PDA

Zobacz pełną wersję : Edycja Lightrooma z Photoshopa- Nie mogę rozgryźć ???

Pypel
30-01-2012, 08:19
Proszę o wsparcie kogoś doświadczonego.
Otwierając jpg. w Lightroomie mogę przejść bezpośrednio Photoshopa CS5, bo jest w tym programie taki odnośnik.........."otwórz w Photoshop" i mogę z nim wrócić.
Natomiast nie mogę tego zrobić odwrotnie, czyli z mając jpg w PS chcę przejść na chwilę do Lightrooma w celu obróbki. Nie mogę znaleść odnośnika do LR.
Wie ktoś gdzie on jest???
Dziękuję za odpowiedź.

xsardas
30-01-2012, 08:30
Z tego co wiem nie ma takiego odnośnika jak wyeksportuj do LR.

Bangi
30-01-2012, 08:44
A po co niby miałby być?
Lightromm to praktycznie taki ACR tylko bardziej wypasiony ;)
Ewentulanie możesz zrobić tak - eksport z Lightroom do PS (plik jako PSD), bawisz się w PS, potem klikasz w Pliku (menu w PS) "zapisz" i wracasz do Lightroom-a i masz już ten plik w Lightroomie po zabawie w PS (też jako PSD) i gotowe :)

Soundman
30-01-2012, 11:37
z tego co też mi wiadomo niema czegoś takiego bo lightroom to głównie narzędzie do wywoływania RAW a zwykle kolejnym krokiem po wywołaniu jest obróbka w PS ie co też wprowadzili do lightrooma natomiast nikt nie uznał że potrzebny będzie transfer w drugą strone

Bangi
30-01-2012, 12:57
Tak jeszcze by poprzeć moją propozcyję to jest ona opisana w ksiażce Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby'ego. Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom 3
:)

ate
30-01-2012, 17:19
jak eksportujesz zdjęcie z LR do PS, a potem zapiszesz je w tym samym katalogu, to powinien pojawić się w library.

Pypel
30-01-2012, 18:32
Zdjęcia obrabiam w jpg ,(nie RAW) nauczyłem sie w Photoshopie CS5,
a do Lightrooma chcę "wejść" tylko po to aby "wgrać"preseta na fotkę.
....no chyba że photoshop posiada presety, a ja nie wiem:shock:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

jak eksportujesz zdjęcie z LR do PS, a potem zapiszesz je w tym samym katalogu, to powinien pojawić się w library.

Umiem to robić, ale ta funkcja nie jest mi do niczego potrzebna.

rog
30-01-2012, 19:36
Przecież masz akcje w PS. LR jest stworzony jako wywoływarka i baza danych, więc funkcji której szukasz nie ma i raczej nigdy nie będzie.

Pypel
30-01-2012, 22:40
Tylko że w moim CS5 te akcje nie "chodzą", nie wiem dlaczego, ani na gotowych presetach, ani na pobranych gotowcach.
Po prostu, ikonka "play" nie jest podświetlona i nie wiem jak ją włączyć???
oglądałem już filmy na You Tubie, jak pracować z akcjami i co z tego?
Mam je i ich nie mam:(

dziobolek
31-01-2012, 00:10
Może warto zacząć tutaj ;) - http://help.adobe.com/pl_PL/photoshop/cs/using/index.html

Pozdrówka!

Pypel
31-01-2012, 09:45
Dziękuję za pomoc, przeinstalowałem PS i jest OK.
Znalazłem też stronę PS dostępu do darmowych akcji - pobawię się więc trochę i napiszę.

Soundman
01-02-2012, 12:04
Tylko że w moim CS5 te akcje nie "chodzą", nie wiem dlaczego, ani na gotowych presetach, ani na pobranych gotowcach.
Po prostu, ikonka "play" nie jest podświetlona i nie wiem jak ją włączyć???
oglądałem już filmy na You Tubie, jak pracować z akcjami i co z tego?
Mam je i ich nie mam:(

Kolego akcja to nie preset. Akcja to swego rodzaju makro... nagranie wszystkich operacji które wykonujesz na zdjęciu jako akcja a preset to zapis pozycji suwaczków w lightroomie których w photoshopie niema bo to nie wywoływarka do RAW.

Pypel
01-02-2012, 13:49
Już wyczaiłem o co chodzi, opanowałem akcje w PS, nagrywanie ich, oraz presety w LR.
A do LR z PS chciałem wejść tylko po to, aby nadać zdjęciu kolory.
Photoshop robi to dość niezdarnie, jak mu zadaje np. podciągnięcie koloru czerwonego na koszuli, to robi to na wszystkim, i na twarzach też, co mnie bardzo denerwuje.
Nie wiem może jest jakieś ustawienie???
Znam Camera Raw i szybkie przejęcie z PS, ale wydale mi się że LR jest dużo lepiej to robi.

Merde
01-02-2012, 13:57
Znam Camera Raw i szybkie przejęcie z PS, ale wydale mi się że LR jest dużo lepiej to robi.

Jeśli ACR w PS masz w tej samej wersji co silnik w Lr, to masz rację - wydaje ci się.

xsardas
02-02-2012, 10:44
Już wyczaiłem o co chodzi, opanowałem akcje w PS, nagrywanie ich, oraz presety w LR.
A do LR z PS chciałem wejść tylko po to, aby nadać zdjęciu kolory.
Photoshop robi to dość niezdarnie, jak mu zadaje np. podciągnięcie koloru czerwonego na koszuli, to robi to na wszystkim, i na twarzach też, co mnie bardzo denerwuje.
Nie wiem może jest jakieś ustawienie???

Przecież LR identycznie podbija kolory selektywne. Tyle że w PS możesz ustawić maski na warstwach i w ten sposób ograniczyć wpływ zmian na wybranym fragmencie fotografii.

Pypel
02-02-2012, 12:18
xsardas............możesz podesłać jakiś tutorial ?

xsardas
02-02-2012, 16:48
Niestety nie posiadam żadnych odnośników do takich tutoriali. Ja uczyłem się z książek poświęconych tematyce photoshopa.

Ale na 100 % odnajdziesz potrzebne rzeczy przeglądając internet :)

Pypel
02-02-2012, 20:26
Już szukałem, znalazłem wiele, ale szybkie "wybieranie" bieli w PS na jpg-ach jest
skomplikowane i żmudne.
Jedyne,w miarę szybkie to wejście w CR, ale i tak Lightroom robi to o wiele szybciej

xsardas
03-02-2012, 09:34
Dzieje się tak ponieważ balansu bieli nie ustawia się na plikach jpg a na takich pracujesz w PS.

Proponuje poczytać o tym co to jest RAW o jego zaletach i możliwościach, a potem o dalszym procesie obróbki po wywołaniu cyfrowego negatywu.

Pozdrawiam :)

pietrzyk666
20-08-2017, 10:14
podłączę się do tego tematu :) może wiecie dlaczego po przejściu do PS z Lightrooma i zapisie pliku w jpg zmienia mi się nasycenie kolorów - nawet jak nic nie edytuje w pliku wystarczy eksport i kolorystyka jest inna niż w zdjęciach eksportowanych z LIGHTROOMA ;{

biodar
20-08-2017, 10:33
Dzieje się tak ponieważ balansu bieli nie ustawia się na plikach jpg a na takich pracujesz w PS.

[])

no właśnie a bardzo by się przydał kroplomierz bieli ;)

też podłączę się do wątku - wie ktoś jak w filtrach zamontować sobie w PS6 moduł CameraRaw i tam szybko poprawić co nieco np właśnie balans bieli danego jpg, zamiast zapisywać plik i otwierać go ponownie jako raw tylko po to?
w PS5 była taka możliwość

mkamelg
20-08-2017, 12:32
podłączę się do tego tematu :) może wiecie dlaczego po przejściu do PS z Lightrooma i zapisie pliku w jpg zmienia mi się nasycenie kolorów - nawet jak nic nie edytuje w pliku wystarczy eksport i kolorystyka jest inna niż w zdjęciach eksportowanych z LIGHTROOMA ;{

Zainteresuj się może lekturą "F.A.Q. - kolory w innych aplikacjach etc." spod https://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie-barwa-f-a-q/

też podłączę się do wątku - wie ktoś jak w filtrach zamontować sobie w PS6 moduł CameraRaw i tam szybko poprawić co nieco np właśnie balans bieli danego jpg, zamiast zapisywać plik i otwierać go ponownie jako raw tylko po to?
w PS5 była taka możliwość

Takie cuda tylko w wersji CC ale jest jakiś skrypt który daje namiastkę tego co jest w wersji CC.

https://forums.adobe.com/thread/1284463 a chodzi o CS6 (ONLY!): Panel Edit Layers in ACR 1.1.8 Scripts Archive (http://www.russellbrown.com/scripts_archive.html)

radiki
20-08-2017, 15:00
https://forums.adobe.com/thread/1284463 a chodzi o CS6 (ONLY!): Panel Edit Layers in ACR 1.1.8 Scripts Archive (http://www.russellbrown.com/scripts_archive.html)

Dzięki, nie znałem tego skryptu, działa super dobrze.

Bangi
21-08-2017, 10:34

Prawdopodobnie chodzi o profil kolorów, spróbuj zapisać jako sRGB