PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka pytań do wyzwalamia ST-02

Zenek
11-02-2012, 09:37
Posiadam chińskie ST-02, lampy C580EXII i YN565EX a aparat to C50D i pytania dotyczą wyzwalania za pomocą tego zestawu i robię zdjęcia małemu przedmiotowi tak z max 1 m.

1. Czy można wyłączyć miganie na lampach w trybie slave ? Na zdjęciach mam czerwone kolorki od nich (poza oczywiście skręceniem lampy żeby świeciła obok)
2. Czy można wyłączyć wspomaganie AF na ST-02 ? Na lampach wyłącza się to wchodząc do np menu C50D i tam mogę wyłączyć AF, na ST-02 to nie działa, tzn mogę wejść do Fn i zobaczyć co tam jest (same 0) ale zmienić juz nie mogę.
3. Czy można ustawiać manualne ustawianie na lampach za pomocą ST-02 ? Jak mam ustawioną lampę C580EXII na master na stopce to mogę wchodząc do menu aparatu ustawić manual błyskania i np na lampie B ustawić 1/64 mocy. Na ST-02 po wejściu do menu aparatu widzę, że można ustawic manual ale po wybraniu manual natychmiast przeskakuje na ETTLII.

miszaqq
11-02-2012, 10:05
1. duck/duct tape ?
2. duck/duct tape ?
3. ?

Zenek
11-02-2012, 10:35
Myślałem o jakimś bardziej finezyjnym rozwiązaniu :)

miszaqq
11-02-2012, 10:49
te najprostsze czest sa najskuteczniejsze
czy jestes pewien ze te czerwone kolorki masz od blyskajacych lampek ?
i dlaczego chcesz wylaczac wspomaganie AF ? czyzby zywy obiekt ktory ucieka sprzed obiektywu jak mu zamrugasz na czerwono ?

Zenek
11-02-2012, 11:08
Na pewno mam czerwoną linię od ST-02 bezpośrednio na przedmiocie (po bokach czerwone od lampek myślę, przedmiot metalowy, błyszczący) Oczywiście nie ucieka :) Odległość fotografowania jakieś 40 cm, więc ta czerwona linia bardzo widoczna.

sylwek2k
11-02-2012, 12:23
a) najprawdopodobniej widoczna czerwien, to odbicie blysku od czerwonej zaslepki, gdzie znajduja sie diody AF
b) wejdz do fn APARATU (a nie lampy) i wylacz tam wspomaganie :]
c) nie, nie mozna :)

Zenek
11-02-2012, 14:35
Dzięki :)
a) nie, to jest ładna pionowa centralna długa linia (choć faktycznie boki mogą być z odblasku)
b) zadziałało :) zapomniałem o nastawach aparatu :)
c) szkoda :( myslałem, że jak działa na lampie jako master to na St02 też zadziała, ale przynajmniej nie będę szukał