Zobacz pełną wersję : Książki o fotografii II
Kontynuacja wątku "Książki o fotografii" (http://canon-board.info/showthread.php?t=7161)
Witam, szukam jakiejś ciekawej pozycji o naświetlaniu zdjęcia, może ktoś miał styczność
"Z Pamiętnika Lampy Błyskowej. Wielka Siła Małych Fleszy - McNally Joe"? Warto?
Dość dobra pozycja, ale zdjęcia przeciętne jak na obecny rynek. Oczywiście mówię o sytuacji, w której szukasz książki do nauki błyskania fleszami, nie po prostu "o naświetlaniu".
Wadą jest to, że McNally używa sprzętu Nikona (co już jest wadą samą w sobie :)) i opowiada o sterowaniu lampami tak, jak to robi Nikon. Co ciekawe, nie używa Pocket Wizardów. Myślę, że dla początkujących i lekko-średnio-zaawansowanych jest OK. Później trzeba samemu warsztat zrobić. Mnie brakuje tam opisania jak uzyskać klimat na zdjęciach, jaki teraz jest modny (jeśli już wydaje się taką książkę).
Humor McNally'ego jest rzeczą subiektywną - jedni go lubią inni nie. Czasami przynudza. Ogólnie polecam, ale to cegiełka - według mnie podstawy, jak w ogóle błyskać, żeby coś Ci wyszło na zdjęciu :)
wiktor2323
15-11-2011, 11:13
Witam, szukam jakiejś ciekawej pozycji o naświetlaniu zdjęcia, może ktoś miał styczność
"Z Pamiętnika Lampy Błyskowej. Wielka Siła Małych Fleszy - McNally Joe"? Warto?
Więcej się dowiedziałem z książki Lampa błyskowa w fotografii ślubnej.
Czytając pamiętnik możesz się poczuć jakbyś czytał katalog z akcesoriami nikona:lol:
Dzięki za opinie, rzeczywiście trochę nie precyzyjnie się wypowiedziałem, głównie chodzi mi o książkę tak jak napisał m2k do nauki błyskania fleszami.
StaszekAlkata
15-11-2011, 21:07
Może to Ci się spodoba. Na razie niedostępne Siła fleszy. Wszystko co chcielibyście wiedzieć o lampach błyskowych Canona (http://galaktyka.com.pl/product,,508.html) Recenzje oryginału można przeczytać na Amazonie (http://www.amazon.com/Speedliters-Handbook-Learning-Craft-Speedlites/dp/032171105X).
Ostatnio nabyłem Lampa błyskowa w fotografii ślubnej i mimo, że fotorgrafią zajmuje się tylko amatrosko/hobbystycznie i nie robię fotek na ślubach (zawodowo/zarobkowo) jestem bardzo zadowolony. Wszystko bardzo fajnie i przystępnie napisane. POLECAM!
w październiku przeczytałem:
Zdobyć zdjęcie. Moja historia fotografii prasowej
Jak czytać fotografię
O Fotografii - Susan Sontag
i wszystkie są godne polecenia
Przejrzałem/przeczytałem w Empiku (w 2 h) "W stronę lepszych zdjęć" Davida Notona i powiem szczerze, że dla amatora zbyt mało podstawowych informacji, dla profesjonalisty - jemu w niczym nie pomoże.
Jest tam sporo fajnych zdjęć i ciekawa opowieść, ale nie można tej książki traktować ani jako poradnika, ani albumu.
Chociaż znalazłem też zdjęcia, których moim zdaniem nie powinno być w pozycji profesjonalnego fotografa :(
W sumie, trochę szkoda na nią kasy.
Spodziewałem się czegoś lepszego - zaznaczam, że to tylko moja osobista opinia!
P.s.
Fajnie, że w niektórych księgarniach można sobie usiąść przy stoliku i pooglądać/poczytać książki :)
Dzien dobry,
witam wszystkich Forumowiczow. Chcialbym sie dowiedziec czy istnieje podobna pozycja ksiazkowa dla Canona? Chodzi oczywiscie o piblikacje "Radość fotografowania Nikon".
Ogladalem nowe wydanie i przyznam, ze troche zrobilo mi sie smutno. Fajna ta ksiazka i miloby bylo przeczytac podobna lekture dotyczaca np 5DMk2.
Serwus
martieos
30-11-2011, 12:34
Chcialbym sie dowiedziec czy istnieje podobna pozycja ksiazkowa dla Canona?
Serwus
"Podstawy fotografowania aparatemi Eos" - książka juz od dawna raczej nie dostepna,choć moze czasami na allegro...
Polecam,świeżo po lekturze , A.Mroczka "Książka o fotografowaniu". Zresztą o tym juz duzo tu było..
"
Polecam,świeżo po lekturze , A.Mroczka "Książka o fotografowaniu". Zresztą o tym juz duzo tu było..
Przyznam się szerze że tyn nowym wydaniem jestem lekko rozczarowany, jednak skierowana jest wciąż do fotografujących analogami, dużą część materiału nawet już się nie da albo nie ma takiej potrzeby, żeby adoptować do cyfry, dużą część opisanych przykładowych zdjęć jest z analogu i to z średniego formatu, czuje się że przed drukiem musiała długo leżeć w szufladzie
Przyznam się szerze że tyn nowym wydaniem jestem lekko rozczarowany, jednak skierowana jest wciąż do fotografujących analogami, dużą część materiału nawet już się nie da albo nie ma takiej potrzeby, żeby adoptować do cyfry, dużą część opisanych przykładowych zdjęć jest z analogu i to z średniego formatu, czuje się że przed drukiem musiała długo leżeć w szufladzie
a gdzie ktoś pisał że to będzie o cyfrze? Cyfra z lustrzankami "dla mas" jest na rynku jakieś 5 lat.. a analogowa co najmniej 80 lat.. a to książka która nie jest podręcznikiem fotografowania.. gdzie to na czym robimy (materiał) jest sprawą trochę wtórną.. co do tego że jest skierowana do fotografujących analogami to się mylisz.. światłomierz czy system strefowy albo filtry czy problemy z kontrastami wcale nie są domeną analogowców.. nie uważam się w żadnym razie za jakiegoś znawcę ale prawidłowość u mnie jest taka że im mam więcej sprzętu tym robię mniej zdjęć ;)
martieos
03-12-2011, 14:17
Mam z 10 ksiażek o tematyce foto (dederko , kreyser, hedgecoe itd) -Mroczka stawiam na I miejscu - żeby był dobrze widoczny:)) Powiedziałbym ze jednak w pewnym sensie jest to podrecznik - dzieki tym "zdjęciom przeleżałym w szufladzie" może sie nam tylko rozszerzyć horyzont.
Mam jednak pytanie, potrzebuję ksiązkę dla 12-latki, która juz coś małpką pstryka. Przejrzałęm w empiku wszystko i...... własciwie tyle tego a nic nie ma... Jak wprowadzacie włąsne dzieci do nałogu?:) Wiadomo , ze nauka od ojca swoją drogą ale solidne podrecznikowe podstawy muszą być. Zastanawiam sie nad:
1. Wójcik - Jak robić zdjęcia
2. Freeman - Fotografia nowy wyczerpujacy poradnik(...)
3. Gaweł - Praktyczny kurs fotografii
a moze tylko skupic sie na patrzeniu:
4. Wójcik - Kompozycja obrazu fotograficznego
? Co radzicie, jak droga iść , jakie macie doswiadczenia?
a najlepiej jakby pan Mroczek napisał taką zupełnie podstawową solidna ksiązke:)))
michael_key
03-12-2011, 18:19
? Co radzicie, jak droga iść , jakie macie doswiadczenia?
Ciężkie pytanie :-)
Wg mnie (nie znam żadnej z przytoczonych przez Ciebie pozycji) wybrałbym lekko mapisany podręcznik podstaw, by zacząć bawić się w trybie M, czyli pomiar światła, zależności ISO - Przysłona - Ekspozycja.
Od obsługi aparatu to jest przecież instrukcja. Najlepiej sięgnąć po pozycje dot. światła, kompozycji i ekspozycji :)
martieos
03-12-2011, 21:47
No tak :) właśnie takich książek jest mnóstwo... tylko która rzetelna i przystępna dla dzieciaka?
Pytam o doświadczenia własne ojców i matek:) hehehe ( no może jednak nie tylko)
martieos
weź obadaj tą książeczkę
http://www.gandalf.com.pl/b/maly-fotograf-kurs-fotografii-dla/
ja przejrzałem wczoraj i już do mnie leci, bardzo interesująca pozycja z ciekawymi i informacjami i przyjaźnie napisana nawet dal kilkunastolatka
super prezent na święta dla małego fotografa, chyba również zakupię :) (oczywiście nie dla mnie) :)
Helion.pl (http://helion.pl/kategorie/fotografia-cyfrowa) świętuje mikołajki - z tej okazji TYLKO I WYŁĄCZNIE 6 grudnia minus 20 procent na cały asortyment książkowy, również na pozycje fotograficzne.
Zbliżają się święta, dużo początkujących (i nie tylko) może się zaopatrzyć w książki, a jedna piąta ceny mniej piechotą nie chodzi. Idealny prezent na święta :D
Może ktoś coś dla siebie znajdzie, w cenie ksiązki za 31zł mamy książkę i dwa piwa dobrej marki żubr...
Helion.pl (http://helion.pl/kategorie/fotografia-cyfrowa) świętuje mikołajki - z tej okazji TYLKO I WYŁĄCZNIE 6 grudnia minus 20 procent na cały asortyment książkowy, również na pozycje fotograficzne.
Zbliżają się święta, dużo początkujących (i nie tylko) może się zaopatrzyć w książki, a jedna piąta ceny mniej piechotą nie chodzi. Idealny prezent na święta :D
Może ktoś coś dla siebie znajdzie, w cenie ksiązki za 31zł mamy książkę i dwa piwa dobrej marki żubr...
przenioslem do zbiorczego watku...
Dziś Mistrzowska edycja zdjęć za pół ceny - 75zł z przesyłką pocztową.
Dobra cena jak na 750 stron konkretów o PS-ie w niezłej jakości.
gadget_zary
08-12-2011, 20:09
Dziś Mistrzowska edycja zdjęć za pół ceny - 75zł z przesyłką pocztową.
Dobra cena jak na 750 stron konkretów o PS-ie w niezłej jakości.
Na helionie widzie starą cenę (149 zł). Tak czy siak zamówiłem dzisiaj razem z Adobe Photoshop Lightroom 3. Podręcznik dla fotografów. Łącznie jakieś 1400 stron.
Promocja miała być do końca dnia, a dziady już ją zdjęli. Szkoda bo miałem ich za poważne wydawnictwo.
może ma ktoś kod promocyjny?
Jednak można wpisać kod. Ma ktoś ???
Nawet optyczni usunęli informację o promocji. Żenada i nic więcej.
gadget_zary
08-12-2011, 22:34
Kupon na optycznych jest ale na 10% do 20 grudnia
http://www.optyczne.pl/4462-nowo%C5%9B%C4%87-Rabat_na_ksi%C4%85%C5%BCki_dla_Czytelnik%C3%B3w_Op tyczne.pl.html
martieos
12-12-2011, 18:14
martieos
weź obadaj tą książeczkę
http://www.gandalf.com.pl/b/maly-fotograf-kurs-fotografii-dla/
ja przejrzałem wczoraj i już do mnie leci, bardzo interesująca pozycja z ciekawymi i informacjami i przyjaźnie napisana nawet dal kilkunastolatka
Enter WIELKIE dzieki- ksiażkę zakupiłem tu http://www.e-libro.pl/maly-fotograf-kurs-fotografii-dla-dzieci-p-5852.html - bo najtaniej:)
POTWIERDZAM ksiązka super napisana, przystępnie ale prowokujaco do samodzielnego myslenia. Idealna pozycja dla dzieciaków.
Kupiłem tez "Praktyczny kurs fotografii" Ł. Gawła... książka średnia , pisana chyba troche pod amerkan style... dośc duzo tekstu ale tak naprawde nie wyjasniajacego mechanizmów, zasad...
Nie wiem czy to jest ten dział.
Mam zamiar kupić jedną z dwóch, ale ciężko mi się zdecydować.
1. Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby'ego. Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom 3
http://helion.pl/ksiazki/...elby,sekpl3.htm
2. DAVID duCHEMIN " PRACUJĄC NAD KADREM.W CYFROWEJ CIEMNI"
http://galaktyka.com.pl/product,,455.html
ma ktoś porównanie obu książek ? Która jest w miare przejrzysta, konkretna i bez zbędnych bzdetów :) ?
Dzięki za rady
gadget_zary
15-12-2011, 17:00
Miałem Kelby'ego do LR2 i rewelacja to to nie była. Może warto się zainteresować
http://helion.pl/ksiazki/adobe-photoshop-lightroom-3-podrecznik-dla-fotografow-martin-evening,phlr3f.htm
Kolega strideer chyba pisał recenzję tej książki o ile dobrze pamiętam i była ona pozytywna.
Niestety więcej nie mogę nic powiedzieć bo sam dopiero dobiorę się do niej na święta :)
Mam zamiar kupić jedną z dwóch, ale ciężko mi się zdecydować.
1. Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelby'ego. Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom 3
http://helion.pl/ksiazki/...elby,sekpl3.htm
http://galaktyka.com.pl/product,,455.html
ma ktoś porównanie obu książek ? Która jest w miare przejrzysta, konkretna i bez zbędnych bzdetów :) ?
Dzięki za rady
Już raz pisałem tutaj http://www.canon-board.info/showthread.php?p=991415&highlight=DAVID+duCHEMIN++PRACUJ%A1C+NAD+KADREM.W+ CYFROWEJ+CIEMNI#post991415
Z książek do Lightrooma w wersji 3 Helion ma 3 pozycje:
Lightroom 3 Oficjalny podręcznik - i po zapoznaniu się z przykładowym rozdziałem miałem wrażenie że nie podręcznik a ładnie wydana instrukcja obsługi. Ale za to jest najtańszy.
Lightroom 3 Kelbiego jest drugi pod względem ceny.
Lightroom 3 - podręcznik dla fotografów - najdroższy i chyba najlepszy. I jak pamiętam jako jedyny ma część poświęconą kalibracji.
Ja osobiście po porównaniu jakość cena kupiłem Kelbiego. I generalnie mi się podoba (przy czym facet ma dość specyficzny styl). Tyle tyko że jest to moja pierwsza książka o obróbce fotografii więc wymagań nie mam zbyt dużych.
Jako, że dostałem od Mikołaja wskazaną w tytule książeczkę i dotarłem już mniej więcej do jej połowy - pokuszę się o kilka słów na jej temat - być może nasunie się komuś pomysł, by kupić na prezent lub poprosić "Gwiazdkę" o takowy.
Generalnie jestem amatorem, mam 430EX II od pewnego czasu i mam/miałem dużo problemów z jej używaniem. Oczywiście w związku z moimi ograniczeniami w wiedzy. Z książek traktujących na temat lamp czytałem wcześniej (a dokładnie przez czytaniem Siły Fleszy) Lampa błyskowa w fotografii ślubnej NEIL VAN NIEKERK.
Uważam, że Siła Fleszy to bardzo dobra pozycja dla osoby takiej jak ja - amatora. Piszę tak, gdyż wydaje mi się, że profesjonaliści (osoby, które nie mają problemów z uzyskiwaniem zamierzonych i prawidłowych ekspozycji z lampą/lampami), aż tak dużo z tej pozycji nie wyciągną, aczkolwiek będzie to dla nich na pewno dobre podsumowanie wiedzy.
W książce jest wszystko bardzo ciekawie i przystępnie opisane, praktycznie od podstaw (zagadnienia ogólne dotyczące fotografii) do bardzo drobnych szczególików używania różnych lamp Canona (aha - właśnie tylko ten system jest przedmiotem książki). Są też dość fajne ciekawostki techniczne. Dużo zdjęć i przykładów konkretnych efektów, w konkretnych okolicznościach.
Bardzo fajne jest wg mnie to, że np. autor poleca na początek (dla laika) pracę w trybie namulnym lampy jako coś najlepszego. Ja właśnie robiłem większość fotek w trybie ETTL i jak zacząłem robić w manualu to zacząłem uzyskiwać efekty, które przestały mnie rozczarowywać :)
Książka, co prawda nie należy do najtańszych (od ok. 75 PLN + dostawa) w necie), ale wg mnie stosunek cena/ jakość (merytoryczna oczywiście) jest zachowany.
Mogę polecić :)
P.S. Jestem osobą zupełnie prywatną i nie związaną z żadnym wydawcą, sklepem, i tym podobnym przedsięwzięciem.
Powyższe nie jest intencją reklamowania czegokolwiek.
Podzielam opinię przedmówcy. Obowiązkowa pozycja dla lubiących błyskach, zarówno początkujących jak i tych bardziej zaawansowanych bo ci drudzy też znajdą w niej coś dla siebie. Przystępnie napisana i co ważne wszystko omawiane na Canonach.
snowgoose
12-01-2012, 10:12
DuChemina mam "W kadrze" i bardzo mi się spodobała. Mało techniczna, sporo ciekawych tematów o podejściu do robienia zdjęć. Mówi bardziej o tym po co niż jak - po co mała/duża GO, etc.
Ciekawie koleś pisze.
olek.tbg
22-01-2012, 12:05
"Twarzą w twarz z obiektywem" Rick Sammon
Jestem bardzo,bardzo....zawiedziony. 70zł za ~300 stron, a informacji bardzo mało, komentarze autora bardzo denerwujące, z zdjęć zawartych w książce mało które mi się podobało. Temat o zdjęciach grupowych, a zero informacji jak ludzi w tej grupie ustawić, zostaje porada o równomiernym oświetleniu i zwróceniu uwagi na otwarte oczy. Autor informuje nas, że robiąć zdjęcia pod słońce zostaniemy uznani za artystów...? Denerwuje mnie też dziwne podejście do zdjęć, zaleca robienie większośći ujęć na szerokim kącie aby potem móc wycropowac interesujący nas fragment? Rozdział o obróbce to istna reklama software od NIK-a , "jednym kliknięciem możemy uzyskać interresujący nas efekt". Zdjęcia po obróbce tego pana wg.mnie wyglądają gorzej niż przed, kiczowate ramki i "artystyczna" obróbka, jak to określa sam autor. Dużo tekstu o niczym, absolutnie nie warto za tą cene.
gadget_zary
26-01-2012, 10:22
Jestem po lekturze "Adobe Photoshop Lightroom 3. Podręcznik dla fotografów".
Co do samej książki to jest napisana o wiele lepiej niż książka Kelby'iego do LR. Fajnie, że poświęca on rozdział kalibracji monitora, opisuje też zalety/wady fotografowania z bezpośrednim importem na komputer.
Jednak osobiście się trochę zawiodłem. Lektura zajęła mi jakieś 4 godziny (~670 stron) i prócz kilku mało istotnych szczegółów nie dowiedziałem się nic czego bym nie wiedział (ale to też może wynikać z tego, że wcześniej czytałem książkę Kelbiego o LR2).
Za kilka dni zabieram się za książkę o Photoshopie CS5 tego samego autora :)
Fotograf1995
29-01-2012, 19:23
Znacie może jakiś ciekawy tytuł traktujący o fotoreportażu ? Chodzi mi o formę poradnikową
Za kilka dni zabieram się za książkę o Photoshopie CS5 tego samego autora :)
Ta pozycja M.Eveninga jest o wiele ciekawsza, ale nie da się jej przestudiować nawet w tydzień :mrgreen:
W EMPIKU w dobrej cenie jest "Historia fotografii " od 1839r do dziś.
766 stron z fotkami. wydawnictwo Taschen [49 PLN.]
martieos
30-01-2012, 11:55
W EMPIKU w dobrej cenie jest "Historia fotografii " od 1839r do dziś.
766 stron z fotkami. wydawnictwo Taschen [49 PLN.]
Taaaak... i powinna byc w zestawie lupa:) Śmieszą mnie takie wydawnictwa - książka po tytule wydawałoby sie kanon, kamienie milowe a tu fotki miniaturki.
gdy kupowałem album leni reifenstahl "Africa" 30x20 czulem sie jak bluznierca..
Wyszło z naszej dyskusji OT.Usunąłem.
Wracajmy do tematu "Ksiązki o fotografii II."
wiktor2323
01-02-2012, 14:04
Szukam dobrej pozycji na temat obróbki zdjęć a w szczególności uzyskiwania ładnych kolorów z wysokich czułości. Spotkał się ktoś z taką?
Nie wiem czy już było. Polecam bez cienia wątpliwości książkę wydawnictwa Arkady pt. "Nowy podręcznik fotografii" Johna Hedgecoe.
Wiem, wiem... już sama nazwa wielu odstrasza, ale wydajemi się, że niesłusznie. Książka jest w formacie trochę mniejszym niż A4, 400 stron ze skorowidzem i bardzo obszernym jakna podręcznikowe warunki słonikiem termino związanych z fotografią na końcu.
Ksiązką zawiera mnóstwo zdjęć przykładowych, rysunków i tabel przejrzyście wyjaśniających zagadnienia fotografii. Około połowy książki to omówienie najczęściej foconych motywów z ich charakterystyką, problemami jakie można przy ich foceniu spotkać.
Poza tym: ta książka zawiera jak dla mnie mnóstwo info. z dziedzin okołofotograficznych: poczynając od dokładnych opisów różnego rodzju aparatów (np. wielkoformatowe) zasady działania z czym co się je, albo np. dowiedziałem się dokłądnie co to błona fotograficzna, ale z perspektywy jej budowy i skłądu chemicznego, a kończąc na budowie studia foto i ciemni analogowej. Oczywiście te info. nie są potrzebne, żeby robić dobre zdjęcia, ale uważam, że dla ambitnego amatora, który w ogólności interesuje się fotografią książka może być cennym źródłem wiedzy i co do wszystkiego co się wz foto. wiąże.
aha jeszcze jedne przykłąd, z którym nie spotkałem się w innych podręcznikach. Autor wyjaśnia co to np. barwy kontrastujące, harmonizujące, dopełniające czy konkurjące. Wiem, że doświadczeni będą się uśmiechać pod nosem, ale dla mnie to nowość i otworzyło mi oczy na jak patrzeć na barwy robiąć zdjęcia i jakie to może mieć znaczenie dla finalnego efektu. Książka zawiera mnóstwo tego typu info.
Myślę, że gdybym ją wcześniej przeczytał to nie nudziłbym was mnóstwem pytań zaczynających się od: co to jest..., jak to..., jak tamto, a do czego to , a dlaczego,. a jaki obiektyw... a dlaczego i tak wychodzi albo nie wychodzi...:):):)
Książkę polecam (no może z wyjątkiem tych zaawansowanych, bo oni to tak na prawdę mogli by takie ksiązki sami pisać).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
gdzie tu u diaska jest funkcja "edit"?
Chodziło o słownik, a nie słonik...
Jaką książkę polecacie o postprocesingu dla LR i PS ?
Jeśli jedną .....to: " Korekcja i separacja " Dana Margulisa
[ wyd.V. 2007 r]czy są nowsze nie wiem.]
blackninja
10-02-2012, 22:37
Znacie może jakiś ciekawy tytuł traktujący o fotoreportażu ? Chodzi mi o formę poradnikową
Może to Cię zainteresuje Kenneth Kobre "Fotografia prasowa. Z obiektywem za kulisami niezwykłych wydarzeń" (http://www.ksiegarniafotograficzna.pl/Fotografia_prasowa_Z_obiektywem_za_kulisami_niezwy klych_wydarzen-347.html). Jedna z najlepszych książek jakie czytałem. Polecam z czystym sumieniem.
Fotograf1995
20-02-2012, 17:53
Może to Cię zainteresuje Kenneth Kobre "Fotografia prasowa. Z obiektywem za kulisami niezwykłych wydarzeń" (http://www.ksiegarniafotograficzna.pl/Fotografia_prasowa_Z_obiektywem_za_kulisami_niezwy klych_wydarzen-347.html). Jedna z najlepszych książek jakie czytałem. Polecam z czystym sumieniem.
Wielkie dzięki, już zamówiłem. Dokładnie o to mi chodziło !
petherson
20-02-2012, 22:58
Jaką książkę polecacie o postprocesingu dla LR i PS ?
Do LR => pracując nad kadrem (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12166&pracujac-nad-kadrem-w-cyfrowej-ciemni-fragmenty)
Całkiem przyjemnym językiem napisana książka, zresztą w linku masz recenzję.
Do PS => profesjonalne ujęcia portretowe (http://helion.pl/ksiazki/profesjonalne-ujecia-portretowe-techniki-retuszowania-zdjec-wedlug-scotta-kelby-ego-scott-kelby,profuj.htm)
Po tej książce można zacząć "czarować" :) w photoshopie.
Kilka razy już ją macałem w księgarni, jednak cena odstrasza ;]
Ostatnio nabyłem cegłę pt. "Historia fotografii od 1893 roku (http://www.empik.com/historia-fotografii-od-1839-roku-do-dzis-opracowanie-zbiorowe,prod59120537,ksiazka-p)" Jeżeli ktoś przepada za ilustrowaną historią, to świetna pozycja.
W tej chwili czekam na "Dzienniki" i "Przeciw interpretacji" S. Sontag, których wydanie zapowiada wydawnictwo karakter, te akurat pozycje można polecić i z góry i w ciemno ;]
Kilka razy już ją macałem w księgarni, jednak cena odstrasza ;]
Ostatnio nabyłem cegłę pt. "Historia fotografii od 1893 roku (http://www.empik.com/historia-fotografii-od-1839-roku-do-dzis-opracowanie-zbiorowe,prod59120537,ksiazka-p)" Jeżeli ktoś przepada za ilustrowaną historią, to świetna pozycja.
W tej chwili czekam na "Dzienniki" i "Przeciw interpretacji" S. Sontag, których wydanie zapowiada wydawnictwo karakter, te akurat pozycje można polecić i z góry i w ciemno ;]
"Historia o fotografii od 1839r jest w przystepnej cenie :smile:.Goraco polecam.
S. Sontag ostatnio wydana u nas pozycja "O fotografii" wraz z zapowiadanymi
powyżej to tez piekny zestaw :smile:
manfred1
03-04-2012, 16:48
N. NIEKERK - FOTOGRAFIA Z LAMPĄ BŁYSKOWĄ mam pytanie czy ktoś już czytał tą pozycję. Prosiłbym o krótką recenzję.
gadget_zary
03-04-2012, 18:22
manfred1
http://fotoblogia.pl/2012/04/02/fotografia-z-lampa-blyskowa-w-praktyce-recenzja-ksiazki
manfred1
03-04-2012, 18:31
Dzieki
Mateusz87
05-04-2012, 18:38
Ja również dołączam się do blackninja i polecam Kennetha Kobre - wyczerpuje podstawowe kwestie związane z tematem. Jeśli wcześniej nie była przytaczana to zachęcam do "Siła fleszy". Niestety trzeba zabulić prawie stówę, ale każdy kto nieśmiało wkracza w świat strobingu i w dodatku ma zamiar błyskać na systemówkach to praktycznie znajdzie wszystko w tej książce - nawet rzeczy, o które ciężko w sieci.
alternatywny
15-05-2012, 15:05
Hej!
Chciałbym poruszyć tutaj kwestie książek o obróbce zdjęć w photoshopie.
Wiem, że w internecie roi się od róznych tutoriali, ale to nie to samo co papier
Ostatnio zakupiłem książkę Scotta Kelby'ego 'sekrety mistrza fotografi' spodobał mi się styl pisania tego pana pomimo tego, że za dużo nowego się z niej nie dowiedziałem
Teraz chciałbym coś o obróbce. Scott ma takową książkę 'Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć' Co powiecie na jej temat?
Kupiłbym ją pewnie ale ostatniego wydania nie mieli w empiku, więc dałem sobie spokój, a teraz zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej może coś innego...
Chodzi głównie o to, że coś tam w photoshopie ogarniam. Ale chciałbym pogłębić swoją wiedzę i myślę czy w tej książce Scotta są tylko same podstawy czy może opisane fajne sztuczki i konkretna obróbka.
A może polecicie inne pozycje?
pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Odnośnie Scotta Kelby'ego i pozycji, o której piszesz, to chyba wydan jest mnóstwo. Ja mam wydanie 2 z 2004 roku, jeszcze nawiązujące do PS CS (1) i to jest lipa, aczkolwiek, kiedy to kupiłem to sporo rzeczy było nowych i ciekawych.
Teraz nie kupuję i nie czytam raczej książek o fotografowaniu, a tym bardziej o obróbce, ale ostatnio natrafiłem na pozycję Lee Varis "Ciało". Pomimo kiepskich zdjęć, jest tam kilka ciekawych technik, dosć dokladnie opisanych. Polecam tą książkę.
Czy ktoś może posiada zarówno "Zdjęcia cyfrowe w oświetleniu zastanym" Mroczka i "Książkę o fotografowaniu" Mroczka? Mam tę pierwszą pozycję, jest ciekawa. Czy one tematycznie bardzo się różnią? Domyślam się, że ta o fotografowaniu jest pewnie całą filozofią Mroczka nt robienia zdjęć a ta druga jest dosyć warsztatowa (praca przy wysokim ISO itp). Zastanawiam się, czy mając tę o fotografii cyfrowej warto szukać tego klasyka i go dokupić?
Polecam ci mistrzowska edycja zdjec martina eveninga bardzo dobra ksiazka tylko to typowa biblia
A jezeli podoba ci sie kelby to warto kupic jego 7 punktow tez dobra pozycja
Ksiazki o fotografii to odskocznia od badziewiastego czasem pokazywania zdjec na www. Lubie ogladac albumy, ich kartkowanie wyrabia mozliwosc szybkiego odrozniania tego co sie nam podoba od tego co nie lubimy, czyli odrozniania ladnego od brzydkiego w naszej prywatnej ocenie. Mam kilka ulubionych ksiazek ze zdjeciami do ktorych czesto wracam.
Nie mam numeru 1 ale jedna z najwazniejszych jest
Immediate Family (http://www.amazon.com/Immediate-Family-Sally-Mann/dp/0893815187/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1345798335&sr=1-1&keywords=immediate+family+sally+mann),
dwa malutkie albumiki Josef Koudelka (http://www.amazon.com/Josef-Koudelka-Photofile/dp/0500410836/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1345798628&sr=1-3&keywords=josef+koudelka) i Magnum Photos (http://www.amazon.com/Magnum-Photos-Photofile/dp/0500410941/ref=sr_1_5?s=books&ie=UTF8&qid=1345798756&sr=1-5&keywords=magnum+photos),
In Our Time: The World As Seen by Magnum Photographers (http://www.amazon.com/Our-Time-World-Magnum-Photographers/dp/0393027678/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1345799177&sr=1-1&keywords=in+our+time+the+world+as+seen+by+magnum)
Tribes Around the World: The Survivors (http://www.amazon.com/Tribes-Around-Hendrick-neubauer-Editor/dp/3833146281/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1345799350&sr=1-1&keywords=tribes+around+the+world++the+survivors),
The World of Atget (http://www.amazon.com/The-World-Atget-Berenice-Abbott/dp/0399503919/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1345799611&sr=8-5&keywords=berenice+abbott+eugene+atget),
Individuals Portraits from the Gap Collection (http://www.amazon.com/Individuals-Portraits-Collection-Whoopi-Goldberg/dp/B001VK9JD2/ref=sr_1_4?s=books&ie=UTF8&qid=1345799776&sr=1-4&keywords=portraits+from+the+gap+collection),
Beaton (http://www.amazon.com/Beaton-James-Danziger/dp/0805000240)
tomphoto
24-08-2012, 12:55
Czy Szkoła fotografowania NG z panią na koniu a fotografem pod parasolem się czymś różnią ?
Możecie mi polecić jakąś książkę o Photoshop-ie? Do tej pory pracowałem na LR, ale chciałbym nauczyć się dobrze operować PS-em. Podstawy znam.
Możecie mi polecić jakąś książkę o Photoshop-ie? Do tej pory pracowałem na LR, ale chciałbym nauczyć się dobrze operować PS-em. Podstawy znam.
"Photoshop for photographers" Martin Evening
A zna ktoś z forumowiczów jakąś dobrą lekturę, poradniki do fotografii produktowej / przedmiotowej??
Zwróć uwagę na wydawnictwa Galaktyki, m.in. na te:
ŚWIATŁO W FOTOGRAFII. MAGIA I NAUKA (http://www.galaktyka.com.pl/product,,355,8.html)
FOTOGRAFIA PRODUKTOWA. OD PRZEDMIOTU DO MARTWEJ NATURY (http://www.galaktyka.com.pl/product,,469,8.html)
ta druga mam przydał by się dłuższy wstęp z opisem, pierwsza obejrzę w empiku bo droga strasznie :D ponad 50zł
dzieki wielkie czekam na inne tytuły
Mam obie te książki.
Pierwsza jest trochę bardziej ogólna, tzn mówi więcej o świetle technicznie.
Druga jest super, choć takiego zestawu oświetleniowego jaki tam mają to raczej się nie doczekam.
Może pomyśl o książkach na temat fotografii żywności.
To trochę podobna dziedzina.
już zamówiłem taka o żywności ale boje się że to trochę co innego.
Tu chodzi jak ustawiać metalowe rzeczy jak szkła jak szparować jak obrabiać
Głównie chodzi mi żeby gdzieś było napisane co to jest fotografia produktowa co to przedmiotowa a co martwa natura . W książce fotografia produktowa jest o tym po kilka zdań ale dla mnie mało. A setupy tak jak mówisz są dla nas nie osiągalne. Albo może coś o obróbce packshotów
Witam.
Zwracam się z prośbą do posiadaczy książki: "Fotografia produktowa. Od przedmiotu do martwej natury", autor: Eberhard Schuy.
Kupiłem książkę z płytą - niestety płyta jest uszkodzona i jeden z filmów nie daje się odczytać. Czy ktoś mógłby udostępnić film: kartka_swiateczna.avi ? (178 MB)
Witam,
może się komuś się przyda ta informacja, mianowicie byłem dzisiaj w Realu i można było kupić ok 10 tytułów z Heliona w cenie 11,99 za sztukę. Na pewno były:
1."Perfekcja w fotografii"
2."Nagi obiektyw - Sztuka fotografowania aktów i obróbki zdjęć"
3."Krajobrazy i natura w Photoshopie CS2"
4."Czarno-biały kadr - kreatywna fotografia"
Pozostałych tytułów nie pamiętam, ale było jeszcze z 6-8.
człekoupiór
30-09-2013, 19:25
Świetna promocja. Ja ostatnio kupiłem kilka tytułów w Auchan po 18,55. ;)
pozdro dla cwaniaczka z forumowej giełdy %) OKAZJE !!!!
sam kupiłem kilka sztuk, na pewno się dowiem czegoś wartościowego ;d
dzięki za info, pozdrawiam
Sergiusz
04-10-2013, 01:21
Nad morzem w Helu poradniki foto w twardej oprawie były po 5zł
jacek_73
12-10-2013, 22:10
Nad morzem w Helu poradniki foto w twardej oprawie były po 5zł
Pewnie specjalnie w twardej zrobili coby nie można się tym podetrzeć?
Pewnie specjalnie w twardej zrobili coby nie można się tym podetrzeć?
bardzo pasjonujące, odkrywcze i inteligentne nieco inaczej
ale może takie wstawki umieszczałbyś w swoim słitaśnym forumowym blogasku, a nie po wszystkich wątkach? bo zwyczajnie śmiecisz po całym forum
jacek_73
13-10-2013, 14:17
Pytanie, jak najbardziej poważne, o jakość merytoryczną pozycji o nazwie "poradnik fotograficzny w twardej oprawie za 5zł" zadałem w wątku o książkach o fotografii. Więc w odpowiednim miejscu. A założenie jakoby pozycje owe nie są nic warte to sprawa moja i gajowego Maruchy.
I teraz nie wiem: przeglądałeś te cuda i jesteś odmiennego zdania, czy zmierzasz do wymiany uprzejmości w pralni?
Jaka cena, takie książki, a o gustach się nie dyskutuje :)
Czego się spodziewacie za 5zł, skoro gazeta o fotografii, to dziś wydatek 19zł :(
Witam,
Potrzebuję poradnik o fotografii portretowej. Chciałbym poczytać głównie o odpowiednim pozowaniu / ustawieniu się osoby fotografowanej oraz o świeceniu. Co możecie polecić w dobrej cenie ? :)
Pozdrawiam
fhumargo
25-10-2013, 10:24
Kolejny forumowicz w dziale sprzedam chce zarobić na innych canonowcach.
Książki wystawiane są do kupienia w REALU w Łodzi Manufaktura jak patrzyłem po 14.99zł. Tak mi się wydaje.
A więc przebicie 100%. Nieładnie!
Aby taki proceder ukrócić mogę chętnym nie mających w swoim miejscu zamieszkania REALU zakupić prezentowane książki po cenie jaką oferuje sklep.
Nic na tym nie zarobię-zrobię to z czystej chęci pomocy.
Jak ktoś chce piszcie na pw
Kolejny forumowicz w dziale sprzedam chce zarobić na innych canonowcach.
Książki wystawiane są do kupienia w REALU w Łodzi Manufaktura jak patrzyłem po 14.99zł. Tak mi się wydaje.
A więc przebicie 100%. Nieładnie!
Aby taki proceder ukrócić mogę chętnym nie mających w swoim miejscu zamieszkania REALU zakupić prezentowane książki po cenie jaką oferuje sklep.
Nic na tym nie zarobię-zrobię to z czystej chęci pomocy.
Jak ktoś chce piszcie na pw
cena naklejona jest 14,99 a przy kasie 11,99zł :p
w Kielcach już chyba mało zostało :) a ja właśnie kończę czwartą książkę ;D piękna promocja a o naciągaczu na forum już pisałem wyżej.
Przynajmniej jeden uczciwy i założył temat a nie próbuje naciągać SWOICH!
bartek0590
03-11-2013, 22:15
Potrzebuję pomocy w sprawie wyboru książki na prezent dla osoby która "złapała bakcyla fotografii", potrzebuję książki prostej, która wręcz łopatologicznie na konkretnych przykładach opisuje temat, pod uwagę biorę jedną z dwóch od Scotta Kelby, mianowicie:
wersja a) Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelbyego, Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom
wersja b) Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć. Wydanie VII
która wg was będzie bardziej odpowiednia ? osoba początkująca chociaż wydaje się z ambicją podchodzić do tematu, pomijam fakt że wszystko co w tych książkach jest w sieci za darmo, tutaj chodzi o bardziej odpowiedni prezent dla kogoś kto chce uczyć się jak "podciągnąć zdjęcia", ewentualnie czy znacie coś bardziej wartego zakupu.
Pozdrawiam
A chcesz książkę o obróbce zdjęć czy o robieniu zdjęć. Bo chyba trzeba zacząć od robienia żeby było co obrabiać ;)
Zobacz wyprzedaż w Realu, kupiłem tam kilka. Zacząłem czytać "Światło w fotografii. Poznaj i wykorzystaj jego potencjał" Ricka Sammona. Bardzo dobrze się czyta, dużo samych podstaw.
"Światło w fotografii. Poznaj i wykorzystaj jego potencjał" - Książka, kurs - Rick Sammon - Wydawnictwo Helion, księgarnia internetowa informatyczna helion.pl (http://helion.pl/ksiazki/swiatlo-w-fotografii-poznaj-i-wykorzystaj-jego-potencjal-rick-sammon,swifot.htm#opinie)
A chcesz książkę o obróbce zdjęć czy o robieniu zdjęć. Bo chyba trzeba zacząć od robienia żeby było co obrabiać ;)
Zobacz wyprzedaż w Realu, kupiłem tam kilka. Zacząłem czytać "Światło w fotografii. Poznaj i wykorzystaj jego potencjał" Ricka Sammona. Bardzo dobrze się czyta, dużo samych podstaw.
"Światło w fotografii. Poznaj i wykorzystaj jego potencjał" - Książka, kurs - Rick Sammon - Wydawnictwo Helion, księgarnia internetowa informatyczna helion.pl (http://helion.pl/ksiazki/swiatlo-w-fotografii-poznaj-i-wykorzystaj-jego-potencjal-rick-sammon,swifot.htm#opinie)
ja ją dopiero co skończyłem :) mogę polecić
@ bartek0590 na pierwszy ogień może być dobra ta książka: Nowy podręcznik fotografii - John Hedgecoe - Lubimy Czytać (http://lubimyczytac.pl/ksiazka/13695/nowy-podrecznik-fotografii) wszystko od podstaw fajnie i jasno opisane
bartek0590
05-11-2013, 18:13
@Boogie, Dziękuję za propozycję, podskoczę do Reala w tym tygodniu może uda się jeszcze coś wyrwać, chociażby dla samego siebie.
@salas, Na prezent potrzebuję czegoś o obróbce, moja wina - nie napisałem we wcześniejszym poście że musi to być książka do obróbki, przeglądałem przykładowe fragmenty na stronie wydawnictwa i bliżej mi do kupna Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelbyego, Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom. Sam raczkuję w temacie obróbki ale ten tytuł wydaje mi się odpowiedniejszy na chwilę obecną dla tej osoby, bo nie każdy ma dużo wolnego czasu na dokładne dopieszczanie swoich zdjęć w PS, aczkolwiek temat kupna jest ciągle otwarty jeżeli ktoś ma chętnie wysłucham sugestii nt czy warto kupić ten tytuł.
O obróbce też są w Realu.
Czarno - biały kadr. Kreatywna fotografia
"Czarno - biały kadr. Kreatywna fotografia" - Książka, kurs - Harold Davis - Wydawnictwo Helion, księgarnia internetowa informatyczna helion.pl (http://helion.pl/ksiazki/czarno-bialy-kadr-kreatywna-fotografia-harold-davis,czbika.htm)
Mistrzowskie ujęcia. Tim Grey o perfekcyjnej obróbce zdjęć
"Mistrzowskie ujęcia. Tim Grey o perfekcyjnej obróbce zdjęć" - Książka, kurs - Tim Grey - Wydawnictwo Helion, księgarnia internetowa informatyczna helion.pl (http://helion.pl/ksiazki/mistrzowskie-ujecia-tim-grey-o-perfekcyjnej-obrobce-zdjec-tim-grey,misuje.htm)
To akurat zamieszczam bo kupiłem, ale było tego więcej ;)
McKiller
10-12-2013, 21:38
Szukam książek o obróbce, chce żeby w niej były konkretne informacje a nie rozważanie kwestii RAW czy JPG itp. :)
edugrafia
22-02-2014, 16:40
Szukam książek o obróbce, chce żeby w niej były konkretne informacje a nie rozważanie kwestii RAW czy JPG itp. :)
a jaka jest Twoja obecna wiedza na ten temat?
Jeśli jesteś początkujący to polecam "Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć. Wydanie VI - Scott Kelby".
Mi się przyjemnie z tego uczyło, gościu nie leje wody.
RobertON
22-02-2014, 17:31
Niezła inercja, post z 10 grudnia do dzisiaj, cóż tak również bywa.
Co do fotografii może i ja coś polecę - Andrzej A. Mroczek "Zdjęcia cyfrowe w oświetleniu zastanym" Helion 2011
obróbka:
Anna Owczarz-Dadan "Zaklęcia Photoshopa edycja zdjęć" Wydanie II Helion 2013
kinga9650
07-06-2014, 18:24
Zagląda ktoś tu czasem na ten wątek? ;)
Chciałabym zapytać jakie książki o fotografii polecacie, uwzględniając podane przeze mnie kryteria?
Chciałabym żeby zawarte w książce informacje stanowiły dobre fotograficzne kompendium, cobym mogła usystematyzować posiadaną już wiedzę i poznać nowe praktyczne wskazówki. Ciężko jest mi samej określić mój stopień zaawansowania, ale.. Coś tam już wiem - podstawy związane z fizyką optyczną raczej mam (chociażby ze względu na profil klasy w szkole), podstawy w stylu 'co to jest przesłona/ czas naświetlenia/GO?' też. Interesuje mnie za to dobór odpowiedniego sprzętu, ustawianie oświetlenia w odpowiedniej konfiguracji i kompozycja kadru. Choć to dosyć szeroki zakres, więc z jednej strony szukam czegoś obszernego, ale z drugiej zdaję sobie sprawę, że lepszym rozwiązaniem może się okazać pójście póki co w jednym kierunku.
Mam nadzieję, że ktoś mnie nakieruje i z góry dziękuję za wszystkie sugestie!
Nowy podręcznik fotografii - jedynie 76,98 zł w matras.pl (http://www.matras.pl/nowy-podrecznik-fotografii.html) w tej książce jest wszystko :D
a oprócz tego odwiedź hipermarket REAL i sprawdź czy nadal książki są w promocji. Kosztowały po 11,99zł a potem chyba po 14,99.
Obejrzysz jakie są i na pewno coś wybierzesz
kinga9650
08-06-2014, 08:15
Salas, a można ją gdzieś w ogóle dostać aktualnie? :D
Może masz jeszcze jakieś inne podręczniki? Wolałabym jedną, pożądną/ względnie 3 do każdego z podanych przeze mnie aspektów zamiast mniejszych książeczek ;)
Hedgecoe - Nowy podręcznik fotografii (4289525581) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/hedgecoe-nowy-podrecznik-fotografii-i4289525581.html)
Jedyna sztuka widzę, warto "wyłowić perłę". Ja się tej książki na pewno nie pozbędę, uczyłem się z niej ja, teraz uczy się Żona, na pewno zostanie na półce.
Inaczej natomiast będzie z "Sekrety Mistrza Fotografii Cyfrowej" - Scott Kelby. Dobrze, że wziąłem ją za punkty w Empiku, dam do przejrzenia Żonie i puszczę to na Allegro. Nie pasuje mi w tej kolekcji wszystko. Takie rady, ale nie rady, chaos, nie wspomnę o takich jakby "żarcikach" i wydumanym na siłę humorystycznym podejściu - dla mnie żenujące, to moja głęboko subiektywna opinia, może to komuś się podoba...
Inne "must have" na półce to
"Profesjonalna Fotografia Ślubna" - Grzegorz "Moment" Płaczek - wyczerpujące, wspaniałe kompendium
"W kadrze" i "Poza kadrem" - David DuChemin - dla mnie rewelacja
no i cena też dobra, ja też am na swojej półce i też nie ma opcji żebym się pozbył :D
przejrzę to co kupiłem w realu i później napiszę :)
kinga9650
08-06-2014, 18:18
Aaa, dlaczego nei weszłam tu 8 godzin wcześniej?! :(
Póki co podobają mi się:
Fotografia bez tajemnic - Peterson Bryan
Nowy podręcznik fotografii - znalazłam w empiku! z tym że cena 90 zł, opłaca się to?
I znalazłam jeszcze Podręcznik fotografii cyfrowej - Harman Doug, Jones David o którym nikt nic nie wspominał, więc nie wiem czy jest dobry?
misiek_lublin
08-06-2014, 19:15
Nie chce generalizowac ja osobiscie bede unikal amerykanskich Panow pisarzy-fotografow. Przeczytalem ostatnio kilka pozycji i mimo iz solidna wiedze przekazuja to e sposob tak zenujacy ze odechciewa sie czytac. Coz, moze taki to narod ze trzeba mowic jak do dziecka w wieku przedszkolnym.. :)
jak ogarniasz angielski to
Nowy Podręcznik Fotografii John Hedgecoe Katowice Piotrowice-Ochojec (http://olx.pl/oferta/nowy-podrecznik-fotografii-john-hedgecoe-CID751-ID4zLr7.html#1a2535cdb3)
kinga9650
08-06-2014, 20:21
Nie chce generalizowac ja osobiscie bede unikal amerykanskich Panow pisarzy-fotografow. Przeczytalem ostatnio kilka pozycji i mimo iz solidna wiedze przekazuja to e sposob tak zenujacy ze odechciewa sie czytac. Coz, moze taki to narod ze trzeba mowic jak do dziecka w wieku przedszkolnym.. :)
To co w takim razie polecasz?
Salas, widziałam no i właśnie się zastanawiam czy ogarnę. A takie trochę głupie pytanie.. dużo waży ta książka? Czy mi się tylko wydaje czy ona wygląda na encyklopedyczne rozmiary na zdjęciu tej oferty? ;p
wiktor2323
08-06-2014, 20:36
Czy ktoś mi podpowie gdzie w Polsce kupić albumy z fotografiami takich osób jak Ansel Adams, Bresson ? Zdjęcia znam z internetu, ale jakoś wolałbym oglądać na papierze ;)
kinga9650
08-06-2014, 21:35
Ok, sprawdziłam, że waga ok. 1 kg. A jakiś posiadacz książki mógłby mi podać jej wymiary? (obliczam ew. koszty wysyłki ;) )
Książka waży 1,36kg :P sporo
tomphoto
02-07-2014, 10:05
Szukam książki-podręcznika (na prezent) o lampach błyskowych, gdzie będzie dość jasno z przykładami opisane: tryby pracy lampy, zastosowanie tych trybów itd.
matarata
04-07-2014, 09:17
Aktualnie czytam "Fotografia z lampą błyskową w praktyce" Galaktyka i jest dość przyjemnie i przejrzyście napisana.
witam
polecam
SIŁA FLESZY. WSZYSTKO, CO CHCIELIBYŚCIE WIEDZIEĆ O LAMPACH BŁYSKOWYCH CANONA
witam
polecam
Dla początkującego będzie ok znaczy się? :)
tomphoto
07-07-2014, 10:09
witam
polecam
Dziękuje, wygląda na to że będzie w sam raz
Witam
Czytał ktoś książki "FOTOGRAFIA OBNAŻONA MISTRZOWSKIE SESJE AKTU" autor: A. Brzozowski - proszę o krótką recenzję czy warto w nią inwestować :)
photogambler
13-07-2014, 19:01
Witam
Czytał ktoś książki "FOTOGRAFIA OBNAŻONA MISTRZOWSKIE SESJE AKTU" autor: A. Brzozowski - proszę o krótką recenzję czy warto w nią inwestować :)
Dno! Tekst znamionuje brak wiedzy o przedmiocie,zdjecia szmirowate na "jedno kopyto".Po prostu wyrzucilem :-(
marie21mk
09-08-2014, 11:26
Dziś u mnie w realu zauważyłam 2 pozycje z Helionu za 14,99 (przecenione z 56 i 69zł): "Cyfrowa fotografia panoramiczna" i "Technika HDRI w fotografii". Jak kogoś zainteresowały te pozycje, to warto się przejść.
Witam
Mam jeszcze pytanie o sens zakupu książki
"CIAŁO Profesjonalne oświetlenie Lee Varis Helion" warta jest 80 zł ??
Czy ktoś miał do czynienia z tą pozycją ?
"Mistrzowska edycja zdjęć Photoshop CS5 PL"
książka droga i ponowne moje pytanie, czy warto w tą książkę inwestować.
Czy jest pisana przystępnym językiem i czy treść jest rzeczowa.
Z góry dzięki
Majolous
23-09-2014, 08:27
Cześć!
Poszukuję jakiejś książki o fotografii krajobrazu i natury. Wybór jest spory... między innymi:
1. Naucz się dobrze fotografować krajobrazy.
2. Przyroda i podróże oczami mistrzów fotografii.
3. Twórcze ujęcie natury i krajobrazu. Obudź w sobie fotograficzny zmysł.
... i wiele innych.
Może moglibyście mi polecić, w którą książkę warto zainwestować?
Od siebie mogę polecić: pracując ze światłem warsztaty fotografii krajobrazowej i lustrzanka cyfrowa bez tajemnic krajobrazy.
Majolous
23-09-2014, 10:15
Dzięki, najgorsze jest to, że większość polecanych na forum książek jest niedostępna :) trzeba będzie się po prostu przejechać do jakiejś księgarni i przejrzeć co mają:) Niejmniej jednak dziękuję.
Podpowie ktoś czy warto kupić ? "Oświetlenie portretowe Warsztaty - Scott Kelby "