Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rok produkcji

BG Images
07-02-2012, 22:36
Czy wie ktoś jak ustalić rok produkcji w 580 EX II oraz 5D MKII?
/jak ocenić zużycie lampy błyskowej.

sylwek2k
08-02-2012, 08:26
Czy wie ktoś jak ustalić rok produkcji w 580 EX II oraz 5D MKII?
Po nr seryjnym ;) Zawsze mozna zapytac w autoryzowanym serwisie - czy odpowiedza, to juz inna kwestia ;)

/jak ocenić zużycie lampy błyskowej.
Prawda jest taka, ze nie da sie ocenic. Bo jezeli widac, to juz jest z nia naprawde zle ;)

Zarowno jeden jak i drugi sprzet, jezeli jest sprzedawany, to znaczy ze byl mocno eksploatowany. W body ocenisz to po 'liczniku', w lampie niestety sie nie da. Ale to raczej nie jest sprzet, ktory kupuje sie do zastosowan amatorskich. On ma pracowac, i to intensywnie :)

Merde
08-02-2012, 10:26
Zarowno jeden jak i drugi sprzet, jezeli jest sprzedawany, to znaczy ze byl mocno eksploatowany. W body ocenisz to po 'liczniku', w lampie niestety sie nie da. Ale to raczej nie jest sprzet, ktory kupuje sie do zastosowan amatorskich. On ma pracowac, i to intensywnie :)

Tak, tak. W ogóle nie ma amatorów z nową piątką i 580EXII ;-)

sylwek2k
08-02-2012, 11:59
Tak, tak. W ogóle nie ma amatorów z nową piątką i 580EXII ;-)

A ile z tych amatorow sprzedaje ten sprzet po roku/dwoch/trzech?

Bo procentowo to niewiele... Wiekszosc tego sprzetu robi jednak slubniaki... po czym jest wymieniana na nowy...

janmar
08-02-2012, 13:04
A ile z tych amatorow sprzedaje ten sprzet po roku/dwoch/trzech?

Wg. mojej obserwacji otoczenia ,większość..Jeśli chodzi o body.
580 EX II na ogół leży parę lat prawie nie błyskane,bo i po co zmieniać na drugie 580 EXII

sylwek2k
08-02-2012, 14:10
Wg. mojej obserwacji otoczenia ,większość..Jeśli chodzi o body.

Ale tu jeszcze chodzi o model... z 5D II przejdziesz albo na inny system, albo 'jedynke'. Jak wejdzie 5D III to wowczas bogaci amatorzy moga chciec sie przeniesc na nowa droga zabawke :)

I faktycznie, jakby byla mowa o innych modelach, pokroju XX/XXX/XXXXD to zmiany na nowsze, bo sie znudzilo sa czeste :)

BG Images
08-02-2012, 17:42
Chyba najprostrza metoda to napisać do Canona:-)
Nie jestem pewien czy warto na Żytnią bo Polska to dziwny kraj i z uprzejmością jak wiadomo nie jest najlepiej.
Kolejna sprawa to najważniejszy jest stan bo w tej klasie sprzetu smierć przez nieużywanie raczej nie następuje.