PDA

Zobacz pełną wersję : światło obiektywy f/x.x

massi
31-01-2012, 13:23
Witam,

Jestem początkującym fotoamatorem więc mam kilka pytań odnośnie światła. Mam canon 600d z kitowym obiektywem 18-55 IS II F/3.5-5.5

Mam wrażenie że zdjęcia nie są tak nasycone kolorem/ barwne jakbym chciał. Dodam że są takie blade. kolory nie są żywe itp. Ale to moje odczucie.

Chciałem was zapytać co to jest te światło w tym obiektywie te F/5.5 przeglądałem na allegro obiektyw tamrona (Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR)
i właśnie on ma stałe światło na poziomie f/2.8. o co w tym chodzi ?? Czy jesli wmontuje taki obiektyw z takim światłem to moje zdjęcia nabiora kolorów to o to chodzi w tym?? Tak na chłopski rozum :)

Z góry dziekuje za odpowiedź :)

jacek_73
31-01-2012, 13:26
Na chłopski rozum to nasycenie kolorami zależy od... tego co fotografujesz, oraz ustawienia stylów w aparacie :-)

massi
31-01-2012, 13:28
no to co robi ten parametr f/2.8 lub f/5.6 Z tego co zauważyłem to czym niższa wartość f to wyższa cena :)

wiktor2323
31-01-2012, 13:29
Kolory uzyskujesz przez obróbkę plików RAW.
.

dunablaster
31-01-2012, 13:30
jasne szkła zmniejszają głębię ostrości i pozwalaja dotrzeć większej ilości światła do matrycy/filmu. Poczytaj o tym. przysłona nie ma wpływu na kolory. Tylko wykonane szkła w obiektywie. Takie wartości jak 2,8 albo 5,6 to przysłona. Otwór, który odpowiada za dotarcie światła i głębię ostrości. Poczytaj jakis podstawowy podręcznik o podstawowych zagadnieniach technicznych fotografii. Albo poszukaj informacji dla początkujących na CB.

KUBAwo
31-01-2012, 13:31
http://www.fotografia.kopernet.org/obiektywy.html

tam masz opisane co to jest jasność, ogniskowa itp...

dinderi
31-01-2012, 13:31
Na chłopski rozum to nasycenie kolorami zależy od... tego co fotografujesz, oraz ustawienia stylów w aparacie :-)
Od obiektywu trochę też :)
Im lepszej jakości obiektyw tym lepsze kolorystycznie i kontrastowo zdjęcia.

Massi, Twoje zdjęcia sa mało kontrastowe i trochę wyprane z kolorów dlatego, że uzywasz najprawdopodobniej pełnego automatu jeśli idzie o pomiar światła, oraz najprawdopodobniej robisz zdjęcia w jpg z podstawowymi ustawieniami.

Twoje zdjęcia nabiora żywszych barw i kontrastu, jesli będziesz wykonywał je w RAW i to RAW "wywoływał" w dedykowanym oprogramowaniu. RÓwniez, możesz w ustawieniach aparatu podnieść nasycenie kolorów i kontrast, przez co Twoje jpg od razu stana sie ładniejsze.
Jednak pierwsza metoda, chociaz bardziej pracochłonna, daje lepsze efekty.

A wogóle to trzeba było kupic Olympusa PEN i byś miał wszystko od razu cacy, bez kombinowania.

jacek_73
31-01-2012, 13:35
no to co robi ten parametr f/2.8 lub f/5.6 Z tego co zauważyłem to czym niższa wartość f to wyższa cena :)

Bardzo dobrze zauważyłeś. Im wyższa cena tym bardziej można się podniecać i mlaskać nad obrazkiem, a te z MAŁYM_ GOŁ to już w ogóle :p Nie zmienia to faktu, że kitem też można, ale co lepsze i jaśniejsze to lepsze :D

dunablaster
31-01-2012, 13:35
A wogóle to trzeba było kupic Olympusa PEN i byś miał wszystko od razu cacy, bez kombinowania.

jak Tobie się wydaje, czy robienie bez kombinowania czegoś nauczy? ;)

massi
31-01-2012, 13:36
Dziękuję za odpowiedzi i podesłane linki, przejże i poczytam. :)

Co do tego RAW to wpisałem w google jpg vs RAW i dałem na obraz, no i nie wiem na moje oko to właśnie jpg miały ładniejsze barwy niż rawy :)

dunablaster
31-01-2012, 13:37
To poczytaj co to jest RAW i jak go przetwarzać. ;)

jacek_73
31-01-2012, 13:38
Robienie w RAWach daje tą przewagę, że na spokojnie w domu można dobrać sobie odpowiedni styl, a w JPEGach jak wybierzesz tak masz - decyzja należy do Ciebie :-)

wiktor2323
31-01-2012, 13:39
Dziękuję za odpowiedzi i podesłane linki, przejże i poczytam. :)

Co do tego RAW to wpisałem w google jpg vs RAW i dałem na obraz, no i nie wiem na moje oko to właśnie jpg miały ładniejsze barwy niż rawy :)

Bo Raw to surowy plik z matrycy który trzeba obrobić..;)

dariuszsankowski
31-01-2012, 13:40
pewnie że dużo zależy od obiektywu, ale nie koniecznie akurat od tego "parametru"

fakt im mniejsza ta cyferka tym lepiej.

Z jakością obiektywów to jest trochę tak jak byś patrzył przez dno szklanki i przez szybę. Ty masz szklankę ;) oczywiście na chłopski rozum.

kolory i kontrast można łatwo samemu skorygować więc jeśli tylko tego Ci brakuję to przeżyj instrukcję aparatu i zaznajom się z jakimiś prostymi programami do obróbki zdjęć, np z dołączonym do aparatu ;)

axidus821
31-01-2012, 13:41
Im mniejsze światło w tym ciemniejszym pomieszczeniu możesz robić jasne zdjęcia nie zwiększając czasu naświetlania i nie korzystając ze statywu- to tak na chłopski rozum.
Jeśli chodzi o kolory to zrób coś takiego załącz aparat, strzałka kierunkowa naciśnij w dół->portrety->menu(lewa góra aparatu) pokaże się styl obrazów "portrety"->set->DISP.->ostrość na 5, kontrast na 2, nasycenie 1, ton koloru 3-> menu.
pstryknij zdjęcie i sprawdź kolory :)

olek.tbg
31-01-2012, 13:43
A jak nie to podstawowy program do obróbki, photoscape albo picassa nawet, i tam sobie kolorki i kontrast podkręcisz ;)

massi
31-01-2012, 13:43
W takim razie jaki obiektyw polecanie lepszy niż kitowy ale w rozsądnej cenie :) Taki żeby zamiast szklanki mieć szybę :)

dunablaster
31-01-2012, 13:44
jeśli tylko tego Ci brakuję to przeżyj instrukcję aparatu
hehehehe :mrgreen:

By the way: RAW powiem po chłopsku to jest format z którego odzyskasz kolory, zredukujesz przebarwienia, rozjaśnisz cienie i zredukujesz przepalenia oraz poprawisz wady optyczne/usuniesz chociażby część szumu. Ewentualnie doostrzysz zdjęcie.

Możesz wykorzystać program z płyty jesli masz z Canonem, a jak nie to RawTherapee. Poćwicz :)

Miłej nauki ;)
PS. na początek używany tamron 17-50 2.8 jeśli będziesz potrzebował szerokiego kąta oraz ogniskowej "minimum" do portretów.

Edit: i tak jak kolega niżej, 50 1.8.

axidus821
31-01-2012, 13:45
A co chcesz fotografować?

dariuszsankowski
31-01-2012, 13:45
to była mocno naciągana przenośnia ;) na początek kup sobie do tego co masz 50 1.8 bo jest tania, a może Cię trochę zmusi do nauki

massi
31-01-2012, 13:47
A co chcesz fotografować?

Wszystko po trochu :) przeważnie ludzi i krajobrazy

jacek_73
31-01-2012, 13:47
W takim razie jaki obiektyw polecanie lepszy niż kitowy ale w rozsądnej cenie :) Taki żeby zamiast szklanki mieć szybę :)

W dobrych cenach (poniżej 900zł) 'chodzą' sigmy 18-50/2.8 i tamrony 17-50/2.8. Oba z wadami i zaletami.

dunablaster
31-01-2012, 13:48
No to tamron 17-50, do portretów ma spoko minimum ogniskową, do krajobrazow ma ogniskową 17 na matrycę typu crop skoro to 600d. :)

Ech wszyscy odpisują i się trochę kwestii dubluje :D

dariuszsankowski
31-01-2012, 13:49
ja bym obstawiał stałki w przedziale 28 do 50
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wszyscy się uparli że jak krajobraz to musi być minimum 17mm :]

axidus821
31-01-2012, 13:51
No to tak jak koledzy proponują- Tamron 17-50, ale przy zakupie uważaj na "mydlane" sztuki.Najlepiej podpiąc szkło bezpośrednio do puszki i zrobić kilka próbnych fot.A jak nie wiesz jak to sprawdzić to może masz jakiegoś znajomego fotografa który Ci pomoże w dobraniu, może jakiś chętny kolega z forum mieszka w Twojej okolicy i byłby chętny Ci pomóc osobiście.

dunablaster
31-01-2012, 13:55
jak będziesz kupował z alledrogo, to koniecznie proś sprzedawcę podchwytliwie
-z jakim aparatem było używane? - jak odpowie to wtedy: proszę pokazac mi zdjęcie z tego aparatu i obiektywu.

można się umówić na możliwość zwrotu ale za to kasa lata.. ;/ każdy sposób ma zalety włączając w to wady :D

dinderi
31-01-2012, 13:58
jak Tobie się wydaje, czy robienie bez kombinowania czegoś nauczy? ;)
Wszystko zależy od tego, czy uzytkownik aparatu chce mieć dobre zdjęcia, czy czegoś sie nauczyć. To wcale nie musi iść w parze.

Mój szwagier całe życie robił zdjęcia kompaktem na full-auto. Miał lepsze i gorsze kompakty więc lepsze i gorsze zdjecia, aż zapragnał mieć zdjęcia "podobne" do moich. Zapytał więc, jaki aparat sobie kupić, bo mu sie dotychczasowy znudził.
Poleciłem mu zatem aby jeśli ma 5 tysi do wydania, zakupił stosownego PENa z dodatkowym obiektywem, bo nie uwierze, że kiedykolwiek usiądzie do obróbki zdjęć, a już na pewno do nauki tej obróbki. Miałby cud-malina obrazek prosto z aparatu, wysokiej jakości i fajny, mały, poręczny aparacik do wszystkiego. Tak obiecał zrobić. Po pół roku, przy stole wigilijnym u teściowej, szwagierka wyciągnęła Nikona D90 i nie przykładając go do oka, a kontrolując obrazek na ekraniku, poczęła robić zdjęcia.
Zauważyłem rezolutnie:
- Oooo, kupiliście nowy aparat
- Tak odpowiedział szwagier. Bardzo dobry, zawodowy fotograf nam polecił. Ale obawiam się, że nie wykorzystujemy jego możliwości. - dodał po chwili milczenia.
No, nie wykorzystywali. :) Wszystkie zdjęcia poruszone, a program auto najgorszy chyba, jaki można sobie wyobrazić.
Wziąłem go do ręki, pogmerałem w menu i zrobiłem kilka, akceptowalnych technicznie zdjęć rodzinnych. Oddałem szwagierce i dowiedziałem sie, że zepsułem aparat, bo wszystko poprzestawiałem, ona nie wie jak go teraz obsługiwać, i cyt." teraz to już absolutnie wszystkie zdjęcia będą nieostre". Zgrzyt rodzinny, że łohoho.
Juz sobie darowałem sugestię, że gdyby nie słuchali "doświadczonego pana fotografa" i kupili aparat za moja radą, a nie "żeby się lepiej prezentować na plaży w Chorwacji", mieliby na ich potrzeby duzo lepszy sprzet, który "wykorzystywałby ich możliwości", a nie odwrotnie. Zdjęcia byłyby niezłe, same z siebie.

Są aparaty dla tych co się chcą rozwijać i aparaty dla tych co nie mają ochoty. Warto skorzystać z oferty i wybrać ten bardziej dopasowany do siebie.

Przepraszam za przydługi off-top, pozornie nie na temat.

jacek_73
31-01-2012, 14:03
...
Przepraszam za przydługi off-top, pozornie nie na temat.

Świetny oftop - chyba każdy zna takie różne historyjki :D Tak na prawdę uczy ona jednego, że doradzając komuś trzeba spojrzeć dalej niż czubek swojego nosa.

massi
31-01-2012, 14:05
Bo w zasadzie to moją 600d oddałem sprzedawcy bo miał wadę wbudowaną. Sprzedawca oddał mi kasę. I teraz tez stoję przed dylematem czy kupić body i jeden obiektyw który zaproponowaliście wyżej lub 600d z kitowym. Bo przyznam szczerze że nie wiem czy ten Kit jest dobry czy do KITU :)

jacek_73
31-01-2012, 14:07
KIT jest mocno przeciętny, ale czymś trzeba zdjęcia robić. Samym body nie uciągniesz :razz: Jeśli zasoby finansowe pozwalają to odpuść kita i weź tamronka albo sigmę. Jeśli nie - NIC NA SIŁĘ.

dinderi
31-01-2012, 14:07
Kit nie jest zły. Ale przyznaję, że musiałem kupić 2 eLki, żeby w to uwierzyć.

axidus821
31-01-2012, 14:09
o 12:23 piszesz, że masz aparat a o 13:08 "że w zasadzie go oddałeś"- to po co ten topic?

massi
31-01-2012, 14:13
Uszkodzony poleciał do sprzedawcy a jutro lub po jutrze przyleci nowy, a topic po to abym mógł wybrać dobre szkła do 600d oraz po to aby zdecydować czy kupic body plus sigma lub tamron albo body plus kit

axidus821
31-01-2012, 14:17
To kupuj body + tamron.Ale sprawdź tego tamrona bo zdarzaja sie nie udane sztuki lub kup u Cichego- sam sprawdza szkła przed wysyłką.

jacek_73
31-01-2012, 14:20
Uszkodzony poleciał do sprzedawcy a jutro lub po jutrze przyleci nowy, a topic po to abym mógł wybrać dobre szkła do 600d oraz po to aby zdecydować czy kupic body plus sigma lub tamron albo body plus kit

Przejrzyj czy warto (bardzo subiektywna ocena)
KIT: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30159
tamron: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30654
sigmy niet na forum :sad:

dariuszsankowski
31-01-2012, 14:34
kit + 50mm 1.8

massi
31-01-2012, 14:36
Przejrzyj czy warto (bardzo subiektywna ocena)
KIT: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30159
tamron: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30654
sigmy niet na forum :sad:

Świetne porównanie. Piękne zdjęcia zarówno w Kicie jak i tamronie. Nie spodziewałem sie że kitem tez mozna takie fotki strzelić. Chociaż zdjęcia robione tamronem wydaja sie nieco ładniejsze, ostrość lepsza, kolory itp :) chyba że sie mylę :)

dariuszsankowski
31-01-2012, 14:38
kolor to obróbka, ostrość po części też

jacek_73
31-01-2012, 14:49
...Chociaż zdjęcia robione tamronem wydaja sie nieco ładniejsze, ostrość lepsza, kolory itp :) chyba że sie mylę :)

Nie mylisz się. Tamron jest obiektywem bardzo ostrym i kita bije prawie pod każdym względem. Ja osobiście preferuję jednak sigmę ze względu na najlepsze powłoki antyodblaskowe :-)

dunablaster
31-01-2012, 14:56
I jest jasny, a to we wnętrzu i słabym świetle nieocenione! :)

Bogdan56_Ch
31-01-2012, 14:59
Kitem też można robić dobre zdjęcia. Nie ma potrzeby przesiadania się na lepszy sprzęt, jeżeli nie potrafimy robić dobrych tym co mamy. Na początek wystarczą same jpgi, dopiero w późniejszym okresie twórczości przyjdzie czas na rawy.

Kolega jest początkujący i posyłanie go od razu na wysoką wodę nie jest wskazane. Niech najpierw opanuje podstawy na tym co ma potem niech nurkuje.

dunablaster
31-01-2012, 15:01
Jak już, to mogę zaproponować, że da się kupić tanio jakiś obiektyw m42 50 f/2.0 i pierścien m42. Tak obok KITa. Jasne, tanie, choć stare, no ale umieć ręcznie ostrzyć i kadrować na 50mm bezcenne. I wykorzystać to, co w mniemaniu wydaje się być "dziadowskie" :D

EDIT: Ja na przykład miałem Heliosa 44M-4, można kupić na allegro. Obiektywy>M42.
A pierścień : http://allegro.pl/listing.php/search?string=canon+m42&category=8863&order=p

dariuszsankowski
31-01-2012, 15:03
dokładnie jak pisze Bogdan56_Ch, dlatego KIT, a żeby zrozumieć cyferki na obiektywie dobrze dokupić tanie 50mm

jacek_73
31-01-2012, 15:07
...
Kolega jest początkujący i posyłanie go od razu na wysoką wodę nie jest wskazane. Niech najpierw opanuje podstawy na tym co ma potem niech nurkuje.

Akurat kupienie niezbyt drogiego szkiełka ze stałym światłem zamiast kita nie uważam (nie wiem może się mylę) za posyłanie na głęboką wodę :D Wręcz uważam to za wskazane - w miarę możliwości finansowych ofkołrs.

dariuszsankowski
31-01-2012, 15:18
nie zamiast tylko jako dodatek, zamiast to sobie możesz kupić np 28, 35 ale jedna stałka dla Ciebie to będzie za mało. Tak więc KIT + 50mm 1.8 (i tak duuuużo taniej niż tamron z 2.8)

dinderi
31-01-2012, 15:45
Przepraszam za kolejny wtręt, obiecuję, że to mój ostatni.
Kolega jest zielony, jak szczypior na wiosnę. Co z tego, że kupi sobie jasną stałkę, jak nie ma póki co pojęcia, co to przysłona, czas, ekspozycja i tym podobne? Po co ma kupować manualne szkło m42, żeby się wkurzać, że nic nie widzi w wizjerze i mu i tak nieostre zdjęcia wychodzą?
Niech sobie lepiej kupi ksiażkę o podstawach i poczyta. Porobi zdjęcia kitem, ogarnie to wszystko i poukłada sobie w głowie, a dopiero zastanawia, co ma kupić, żeby było lepiej.

Taka jest moja propozycja.
Pozdrawiam i EOT.

dariuszsankowski
31-01-2012, 15:57
dinderi nie uważasz że na takim 50mm 1.8 łatwiej i szybciej wszystko zrozumie? na co dzień będzie miął KITa

namoamo
31-01-2012, 15:59
Na poczatek to Styl Obrazów i:
Ostrość 5
Kontrast 1
Nasycenie 2
Ton koloru 2

massi
31-01-2012, 16:13
Przeglądałem te tamrony i sigmy na allegro, najtańszy używany mogę kupić za 800zł czyli plus body to wyszło by gdzieś 3100zł a 600d wraz z kitem kosztuje 2600zł. Różnica jest spora jak na mój budżet. Jeszcze sie zastanowię co z tym fantem zrobić.

Chociaż skoro jestem zielony to może najpierw nauczę się robić zdj na kicie a potem kupię coś lepszego. Chociaż naprawdę ten tamron robi ładne fotki :)
Chyba że kupię canon 1100d i jakąś sigme lub tamrona za 1000zł do tego ? Co o tym sądzicie ?:)

jellyeater
31-01-2012, 16:25
A mógł mieć PEN'a. :P Przed zakupem lustra warto już jednak pojęcie przysłona znać. A na razie nie wiem po co ma wymieniać KIT'a. Zdjęć lepszych mieć od tego nie będzie. Przynajmniej chwilowo. A potem zmieni na to co mu będzie odpowiadać.

Chociaż naprawdę ten tamron robi ładne fotki
Fotograf robi ładne fotki. A nawet ładne fotografie.

Chyba że kupię canon 1100d i jakąś sigme lub tamrona za 1000zł do tego ? Co o tym sądzicie ?
Kup PEN'a. Jak Cię to będzie dalej bawić to zmienisz. :)

massi
31-01-2012, 17:00
Nie chce PEN`a. Chce się nauczyć robić ładne fotki lustrzanką. Nie lubię robić czegoś na skróty.

dinderi
31-01-2012, 17:34
A taki Wantuch (http://www.waclawwantuch.com/) robi zdjęcia PENem :)

rysib
31-01-2012, 17:52
A mógł mieć PEN'a. :P Przed zakupem lustra warto już jednak pojęcie przysłona znać. :)

massi, nie słuchaj go ;). Ja tej wypowiedzi nie znałem i jakoś się nauczyłem co to przysłona i cała reszta. tak jak pisał dinderi - kup sobie korpus z kitowym obiektywem i się ucz/baw. Sądzę że taki zestaw starczy w zupełności na start (sam tak zaczynałem z fotografią cyfrową). Do tego dobra książka o fotografii (spokojnie starczy ta z National Geographic, zajrzyj jeszcze np.tu (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/).
jellyeater lekko przesadzasz. Jeśli massi chce się "rozwijać" to brawo dla niego.

Merde
31-01-2012, 18:04
A taki Wantuch (http://www.waclawwantuch.com/) robi zdjęcia PENem :)

A on nie jest przypadkiem (przepraszam z góry za wulgaryzm) ambasadorem marki?

dinderi
31-01-2012, 18:09
A on nie jest przypadkiem (przepraszam z góry za wulgaryzm) ambasadorem marki?Jest. Co nie zmienia faktu, że nie trzeba miec lustra, żeby robic świetne zdjęcia.

ksx
31-01-2012, 18:33
A jak tak może niesprzętowo. Polecam zmienić w pierwszej kolejności porę fotografowania. Zmienią się kolorki, zmieni się kontrast (i to nie na większy), a jak do tego dołożyć jakiś względny statyw, to i zmienią się kadry. Sprzęt nie jest najważniejszym czynnikiem odpowiadającym za zdjęcia.

Darx
31-01-2012, 20:21
Temat wątku wprowadził mnie w zachwyt, a treść zawarta we środku rozśmieszyła mnie nie przeciętnie ;)

Chociaż skoro jestem zielony to może najpierw nauczę się robić zdj na kicie a potem kupię coś lepszego.

Wydaje mi się, że zakup obiektywu jak i aparatu powinien zostać przełożony na drugą pozycję. Na pierwszym miejscu powinny znaleźć się książki. Przeczytać, z 2-3 razy i przemyśleć, co takiego na myśli miał autor.

odpuść kita i weź tamronka albo sigmę

Jaki jest sens kupować tamrona ze stałym światłem, skoro autor będzie robił krajobrazy na przysłonie 2.8. Niech bawi się kitem, przy czym czytać, czytać i jeszcze raz czytać.

KIT jest mocno przeciętny, ale czymś trzeba zdjęcia robić.

Ten "mocno przeciętny" na pewno zobaczy autor wątku, skoro nie jest w stanie opanować wiedzy na temat przysłony czy czasu.

Jak już, to mogę zaproponować, że da się kupić tanio jakiś obiektyw m42 50 f/2.0 i pierścien m42

Potem "krzyk", że nie trafia z ostrością, a zdjęcia nawet krajobrazowe są nieostre lub rozmyte.

Najważniejszą sprawą nie jest sprzęt, on ma za zadanie wspierać fotografa w realizacji jego "fantazji". Podstawą jest wiedza, dzięki której uzyskujemy naprawdę świetne efekty. Nikt nie stanie się papparazii czy dzięki wykorzystaniu znakomitego sprzętu.

Ten, kto poruszył temat PEN'a ma rację. Lepiej mieć mniej PRO aparat, ale uczyć się panować nad kadrem niżeli mieć 100% pro i pluć sobie w twarz czemu kaczka jest nieostra.

jacek_73
31-01-2012, 20:28
Temat wątku wprowadził mnie w zachwyt, a treść zawarta we środku rozśmieszyła mnie nie przeciętnie ;)....

Jestem Ci niesłychanie wdzięczny że zdecydowałeś się tym z nami podzielić.

...Nikt nie stanie się papparazii czy dzięki wykorzystaniu znakomitego sprzętu...

Czy aby na pewno :shock:

EDIT: to jest subforum dla początkujących w dalszym ciągu.

Pozdrawiam :)

dziobolek
31-01-2012, 20:59
Temat wątku wprowadził mnie w zachwyt, a treść zawarta we środku rozśmieszyła mnie nie przeciętnie ;)

Fiu! Fiu!
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/gwizdze-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/gwizdze.gif) Ty to się od razu PRO urodziłeś chyba :wink:

Na pierwszym miejscu powinny znaleźć się książki. Przeczytać, z 2-3 razy i przemyśleć, co takiego na myśli miał autor.

Tiaaa... chłopak chce kupić aparat, a Ty mu proponujesz... :roll:
No dobra, tylko jak tu książką robić zdjęcia???

Jaki jest sens kupować tamrona ze stałym światłem, skoro autor będzie robił krajobrazy na przysłonie 2.8.

Hmmm... albo nie czytasz uważnie, albo wyrywasz z kontekstu, bo tak Ci pasi,
gdyż...

Wszystko po trochu :) przeważnie ludzi i krajobrazy

Pominę już milczeniem fakt, że f/2,8 to nie tylko płytka GO...

Pozdrówka!

Darx
01-02-2012, 00:56
Fiu! Fiu! Ty to się od razu PRO urodziłeś chyba :wink:

Jestem Ci niesłychanie wdzięczny że zdecydowałeś się tym z nami podzielić.
Cieszy mnie wasza radość, z chęcią usłyszę jeszcze tych "oh i ah -ów" na pw, ok ?

Tiaaa... chłopak chce kupić aparat, a Ty mu proponujesz... :roll:
No dobra, tylko jak tu książką robić zdjęcia???

Hmmm... albo nie czytasz uważnie

Uszkodzony poleciał do sprzedawcy a jutro lub po jutrze przyleci nowy, a topic po to abym mógł wybrać dobre szkła do 600d

Jesteś pewien, że moja umiejętność czytania ze zrozumieniem jest zaćmiona? Wytłuściłem byś dokładniej zobaczył ;)

Pominę już milczeniem fakt, że f/2,8 to nie tylko płytka GO...

Mam pytanie, jak by wyglądały Twoje zdjęcia gdybyś dopiero, co zaczynał? Swoje poprzednie zdanie poprę historią. Pożyczyłem koledze 50/1.8. Wiadomo chciał mieć dobre światło i rozmycia. Po imprezie na której, robił zdjęcia przyszedł oddać mi szkło i pokazać, co tam takiego zrobił. Po przejrzeniu tychże zdjęć okazało się bowiem, że większość robił kitem. Dlaczego, nie 50/1.8? Gdyż zdjęcia, które wykonywał tym szkłem były dla niego nieostre (czyt. ostrość ustawiała się na nosie). Na każdym zdjęciu wykonanym 50mm była ta sama przysłona, 1.8.

Teraz mi wyjaśnij i wyjaśnij takiemu amatorowi, że mając jasne szkło musi je przymknąć by uzyskać ostry obrazek. Do krajobrazów liczy się szerokość, a nie jasność. Do ludzi można dokupić tę jasną 50mm, tylko jaki jest sens jej używania, skoro chłopak dopiero zaczyna? Niech zaprzyjaźni się z kitem, a potem dokupi coś porządnego.

Jestem zdania, co kolega @ksx, dokupić statyw, wężyk spustowy. Przeprosić się z kitem i wyruszyć gdzieś porobić zdjęcia. Lepszym rozwiązaniem jest kupić używanego kiciaka za te 100-200 złotych, a resztę odłożyć do skarbonki. Zrozumie, co znaczy manipulacja czasem, nabierze priorytetów, to zmieni i kupi coś lepszego. Nie będzie dusił każdego grosza byle by kupić starego tamrona z nie wiadomo jak dużym FF/BF.

Jeśli chodzi o książki, to owszem zdjęć nimi nie zrobi, ale za pomocą tych miękkich czy twardych okładek wyrobi sobie zdanie na temat fotografii portretowej, krajobrazowej czy innej wybranej.

Poza tym Panowie, mamy takie cuda jak 'prywatna wiadomość' zamiast wyładowywać złość publicznie postarajcie się pisać prywatne wiadomości ;)

flankerp
01-02-2012, 05:04
Uważam, że KIT to podstawa, szczególnie stabilizowany. Ja uczyłem sie przez rok czy połtora zanim doszedłem do wprawy i poczułem czego potrzebuje.

Wcale się nie zdziwie jak za chwile ktoś zaproponuje: sprzedaj 600D i kup 50D albo od razu 5D MI a inny zaraz, eee 5D ma do **** AF, kup 7D... Nie no co Ty APSC? 1D III, będziesz zadowolony... Do tego stałki 1.4 (ciemniejsze to nie obiektywy), koniecznie L bo pozostałymi nie zrobisz ostrego zdjęcia...

Koledze brakuje elementarnej wiedzy więc niech się najpierw nauczy podstaw. Tamron czy Sigma niesie za soba ryzyko kupna nieostrej sztuki, a kolega nawet nie będzie wiedział jak to sprawdzić... i co wtedy? ... aparaty Canona robia nieostre zdjęcia.. :D

Ja zaczynałem kiedyś (z 15 czy 18 lat temu :D ) na Zenicie 12xp.. potem długo długo nic i kompakty, którymi uczyłem się poznawac tryby manualne (najwięcej frajdy miałem z Minolta Z3)

Zastanawiam się czy faktycznie nie lepiej aby kolega kupił PENa albo innego NEXa, nauczył sie, dodatkowo poczytał madre ksiażki Scota Kelbiego czy Briana Petersona a dopiero wtedy wybrał odpowiednia ścieżke.. Na skróty sie nie da...

Lustrzanka to zaawansowane urzadzenie i nie da się na dłuższa metę na 'Zielonym' kwadraciku jechać...

jellyeater
01-02-2012, 09:05
Do tego stałki 1.4 (ciemniejsze to nie obiektywy), koniecznie L bo pozostałymi nie zrobisz ostrego zdjęcia...

Tez właśnie sobie pomyślałem dlaczego nie 35 F 1.4. Przecież zoom to i tak tylko zoom. Od biedy może 16-35 F 2.8? Myślicie, że starczy na początek zamiast KIT'a? Człowiek nie wie czym jest przysłona, dziwi się, że ma niezadowalające go kolory, a Wy mu proponujecie manualne szkła. Heh. Trochę się pośpieszyliście.

massi -> chęć i praca uczynią Cię fotografem. No i talent, który albo masz, albo nie. Aparat ma tu znaczenie drugorzędne. Chociaż wiadomo, że im lepszy tym fajniej. :P Ale najpierw trzeba się na tym trochę poznać by docenić to lepsze.

rysib
01-02-2012, 12:47
Ja zaczynałem kiedyś (z 15 czy 18 lat temu :D ) na Zenicie 12xp..
...
Lustrzanka to zaawansowane urzadzenie i nie da się na dłuższa metę na 'Zielonym' kwadraciku jechać...

Skoro Ty dałeś radę nauczyć się "fotografii" na zenicie (ja zresztą też), to
i massi da radę. Nie sądzę że XXXD lub XXXXD jest mniej odpowiedni dla nauki niż PEN.
Proszę was zaawansowani koledzy (bez wskazywania osobowo), nie róbcie
z początkujących fotoamatorów jełopów.

7four
01-02-2012, 13:45
Witam,

Jestem początkującym fotoamatorem więc mam kilka pytań odnośnie światła. Mam canon 600d z kitowym obiektywem 18-55 IS II F/3.5-5.5

Mam wrażenie że zdjęcia nie są tak nasycone kolorem/ barwne jakbym chciał. Dodam że są takie blade. kolory nie są żywe itp. Ale to moje odczucie.

Chciałem was zapytać co to jest te światło w tym obiektywie te F/5.5 przeglądałem na allegro obiektyw tamrona (Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR)
i właśnie on ma stałe światło na poziomie f/2.8. o co w tym chodzi ?? Czy jesli wmontuje taki obiektyw z takim światłem to moje zdjęcia nabiora kolorów to o to chodzi w tym?? Tak na chłopski rozum :)

Z góry dziekuje za odpowiedź :)

A dla przypomnienia, pytanie było o ... j.w. czyli podstawy, do których już jakieś odnośniki zostały przekazane wcześniej. Jeżeli autor wątku się z nimi zapozna, poprosimy o dalszą część pytań :)

ambro
01-02-2012, 15:40
Autor pytania mógłby się jeszcze zapoznać ze stroną: http://www.fotoporadnik.pl/

janmar
01-02-2012, 15:48
RAW nie ma kolorów.Widzisz tylko mały podglądowy pliczek jpeg załączany do niego.
RAW to materiał wyjściowy do otrzymania zdjęcia w takim czy innym formacie.Informacje z matrycy.Nie jest formatem jak TIFF,JPEG,NEF,DNG czy inne.

Kolaj
01-02-2012, 19:20
RAW nie ma kolorów.Widzisz tylko mały podglądowy pliczek jpeg załączany do niego.
RAW to materiał wyjściowy do otrzymania zdjęcia w takim czy innym formacie.Informacje z matrycy.Nie jest formatem jak TIFF,JPEG,NEF,DNG czy inne.

akurat NEF to chyba też raw. DNG zresztą też.

Kolekcjoner
01-02-2012, 22:09
akurat NEF to chyba też raw.
Chyba, bo tak naprawdę to chyba nie do końca :wink::lol:.

dinderi
01-02-2012, 22:18
Nie sądzę że XXXD lub XXXXD jest mniej odpowiedni dla nauki niż PEN.
Proszę was zaawansowani koledzy (bez wskazywania osobowo), nie róbcie
z początkujących fotoamatorów jełopów.A kto robi z kolegi jołopa!? :shock:
Jołop to jest ktoś kto albo nie rozumie, co sie do niego mówi, albo co się do niego pisze. Kolega massi nie spełnia żadnej z tych cech, póki co, w odróżnieniu...

janmar
01-02-2012, 23:03
akurat NEF to chyba też raw. DNG zresztą też.

W poście #3 zdanie " Nie jest formatem jak TIFF,JPEG,NEF,DNG czy inne" winno brzmieć: "RAW nie jest formatem jak TIFF JPEG.

NEF.DNG nie są formatami tylko zapisami z matrycy w różnych systemach foto.
RAWami nie są.

To tak jak się pisze a nie czyta potem :oops::oops:

_igi
02-02-2012, 00:47
Ja proponuję jakiekolwiek body i podstawowy obiektyw 18-55. Jeśli autor wątku ma 600D, to to naprawdę świetne body z bardzo dużym potencjałem.

Jest kilka "szkół" fotografowania, osobiście polecam książki Ansela Adamsa. Dosyć suche i techniczne, ale pomimo tego, że były wydane dawno temu, nie ma na rynku bardziej aktualnych podręczników. Facet wniósł bardzo dużo do fotografii jako dziedziny nauki/sztuki, zarówno jako "jajogłowy", jak i artysta.

Z nieco bardziej "przystępnych" warta uwagi jest seria książek "fotografia cyfrowa", autorstwa głównie Michaela Freemana. MZ najprzydatniejsze tytuły to "Idealna ekspozycja", "kolor", "światło i oświetlenie", czy "zdjęcia nocne i przy słabym oświetleniu". Kupiłem je wiedząc już co nieco o fotografii i dały mi dużo dobrego, w zasadzie to żałowałem, że wcześniej ich nie kupiłem, bo zamiast paru książek wolałem kupić obiektyw typu 50 f/1,8 czy "statyw" :-)

Jeśli massi ma zamiar się uczyć fotografii, radziłbym raczej zacząć od panowania nad światłem, doborem tematów, ekspozycją, panowaniem nad kolorem czy kadrem. To chyba bardziej istotne od Tamrona 17-50, Canona 50 f/1,8, czy nawet L-ek, a do tego możliwe przy wykorzystaniu w zasadzie czegokolwiek ze spustem migawki :-)

Sam zaczynałem od 400D + 18-55 (tego mniej ostrego), 50 f/1,8 i lampy błyskowej. 50 f/1,8 zacząłem świadomie używać po roku, lampę opanowałem jako tako po dwóch. Z perspektywy, dużo lepszą inwestycją dla mnie byłoby te kilka książek, chociaż wtedy wolałem teleobiektyw z paskiem :)

NEF.DNG nie są formatami tylko zapisami z matrycy w różnych systemach foto.
RAWami nie są.

Chwileczkę, bo już sam nie łapię. Po mojemu, RAW to ogólne pojęcie na surowy materiał wypluwany przez aparat. Taki cyfrowy negatyw jako pojęcie ogólne.

CR2, NEF, RAF, SRW, DNG, etc. to tylko formaty plików "raw" wypluwane przez odpowiednio Canona, Nikona, Fuji, Samsunga i Leicę. Tiffy kiedyś robiły za ten format, bodajże w 1Ds mark I, i paru innych "antykach". ;-)

janmar
02-02-2012, 16:42
CR2, NEF, RAF, SRW, DNG, etc. to tylko formaty plików "raw" wypluwane przez odpowiednio Canona, Nikona, Fuji, Samsunga i Leicę. Tiffy kiedyś robiły za ten format, bodajże w 1Ds mark I, i paru innych "antykach".

TIFF to format.Czyli plik obrobiony przez procesor wg.określonego algorytmu.Podobnie jak JPEG.
Pozostałe to zapisy danych z matrycy "wzięte" przed procesorem .
Acz zbliżone to NEF jest NEFEM,RAW RAWem itd.Nie są identyczne.
RAW jest stosowany w Canon.

Poszczególne firmy mają swoje .

iso
02-02-2012, 16:48
a nie przypadkiem raw to nie ogólna nazwa? canon ma .cr2 nikon .nef itd..?

janmar
02-02-2012, 17:08
Jejku.Ja wyjaśniłem że RAW nie zawiera kolorów.A robi się OT.na tle semantyki leksykalnej.RAW jest nazwą ogólńą.
Pisałem:
Poszczególne firmy mają swoje .
I tak:

Adobe .dng
Casio .bay .raw
Canon .crw .cr2
Epson .erf
Fuji .raf
Hasselblad .3fr
Imacon .fff
Kodak .dcs .dcr .drf .k25 .kdc .tif
Leaf .mos
Leica .dng .raw
Logitech .pxn
Mamiya .mef
Minolta .mrw
Nikon .nef .nrw
Olympus .orf
Panasonic .raw .rw2
Pentax .ptx .pef .dng
Phase One .cap .tif .iiq .eip
Rawzor .rwz

Red .r3d
Ricoh .dng
Samsung .dng
Sigma .x3f
Sony .arw .srf .sr2

iso
02-02-2012, 18:44
RAW jest stosowany w Canon.
no to nie wprowadzajmy ludzi w błąd RAW - nazwa ogólna, cr2 nef i inne to rozszerzenia stosowane przez różnych producentów

massi
02-02-2012, 20:08
Długo nie było mnie na forum. Bardzo dużo postów się uzbierało :) Jestem zdecydowany raczej na canon 600d plus kit 18 - 55 is II. W wczoraj miałem zamawiać tego canona 600d ale kuzynka zrobiła mi wodę z mózgu. Powiedziała żebym zamiast 600d wziął 550d bo to i tak to samo tylko że nie ma obracanego ekraniku a jest tańszy o 400zł na allegro.

Czy to prawda? Że te dwie lustrzanki są identyczne i różnią się tylko tym ekranikiem ?

jacek_73
02-02-2012, 20:17
...Czy to prawda? Że te dwie lustrzanki są identyczne i różnią się tylko tym ekranikiem ?

Nie do końca prawda. Różnią się kilkoma szczegółami jeszcze (zdalne wyzwalanie lamp, lepsze ISO3200 - mawiają starzy ludzie - ...).

Pozdrawiam :)

dziobolek
02-02-2012, 23:07
...W wczoraj miałem zamawiać tego canona 600d ale kuzynka zrobiła mi wodę z mózgu. Powiedziała...

Zmień kuzynkę na... lepszy model
https://canon-board.info/imgimported/2011/02/gwizdze-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/gwizdze.gif)

A tak na serio - chociażby tylko dla obracanego LCD... IMHO warto.
Wierz mi, że jeszcze nie raz będziesz dziękował, że go masz.
Ewentualnie będziesz przeklinał kuzynkę, że dałeś się namówić na 550D ;)

Decyzja należy do Ciebie...
https://canon-board.info/imgimported/2011/04/smiley_img-1.gif
źródło (http://emoty.blox.pl/resource/smiley_img.gif)

Co do formatu RAW:

- wersja PL - http://pl.wikipedia.org/wiki/RAW

- troszkę bogatsza wersja EN - http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_image_format

Pozdrówka!

dziobolek
03-02-2012, 13:04
Natomiast tym, którym jasne stałe światło kojarzy się wyłącznie z GO przypomnę jeszcze tylko,
że im jaśniej w obiektywie, tym łatwięjszą pracę ma układ AF w aparacie,
szczególnie w trudnych warunkach oświetleniowych ;)

A w niektórych puszkach od wartości f/2,8 aktywuje się podwójnie czuły centralny punkt AF.

Układ AF korzysta z tego, nawet wtedy jeśli użytkownik ustawi przysłonę f/32.

I JA głównie z tego powodu stawiam na, jak i polecam wszystkim jasne szkła.

Pozdrówka!