutach. Przez dupkę obiektywu widać było pękniętą taśmę.
Wymiana to jakieś 200-250zł. Już nie pamiętam.

szymanek1986
11-02-2012, 22:29
Też posiadam taką Sigmę i miałem podobny problem, zaraz po zakupie na allegro zaczęła mi się zacinać przysłona.Koszt wymiany taśmy i konserwacja wyniósł 300 zł, dostałem na to 6 miesięcy gwarancji.Gdzieś na forum Nikona wyczytałem, że to częsty problem tego szkła. Wydałem na obiektyw ok.600 zł i na starcie dołożyłem 300 zł. Marny bilans, więc jak możesz zwróć.

GalaktycznyMuczaczo
17-02-2012, 18:53
to samo u mnie, jednak ponad półtora roku sprzętem pracuje i dziala poprawnie