PDA

Zobacz pełną wersję : canon 350d a lampa 540ez

matfot
18-01-2006, 00:36
mam canona 350d i lampe 420ex. Mam jeszcze lampe 540ez. Gdy zakladam ją na aparat wszystko dziala - zoom dziala, blysk zostaje wyzwolony ale zdjęcie jest niedoświetlone. Gdy robię fotkę w odl. do 1m - wszystko jest ok. ale na większej odleglości już niedoświetla. Nie moge dostroić lampy i już nie wiem co robić. Lampa jest ok. i na plener nocny jedyna a tu nic - leży.
W instrukcji aparatu piszą, że pasuje każda lampa dedykowana do canona a tu nic - nie wiem co jest. Pomóżcie!!!
A może lempa ez nie będzie chodzić z cyfrówką?

francuz20
18-01-2006, 02:18
Ja też mam tą lampę ale z 300d . Mam ustawione w aparacie na M czyli manual , w lampie ustaw sobie też na M przełącznikiem 'mode', resztę regulujesz czasem i przysłoną w aparacie.

gwozdzt
18-01-2006, 08:56
mam canona 350d i lampe 420ex. Mam jeszcze lampe 540ez. Gdy zakladam ją na aparat wszystko dziala - zoom dziala, blysk zostaje wyzwolony ale zdjęcie jest niedoświetlone...
Nie działa i nie będzie działać automatyka błysku.
Jak juz napisano, wspołpraca EZ z cyfrowym korpusem jest mozliwa tylko w trybie całkowicie manualnym.

W instrukcji aparatu piszą, że pasuje każda lampa dedykowana do canona a tu nic - nie wiem co jest. Pomóżcie!!!
Poczytaj dokładnie. Jestem przekonany, że jest tam napisane: "... pasuje każda lampa dedykowana do canona obsługująca E-TTL", a tegoż właśnie E-TTL'a lapmy z serii EZ nie obsługują.

A może lempa ez nie będzie chodzić z cyfrówką?
Cos tam moze chodzić (zoom, moze nawet wspomaganie AF), ale nie będzie działać automatyka ekspozycji dla błysku.

Nie moge dostroić lampy i już nie wiem co robić.
Ja bym sprzedał 420EX i 540EZ, a kupił 550EX, która łączy zalety obu posiadanych przez Ciebie lamp.

matfot
20-01-2006, 16:20
francuz20 - podziękowania - rzeczywiście na manualnym ustawieniu jest pozytywna reakcja lampy. Lampa odzywa się w porę.
gwozdzt - również dzięki - w zakresie robienia fotek na cyfrówce jestem trochę z tylu i każda rada jest przydatna. Z rady dotyczącej zmiany dwóch lamp na jedną nie skorzystam - robię również canonem 50 i wlaśnie Ez 540 jest niezastąpiona - ale dzięki.

gwozdzt
20-01-2006, 23:07
...robię również canonem 50 i wlaśnie Ez 540 jest niezastąpiona...
I tu się mylisz.
550EX posiada pełną funkcjonalność 540-tki, całkowicie więc ją zastąpi, a dodatkowo obsługuje E-TTL i dzięki temu działa również w automatyce z korpusami cyfrowymi.
W 550EX masz możliwość wyboru E-TTL/TTL/M i jeśli będziesz chciał pracować w tradycyjnym TTL, to nie ma żadnego problemu. Ustawiona na TTL we współpracy z EOS 50 będzie się zachowywała identycznie jak 540EZ