Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 15-85, Cokin - Winieta ?

aptekarz
27-01-2012, 16:55
Witam kolegów,

Mam problem, ponieważ chcę dopasować sobie jakiś filtr połókowy do C 15-85
na stałe zakręcona jest UV (slim), Polar mam również slim i jak nakręcam go jako drugi filtr to winieta jest minimalna-akceptowalna.

Co sądzicie o filtrach tupu Cokin ? wiem, że są do nich jakieś holdery tupu SLIM, czy ktoś z was ma doświadczenie z tym ? będzie widoczna winieta ?

Bardzo proszę o odpowiedź, bo muszę w ciągu kilku dni zdecydować się na taki filtr lub zrezygnować.
Nie mam możliwośći przymirzenia (tylko zakup przez internet)

ambro
27-01-2012, 23:51
Kupując w internecie masz 10 dni na zwrot bez podania przyczyny.

Przeczytaj ten link http://www.flickr.com/groups/canon1585/discuss/72157625537272420/

jest tam odpowiedź na temat jaki Cię interesuje.

aptekarz
27-01-2012, 23:59
Dzięki, w takim razie kupuję :) jeszcze tylko zostało pytnie jaki...

ktoś z kolegów zna wynalazki typu Green.L ? czy inne zamienniki ? czy są coś warte ?

Wiem, ze wartościowe filtry to Cokin i Hitech, ale może warto kupić 3 tanie zamienniki niż tylko jeden oryginał ? cena idzie tam w parze z jakością ?

wiktor2323
28-01-2012, 04:40
Cena idzie w parze z jakością.

aptekarz
28-01-2012, 12:27
Ok, rozumiem, troche nie precyzyjnie zadałem pytanie.

Zależy mi bardziej na jakości optycznej tego filtru, zeby sobie nie popsuć zdjęć tanim wynalazkiem, natomiast jakość wykonania, solidność itp dla mnie są na drugim miejscu, bo będę ich mało używał...

dziobolek
28-01-2012, 16:24
Mam problem, ponieważ chcę dopasować sobie jakiś filtr połókowy do C 15-85
na stałe zakręcona jest UV (slim), Polar mam również slim i jak nakręcam go jako drugi filtr to winieta jest minimalna-akceptowalna...

Według zapewnień producenta teoretycznie oryginalny holder slim powinien "banglać" bez problemu, cyt.:

"P Wide-Angle Holder (BPW-700) P299:
This extra slim holder helps to eliminate vignetting down to 20mm focal length. Can hold 1 filter (can be a polarizer) and allows the use of filters with super wide lenses (focal lengths under 20mm) 35mm format."

gdzie 15mm x 1,6 daje nam 24mm...

źródło - http://www.cokin.co.uk/pages/cokinP.htm

Zależy mi bardziej na jakości optycznej tego filtru, zeby sobie nie popsuć zdjęć tanim wynalazkiem, natomiast jakość wykonania, solidność itp dla mnie są na drugim miejscu, bo będę ich mało używał...

Tylko Cokin, Lee i Hitech...
Sam używam tylko oryginałów Cokin ;)

Pozdrówka!

wiktor2323
28-01-2012, 19:35
Ok, rozumiem, troche nie precyzyjnie zadałem pytanie.

Dla mnie było zrozumiałem i pisząc o jakości miałem na myśli tą optyczną..:)
Dziobolek dobrze mówi. Jeżeli nie chcesz kupować dwa razy to tylko i wyłącznie firmy które podał;)

aptekarz
28-01-2012, 20:55
Ok, dzięki za pomoc, szkuszę się w takim razie na Cokina lub Hitech.

fancik
28-01-2012, 23:32
witam
Pamiętaj tylko żeby to był pojedyńczy Holder typu slim bo potrójny niestety widać w obiektywie na 15mm, no i oczywiście szybka firmowa, sam używam Hitech i jestem zadowolony.