Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D700 -> 5DmkII

Moot^h
29-01-2012, 10:32
czy jest to dobry moment na powrot do stajni Canona?
jakos ciezko mi jest sie zdecydowac no ale musze w koncu podjac ta decyzje ;/

dinderi
29-01-2012, 10:49
Poczekaj do premiery nowych puszek.

domelek
29-01-2012, 10:57
a dlaczego chcesz wrócić do Canona?

janmar
29-01-2012, 11:02
czy jest to dobry moment na powrot do stajni Canona?

Każdy moment jest dobry na zmiany :-) .
Cóz więcej można powiedzieć nie znając Twoich uwarunkowań.]

michael_key
29-01-2012, 11:12
a dlaczego chcesz wrócić do Canona?
Sam jestem ciekawy jakie są powody :-)

Moot^h
29-01-2012, 11:19
mialem 5d mkI i mile wspominam kolorki i plastyke Canona,
jak ogladam swoje stare zdjecia z tej puchy to pozytywnie mnie ponosi :)

po drugie ceny szkiel nikkorowskich, serwis doluja mnie troche ;/

myslicie,ze wejscie 5D MkIII przyczyni sie do spadku cen MkII?

Eddie
29-01-2012, 11:22
Jeśli w Nikonie masz wszystko co Ci potrzebne, pucha, szkła, lampidła, nie wiem co tam jeszcze, nic Ci się nie psuje a do przesiadki skłaniają Cię tylko Twoje obawy o ewentualną współpracę z serwisem, to chyba nie ma sensu.
Zresztą, łatwo to sobie przekalkulować. Wiesz co masz i za ile możesz to sprzedać. Ceny sprzętu Canona łatwo sprawdzić, sprawa prosta. Brakuje Ci czegoś w tym co masz teraz?

Moot^h
29-01-2012, 11:37
wszystko juz wyprzedalem, pozostaly mi jeszcze D700body + 50mm :)

tak, brakuje mi wspomnianej plastyki, 24L/35L i 85L :)

dinderi
29-01-2012, 11:38
tak, brakuje mi wspomnianej plastyki, 24L/35L i 85L :)
To się nie ma co zastanawiać :)

Moot^h
29-01-2012, 11:41
a kiedy premiera 5D mkIII?

Em Es
29-01-2012, 11:50
niebawem :) skoro brakuje Ci tego o czym piszesz a dawało Ci to 5D to i z 5D2 będziesz zadowolony

rozumiem że AF 5D akceptujesz ? jeśli tak to nie będziesz płakał mając 5D2 (sam mam i nie płaczę)

D700 - dobry moment na sprzedaż, ogłosili zakończenie produkcji więc popyt na puszkę jest

spadek cen 5D2 - weź pod uwagę że ta puszka już ma dobre ceny porównując do D700 :)

jeśli nie masz uzależnienia od nowinek i nie musisz czekać na D800 / 5D3 to po prostu zrób to i ciesz się zdjęciami :)

Moot^h
29-01-2012, 12:02
Uzywam zawsze centralnego AF, jakos nie mam przekonania do bocznych wiec nie widze roznicy miedzy 5DmkI a D700, jedynie szumy na plus dla D700, 5DmkII zupelnie inaczej je generuje.
Nie mam cisnienia na D800, po drugie cena pewnie zabije na starcie.
Ogolnie nie widzie w Nikonie nic wartego swojej ceny [no moze poza 70-200/2.8vr]

dinderi
29-01-2012, 12:16
To się nie ma co zastanawiać.
Deja vu :)

Moot^h
29-01-2012, 12:19
jest tu na forum ktos kto ma sklep foto i z ktorym moglbym uzgodnic zakup?

dinderi
29-01-2012, 12:36
www.foto-ivy.pl
Pisz, dzwoń, nie zawiedziesz się.

domelek
29-01-2012, 12:53
Uzywam zawsze centralnego AF, jakos nie mam przekonania do bocznych wiec nie widze roznicy miedzy 5DmkI a D700...

Jak faktycznie jest z tym AF w 5D Mark I i Mark II? Czy na centrallnym punkcie faktycznie można go porównywać z d700? Chodzi mi tutaj przede wysztkim o celność, niekoniecznie o szybkość.

Sam stoję przed wyborem pomiędzy d700 a 5d mark II i to co mnie głównie martwi w canonie to ta celność AF.

Moot^h
29-01-2012, 12:56
w 5DmkII to nie wiem bo nie mialem tego body,
celnosc i szybkosc uwarunkowana jest tez szklami,

majac pierwsza wersje 5D przy centralnym nie zauwazylem zadnej ronicy jak kupilem D700

www.foto-ivy.pl
dzieki, juz pisze do niego :)

michael_key
29-01-2012, 12:59
Sam stoję przed wyborem pomiędzy d700 a 5d mark II i to co mnie głównie martwi w canonie to ta celność AF.
Polecam wątek Canon 5D - AF - Kompendium (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=55209).
Nie miałem D700, więc nie wypowiadam się. Nie narzekam na AF, ale może dlatego, że nie jestem profesjonalistą.

_igi
29-01-2012, 13:26
Polecam wątek Canon 5D - AF - Kompendium (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=55209).
Nie miałem D700, więc nie wypowiadam się. Nie narzekam na AF, ale może dlatego, że nie jestem profesjonalistą.

Sam sporo narzekałem na prędkość AF, da się przyzwyczaić, co więcej, da się nawet korzystać z bocznych punktów, ale sprawdza to się głównie przy mało ruchomej fotografii. MZ większym problemem tej puchy są szumy w cieniach na ISO100, musiałem troszkę czasu poświęcić, żeby opanować odpowiedni post-process plików z tego aparatu. No i brak lampki wbudowanej :mrgreen:

Tak czy siak, nie ma ani jednego szkła w Nikonie, które by mnie ciągnęło na tyle, żeby zmienić system. Mają fajną 135/2 ze zmianą charakteru rozmycia, ale słabo to się da porównywać do zestawu L'ek 24,35,50,85,135,200. Nie trzeba mieć wszystkich, oczywiście, ale "każden jeden" z tych obiektywów urywa jajka IMO. Poza tym jest całkiem zacne 17-40, 24-70, 70-200 f/4 i f/2,8, 28/1,8, 85/1,8 czy niezły fiszaj. No i jako ciekawostka, 50mm f/1,0, sporo tańsze od swojego, jedynego chyba konkurenta - Noctiluxa :-)

Misiek87
29-01-2012, 14:59
D700 ma znacznie lepszy AF od jedynki i dwojki przeciez, nawet na centralnym, zwlaszcza na wysokich ISO bardzo gdy jest ciemnica! Shutter lag chocby duzo lepszy! :)

Ale warto spojrzec na obrazek - co przyjemniejsze dla oka, to bedziesz zawsze chcial ogladac :)

Marcin5D
29-01-2012, 15:44
jak dla mnie i moich znajomych to nikon ma ladniejsze kolory w jpg, ale w raw sobie mozna ustawic jak kto chce, ale to rzecz gustu

focus w nikonach i 5d to przepasc (szczegolnie gdy jest ciemniej i nawet uzywajac tylko srodkowego)
a wieksza ilosc megapixeli nie rekompensuje slabego af, no chyba ze chcesz filmowac
moim zdaniem nie ma sensu taka przesiadka

juz lepiej poczekac na nastepce d700
bo nie liczcie ze nastepca 5d zblizy sie funkcjonalnoscia do jedynek, tak nigdy nie bedzie
5tka zawsze bedzie uposledzona

albo crop 7d z fajnym focusem, albo 5d bez focusa ale z ff

michael_key
29-01-2012, 16:47
Ale warto spojrzec na obrazek - co przyjemniejsze dla oka, to bedziesz zawsze chcial ogladac :)
Dokładnie tak.

domelek
29-01-2012, 17:15
No więc o to właśnie chodzi, dużo przyjemniej jak dla mnie, ogląda się obrazek z 5D Mark II, obawiam się tylko celności AF. Chociaż z drugie strony są użytkownicy którzy potrafią z D700 wyciągnąć całkiem ciekawe kolory, tylko pytanie jakim nakładem sił..?

Oj ciężki wybór

Em Es
29-01-2012, 17:30
używam centralnego, fashion foto, nie wiem czy mam 1% nieostrych :) da się żyć z 5d2 :)

michael_key
29-01-2012, 17:43
Ja wystarczy, że popatrzę na zdjęcia Jerry'ego w ciężkich warunkach (https://www.theicesociety.com/?module=blog&page=46&category=10) (może to nie F1), ale obrazek 5DII daje świetny.

Chyba jeszcze bardziej widać to w cięższych warunkach, tutaj (https://www.theicesociety.com/?module=blog&page=46&category=7).

Moot^h
29-01-2012, 18:12
używam centralnego, fashion foto, nie wiem czy mam 1% nieostrych :) da się żyć z 5d2 :)

a jakiego przewaznie szkla uzywasz?

KGR
29-01-2012, 18:33
Ja wystarczy, że popatrzę na zdjęcia Jerry'ego w ciężkich warunkach (https://www.theicesociety.com/?module=blog&page=46&category=10) (może to nie F1), ale obrazek 5DII daje świetny.

Chyba jeszcze bardziej widać to w cięższych warunkach, tutaj (https://www.theicesociety.com/?module=blog&page=46&category=7).

Co to za lampki ma asystentka tego fotografa?

marfot
29-01-2012, 18:39
Gdy kupowałem swojego 5DII był on droższy o ok. 1000 PLN od D700 i ok. 2000 PLN od ostatnich egzemplarzy 5D. Akurat utraciłem cały sprzęt Canona i mogłem wybierac do woli. Zdecydowałem się na obrazek z 5DII - piękne kolory, mnóstwo detali, wysokie ISO. Dopiero po pewnym czasie zobaczyłem jakie możliwości cropowania daje duża, gęsta matryca.
Szum, jak dla mnie, bardzo przypomina ziarno a w razie czego bardzo łatwo się usuwa w LR.
Najbardziej obawiałem się AF. Prawdę mówiąc jeszcze nie dotarłem do jego ograniczeń. Używam tylko punktu środkowego bo po prostu nie potrafię używać bocznych. Przyznam, że w 80% obiekty są mało ruchliwe.
W trybie Oneshot wszystkie moje obiektywy trafiają perfekcyjnie, nawet w ciemnieszych warunkach. Jeśli chodzi o AIservo to moje ciemne zoomy zwykle nadążają bez problemu. W trudniejszych warunkach (ISO 3200, f=4, 1/100) mniej więcej co 10 zdjęcie jest nieostre (całkowicie). Natomiast C50/1.8 ni pierona. Niby AF warczy ale ustawia byle co.

Moot^h
29-01-2012, 19:06
ja za swojego D700 dalem 7,2k a 3 m-ce wczesniej kosztowal 6,4k w polskiej dystrybucji :)

Em Es
29-01-2012, 19:07
a jakiego przewaznie szkla uzywasz?

99% zrobionych zdjęć 24-105 F4 L
1% najtańszą 50tką 1.8 II

dokupiłem kilka dni temu 70-200 F4 L IS - celność 100% tyle że dopiero w suchych testach, sesji nim jeszcze nie robiłem

nic nie kalibrowane w ASO, mikroregulacja na 0, AF zawsze w oneshot

Gdy kupowałem swojego 5DII był on droższy o ok. 1000 PLN od D700

teraz jest jakby odwrotnie ;) a nawet drożej (D700)

jot
29-01-2012, 19:31
Twoje pobudki do zmiany aparatu są co najmniej dziwne..
Nigdy bym nie zmienił d700 na 5dm2 ;]

dinderi
29-01-2012, 19:42
Twoje pobudki do zmiany aparatu są co najmniej dziwne..
Nigdy bym nie zmienił d700 na 5dm2 ;]
Poproszę o rozwinięcie tematu i podanie przyczyny.

jot
29-01-2012, 19:50
Rozwinięcie czego? Analizować powodów dla których autor chce zmienić aparat nie będę. Dla mnie to takie "widzi mi się"

Co do samej zamiany, z mojego punktu widzenia, jedyną ewidentną różnicą pomiędzy tymi aparatami jest możliwość filmowania w 5dm2. Za to to z czysto fotograficznego punktu widzenia, d700 ma lepszy AF, jest szybsze, bardziej ergonomiczne i lepiej zbudowane. Fakt, że kolory potrafi wypluć dziwne, ale w RAW to kwestia odpowiedniego profilu, nic więcej.
Co do szkieł, wydaje mi się, że przynajmniej aktualnie Nikon idzie w lepszym kierunku, "magiczne szkła" też w ofercie posiada. A ceny to kwestia czasu.

Oczywiście to tylko moja opinia i nikt nie musi się z nią zgadzać.

michael_key
29-01-2012, 21:09
[...] d700 ma lepszy AF, jest szybsze, bardziej ergonomiczne i lepiej zbudowane.
Zgodzę się.

Fakt, że kolory potrafi wypluć dziwne, ale w RAW to kwestia odpowiedniego profilu, nic więcej.
Może właśnie dlatego, pomimo tych zalet D700, Ci którzy zmieniają cenią po prostu bez wielkich zabiegów kolory z Canona.
Nie wiem jak w Nikonie, ale jak widziałem co jest z kolorem, kontrastem po podpięciu do mojej puchy 16-35L II i 70-200 2.8 IS to... robiło wrażenie. Aż nie chcę myśleć by nie zwariować co FF Canona robi z takimi szkłami jak 35L, 50L i 85L II.
Reasumując. Jak ktoś chcę coś w stosunku do czegoś z konkurencji to wybiera to co mu jest potrzebne.

domelek
29-01-2012, 21:10
czy w przypadku różnych zdjęć, w różnych warunkach ten sam profil załatwia problem z kolorystyką?

Rozwinięcie czego? Analizować powodów dla których autor chce zmienić aparat nie będę. Dla mnie to takie "widzi mi się"

Co do samej zamiany, z mojego punktu widzenia, jedyną ewidentną różnicą pomiędzy tymi aparatami jest możliwość filmowania w 5dm2. Za to to z czysto fotograficznego punktu widzenia, d700 ma lepszy AF, jest szybsze, bardziej ergonomiczne i lepiej zbudowane. Fakt, że kolory potrafi wypluć dziwne, ale w RAW to kwestia odpowiedniego profilu, nic więcej.
Co do szkieł, wydaje mi się, że przynajmniej aktualnie Nikon idzie w lepszym kierunku, "magiczne szkła" też w ofercie posiada. A ceny to kwestia czasu.

Oczywiście to tylko moja opinia i nikt nie musi się z nią zgadzać.

Moot^h
29-01-2012, 21:52
nie no tutaj decyzja juz podjeta wiec nie ma o czym dyskutowac :)

jot
29-01-2012, 22:04
michael_key no jasne, że są tacy ludzie. Ale to jest błędne myślenie ;]
5dm2 stricte reporterską puszką nie jest, wszyscy robią w RAW (podobno ;)), a tam kolor również poddawany jest obróbce.

Co do Lek, to mogę się wypowiedzieć tylko o 135/2 i 5tce ;)

domelek, jasne, że nie dla każdego światła i nie każdych warunków. Ale da się to ograniczyć do, powiedzmy 3

Moot^h, każdy robi co uważa za słuszne, aczkolwiek moja opinia tyczy się bezpośrednio Twojego "problemu"

janmar
29-01-2012, 22:07
5dm2 stricte reporterską puszką nie jest, wszyscy robią w RAW (podobno ), a tam kolor również poddawany jest o

W RAW kolory? Nie ma kolorów w RAW.

jot
29-01-2012, 22:20
Skrót myślowy, nie czepiajmy się ;)

Moot^h
29-01-2012, 22:22
Moot^h, każdy robi co uważa za słuszne, aczkolwiek moja opinia tyczy się bezpośrednio Twojego "problemu"
to swiadomy wybor
Canon lepiej mi lezy -to jest sprzet robiony wlasnie dla mnie :)

co do chwytu to zawsze uzywam gripow a to przy duzych lapach pomaga,
pod moja dlon to najlepiej wyprofilowany byl Nikon D200 ;]

janmar
29-01-2012, 22:25
ale w RAW to kwestia odpowiedniego profilu,

Zakładam że to też ? " skrót myślowy"
Lepiej nie stosuj skrótów IMHO.

Em Es
29-01-2012, 22:47
do pionów też grip się przydaje, łapek nie mam wielkich ale wolę z gripem

jot
29-01-2012, 22:53
janmar ale żeś się uczepił ;) jasne, że skrót – myślę, że większość osób wie o co chodziło.
Z reszta, autor już przedstawił swój punkt i imho temat jest zakończony

janmar
29-01-2012, 23:02
janmar ale żeś się uczepił jasne, że skrót – myślę, że większość osób wie o co chodziło.
Z reszta, autor już przedstawił swój punkt i imho temat jest zakończony

To nie tak.że się uczepił.Czytają wątki koledzy z różnym poziomem zaawansowania.Wprowadzasz ich w błąd pisząc takie rzeczy.I nie nazywaj tego skrótem.
To nie skrót a niewiedza.
Każdy się może mylić czy nie wiedzieć,ale błędne wypowiedzi należy sprostować.
To forum które ma na celu propagowanie wiedzy.
Temat nie jest zakończony.Wątek otwarty jest nadal.

tkosiada
29-01-2012, 23:10
do autora wątku...
szkoda, że rezygnujesz z takiej maszyny
czytając twoje wypowiedzi uważam, że nie wycisnąłeś max z tej puszki, a w szczególności nie do końca poznałeś jak pracuje AF
ja kadruje, lubię tak, z pozycji aparatu, więc przekadrowywanie i zastanawianie sie czy AF trafił tam gdzie chciałem nie jest dla mnie, miałem 5D przez 4 miesiąc, obrazek mi sie podobał, ale tylko jak trafił AF, u mnie to był główny motyw do zmiany czyli celność i precyzja AF
bardzo mi sie podoba, że mam do dyspozycji 51 i mogę przebierać jak chce, bardzo mi się podoba tez to, że znalazłem sobie 4 punkt, które odpowiadają za mocne punkty wg złotego podziału i przez to moje fotki bardzie zyskały
o precyzyjności juz nie pisze bo jest nr 1, także boczne
o komforcie z auto-iso tez nie trzeba pisać
kolory? odwieczny problem? nie, jesli się używa programów nikonwskich view nx i capture nx, nie mam z tym problemów, jakie chce
właściwie to juz napisałeś, że zmieniasz bo chcesz zmienić, tylko szkoda, że nie padły konkretne argumenty, że nie ma z jakich szkieł nikona byłeś niezadowolony
tak naprawde o wyborze sytemu zadecydują bardzo małe niuanse, czasami to jakie body ma kolega,
właściwie to nie ma juz różnic w modelach szkieł bo nikon ostatnio bardzo szybko odrobił prace domową i jest wiele nowych, a także odnowionych szkieł
teraz tylko pozostaje czy podoba mi się znaczek z C czy bardziej z N
straciłem kuuupe kasy na zmianach, często bezsensownych, dlatego gorąco Ciebie zachęcam do zastanowienia się czy warto i tym razem
jak napaliłem by zmienić 400D na 30D to stary wyjadacz powiedział: zastanów się czy dostatecznie poznałeś swój sprzęt, czy bedziesz przez to robił lepsze zdjęcia?
niestety miał racje
p.s. z 30D byłem najbardziej zadowolony, później długo i dużo nerw, aż do D700

jot
29-01-2012, 23:15
Dobrze, janmarze, masz rację. Faktycznie nie wszyscy muszą wiedzieć o co chodzi. Inna sprawa, że mamy chociażby google i zagadnienie można sobie wyszukać – o ile komuś zależy.

Rozumiem, że to forum czysto techniczne i ludzi interesują tutaj tylko dywagacje o sprzęcie w czysto techniczny sposób prowadzenia dyskusji.. Z tym, że uważam również, że jeżeli ktoś piszę, że kolory z canona bardziej się podobają to wg. mnie nie muszę w ten sposób pisać ;)

Moot^h
29-01-2012, 23:22
wiele swietnych zdjec jakie widzialem zrobione byly bardzo marnymi puszkami czy tez szklami ale nie o tym mowa,

Nikona poznalem mysle dosc dobrze, do dyspozycji mialem 24-70,70-200 ver1, 85/1.4D, 50/1.4 i na temat AF mysle moge sie wypowiadac,

szczerze to po 6m-cach uzywania D700 zalowalem, ze sprzedalem 5D,

oczywiscie, ze poplyne troche na zamianie ale bede mial nauczke, ze moja glupota kosztuje i ze dobrych rzeczy nie ma co zmieniac na lepsze :)

Em Es
29-01-2012, 23:33
e tam popłyniesz ;) 700tki zdrożały - ładna aukcja i będzie OK :)

tkosiada
29-01-2012, 23:42
no cóz mając te szkła i decyzja o zmianie...yyy
ja mam tylko marne 3 stałeczki :D
zatem życze przemyślanych zakupów i zadowolenia z fotek

GMHusky
30-01-2012, 01:03
do autora wątku...
szkoda, że rezygnujesz z takiej maszyny
czytając twoje wypowiedzi uważam, że nie wycisnąłeś max z tej puszki, a w szczególności nie do końca poznałeś jak pracuje AF
ja kadruje, lubię tak, z pozycji aparatu, więc przekadrowywanie i zastanawianie sie czy AF trafił tam gdzie chciałem nie jest dla mnie, miałem 5D przez 4 miesiąc, obrazek mi sie podobał, ale tylko jak trafił AF, u mnie to był główny motyw do zmiany czyli celność i precyzja AF

4 miesiące to trochę mało żeby wycisnąć max z 5d i poznanie do końca jak pracuje w nim AF ... po roku użytkowania wiem że AF w 5d II to nie problem sprzętowy... ;) no cóż, ale nie jest to puszka dla wszystkich.

_igi
30-01-2012, 03:01
4 miesiące to trochę mało żeby wycisnąć max z 5d i poznanie do końca jak pracuje w nim AF ... po roku użytkowania wiem że AF w 5d II to nie problem sprzętowy... ;) no cóż, ale nie jest to puszka dla wszystkich.

Takie proste to do końca nie jest, AF 5D jest wystarczający i da się go polubić / zaakceptować, ale schody zaczynają się po wzięciu w łapki 60D/7D, o jedynkach nie wspominając. Tam jest miazga, niemniej inna sprawa to to, czy aby na pewno tego potrzebujemy. :-)

Tak czy siak, ilość detalu na zdjęciach z piątki sprawia, że szybko tego aparatu nie oddam :-)

Lulu1988
30-01-2012, 09:47
Często narzekam na działanie AF w 5DII (robię na centralnym). Ostatnio dałem do przetestowania 5DII+24L znajomemu, który od kilkunastu lat używa Nikona (aktualnie D200); po 2 godzinach robienia zdjęć na ciemnej sali, bez wspomagania ze strony lampy błyskowej stwierdził, że ten aparat sam robi zdjęcia i też chce taki mieć ;)

Moot^h
30-01-2012, 10:41
dobra, juz mam kupca na D700, widze, ze uzywki sprzedaja sie prawie za 7k :] podczas gdy 5Dmk II za ponad tysiac mniej,

jaka karte polecacie mi kupic do 5DmkII? -Transcendy dobrze gadaja z Canonem?

Lulu1988
30-01-2012, 10:51
Używam kart SanDisk ULTRA 8GB 30MB/s i ....tfu tfu...nigdy nie miałem problemów. Seria extreme ma o 20-30mb większą pojemność.

Moot^h
30-01-2012, 11:06
Używam kart SanDisk ULTRA 8GB 30MB/s i ....tfu tfu...nigdy nie miałem problemów. Seria extreme ma o 20-30mb większą pojemność.

predkosc raczej :)

przy 5DmkI mialem bodajze metalowego Preteca x133, przy D700 niebieskie Transcendy 400x, wiec moze teraz logicznie byloby kupic: http://www.camino.pl/-karta-pamieci-compact-flash-16gb-extreme-sandisk,twr,48030.html ?

allxages
30-01-2012, 11:12
Nie wiem co Wy z tym AFem. Jakie miesiące nauki do tego?
Miałem 20D - AF działał mi świetnie. A robiłem masę koncertów w tragicznym oświetleniu. Miałem 1dynki - bez problemu. Mam 5D2 - nadal bez problemu.

Różnica taka, że w jedynkach używałem bocznych, a w 5tce tylko centralnego. Co akurat mi nie przeszkadza, bo przeważnie aktualnie używam dalmierzy różnych, więc przekadrowywać i tak muszę.

przy 5DmkI mialem bodajze metalowego Preteca x133, przy D700 niebieskie Transcendy 400x, wiec moze teraz logicznie byloby kupic: http://www.camino.pl/-karta-pamieci-compact-flash-16gb-extreme-sandisk,twr,48030.html ?

Mam dokładnie tego SadDiska w mojej piątce, a poprzednio w jedynce. Najmniejszych problemów nigdy nie miałem. Tylko kup z pewnego źródła, bo jest masa podróbek Sandisków! Wejdź na Sandisk Polska i sprawdź listę sklepów. Osobiście zawsze biorę karty z Agito i jestem bardzo zadowolony.

Lulu1988
30-01-2012, 11:25
predkosc raczej :)[/url] ?

Prędkość swoją drogą, ale na ultra można zrobić powiedzmy 450 srawów, a na extreme 455 ;p

crazy
30-01-2012, 12:16
Jako 5-letni użytkownik 5D moge powiedzieć jedno - AF w nim nie jest ani tragiczny ani bajeczny :) Mi pasuje bo używam środkowego, a jak pisałem kilka razy fotografuję i koncerty, sport jak i śluby. Chce zmienić już puszke na nowszy model ale poczekam aż wyjdzie MKIII :)

Moot^h
30-01-2012, 13:20
5DmkIII zblizona bedzie cenowo do Nikona D800 a czy lepszy bedzie miala AF to watpie ;/

GMHusky
30-01-2012, 14:03
Prędkość swoją drogą, ale na ultra można zrobić powiedzmy 450 srawów, a na extreme 455 ;p

na 8G ? 288

dinderi
30-01-2012, 14:06
na 8G ? 288
Kolega pisał o sRAW.
A mi jakoś nie wchodzi więcej niż 274 regularnych RAW.

tkosiada
30-01-2012, 17:28
Nie wiem co Wy z tym AFem. Jakie miesiące nauki do tego?
Miałem 20D - AF działał mi świetnie...
owszem w 30D również tak miałem, choćby z uwagi na lepsze, praktyczniejsze rozmieszczenie punktów AF
mówcie co chcecie ale AF w 5D nie podchodzi mi i już
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Różnica taka, że w jedynkach używałem bocznych, a w 5tce tylko centralnego...
zastanawiące czemu nie :twisted: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
sorry , ale nie mogłem się powstrzymać:lol:

allxages
30-01-2012, 18:08
Trzeba było się powstrzymać i zastanowić przed napisaniem choć parę sekund..

W 20D tez był jeden krzyżowy i też tylko jego używałem naturalnie. A dwa, napisałem dlaczego więc nie wiem co dla Ciebie jest zastanawiające, no chyba że analfabetyzm uprawiamy. Ale wtedy to wybacz, szkoda mi czasu na durne dyskusje.

MariusWA
30-01-2012, 19:08

Ale Jerry ostatnio jakby zakochał się w Nikonie...co nie znaczy,ze Canon przestał robić zdjęcia...no i nie w D700 a w D3S...

tkosiada
30-01-2012, 20:10
Mniam... fantastyczna puszka

arekhit
30-01-2012, 20:44
Takie proste to do końca nie jest, AF 5D jest wystarczający i da się go polubić / zaakceptować, ale schody zaczynają się po wzięciu w łapki 60D/7D, o jedynkach nie wspominając. Tam jest miazga, niemniej inna sprawa to to, czy aby na pewno tego potrzebujemy. :-)

co masz namysli , schody sie zaczynaja ... ??

MariusWA
30-01-2012, 21:31
co masz namysli , schody sie zaczynaja ... ??

Że AF w serii 1D to inna bajka...albo może inaczej..że działa tak jak powinien i to w klasie sprzętu pokroju 5D...

cieszywid
30-01-2012, 21:53
cześć,
w temacie d700 vs 5d, który wałkowałem w internecie przez ostatnie dwa miesiące dodam od siebie ogólną refleksję, która naszła mnie po różnych przemyśleniach:

doskonałe narzędzie rozleniwia człowieka - często negatywnie wpływa na jego kreatywność.
A kiedy narzędzie jest trochę gorsze, wtedy chcąc nadrobić jego braki- stajemy się bardziej kreatywni i działamy w sposób bardziej
przemyślany. Efekty są bardziej twórcze i ciekawsze.

Uogólniając to od drugiej strony: zbyt łatwa praca narzędziem czyni twórcze wykorzystanie go jeszcze bardziej wymagającym.

Odnosi się to do wielu dziedzin twórczości.

A w odniesieniu do tych dwóch aparatów -
z tego co zaobserwowałem po zdjeciach na flickr, na wielu blogach(po exif), u wielu świetnych fotografów na ich stronach większa niezawodność nikona d700 - af, ekspozycja, 5kl/s - nie owocuje ciekawszymi, lepszymi zdjęciami. Generalnie zdjęcia robione d700 - wg moich obserwacji są statystycznie częśćiej nijakie.

Tak jakby paradoksalnie lepsze osiągi tego aparatu dawały gorsze rezultaty w zdjęciach..

dinderi
30-01-2012, 21:58
Cieszywid, to żeś teraz dosypał magnezji do ognia! (http://www.youtube.com/watch?v=WwlNPhn64TA)
I się zacznie...

cieszywid
30-01-2012, 22:04
dopóki wypowiedzi nie są podrabiane, acta nas nie zamknie :)

marfot
30-01-2012, 22:23
Czasami w sporze odnośnie AF umyka zupełnie fakt, że oprócz ślubnych zdjęć w ciemnym kościele jacyś "inni" fotoamatorzy wiodą swój żywot fotograficzny wedle innych reguł.
Fotografuję ciemne kościoły ale mam czas na kadrowanie, daję szansę AF, żeby zadziałał jak należy. Fotografuję coś na kształt "streetu" ale raczej filozoficznie spowolnionego, praktycznie bez reporterskiej akcji. W landszafcie jak nie chce mi się przekadrowywać na statywie to używam bardzo precyzyjny LV. Fotografuję sporo urządzeń technicznych ale z racji swych rozmiarów bardzo majestatycznych. Interesuje mnie bogactwo szczegółów i dobre, nasycone kolory. 5DII + podstawowe L-ki dają mi to bez problemów. Inne walory sprzętu nastawione na szybkość w trudnych warunkach już mnie tak nie kręcą.

michael_key
30-01-2012, 22:52
Inne walory sprzętu nastawione na szybkość w trudnych warunkach już mnie tak nie kręcą.
Dlatego jeśli ktoś szuka, szuka, i szuka wiecznie lepszego sprzętu... zmienia i zmienia sprzęt. A kto ma robić zdjęcia robi je i nie szuka wiecznie wad i przeszkód.

Generalnie zdjęcia robione d700 - wg moich obserwacji są statystycznie częśćiej nijakie.
Odnoszę podobne wrażenie. I z tego MEGA AF-u??? Zdjęcia trzeba robić.

crazy
30-01-2012, 23:22
koledzy nie są sami odnośnie zdjęć z D700 :D

tkosiada
30-01-2012, 23:31
co tu dużo gadać, celny AF jest zawsze pomocny

Fotografuję ciemne kościoły ale mam czas na kadrowanie, daję szansę AF, żeby zadziałał jak należy. Fotografuję coś na kształt "streetu" ale raczej filozoficznie spowolnionego, praktycznie bez reporterskiej akcji. W landszafcie jak nie chce mi się przekadrowywać na statywie to używam bardzo precyzyjny LV. Fotografuję sporo urządzeń technicznych ale z racji swych rozmiarów bardzo majestatycznych. Interesuje mnie bogactwo szczegółów i dobre, nasycone kolory. 5DII + podstawowe L-ki dają mi to bez problemów. Inne walory sprzętu nastawione na szybkość w trudnych warunkach już mnie tak nie kręcą.
zabrzmiało tak jakby tylko C miał FF
do tego co wymieniłeś każda matryca FF da takie efekty
napewno w stosunku do aps-c, ale pomiedzy FF producenta A, B i C będą juz tylko małe niuanse
wystarczy uzyć iso 100-400, statyw, szkła? elki są już w prawie kazdym systemie, a napewno w N
cała filozofia

A kto ma robić zdjęcia robi je i nie szuka wiecznie wad i przeszkód.
słuszna prawda
szczególnie widac po ilości postów:cool:

blackninja
30-01-2012, 23:41
co tu duz o gadać, celny AF jest zawsze pomocny

Typowy przedstawiciel " wojowniczych żółtych" (na szczęście są też normalni i to w większości pewnie) MUSI wszystkim udowodnić, że tylko Nikonem da się robić zdjęcia i to oczywiście tylko dobre. Mimo, że jest jest świetnym fotografem, żadnym innym aparatem dobrego zdjęcia nie zrobi, bo się nie da :D

tkosiada
30-01-2012, 23:51
Generalnie zdjęcia robione d700 - wg moich obserwacji są statystycznie częśćiej nijakie.
jeżeli porównuje się jpg vs raw to się nie dziwie
nawet dostrzeżesz różnce jpg a raw z 5D
tylko znowu porównując fotki w necie nie mamy najmniejszego pojęcia ile przed umieszczeniem fotki w sieci ktoś poświęcił na pieszczenie jej, a moze było to jpg prosto z puchy bo mu sie nie chciało obrabiać
fajnie jak ktoś napisze: miałem obie puszki i na podstawie tego uwazam, że...

Moot^h
31-01-2012, 00:22
nie no... D700 z dobrymi szklami tez wyplowa dobre, plastyczne foty,
mile wspominam 85/1.4 czy tez 70-200/2.8 VR, nawet DX-owa 35/1.8 swietnie spisywala sie pod FXem,

brakuje mi jednak tych canonowskich kolorow, ta zielen w 5DmkI byla bardzo smaczna :)
no i 35L oraz 85L -takiego miodu w Nikkorach nie ma :[
ja stary canoniarz musze wrocic do macierzy :)

tkosiada
31-01-2012, 00:24
Typowy przedstawiciel " wojowniczych żółtych" (na szczęście są też normalni i to w większości pewnie) MUSI wszystkim udowodnić, że tylko Nikonem da się robić zdjęcia i to oczywiście tylko dobre. Mimo, że jest jest świetnym fotografem, żadnym innym aparatem dobrego zdjęcia nie zrobi, bo się nie da :D
drogi kolego
zbyt daleko idące wnioski
nie musze udowadniać czegoś co jest czymś oczywistym
denerwujące na tym forum jest ślepe patrzenie w magie napisu Canon i np. bagatelizowanie i spłycanie, że model 5d II ma słabszy AF;
w wątku Kompendium Af o piątce młodzi uzytkownicy pytają was bo mają już tę upragnioną 5, mają szkła L, aparat był w serwisie a zdjecia nadal mają mydlane, nie trafione
odpowiadacie: nie no brachu, 5 to specyficzny, posługiwaniem się tym AF trzeba sporo trenować, ja po roku czy po paru miesiącach w końcu sie nauczyłem, używam tylko centralny.
to sie nazywa fachowa porada?
jak o AF 1 Mark wszyscy piszą ze jest ekstra, i ja tez mówie, że taka puszka to marzenie i był moment że baaardzo chciałem mieć, to jest ok ( nie mam bo nie było mnie stać)
ale jak piszemy, że akurat w tym porównaniu 5D II vs D700 praca z 51 polami jest łatwiejsza, człowiek ma wiekszą kontrole, to to juz nie bardzo
to gdzie jest różnica? no w tym że C karze sobie płacić za taki komfort pracy, zabawy
rok to ja moge sie uczyć kadrowania, obróki raw, ale nie obsługi AF
podpinam i ma działać, nie chce by puszka za mnie selekcjonowała fotki bo sa nie ostre, ja chce to zrobic sam na kompie i zadecydowac jak to obrobić
ktos ma nadal problem co wybrać, niech wyjrzy poza to forum,
np: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176688
ktoś używając sprzet nikona chce mieć kolorki jak z canona prosze:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=251959
sa tam konkrety dla używających LR
są to moje subiektywne odczucia, nie zamierzałem nikogo obrażać i mam nadzieje że moja wypowiedz nie zostanie usunięta
pozdrawiam kolegów

nie no... D700 z dobrymi szklami tez wyplowa dobre, plastyczne foty,
mile wspominam 85/1.4 czy tez 70-200/2.8 VR, nawet DX-owa 35/1.8 swietnie spisywala sie pod FXem,

brakuje mi jednak tych canonowskich kolorow, ta zielen w 5DmkI byla bardzo smaczna :)
dziekuje, że to napisałeś
owszem przyznam, że zielony jest trochę ładniejszy w canonie również dla mnie

Em Es
31-01-2012, 00:35
ja nie bardzo wiem o czym jest ta dyskusja... jedni robią repo szybszym D700 a inni fashion wolniejszym 5d2 mającym inne niezaprzeczalne zalety...

btw - przypominam sobie bardzo chamskie wypowiedzi na forum nikoniarze.pl odnośnie osób używających 5d2 - napisałem co myślę o takich idiotach i nawet się nie odezwali :lol:

blackninja
31-01-2012, 00:39
drogi kolego
zbyt daleko idące wnioski
nie musze udowadniać czegoś co jest czymś oczywistym
W mojej stopce masz jak byk jakie mam puszki. W życiu nie powiem, że 5d nie da się zdjęć robić albo, że jest to bardzo uciążliwe. Często robię zdjęcia w trudnych warunkach i powiem Ci, że o dziwo jakoś mi wychodzą i nawet ostre. Każdy sprzęt ma swoje "zady i walety". Zawsze jednak najważniejsza jest osoba, która ten sprzęt obsługuje. Zapalczywość niektórych osób w wydawaniu sądów nad sprzętem może powodować jednak wrażenie, że tylko jedna firma (N, N, N, C, S, P, O - można wybrać) ma monopol. Jednak to fotografujący a nie liczący piksele, trzymający przy monitorze poziomice czy inni "internetowi fotografowie" udowadniają ciągle, że trzeba "umić" obsługiwać to co się ma.
ps. nie traktuj tego osobiście, to moje ogólne spostrzeżenia.

Moot^h
31-01-2012, 00:45
jesli juz bawimy sie w grupowanie obu tych puszek to 5DmkII przypisalbym do studia i landszaftow a D700 do reporterki,
nie oznacza to wcale,ze w odmiennej roli obie te puszki sie nie sprawdza :)

tkosiada
31-01-2012, 00:46
btw - przypominam sobie bardzo chamskie wypowiedzi na forum nikoniarze.pl
przykre
oczywiście, chamstwo nie jest tolerowane
rozmawiamy co ma plusy dodatnie i plusy ujemne

ps. nie traktuj tego osobiście, to moje ogólne spostrzeżenia.
oczywiście, bawimy sie dalej:mrgreen:

Em Es
31-01-2012, 00:48
jutro poszukam i podlinkuję ciekawe "mądrości" z żółtego forum... dziwię się że w ogóle moderacja tam toleruje takie chamstwo...

espe
31-01-2012, 00:52
Ludzie, dajcie spokój.
Kolejny wątek 5d mkII vs d700 (w tle Canon vs Nikon).
Nie znudziło się Wam? Od kilku lat ta sama śpiewka. Tylko nowi sfrustrowani dochodzą
Moot^h - naprawdę nie wiesz czy chcesz zmienić - nie zmieniaj, chcesz ale nie wiesz kiedy - teraz, pozostałe to jż nie wiem co Ci doradzić - zostaw N i dokup C.

Em Es
31-01-2012, 00:55
niektórych to śmieszy... znam ludzi robiących świetne zdjęcia zarówno 700tką jak i 5d2 :)
podobnie jak widuję pstryki cieniasów (znacznie więcej) używających obu puszek

espe
31-01-2012, 00:57
niektórych to śmieszy... znam ludzi robiących świetne zdjęcia zarówno 700tką jak i 5d2 :)
podobnie jak widuję pstryki cieniasów (znacznie więcej) używających obu puszek

No i?

Kolekcjoner
31-01-2012, 01:14
No i?

No i koniec. Zero sensu ciągnięcia takiej dyskusji :roll:.