PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa do 500D

xandi
30-01-2012, 23:45
Witam,
Chciałbym kupić lampę do mojego 500D.
Zastanawiam się nad tymi modelami:

http://allegro.pl/lampa-yongnuo-yn-468-canon-600d-550d-1100d-7d-ttl-i2068826405.html

http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe/nissin-speedlite-di622-mk-ii.bhtml#opis

ewentualnie może 430ex, używka?

Lampa głównie potrzebna do zdjęć robionych na imprezach, razem z 50mm 1.8 będzie pracowała. Budżet na lampę to tak ~500zł ale może coś więcej uda się dołożyć :)

sylwek2k
31-01-2012, 01:00
YN - jak kupisz dobry egzemplarz, to bedzie Ci sluzyl dlugo. Brak HiSync
Nissin - bardziej przyszlosciowy, wspomaga tryb bezprzewodowego e-ttl'a, brak HiSync
430ex - systemowo, i nie bedzie zadnych niespodzianek, po zmianie body na nowsze. Wspomaga prace z krotkimi czasami migawki, tryb multi blysku tylko w parze z lampa master. Problem, ze nie ma gwarancji, i moze chodzic przez lata dobrze, a moze pasc po tygodniu... a naprawy sa jednak kosztowne...

xandi
31-01-2012, 11:00
Skoro tak to chyba zdecyduję się na tą:

http://allegro.pl/lampa-blyskowa-lp-33-yongnuo-yn-468-ii-ttl-i2090147172.html

Jak dla amatora to powinna na razie wystarczyć?:)

McMelassa
31-01-2012, 11:21
Stojąc przed wyborem lampy do 500d jakiś czas temu ostatecznie wybrałem Metz 50 AF-1 (kosztowała mnie 600zł). Na razie nie żałuję wyboru.

xandi
31-01-2012, 18:34
No teraz to ta lampa o wiele droższa jest i poza mój aktualny budżet wykracza.
Na razie prawie pewny jestem, że kupię tą -> YongNuo YN-468

ToleDo
31-01-2012, 18:50
No teraz to ta lampa o wiele droższa jest i poza mój aktualny budżet wykracza.
Na razie prawie pewny jestem, że kupię tą -> YongNuo YN-468

YN-468 mam i całkiem fajnie się sprawuje.
Nie jest to jakiś szał ale przyjemna lampka na początek.

januszt25
01-02-2012, 12:36
Co do firmy YongNuo przeczytałem mnóstwo niepochlebnych opinii. Ponoć bardzo się psują.
A co sądzicie o lampie : Nissin Di 622 Mark II?
http://www.e-fotojoker.pl/product/lampy-b-yskowe/nissin/nissin-di-622-canon-mark-ii/

ToleDo
01-02-2012, 15:07
Co do firmy YongNuo przeczytałem mnóstwo niepochlebnych opinii. Ponoć bardzo się psują.
...

Nie jest to szczyt trwałości wykonania.
W mojej YN 468 padł zoom. Rozkręciłem lampę i samodzielnie założyłem "sprężynkę".
Działa dobrze :mrgreen:
Jeśli elektronika nie pada to mechanicznie to proste urządzenia do naprawy.
Jak patrzyłem to jakość materiałów wykonania jest całkiem przyzwoita.
Może ich technologia nie jest na najwyższym poziomie ale wykonanie jest zadowalające.

xandi
02-02-2012, 00:37
Kupiłem jednak Nissina Di 622 MArk II :)
Zobaczymy jak się będzie sprawował.
A macie jakieś rady co do robienia zdjęć na imprezach/w klubach?

flankerp
03-02-2012, 05:33
Nissina Di 622 MArk II

Świetny wybór ;) Będziesz zadowolony, ja już rok mojego używam ;)

Ja sobie bardzo cenie powtarzalnośc błysku Nissina. Praktycznie zawsze tak samo, więc mniej stresu ;)

simarik
03-02-2012, 15:20
Też stoję przed wyborem pierwszej lampy do Canona 50D. Oczywiście kwota do wydania to ok 500-600zł. Zdjęcia oczywiście wykonywane amatorsko i w zasadzie wyłącznie dla własnego użytku. W szczególności lampa będzie służyła do robienia zdjęć mojego małego bobasa (nie chcę mu pstrykać po oczach tą wbudowaną). Do zdjęć będę używał obiektywów jak w stopce, czyli Canon 50mm 1.8 , Tamron 17-50 oraz Canon 55-250 IS

Byłem nastawiony na lampę systemową 430 EX II ale cena sprowadziła mnie na ziemię (no być może używka - ale wiadomo jak to z używkami).
Po przeczytaniu tego wątku i kilku innych mój wybór ogranicza się właśnie do lampy Nissin Di 622 Mark II ewentualnie Yongnuo YN-468 (nówki mieszczą się w cenie).
Nieśmiało myślę także o Yongnuo YN-565 z tym że to już droższa inwestycja.

W sprawach lamp jestem jeszcze laikiem dlatego wydaje mi się, że na początek nie potrzebuje tych wszystkich bajerów, których i tak bym pewnie nie potrzebował wykorzystywać. Zatem skoncentrowałbym się tylko na lampie z obsługą TTL, a na razie bez HSS.

Czy dobrze kombinuję że funkcjonalność tych lamp odzwierciedla ich cena?, czyli:
1. YN 565
2. Nissin 622 II
3. YN 468

flankerp
06-02-2012, 15:18
Jako pierwsza lampe mimo wszystko z tych trzech polecałbym Nissina, gdyż jest japoński co za tym idzie solidniej wykonany. Pozostałe dwie to Chińczyki pełnej krwi (pełnej bo Nissin też jest produkowany w Chinach, ale projekt Japan ;) )

Jako kolejna można się pokusić na YN

simarik
10-02-2012, 11:19
Dzięki flankerp za rade i opinie wezmę je pod uwagę dobierając lampkę. Widzę jednak że ta Nissin ( w przeciwieństwie do YN) nie ma ekraniku - czy to nie utrudnia dobierania i sprawdzania ustawień?

Darx
10-02-2012, 11:45
Widzę jednak że ta Nissin ( w przeciwieństwie do YN) nie ma ekraniku - czy to nie utrudnia dobierania i sprawdzania ustawień?

Niegdyś korzystałem z Canon 430EXII, rozumiem inna klasa lampy, ale wpis dotyczy właśnie kontrolowania lampy i ekranu. Wpierw ustawiałem wartości na lampie. Dopiero z forum dowiedziałem się, że należy korzystać z ustawień dostępnych pod aparatem. Jednak z jakiegoś powodu ekran w 430-stce tak mi doskwierał, że się jej pozbyłem. Kupiłem za te 450 złociszy 420EX i jestem zadowolony ;)

Jeżeli powyższy nissin pozwala na sterowanie lampą z poziomu korpusu, to naprawdę warto go wziąć. Co ciekawe, ostatnio na allegro można było kupić metza 48 za 599 złotych z wysyłką - nówkę z gwarancją. Więc może warto by poczekać?

simarik
10-02-2012, 12:02
Na allegro rzeczywiście jest do kupienia nowa lampa Metz 48 AF1 za kwotę 480 + przesyłka. Z tym że jest to jakiś leżak - pewnie sprowadzony z zagranicy bo brak polskiej instrukcji i gwarancja tylko 3 miesiące. Hmm czyli wziąć pod uwagę tego Mezta także?,
Czyli na placu boju stają więc:
1. YN 468
2. Nissin 622 II
3. Metz 48 AF1

Darx
10-02-2012, 12:12
Postawmy sprawę inaczej:

Czego oczekujesz od lampki? Automatu i poprawnego błyskania z korpusem, czy wolisz zapłacić mniej, a kupić manualną?

Wiem, że są rzeczy, które potrzebują automatu, ale w najczęstszym przypadkach automat nie jest w stanie sobie poradzić i użytkownik bierze, to w swoje ręce ;)

simarik
10-02-2012, 12:30
W poście #11 pisałem do czego ma być ta lampa przeznaczona.
W zasadzie trudno określić mi priorytety i dokładną funkcjonalność skoro w tej dziedzinie raczkuję. Będzie to moja pierwsza lampa przeznaczona do mojego amatorskiego pstrykania w zasadzie wszystkiego po kolej - w szczególności dziecka.
Co wogóle skłoniło mnie do rozglądania się za lampą? Niestety najczęściej robię zdjęcia w słabych warunkach, tzn. wtedy kiedy mam czas czyli popołudniami i wieczorami po pracy więc wbudowana lampa niestety nie daje dobrych efektów.

flankerp
10-02-2012, 14:21
Mimo wszystko polecałbym Nissina. Nie ma ekraniku LCD bo to bajer, niepotrzebny, który zużywa energię. Poza tym, dzięki temu, że nie ma ekraniku, możesz modyfikować moc (korygować) w locie o wiele szybciej niż z body aparatu. Ja bardzo często korzystam z korekcji z lampy nie z body, bo szybciej i wygodniej.

Jako pierwsza lampa to koniecznie w TTL bo to naprawdę fajnie działa, szczególnie jak odbijasz od sufitu.

Do Nissina koniecznie dokup Dyfuzor. Na ebayu z HongKongu z przesyłka zapłaciłem 4 czy 5 Euro :D

Jak już kupisz lampe to poczytaj tu:
http://foto.jasiu.pl/

Możesz się też wesprzeć ksiażkami Kelbiego, trylogia jest must-have dla każdego foto-amatora :)

simarik
13-02-2012, 10:06
Dzięki Panowie za radę - zdecydowałem się więc ostatecznie na nowego Nissina 622 II. Będę teraz rozglądał się za dobrymi ofertami cenowymi na ten towar.

simarik
14-02-2012, 10:01
Lampka nissina kupiona - wczoraj wieczorem kilka pierwszych w życiu błysków zewnętrzną lampą zrobione. Widać kolosalna różnicę na zdjęciach pomiędzy lampą wbudowaną i zewnętrzną. Po pierwszych błyskach pełne zadowolenie.

Do Nissina koniecznie dokup Dyfuzor. Na ebayu z HongKongu z przesyłka zapłaciłem 4 czy 5 Euro :D

Jak już kupisz lampe to poczytaj tu:
http://foto.jasiu.pl/

Możesz się też wesprzeć ksiażkami Kelbiego, trylogia jest must-have dla każdego foto-amatora :)

Dzięki kolego za linki - przydadzą się bardzo i w wolnych chwilach zajmę się lekturą. Możesz jeszcze dać linka/opis do tego dyfuzora, którego polecasz?

flankerp
14-02-2012, 17:02
Hey,

Link do ebay:

Nissin Dyfuzor (http://www.ebay.ie/itm/3-Colour-Flash-Diffuser-Nissin-Di622-MarK-II-F026-/300554869733?pt=UK_Photography_Flash_Diffusers&hash=item45fa775be5#ht_2321wt_1139)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
... Jeszcze taka moja porada, jak robisz zdjęcia w pokoju/mieszkaniu gdzie sufit jest biały, ustaw głowice lampy kilka stopni do tył (za siebie ;) )aby pozbyc się cieni. W razie potrzebu skompensuj moc lampy, aby zdjęcie było poprawnie naświetlone

To tak z doświadcznia :D