PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75

SoA
25-01-2012, 20:01
Sprzedałem niedawno kilka rzeczy z systemu Canona i niestety musiała ciążyć na nich jakaś klątwa bo kolejny "klyjent" wymyślił sobie jakieś wady.
Tutaj są zdjęcia, konwertowane z RAW IrfanView (kiepsko mu to wychodzi ale nie chodzi o jakość tylko o EXIF)
http://imageshack.us/g/638/mg2286a.jpg/
Jak widać w EXIF'ie przesłona to 2.8 i EXIF taką faktycznie wskazuje a zdjęcie jest prawidłowo naświetlone.
Jednak u nowego właściciela przysłona nie działa już niby prawidłowo tylko wskazuje inne wartości niż powinna a zdjęcia wychodzą źle naświetlone.
Robiłem zdjęcia przy innych przysłonach testując lampę oraz sprawdzając zabrudzenia matrycy, i problemów nie zanotowałem. (niestety zdjęć nie zachowałem do dziś)
Ja testowałem na 50D a "klyjent" podłączył to do jakiegoś zdezelowanego 5D który odkupił "...od eksperta, bo ma dużo aparatów, studio i w ogóle..."
Na Żytniej niby nie stwierdzono wad aparatu i "klyjent" zadzwonił do mnie zbulwersowany, jaki też badziew śmiałem mu sprzedać.
Oczywiście usłyszałem też ze ze mnie **** nie sprzedawca, bo ten co sprzedał 5D zaraz wygłosił samokrytykę i zobowiązał się pokryć wszelkie koszta, a ja śmiem twierdzić że obiektyw był sprawny zamiast od razu nabrać szuflą popiołu i sypiąc go sobie na łeb podać mu pin do mojej karty Visa.
Tak więc o co tu chodzi? Wiem że Tamron lubi cuda wyczyniać ale miał ktoś taki dokładnie problem?
Nie uśmiecha mi się psucie sobie opinii na Allegro bo mam kilkadziesiąt pozytywów, i to tylko za foto o wartości ładnych kilkudziesięciu tysięcy złociszy.
Z drugiej strony, płacić za serwis kilkaset złotych nie będąc winnym?
Liczę na jakąś radę :wink:
Ps. Aha, obiektyw otrzymał 18 a zadzwonił z pretensjami dopiero dzisiaj rano.

Merde
25-01-2012, 20:16
A wg ciebie te zdjęcia są prawidłowo naświetlone?

SoA
25-01-2012, 20:49
A twoim zdaniem nie?
Robione rano, pod oknem i w paskudny dzień, to był test AF i ostrości więc na inne rzeczy nie zwracałem uwagi.

Merde
25-01-2012, 20:51
Zdecydowanie nie. Są mocno niedoświetlone.
Ale to niekoniecznie wina sprzętu, raczej obsługi (nieznajomość zasad działania światłomierza).

MC_
25-01-2012, 20:53
Zgadza się - zdjęcia nie są naświetlone prawidłowo.

SoA
25-01-2012, 21:03
Jak zajrzysz w exif to zauważysz że pomiar był punktowy, a kartka dosyć jasna, to chyba tłumaczy ich wygląd prawda?
Mogłem ustawić wielosegmentowy ale spieszyłem się.

madc0w
26-01-2012, 01:39
ja w 5d zazwyczaj biorę korektę około 2/3ev dluzsze czasy niż wskazania światłomierza, światłomierz przecież jest tylko pomocniczno, nie jest nieomylną wyrocznią :)

SoA
26-01-2012, 11:01
No i o to chodziło, facet zwyczajnie jedzie na "zielonym" ;)

Merde
26-01-2012, 16:07
Jak zajrzysz w exif to zauważysz że pomiar był punktowy, a kartka dosyć jasna, to chyba tłumaczy ich wygląd prawda?

No jasne, ale nie tłumaczy braku korekty (+2/3 do +1 EV wg mojego doświadczenia) do wskazań światłomierza.
Ale to są twoje zdjęcia wykonane zanim sprzedałeś, prawda?
Albo faktycznie kupiec nie wie jak działa światłomierz, albo (jeśli wie co robi) coś stało się w transporcie i faktycznie światłomierz nie działa prawidłowo.

Wyślij mu linka do tego wątku (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632), ew. każ mu przesłać zdjęcie kadru wypełnionego równomiernie oświetloną kartką papieru i oceń histogram.
Powinien wyglądać jak w miarę cienki słupek (szerokość będzie zależeć od równomierności oświetlenia) na środku histogramu.