Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5D i 1DSmkIII

oszczepnik
02-02-2012, 21:22
Witam
Nie krzyczcie, jak gdzieś było, ja nie znalazłem
Pytanie do użytkowników tych puszek (obu ). Czy nie macie przeświadczenia, że stara 5 naświetla inaczej niż 1ds przy tych samych ustawieniach w tych samych warunkach etc. Ostatnio bawiłem się i zrobiłem mały test i wyszło, że histogramy obu puszek różnią się na korzyść 5 (jest jaśniej), dopiero jak dam na +EV w 1 mam podobne wyniki. Rozumiem,że matryce są inne ale czy to daje taka różnicę?
pozdr

gerbil
02-02-2012, 22:08
5d przeważnie też nie doświetla o 1/3-2/3 EV. Mam jedynie 5tkę, więc porównać Ci nie mogę, ale kierując się logiką, wszystko zależy od światłomierza...

C80
02-02-2012, 23:07
To problem nie tylko między 5D i 1Ds. Zdarza się również w przypadku innych serii. U mnie jest różnica 1/3 - 2/3 EV między 40D, a 7D.

tkosiada
02-02-2012, 23:57
Nie mam, ale bawiłem sie i uważam, że 5d prześwietlał średnio o 2/3 a 1 ds pokazywał własciwie

Goomis
04-02-2012, 13:37
Nie jest t o wina światłomierza. Bo rozumiem, że mówisz o fakcie, że masz ustawienia na manualu w obu puszkach te same a zdjęcia są inaczej naświetlone?
ISO w aparatach to nie jest takie dokładne jak to z kliszy.
Różne są odchyłki 1/3, 1/2 i to na +/-
Pamiętam, że kiedyś na dpreview widziałem taką tabelkę z kilkoma modelami Canona (5D, 40D, 30D i ISO rzeczywiste) ale nie mogę teraz znaleźć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
P.S. Z tego co pamiętam 5D2 ma chyba takie jak rzeczywiste, ale pewności nie mam.

miszaqq
04-02-2012, 14:16
ISO / Sensitivity accuracy

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page21.asp

tkosiada
04-02-2012, 14:59
na stronie dxo można zobaczyć jak realne jest obecne iso w naszych aparatach, na wykresach porównawczych body
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/483%7C0/(brand)/Canon/(appareil2)/441%7C0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/436%7C0/(brand3)/Canon
co do pomiaru światła to zbadać z światłomierzem

oszczepnik
05-02-2012, 00:52
teraz widzę co napisałem, chodziło mi o 0,1EV oczywiście. Co do naświetlania to wg mnie 1 nie doświetla a 5 właśnie daje ten właściwie naświetlony obraz, ale skoro to "norma" to bedziem z tym życ :)
pozdr

Misiek87
05-02-2012, 09:35
U mnie tez 5d daje pozadany wg mnie obraz zawsze. Np. 40d zawsze byl na +1/3 badz 2/3. 5d2 roznie - tutaj ten pomiar jest tak dziwny, ze ja go nie rozumiem ;)

adrenag
05-02-2012, 09:58
ISO w Canonach dość znacznie zaniżone, np 5DII 3200 realnie 2100, gdzie np sony a900 to realnie 2500, potem robisz te same ustawienia i się okazuje że mogłeś użyć w sonym iso2500 żeby mieć to samą ekspozycję.. :) najlepsze jest X100 z fuji - tam iso1600 = iso6400, nie wiem ale to chyba musi być drażniące w trybie Av... jak zmieniasz ISO a czas naświetlenia zostaje taki sam haha

Matt_K-K
05-02-2012, 11:08
Za to stare puszki Canona miały ISO lekko zawyżone - i może dlatego w porównaniach z niektórymi swoimi następcami nie wypadają blado pod względem szumu :D

tomba
07-02-2012, 21:30
Co do naświetlania to wg mnie 1 nie doświetla a 5 właśnie daje ten właściwie naświetlony obraz, ale skoro to "norma" to bedziem z tym życ :)
pozdr
Ja się nauczyłem to ty też dasz radę :)
Głowę bym dał że by mi jedynka naświetlała automatyką tak jak piątka.
...no może przesadziłem z tą głową:twisted:

oszczepnik
09-02-2012, 00:08
Ale masz może jakieś, że się tak wyrażę ostrożnie:) stałe pewne nastawy w sensie, że biorąc 1 odrazu dajesz zna + EV. Powiem Ci, że da się z tym żyć ale wolałbym żeby tego nie było :)
pzdr

tomba
09-02-2012, 01:16
To jest tak, że jak biorę jedynkę to od razu włącza mi się myślenie: szkło, scena, przysłona. Im szerzej tym korekta bardziej idzie na + . Np 24mm szeroko otwarte to już norma, że dokładam +1. Jak mam w scenie ostre światło nawet punktowe to czasem dodaje do +3, tylko że w takich sytuacjach to już pewniej czuję się w pełnym manualu i nie ufam pomiarowi przy np. takich zdjęciach (http://www.fotografslubny.com/galeria/ceremonia/mIMG_7225%20copy.jpg).
Zdaje mi się, że prawie idealnie jest dla 50mm, lekko koryguję na +
Dla 85mm trzymam do +1, ale ja zboczony jestem i lubię mieć czasem trochę prześwietlone :)
Dla porównania powiem, że na starej piątce, jak i nowej nie robiłem korekt, może czasem na 24mm gdy były światła w tle.
Myślę, że przy 24mm jednym z powodów takiej korekty może być winietowanie.

tojacc
09-02-2012, 10:07
Ja miałem 40D który naświetlał tak jak trzeba, a 5d2 muszę +2/3EV walić żeby było dobrze...

W tym przypadku podejrzewam też winę winietowania obiektywów na pełnej klacie, ale nie wiem ile w tym prawdy...

Marcin5D
09-02-2012, 16:07
niedoswietlanie moze byc powodem tego, ze migawka nie trzyma czasow
i zamyka sie szybciej niz trzeba

i wtedy ma sie wrazenie ze swiatlomierz nie dziala jak potrzeba
a przyczyna lezy w migawce

czym starsze egzemplarze tym zjawisko niedoswietlania moze sie nasilac
az w koncu trzeba wymienic migawke

co do iso w 5dII to jest to mistrz sciemy sposrod wszystkich aparatow jesli chodzi o zawyzone iso
najlepiej wypadaly stre olympusy, ale tez dzieki temu byly zawsze miazdzone za duze szumy
nikon podniosl poprzeczke strasznie wsoko ze swoim d3 i d700
wiec canon musial cos wymyslic, nowych generacji matryc nie bylo
wiec lepszy soft, szybsze procesory + zawyzone iso

5d 1 ma szumy na poziomie nikona d300
ale roznice w ergonomi miedzy tymi aparatami to przepasc

mam obydwa

jak dla mnie to 5d w obecnych czasach nadaje sie glownie do manulanych szkiel (z matowka z klinem), i tam go uzywam
bo focus w ciemnych miejscach jest na poziomie olympusa 510
poza tym nie ma regulacji wiec to loteria jesli chodzi o szkla z motorem

Merde
09-02-2012, 16:55
5d 1 ma szumy na poziomie nikona d300
ale roznice w ergonomi miedzy tymi aparatami to przepasc

Na korzyść 5D oczywiście? :mrgreen:

Ja rozumiem AF, uszczelnienia, CLS... ale ergonomia najwyraźniej jest (wbrew temu co piszą) sprawą mocno indywidualną.

Mnie się korpusy Canona (typu xxD/5D) obsługuje po prostu lepiej.
Jasne, że można się przyzwyczaić. Chodzi mi o ten feel przy pierwszym kontakcie, przyciski tu i tu, kółko tu i tu, obiektyw odkręca się w tą a nie inną stronę.

Paradoksalnie "wyciągnięcie" zbyt dużej ilości opcji z menu na przyciski wcale nie jest dobrym pomysłem.

Kosmo
09-02-2012, 17:44
Moje 5D też muszę lekko korygować Tak +1/3 lub 2/3. Albo lubię jasne zdjęcia, albo body lekko nie doświetla :-)

allxages
09-02-2012, 17:48
Ja miałem 40D który naświetlał tak jak trzeba, a 5d2 muszę +2/3EV walić żeby było dobrze...

W tym przypadku podejrzewam też winę winietowania obiektywów na pełnej klacie, ale nie wiem ile w tym prawdy...

A pomiar światła jaki? Matrycowy? To w takim razie problem jest fotograf, a nie aparat czy winieta ;)

oszczepnik
10-02-2012, 13:18
często używam punktowego ale wrażenia mam podobne, możesz rozwinąć.
pzdr

allxages
12-02-2012, 13:59
Bo przy matrycowym to my g. wiemy jak sobie aparat to wyliczy. Nawet postawienie dwoch modeli obok siebie moze dac rozne pomiary swiatla.

Przy punktowym nie powinno byc tego problemu. Oczywiscie jak mierzymy w ten sam sposob i na ten sam dokladnie punkt.

janmar
12-02-2012, 14:08
IMHO nie ma lepszych czy gorszych rodzajów pomiaru światła.Są dostosowane do określonych sytuacji i potrzeb.Umiejętność stosowania właściwego to sprawa warsztatu.

airhead
12-02-2012, 14:42
Moje 5D też muszę lekko korygować Tak +1/3 lub 2/3. Albo lubię jasne zdjęcia, albo body lekko nie doświetla :-)
może masz za ciemny monitor :P

oszczepnik
12-02-2012, 15:30
IMHO nie ma lepszych czy gorszych rodzajów pomiaru światła.Są dostosowane do określonych sytuacji i potrzeb.Umiejętność stosowania właściwego to sprawa warsztatu.

Nie chodzi o to, że nie wiem jak używać sprzętu (oczywiście alfą i omegą nie jestem). Mówię o dwóch jednakowych kontrolowanych przypadkach zrobienie zdjęć dwoma puszkami, gdzie histogramy się od siebie różnią i to czasem znacznie.
pzdr

allxages
12-02-2012, 18:32
No ale to są 2 różne modele. 2 różne matryce. Choćby to już może wpływać na histogram.

oszczepnik
12-02-2012, 21:51
Wszystko ok, tylko nie sądziłem, że to może być "aż" taka jak dla mnie różnica. Generalnie powiem szczerze, że uczę się cały czas jedynki Nie chcę marudzić ale stara 5 z af 1 i ja nic więcej nie chce:) ale to off
pzdr