Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : canon eos 7D a sony a77

asciersk
23-01-2012, 13:08
Witajcie,
Jakiś czas temu rozmawialiśmy w ramach forum o autofocus przy filmowaniu lsutrami canon-a.
Ostatnio napotkałem się na artykół odnośnie nowej sony a 77 (http://www.foto-kurier.pl/archiwum_artykulow/pierwsze-opisy/1-pokaz-366-sony-a77-nowsza-wersja-a700-artykul-opublikowano-w-foto-kurierze-9-2011.html), jakkolwiek sama treśc trąci troche reklamą, niemniej sporo informacji odnośnie technologii wydaje się być interesujących. Stąd też moje pytanie do osób które zjają się dużo bardziej na arkanach fotografii:

1. Czy zastosowanie pół przepuszczalnych luster jest aż tak złym rozwiązaniem – skoro ani canon ani nikon ich niestosuje w swoich lustrach- czy może to kwestia patentów czy opóźnienia tych ostatnich, bo jak wiemy dopiero ostatnio canon wypuścił lsutra z odchylanym ekranem – a sony miał je w ofercie co najmniej 4 lata temu.
2. Ciągły, działający w trybie filmowania, autofokus. To efekty uboczny zastosowania półprzepuszczalnego lustra, dzieki temu można używać matrycy i czujnika detekcji fazy jednocześnie. Podczas poprzedniej dyskusji wiele osób podkreślało, że lubią sami decydować o tym co jest wyraźne na filmowanym obrazie, i ja jako właściciel canon 60d powiem, że to ważna rzecz jednak jedno neiprzekreśla drugiego i np. bardzo się przydaje gdy filmujemy biegnące w naszym keirunku dziecko i ewentualnie w sytuacjach gdy niemusimy uzyskać aż takiego artyzmu ujęcia.
3. W działaniu sony widzę potencjalne zdobywanie nowego targetu: ludzi którzy lubia fotografie ale chcieli by tez mieć mozliwość filmowania bez konieczności kupowania kamery. Druga kwestia to fakt że ludzie używający potencjału luster raczej niezgodza się na liczne kompromisty w amatorskich kamerach, chociaż mozliwośc włączenia auto zawsze się przydaje (np. teściu nagrywający chrzest ew. imprezę z chrztu ).
4. Wydaje mi się że nowy a77 cenowo przypada na eos 7D. Myślicie, że mogą ze sobą konkurować jakościowo?

Obecnie jestem zadowolonych użytkownikiem Canon eos 60D i raczej nie zamierzam zmieniać systemu, niemniej gdy kupowałem poprzdni slr 400D odchylane ekrany sony wielu ludzi(canon-nikon) postrzegało jako nic niewarty chwyt marketingowy, może tak samo będzie z półprzepuszczalnym lustrem – chyba że canon wymyśli inne rozwiązanie pozwalające na filmowanie z af. Opinia, że aparat służy do zdjęć, moim zdaniem jest już dzisiaj nie na miejscu bo wszyscy dodają filmowanie do swoich luster. Druga sprawa to fakt, że wydając 5-8 tysięcy na komplet do zdjęć(aparat, lampa, obiektyw) wielu ludzi(bardziej zaawansowanych amatorów) nie będzie chciało wydawać kolejnych 5 na kamerę( ergonomia kamer - dla mnie do pominięcia).

akustyk
23-01-2012, 13:45
1. Czy zastosowanie pół przepuszczalnych luster jest aż tak złym rozwiązaniem – skoro ani canon ani nikon ich niestosuje w swoich lustrach- czy może to kwestia patentów czy opóźnienia tych ostatnich, bo jak wiemy dopiero ostatnio canon wypuścił lsutra z odchylanym ekranem – a sony miał je w ofercie co najmniej 4 lata temu.

pierwszy AF SLR z polprzepuszczalnym lustrem to nie bylo Sony. tylko Canon.
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/eos/EOS-1nRS/index.htm

w 1989 roku

czy to jest zle rozwiazanie to kwestia wyboru. Sony doi w marketingu ta ceche jakby to byla jakas ogromna zaleta. a to jest po prostu cecha. jeden woli ciagly podglad w celowniku i ilosc fps-ow, drugi woli jasniejszy celownik i wiecej swiatla dla swiatlomierza. ja osobiscie wole to drugie zestawienie, ale nie wykluczam, ze komus innemu to pierwsze bedzie bardziej odpowiadac...

2. Ciągły, działający w trybie filmowania, autofokus. To efekty uboczny zastosowania półprzepuszczalnego lustra, dzieki temu można używać matrycy i czujnika detekcji fazy jednocześnie. Podczas poprzedniej dyskusji wiele osób podkreślało, że lubią sami decydować o tym co jest wyraźne na filmowanym obrazie, i ja jako właściciel canon 60d powiem, że to ważna rzecz jednak jedno neiprzekreśla drugiego i np. bardzo się przydaje gdy filmujemy biegnące w naszym keirunku dziecko i ewentualnie w sytuacjach gdy niemusimy uzyskać aż takiego artyzmu ujęcia.

nowe lustra Canona i Nikona maja przewidujacy AF, czyli taki, ktory koryguje ustawienie na podstawie ostatnich informacji AI-Servo. czy to jest az tak magiczne w 7D to niestety nie wiem. nie mialem tego okazji uzywac.

3. W działaniu sony widzę potencjalne zdobywanie nowego targetu: ludzi którzy lubia fotografie ale chcieli by tez mieć mozliwość filmowania bez konieczności kupowania kamery.

a Canon przypadkiem nie wyciaga stopklatki z filmu podczas krecenia? w obu przypadkach migawka tak czy siak jest otwarta, sama obecnosc lub nie dodatkowego lustra polprzepuszczalnego na torze optycznym nie robi tu chyba roznicy. albo czegos nie rozumiem... ?

4. Wydaje mi się że nowy a77 cenowo przypada na eos 7D. Myślicie, że mogą ze sobą konkurować jakościowo?

jestem raczej zwolennikiem tezy, ze w przypadku korpusow na polce semi-pro decydujacym czynnikiem jest posiadana lub planowana optyka. nie bardzo widze jakas bezposrednia konkurencje miedzy tymi korpusami. bardziej jako konkurencje miedzy systemami, gdzie Sony zacheca innosystemowcow poprzez bardziej wybajerzony korpus (przynajmniej w folderze reklamowym) w podobnej cenie.
natomiast, przede wszystkim i na pewno, A77 to jest korpus, ktory ma budowac srodkowa polke w Sony. bo poki co jej realnie nie bylo, a to jest pierwszy po Minolcie D7 sensowny korpus dla pasjonatow/semi-pro z nareczem szkiel z mocowaniem Minolty AF.

Obecnie jestem zadowolonych użytkownikiem Canon eos 60D i raczej nie zamierzam zmieniać systemu, niemniej gdy kupowałem poprzdni slr 400D odchylane ekrany sony wielu ludzi(canon-nikon) postrzegało jako nic niewarty chwyt marketingowy, może tak samo będzie z półprzepuszczalnym lustrem – chyba że canon wymyśli inne rozwiązanie pozwalające na filmowanie z af.

nie sugerowalbym sie zbytnio talibanizmem i silnym wyparciem nowosci rynkowych tylko dlatego, ze ukochana marka jej nie ma ;) Nikoniarze kiedys zapierali sie, ze FF "nie ma, nie bylo i nigdy nie bedzie potrzebny"... a jak dostali to rzucili sie jak lysy na grzebien. podobnie Canoniarze bluznili na uchylane ekraniki, po czym im Canon takie dal i nagle okazaly sie "fajne".

co do lustra polprzepuszczalnego - to kwestia wyboru. to ma zalety ale tez i wady, kwestia jest wybor pod katem wlasnych potrzeb. podobnie jak z ekranikiem - do korpusu na plener w ciezkich warunkach wole bez wyciaganego LCD, ale na wiosenne tulipany czy krokusy jak najbardziej chce taki z ekranem... ;)

Opinia, że aparat służy do zdjęć, moim zdaniem jest już dzisiaj nie na miejscu bo wszyscy dodają filmowanie do swoich luster.

moga dodac tez kurant z wiezy mariackiej i redtube na ekraniku.

ale to ja decyduje o tym, czego sam chce od aparatu ;) i w tym przypadku filmy mi kompletnie zwisaja. ale to mi...

Druga sprawa to fakt, że wydając 5-8 tysięcy na komplet do zdjęć(aparat, lampa, obiektyw) wielu ludzi(bardziej zaawansowanych amatorów) nie będzie chciało wydawać kolejnych 5 na kamerę( ergonomia kamer - dla mnie do pominięcia).
z drugiej strony - na czorta mam sie uzerac z filmowaniem lustrzanka i jej miniaturowa glebia ostrosci, jesli moge z duzo mniejszymi problemami obleciec te 2-3 okazje do roku kamera o matrycy wielkosci cwierc paznokcia (i glebii ostrosci od nosa po horyzont)? ale to tylko moje potrzeby i zastosowania ;)

asciersk
23-01-2012, 15:23
nowe lustra Canona i Nikona maja przewidujacy AF, czyli taki, ktory koryguje ustawienie na podstawie ostatnich informacji AI-Servo. czy to jest az tak magiczne w 7D to niestety nie wiem. nie mialem tego okazji uzywac.

Niestety aby śledzący af działał musi działać servo a w trybie af ostrzenie fazowe jest niedostępne bo jest podniesione lustro (z mojego punktu widzenia niedostępne bo nie chciałbym aby w trakcie ujęcia nagle aparat otwierał mi przesłonę na max, ostrzył i doostrzał a potem powracał do ustawień pierwotnych - to wszystko oczywiście zostało by nagrane).

Roy P
23-01-2012, 15:49
asciersk

Czas pokaże jak z tym lustrem będzie a odchylany ekran to bardzo fajna sprawa ale faktycznie Canon jest mocno zapóźniony

Mam 5Dmk2 i jak kupowałem to miałem nadzieję, że kamerę rzucę w kąt i na wycieczkę wezmę tylko aparat. Okazało się że z tym ustawianiem ostrości to porażka i jak dla mnie całkowicie bezużyteczny bajer :sad:
Takie A77 może być fajne pod tym kątem - oglądałem filmiki na jak działa AF w A33 w trybie wideo i mi to się podobało.

3. W działaniu sony widzę potencjalne zdobywanie nowego targetu: ludzi którzy lubia fotografie ale chcieli by tez mieć mozliwość filmowania bez konieczności kupowania kamery. Druga kwestia to fakt że ludzie używający potencjału luster raczej niezgodza się na liczne kompromisty w amatorskich kamerach, chociaż mozliwośc włączenia auto zawsze się przydaje (np. teściu nagrywający chrzest ew. imprezę z chrztu ).

Jak dla mnie to z trybem wideo nie mam żadnych oczekiwań byle tylko to działało jak w w przyzwoitej amatorskiej kamerze ale niestety tak nie jest.

Cenowo tylko dlatego że 7D ma już swój wiek a A77 to nowość więc jego cena za jakiś czas sporo spadnie.

asciersk
23-01-2012, 16:10
Mam 5Dmk2 i jak kupowałem to miałem nadzieję, że kamerę rzucę w kąt i na wycieczkę wezmę tylko aparat. Okazało się że z tym ustawianiem ostrości to porażka i jak dla mnie całkowicie bezużyteczny bajer :sad:
Takie A77 może być fajne pod tym kątem - oglądałem filmiki na jak działa AF w A33 w trybie wideo i mi to się podobało.

Ja ostatnio nagrywałem imprezę rodzinną to powiem nawet spoko, trzeba się do ręcznego ostrzenia przyzwyczaić ale nie miałem z tym większych problemów. Większy problem to audio mono..., już wiem że bez jakiegoś zoom np.h2 się nie obędzie no a to implikuje następny problem synchronizacja audio z video w post produkcji...

pilot122
11-03-2012, 16:44
Witam!,posiadam Alfę 77 z obiektywem 16-50 ssm 2.8 i wtym zestawieniu,jest miodzio:smile:.Autofokus błyskawiczny prawie nigdy nie traci się ostrości, trafia bezbłednie.Filmowanie no cóż to trzeba zobaczyć:!:Jak dla mnie to akceptowalne iso max 1600 dalej juz jest widoczny szum,moim zdaniem ciekawa alternatywa dla 7d który też jest dobra puchą:wink:

jellyeater
21-03-2012, 12:13
Ja byłem w Sony / Minolcie. Po tym jak przestawili się na SLT znalazłem się tutaj. Lusterku mówię stanowcze nie. Szkoda światła. I trochę degradowało obraz. Nie wiem jak w A77. A filmowanie jest mi stanowczo zbędne.

sphinx
24-03-2012, 12:18
Ja również byłem w systemie Sony i po wiadomościach i zabawach SLT przesiadłem się na Canona, SLT to strata światła i ten wizjer elektroniczny blee, jak tym w studio wogóle działać.

lazy13bones
24-03-2012, 12:37
Sam posiadam 7D i uważam, że jeśli ktoś potrafi dobrać odpowiedni obiektyw i operować odpowiednio GO to wystarczy mu to do prostych zastosowań.

Do bardziej skomplikowanych ujęć to już by się przydał jakiś rig, follow focus i zewnętrzny ekran do podglądu GO.

KGR
24-03-2012, 19:25
Ja również byłem w systemie Sony i po wiadomościach i zabawach SLT przesiadłem się na Canona, SLT to strata światła i ten wizjer elektroniczny blee, jak tym w studio wogóle działać.

jest nas więcej ;)

Flar
25-03-2012, 20:07
jest nas więcej ;)

Zdecydowanie... Od S uciekłem po wspaniałych zapowiedziach, że nie będzie następcy A700 i A900 w wersji normalnej tylko SLT

Kolekcjoner
25-03-2012, 20:32
Zdecydowanie... Od S uciekłem po wspaniałych zapowiedziach, że nie będzie następcy A700 i A900 w wersji normalnej tylko SLT
Coś słyszałem bąki, że jednak jakieś klasyczne FF ma być.

MC_
25-03-2012, 20:39
Wątpię.

Kolekcjoner
26-03-2012, 23:24
Dyskusję o plotkach na temat nowości Sony wyciąłem tutaj:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=824338
:p