PDA

Zobacz pełną wersję : EX 580 II vs Quantuum R+

sylwester Samluk
10-02-2012, 15:41
Witam

Wczęsniej zadawałem pytanie odnoścnie obiektywu a teraz chcialem zapytać się, która opcja jest lepsza.

Chodzi o dokonanie wstępnego wyboru oświetlenia do pleneru.

Do wyboru mam Lampa mobilna Quantuum R+ Dual Power 300Ws

link do tego: http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1409&lang=pl&curr=PLN

dzięki temu można by fajnie w plenerach i nie tylko doświetklać fotografowane osoby.

Lub zamiast tego zestawu kupić lampę canon EX 580 II, która zastapiła by moją obecną uzywaną EX 430 II.

EX 430 II była by w tym momencie na drugim body lub lampą zapasową.

Oczywiście EX 580II w plenerach może pracować jako master a EX430 II jako slave dzięki temu rownieżmogę kupić statyw z parasolką i coś w plenerze doświetlać mając taki zestaw.

Mam świadomosć, ze druga propozycja jest o wiele drozsza od pierwsze ale też inne jest zastosowanie.

Co warto kupić biorąc pod uwagę doświetlanie w plenerze tworząc małe domowe studio.

Oczywiście w kościele bardzie przyda się ex 580II ale może lepiej zostać przy ex 430 II i mimo wszystko kupić tą przenośną lampę.

Dzięki za wszelkie sugestie

janmar
10-02-2012, 18:23
Żadna lampa nie jest najlepsza do wszystkiego.
Żeby przedstawić róznice w pracy 580 EX a Quantuum R 300+,powinieneś spróbować zastosować 580 EX do współpracy z typowym dla zdjęć osób softboxem 180 x 40 lub Beauty Dish 70cm .:smile:

Co warto kupić biorąc pod uwagę doświetlanie w plenerze tworząc małe domowe studio.

Plener a studio domowe to też różnica.

Wydaje mi się że najlepiej by było gdybyś zdecydował się przed zakupem czegokolwiek na mały kurs czy sesję w studio,pod okiem fotografa studyjnego.
To wyjaśniło by Ci te wszystkie róznice lepiej niz jakiekolwiek porady.

Podsumowywując: jesli chcesz uzyskiwać efekty fotografii studyjnej to stosuj sprzęt studyjny jeśli reporterskiej to reporterski.

sylwester Samluk
11-02-2012, 00:16
Dzięki za odpowiedź

miszaqq
11-02-2012, 01:15
Witam

Oczywiście EX 580II w plenerach może pracować jako master a EX430 II jako slave dzięki temu rownieżmogę kupić statyw z parasolką i coś w plenerze doświetlać mając taki zestaw.

Dzięki za wszelkie sugestie

tylko wez pod uwage ze 580II jako master to swoim marnym blyskiem podczerwieni wyzwoli ci 1 na 50 prob, do tego lampy musza sie widziec (a to komplikuje wiele spraw, czasami wyklucza zastosowanie softu lub parasolki zeby nie zaslanialy) i byc w miare sensownej odleglosci, a na zewnatrz z mocnym sloncem lub nawet w srodku dnia nie masz praktycznie szans na jakiekolwiek sensowne dzialanie wyzwalajac lampy podczerwienia, tylko radiowki ale tutaj otwiera sie kolejne pole do gdybania

Morfii
11-02-2012, 01:54
Witaj,
nie mam za dużego doświadczenia ale na forum jest duży temat o tych lampach przenośnych Quantuum i radzę do niego zajrzeć ;)
Tak w skrócie wynika z niego to że w plenerze 300 watowy Quantuum to stanowczo za mało.. 600 W już lepiej... i takie coś Ci polecę na początek ;)
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1583&lang=pl&curr=PLN

KUBAwo
11-02-2012, 20:44
Witaj,
nie mam za dużego doświadczenia ale na forum jest duży temat o tych lampach przenośnych Quantuum i radzę do niego zajrzeć ;)
Tak w skrócie wynika z niego to że w plenerze 300 watowy Quantuum to stanowczo za mało.. 600 W już lepiej... i takie coś Ci polecę na początek ;)
http://www.quantuum.pl/detal.php?id=1583&lang=pl&curr=PLN

300ws w plenerze to za mało ale tylko do pewnych zastosowań...do niektórych w sam raz a do niektórych nawet za dużo. Ja myślę, że ciężko jest doradzić sensowne rozwiązanie autorowi bo niestety sam trochę nie wie czego chce i czego może się spodziewać czy to po lampie studyjnej czy też po systemówce.
Jak napisał Janmar, jedno jest bardziej do czegoś a drugie do czegoś trochę innego.
Ja osobiście nie kupowałbym do takiego zastosowania 580ex2 bo moim zdaniem to bez sensu szczególnie, że masz 430ex.
Raczej skonfrontowałbym zestaw strobingowy np. czy kupić kilka yn-460ii z wyzwalaczami czy iść w przenośną lampę studyjną i wspomagać się tym co masz czyli 430ex.
Ale i tak decyzja należy do ciebie :)
Ja np. lubię yn-460ii bo są małe, lekkie i jako, że bywam leniwy :) to łatwiej jest mi je zabrać ze sobą (bo po prostu wrzucam je do torby + parasolki) niż targać 2x600ws + batterypacki w plener.
Tyle, że przy mniejszych lampach trzeba iśc na pewien kompromis i pogodzić się, że jak beautydish to raczej 42cm niż 70cm i bye bye okta 180cm :)

Em Es
11-02-2012, 21:01
mam obie wymienione lampy :)
powiem tak - masz 430 - kup sobie dual power, sam mam 300 ale dokupię jeszcze 600
600 jest niewiele droższa - pomyśl od razu o mocniejszej

janmar
11-02-2012, 23:39
600 jest niewiele droższa - pomyśl od razu o mocniejszej

Biorąc pod uwagę że autor pisze:

....tworząc małe domowe studio.

To jednak 300setki i zobaczyć co dalej.Za mocna lampa w małym pomieszczeniu
to nie jest dobry pomysł.Nie koniecznie plener zewn .musi być w pełnym słońcu.
Na początek i 300ki poradzą IMHO.

Em Es
12-02-2012, 01:52
przyznaję że nie doczytałem - masz rację janmar

Mojlo
17-02-2012, 23:34
300 na małe studio będą ok, jeśli jednak głównie w plener do lepiej dołożyć do 600ws.

sylwester Samluk
18-02-2012, 18:15
Dzięki za odpowiedzi, czyli na poczatku mozna kupić 300W a jeśli mnie stać to 600W i już. Teraz druga kwestia aby robić plenerowe zdjecia do tej lampy rozumiem należy od razu kupić statyw i parasolkę czy softbox, czy mozna używać od razu po wyciagnięciu z pudełka?

Em Es
18-02-2012, 18:39
można po wyjęciu z pudełka - tyle że ktoś musiałby ją trzymać :lol:

czyli + statyw
...oczywiście softbox czy BD jak najbardziej też się przydadzą

sylwek2k
18-02-2012, 18:45
można po wyjęciu z pudełka - tyle że ktoś musiałby ją trzymać :lol:

czyli + statyw
...oczywiście softbox czy BD jak najbardziej też się przydadzą

i dobre dociazenie/zakotwiczenie, coby Ci to wszystko nie pofrunelo, przy pierwszym lekkim podmuchu wiatru :)))

Em Es
18-02-2012, 21:53
to można "po cienych" - trzy bańki po płynie do spryskiwaczy 5 litrów każda + H20 w środku powinny załatwić sprawę ;)

sylwester Samluk
20-02-2012, 18:27
A czy znacie jakiś link, który prowadzi do zdjęć wykonanych lampą Quantuum 300ws R+ ?

sylwek2k
20-02-2012, 18:44
A czy znacie jakiś link, który prowadzi do zdjęć wykonanych lampą Quantuum 300ws R+ ?

I co chcesz z tych zdjec wywnioskowac? Ze lampa swieci, a fotograf potrafi dobrac odpowiednie parametry naswietlania i ogniskowa obiektywu? ;)

Em Es
20-02-2012, 20:44
na dole tego postu znajdziesz taki link ;)

sylwester Samluk
20-02-2012, 22:13
dzięki za link,

Nie o to chodzi by sprawdzi, że świeci ale chcę zobaczyć jak to wygląda w praktyce, niektórzy używaja w plenerach systemową 580 EX II i także doświetlenie wygląda bardzo dobrze.

sylwek2k
20-02-2012, 22:52
niektórzy używaja w plenerach systemową 580 EX II i także doświetlenie wygląda bardzo dobrze.

A dlaczego mialo by wygladac inaczej?

Tylko systemowka nie przebijesz slonca w lato (zwlaszcza jak uzyjesz jakiegos modyfikatora).

Em Es
20-02-2012, 23:48
nie ma za co - to mój podpis ;)

sylwester Samluk
21-02-2012, 00:14
Było już wiele razy poruszane, ale czy warto na systemówkę ex 430II lub ex 580II stofena kupować za 100zł? Daje to coś np. w plenerze?

sylwek2k
21-02-2012, 02:32
Było już wiele razy poruszane, ale czy warto na systemówkę ex 430II lub ex 580II stofena kupować za 100zł? Daje to coś np. w plenerze?

mniej wiecej tyle samo, co nakladka za 5 zeta ^_^

Mojlo
21-02-2012, 12:02
mniej wiecej tyle samo, co nakladka za 5 zeta ^_^
DO 580 można jeszcze kupić holder/uchwyt pod mocowanie bowensa i wtedy każdy softbox itp. podepniesz. Ale straty światła będą dużo większe niż z tradycyjnej lampą w słońcu się nie poszaleje. W plenerze dobrze się sprawdza beauty dish, najmniej problemów z składaniem i rozkładaniem :)

crazy
21-02-2012, 16:28
na plener polecam softbox lub octe rozkładaną jak zwykła parasolka, nie ma lepszej rzeczy :)

sylwester Samluk
21-02-2012, 18:23
A tak z waszego doswiadczenia, jeśli robicie komuś zdjęcia słubne plenerowe, to zabieracie ze sobą lampę 580 EX II nakładaną na aparat, czy raczej zewnętrze żródło światła np. wspomniana lampa Quantuum 300ws R+, zakładam, że zdjecia będę robionę od 18 do 21 tak by nie były w pełnym słońcu.
Czy waszym zdanie muzyskam lepsze rezulataty z Quantuumem czy z 580 EX II.

Pytam , bo w fotografii ślubnej bardzo cześto widuję fotografów z 580 EX II i przecież też są pięknie doświetlone zdjęcia a Lampy typu Quantuum najcześciej stosujecie w fotografii glamur, lub fashion w takim razie czy warto brać Quantuuma?

Em Es
21-02-2012, 19:20
warto. używam Q dual power 300Ws

crazy
22-02-2012, 10:08
Ja na plenerze prawie wogóle nie używam reporterskiej lampy, taka studyjna lepiej sie spisuje jesli już trzeba użyć

Mojlo
06-03-2012, 21:30
A tak z waszego doswiadczenia, jeśli robicie komuś zdjęcia słubne plenerowe, to zabieracie ze sobą lampę 580 EX II nakładaną na aparat, czy raczej zewnętrze żródło światła np. wspomniana lampa Quantuum 300ws R+, zakładam, że zdjecia będę robionę od 18 do 21 tak by nie były w pełnym słońcu.
Czy waszym zdanie muzyskam lepsze rezulataty z Quantuumem czy z 580 EX II.

Pytam , bo w fotografii ślubnej bardzo cześto widuję fotografów z 580 EX II i przecież też są pięknie doświetlone zdjęcia a Lampy typu Quantuum najcześciej stosujecie w fotografii glamur, lub fashion w takim razie czy warto brać Quantuuma?
A ja używam 580II i daje rade, w studyjnych lepiej błysk się rozkłada ale są mało poręczne i tylko menual. U mnie najlepiej sprawdza się blenda przy ślubnych klimatach :)