Zobacz pełną wersję : Który adapter m42 dla takumara?
Stanislaw
21-01-2012, 23:34
Planuję kupić Takumara SMC 50mm 1.4 i jako że ponoć normalne przejściówki działają z nim nie do końca poprawnie (przy ostrzeniu na nieskończoność zahacza o lustro) mam dylemat z wyborem adapteru.
http://allegro.pl/adapter-canon-eos-ef-m42-takumar-dekiel-i2015038459.html
czy adapter który zachwala sprzedawca jako specjalnie wykonany dla takumara
http://allegro.pl/adapter-canon-eos-ef-takumar-m42-potw-af-i2067422062.html ?
Pozdrawiam,
Stanisław
imho
pierwszy to adapter z kołnierzem [jak na fotach ] ale opis jest do adaptera bez kołnierza
drugi to zwykły adapter bez kołnierza dociskającego bolec przysłony z programowalnym chipem
każdy bez kołnierza będzie pasował
Stanislaw
22-01-2012, 00:01
Oj, wybaczcie ale pomyliłem linki. Pierwszym linkiem miał być ten: http://allegro.pl/adapter-canon-eos-na-m42-potwierdzenie-af-mosiadz-i2019975934.html Ma on kołnierz czy nie? Jestem kompletnie zielony w temacie adapterów.
ale to pytanie do sprzedawcy
Stanisław, najlepiej weź aparat z sobą i przed zakupem sprawdź adapter wkręcając do niego Taka 50/1,4 a potem do do aparatu. Nie jestem tutaj z mega wiedzą tylko tydzień temu kupiłem własnie tego Taka a potem adapter rekomendowany do niego i Gucio i Cezar. Ale ja mam 5D a tu podobno jest problem. Z cropami podobno jest ok. Ale sprawdź najlepiej przed. Chodź z drugiej strony ten obiektyw jest świetny do portretów i tu nie będziesz mieć problemów, a do widoków chyba można sobie go darować. To potwierdzenie ostrości .... to raczej z przymrużeniem oka. Ten Tak to chirurgiczna precyzja ale jest świetny i wart zachodu
VomitroN
22-01-2012, 15:49
Spory ostatnio wysyp, zarówno tematów o adapterach M42, jak i samych aukcji z nimi, na Allegro. Ale po co przepłacać 100zł za adapter z potwierdzeniem, skoro można go mieć za 40-50zł z Chin. Podejrzewam, że źródło zakupów nawet to samo :lol:
michael_key
22-01-2012, 16:17
Podejrzewam, że źródło zakupów nawet to samo :lol:
Aż Ci powiem, że ciekawość mnie zżera w tym temacie czy tak może być :D
może tak być, nawet jest to wielce prawdopodobne
michael_key
22-01-2012, 17:09
może tak być, nawet jest to wielce prawdopodobne
Niezła przebitka cenowa.
odejmij podatki to w cale nie jest tak różowo
odejmij podatki to w cale nie jest tak różowo
Tak tyle, że podatki płacisz tylko wtedy kiedy bierzesz w tuzinach. Jeżeli 2-3 adaptery, to wychodzi rzeczywiście tanio. Kiedy zwiedzałem system pentaxa, to właśnie w taki sposób ludzie kupowali po kilka gripów do k20D.
mówię o legalnym obrocie sklepowym
sylwek2k
22-01-2012, 23:34
Spory ostatnio wysyp, zarówno tematów o adapterach M42, jak i samych aukcji z nimi, na Allegro. Ale po co przepłacać 100zł za adapter z potwierdzeniem, skoro można go mieć za 40-50zł z Chin. Podejrzewam, że źródło zakupów nawet to samo :lol:
Jezeli chodzi o aukcje, gdzie ktos raczej w mniejszych ilosciach handluje: to i owszem, bedzie sobie takowy sciagal z ebay-a :)
Ale jezeli ktos handluje tym na powaznie, to zamawia kilka kontenerow. Podatki i cla placi od towaru, koszty transporu sa obarczone tylko ew. podatkiem :)
W przeliczeniu na sztuke, wychodzi niewiele drozej, jak cena na aukcjach na ebay-u. Ale za to juz w pelni legalnie :). Tyle ze taki importer musi sobie wkalkulowac w koszt towaru, ze X% z otrzymanego towaru to bedzie badziew, ktory wroci mu na reklamacje. A te juz importer musi uwzgledniac. Sa sprzety, ktore sie praktycznie nie psuja, ale sa tez takie, ktore maja olbrzymi odsetek odrzutow.
A jak towar doplynie, to przeciez trzeba go jeszcze gdzies magazynowac, obkleic polskimi naklejkami itd. Stad tez wyzsze ceny w PL.
Stanislaw
23-01-2012, 16:04
Stanisław, najlepiej weź aparat z sobą i przed zakupem sprawdź adapter wkręcając do niego Taka 50/1,4 a potem do do aparatu. Nie jestem tutaj z mega wiedzą tylko tydzień temu kupiłem własnie tego Taka a potem adapter rekomendowany do niego i Gucio i Cezar. Ale ja mam 5D a tu podobno jest problem. Z cropami podobno jest ok. Ale sprawdź najlepiej przed. Chodź z drugiej strony ten obiektyw jest świetny do portretów i tu nie będziesz mieć problemów, a do widoków chyba można sobie go darować. To potwierdzenie ostrości .... to raczej z przymrużeniem oka. Ten Tak to chirurgiczna precyzja ale jest świetny i wart zachodu
Dzięki wielkie za ten post. W sumie prawda, na nieskończoność i tak nigdy go nie będę kręcił więc nie ma co się obawiać.
A co do adapteru, to szukać na ebayu?
Jeszcze pytanko, miał ktoś styczność z Takumarem 85mm F1.9? Na forum nie ma za dużo o nim, a jestem ciekawy jak się nadaje na cropa do portretu.
eszcze pytanko, miał ktoś styczność z Takumarem 85mm F1.9? Na forum nie ma za dużo o nim, a jestem ciekawy jak się nadaje na cropa do portretu.
Popatrz sobie tu
http://www.flickr.com/photos/kuuan/collections/72157604973031858/
ten człowiek robi w większości manualami - głównie upodobał sobie takumary (szczególnie S-M-C 50/1,4), a takumarów 85mm ma 3 wersje - w tym super takumara 85mm 1.9 z którego ma najwięcej zdjęć w połączeniu z Pentaksem K-x, mogą się trafić też z Pentaksa istDs - oba to lustrzanki "cropowe".
Popatrz sobie tu
http://www.flickr.com/photos/kuuan/collections/72157604973031858/
ten człowiek robi w większości manualami - głównie upodobał sobie takumary (szczególnie S-M-C 50/1,4), a takumarów 85mm ma 3 wersje - w tym super takumara 85mm 1.9 z którego ma najwięcej zdjęć w połączeniu z Pentaksem K-x, mogą się trafić też z Pentaksa istDs - oba to lustrzanki "cropowe".
dzieki za tego linka , bardzo przydatna strona . mało ze można ogladnąć obiektywy to i również na jaki bokeh będzie można liczyc :-D
Planuję kupić Takumara SMC 50mm 1.4 i jako że ponoć normalne przejściówki działają z nim nie do końca poprawnie (przy ostrzeniu na nieskończoność zahacza o lustro)
Nie chodzi o haczenie o lustro, bo ten problem występuje przy FF, ale o to że jak ostrzysz na nieskończoność to tylna soczewka obiektywu cofa się tak mocno że zaczepia o adapter jeśli ten posiada szeroki kołnierz (z blokadą bolca przesłony) . Musisz kupić adapter bez blokady bolca, wtedy będzie wszystko OK. W wypadku Takumara, brak blokady w niczym nie przeszkadza, bo ma on przełącznik A/M, ale jeśli masz jakiś inny obiektyw bez tego przełącznika, to na tym adapterze nie zmienisz przesłony.
sylwek2k
26-01-2012, 02:27
Wiekszosc adapterow jest zrobiona z aluminium.
Wiec jezeli ktos lubi sie bawic, to moze sobie spilowac ten kolnierz do odpowiedniego rozmiaru - czyli zeby byl dalej blokowany bolec, a jednoczesnie nie zawadzal on o tylna soczewke :)
Aluminium jest stosunkowo miekkim metalem i latwo poddaje sie obrobce ;)
Stanislaw
26-01-2012, 15:14
Nie chodzi o haczenie o lustro, bo ten problem występuje przy FF, ale o to że jak ostrzysz na nieskończoność to tylna soczewka obiektywu cofa się tak mocno że zaczepia o adapter jeśli ten posiada szeroki kołnierz (z blokadą bolca przesłony) . Musisz kupić adapter bez blokady bolca, wtedy będzie wszystko OK. W wypadku Takumara, brak blokady w niczym nie przeszkadza, bo ma on przełącznik A/M, ale jeśli masz jakiś inny obiektyw bez tego przełącznika, to na tym adapterze nie zmienisz przesłony.
O wielkie dzięki, o takie wytłumaczenie mi chodziło, teraz wszystko jasne. :)