PDA

Zobacz pełną wersję : Tani aparat do makro i przyrody

Puszkin
29-01-2012, 15:49
Jak w temacie szukam taniej lustrzanki do makro i przyrody (hobbystycznie), jestem amatorem. Zastanawiam się nad kupnem 1100d i zainwestować w szkła a jak bym się wciągnął to wtedy zmienić body na lepsze. Co mnie kusi w 1100d to dobra jakość zdjęć, kamery nie potrzebuję brakuje mi czyszczenia matrycy i razi słaba jakość obudowy. Zastanawiam się również nad 550d ale wtedy cena :( i nie kupię dobrych szkieł. Co sądzicie o 1100d czy nadaje się na moje potrzeby ? (pytam się bo szukając po internecie znalazłem wiele sprzecznych o nim opinii)

KUBAwo
29-01-2012, 15:53
Jak w temacie szukam taniej lustrzanki do makro i przyrody (hobbystycznie), jestem amatorem. Zastanawiam się nad kupnem 1100d i zainwestować w szkła a jak bym się wciągnął to wtedy zmienić body na lepsze. Co mnie kusi w 1100d to dobra jakość zdjęć, kamery nie potrzebuję brakuje mi czyszczenia matrycy i razi słaba jakość obudowy. Zastanawiam się również nad 550d ale wtedy cena :( i nie kupię dobrych szkieł. Co sądzicie o 1100d czy nadaje się na moje potrzeby ? (pytam się bo szukając po internecie znalazłem wiele sprzecznych o nim opinii)
Wolałbym np. używane 450d w bdb stanie na początek a resztę w szkła. A potem jak już będziesz wiedział o co chodzi będziesz kombinował dalej...

jacek_73
29-01-2012, 15:53
1100D canona jest dobry jak każdy inny - tym bardziej na początek :-) Sam bym sobie go kupił, ale mam 1100 pomysłów/minuta...i niech czeka.

Pozdrawiam.

tomfoot
29-01-2012, 16:26

Pytanie podstawowe to jakie są te dobre szkła, które chcesz kupić? I ile zamierzasz na tym wszystkim stracić.
Tania lustrzanka to canon 550d. 1100d to jeszcze tańsza, ale już tylko "lustrzanka" :-). Kup IMHO 550d i tamron 17-50 f/2.8, a reszta przyjdzie potem. Przy czym wracamy w pętli pytań do budżetu :-)

Puszkin
29-01-2012, 18:13
Myślałem na obiektywami do macro- tamron 90 (ale słyszałem, że słabo współpracują z canonami) + raynox (tylko nie wiem jaki), albo canon 60 nie wiem co lepsze i co mi się bardziej opłaci (chyba wolałbym kupić używany obiektyw ale nowe body) + tamron 17-50 f/2.8 albo coś w tym stylu.

jacek_73
29-01-2012, 18:15
Myślałem na obiektywami do macro- tamron 90 (ale słyszałem, że słabo współpracują z canonami) ...

Plotki.

KUBAwo
29-01-2012, 18:38
Czy c60mm czy t90mm czy c100mm każdy będzie do makro dobry, kwestia pewnych preferencji np. odnośnie ogniskowej. Wiadomo 60mm trzeba bliżej podejść żeby mieć skalę 1:1, dobra budowa, usm, spora cena, Tamron znowu ma super obrazek ale rusza całym przodem no i af jednak odbiega od usm w canonie (przy makro nie ma znaczenia moim zdaniem bo i tak af-off), canon 100 fajny obrazek, niezły af dobra budowa ale i ciut wyższa cena.

Darx
29-01-2012, 19:57
Czy c60mm czy t90mm czy c100mm każdy będzie do makro dobry, kwestia pewnych preferencji

Dokładnie. Dlatego ja potrzebuję ogniskowych 150-200mm do makro. Poniżej tych 150mm jest mi nie za lekko.

Puszkin
29-01-2012, 23:44
Czyli tamron 90 myślę, że dla mnie będzie najodpowiedniejszy.

Dlatego ja potrzebuję ogniskowych 150-200mm do makro. Poniżej tych 150mm jest mi nie za lekko.

Dlaczego potrzebujesz tak wysokich ogniskowych ? pozwalają robić zdjęcia z większych odległości?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przepraszam za 2 posty pod sobą ale mam szybkie pytanie jak to jest ze sklepami lepiej kupować w stacjonarnych czy internetowych? no i jak ma sie sprawa w rtveuroagd/mediamarkt/saturn ?

Chyba nie można tu wklejać linków ze sklepu ale jest opcja zakupu 1100d z EF-S 18-55 mm DC III za 1777 właśnie w rtveuroagd dobra opcja?

Tornvald
30-01-2012, 00:47
Na poczatek nie przejmuj się aparatem. Mozesz rownie dobrze kupic starszy uzywany i spojnie da rade...20/30D lub jakiś 350D i też jakości i rozdzielczości raczej nie zabraknie. Może lepiej tansze body a lepszy obiektyw i ew. jakas lampka do swiecenia. Na uzywanym body nie stracisz za wiele jeśli zechcesz cos lepszego. Takie moje skromne zdanie;)

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Puszkin
30-01-2012, 01:54
Kupując używany aparat boję się, że może być nie w pełni sprawny i wolałbym mieć gwarancję, nie wiem jak wygląda awaryjność canonów.

Jago
30-01-2012, 06:47
Myślałem na obiektywami do macro- tamron 90 (ale słyszałem, że słabo współpracują z canonami) + raynox (tylko nie wiem jaki), albo canon 60 nie wiem co lepsze i co mi się bardziej opłaci (chyba wolałbym kupić używany obiektyw ale nowe body) + tamron 17-50 f/2.8 albo coś w tym stylu.

Za równo Tamron 90 jak i Canon 60 są to dwa bardzo dobre obiektywy macro w tej półce cenowej. Proponuję abyś przeczytał testy tych szkieł na optycznych (jeśli oczywiście dotychczas tego nie zrobiłeś). Jedyna widoczna różnica jest w ich ogniskowej - wybiera się ją m.in. od tego,co będzie tematem Twoich zdjęć macro.

Wolałbym np. używane 450d w bdb stanie na początek a resztę w szkła. A potem jak już będziesz wiedział o co chodzi będziesz kombinował dalej...

Body jest ważne - ważniejsze są jednak szkła.

KUBAwo
30-01-2012, 11:49
Kupując używany aparat boję się, że może być nie w pełni sprawny i wolałbym mieć gwarancję, nie wiem jak wygląda awaryjność canonów.
No jakieś ryzyko zawsze jest ale w przypadku xxxd serii przynajmniej mała szansa na trafienie mega zajechanego egzemplarza od profi. Często sprzedają tacy co rok poużywali i lecą wyżej :) poszukaj tutaj na forum, w giełdzie popytaj, poproś kogoś z twojej okolicy o pomoc i na pewno trafisz fajny egzemplarz za niewielkie pieniądze a potem sprzedasz jak już trochę ogarniesz temat z niewielką stratą.

Puszkin
31-01-2012, 16:03
A polecilibyście canona 550D i czy warto brać z kitowym obiektywem czy lepiej samo body i inwestować w szkło?

KUBAwo
31-01-2012, 16:11
A polecilibyście canona 550D i czy warto brać z kitowym obiektywem czy lepiej samo body i inwestować w szkło?
Tak polecilibyśmy :) na początek i nie tylko to super aparat. A co do szkieł to tak jak już 1000000 razy było napisane, im lepsze szkło tym lepszy obrazek i na pytanie czy warto inwestować w szkła można jedynie odpowiedzieć, że warto...na pewno większą korzyść będziesz miał z lepszego szkła niż lepszego body...

Puszkin
31-01-2012, 16:15
Ok no to chyba zdecydowałem rozejrzę się teraz za 55d w rozsądnej cenie i zastanowię się nad obiektywami ^^