Zobacz pełną wersję : Dane EXIF - raz są raz nie ma :(
Mam prośbę o pomoc:
- trzymałem 2 zdjęcia
- jedne zawiera dane EXIF
- drugie jest czyste, nie ma danych
W związku z tym mam pytania:
- czy są aparaty cyfrowe robiące zdjęcia bez tych danych?
- czy można w aparacie ustawić tak by dane te się nie pojawiały?
Wiem, że te dane można usunąć za pomocą różnych programów ale to już jest osobne działanie.
Z racji tego że potrzebna mi taka wiedza w sporze z jednym z serwisów, poproszę o pomoc
Mam prośbę o pomoc:
Są kompakty, które w jakieś części zapisują dane lub wcale. Są też lustrzanki, które nie zapiszą danych o zastosowanym obiektywie, który nie ma styków (np. Saymang 8mm).
Jeżeli istnieje możliwość wpisania autora to czemu by nie, ale na pewno jest to zależne od stosowanego obiektywu.
Co to dokładnie za sprawa z tym serwisem?
sylwek2k
08-02-2012, 02:18
sa proste programiki, jak np ExifCleaner, ktore pozwalaja pozbyc sie dowolnych (lub wszystkich) informacji z JPEG...
sa proste programiki, jak np ExifCleaner, ktore pozwalaja pozbyc sie dowolnych (lub wszystkich) informacji z JPEG...
kolega chyba nie doczytal bo autor watku zaznaczyl:
"Wiem, że te dane można usunąć za pomocą różnych programów ale to już jest osobne działanie."
Co to dokładnie za sprawa z tym serwisem?
Otrzymałem 2 zdjęcia mające przedstawiać mój sprzęt, rzekomo po "ingerencji cieczy" zdjęcie przedstawiające gniazdo ładowania i zdjęcie rozłożonego sprzętu. Zdjęcie gniazda ma dane EXIF, a aparatu już nie. Dziwnie mi to wygląda i chciałem się upewnić.
Aleximov
08-02-2012, 11:08
Witam,
Większość programów do obróbki zdjęć pozwala wybrać, czy w zapisywanym (np. po zmniejszeniu lub kadrowaniu) pliku JPG maja być zapisane dane EXIF czy nie (np. darmowy IrfanView) - być może więc przy jednym ktoś odznaczył zapisywanie danych EXIF. Jeśli to ważne, to poproś o oryginał zdjęcia (plik RAW lub JPG prosto z puszki - nie przeskalowywany) - choc na upartego nic to nie da, bo zewnętrznymi programami można też dopisać dane EXIF, więc jak ktoś się uprze...
A w samym aparacie, to raczej nie można całkowicie wyłączyć zapisywania danych EXIF (a jedynie ew. ograniczyć do podstawowych, które zawsze zapisuje) - ja przynajmniej nie spotkałem się z takim aparatem.
Pozdrawiam, Alex