Zobacz pełną wersję : 5D Mk II + 70-200 f/4 L luzy ?
Witam. Mam dziwny "problem". Obiektyw taki jak w opisie po zamontowaniu siedzi dość luźno, ma luzy ? to normalne w tej klasie cenowej ? 24-70 2.8 siedzi bardzo ładnie a 70-200 przesuwa się o 1 mm/ 1,5 mm
Witam. Mam dziwny "problem". Obiektyw taki jak w opisie po zamontowaniu siedzi dość luźno, ma luzy ? to normalne w tej klasie cenowej ? 24-70 2.8 siedzi bardzo ładnie a 70-200 przesuwa się o 1 mm/ 1,5 mm
jak się przesuwa? po osi czy wzdłuż?
hmm.. lekko opadając w dół bądź w górę ( w zależności w którą stronę kręcę pierścieniem ogniskowej) i przekręcając się w prawą bądź w drugą stronę ( o matko ale zagmatwane)
też mam taki zestaw i wszystko jest OK
też mam taki zestaw i wszystko jest OK
wszystko jest ok, czyli też masz takie luzy lekkie ? czy że ich nie masz ?:D
wszystko jest ok, czyli też masz takie luzy lekkie ? czy że ich nie masz ?:D
żadnego luzu
Mój też sie bardzo delikatnie rusza ale nie aż tak, żeby podczas kręcenia pierscieniem.
wiktor2323
26-01-2012, 02:04
Może bagnet się poluzował? Szkła maja luzy ale na tym bolcu od blokowania. Skutkuje to możliwością delikatnego przekręcania obiektywu i to jest norma, ale żeby opadal..? sprawdź śrubki :)
24-70 f/2.8 siedzi normalnie . Z tym opadaniem może przesadziłem, ale czuć lekkie poruszenie się obiektywu. Wiec to normalnie nie przejmować się i pstrykać ? sprzęt ma 3 miesiące więc nie sądzę aby cokolwiek się poluzowało przez ten czas.
MacGyver
26-01-2012, 13:09
Lekkie obracanie się obiektywu w bagnecie jest normalne, przesuwanie góra-dół już nie. Sprawdź, może któraś ze śrubek mocujących bagnety szkła i obiektywu jest niedokręcona, jeśli nie to zostaje serwis.
Jeśli masz możliwość sprawdź jeszcze jak zachowują się inne szkła, poza tymi dwoma, z twoim egzemplarzem body.