Zobacz pełną wersję : Canon 5d mkII-RAWy
canoniarz
21-01-2012, 15:46
Hej,
Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem. Jestem użytkownikiem 50d i zastanawiam się nad zakupem piątki. Jednak przeglądając forum i internet nie znalazłem żadnych sensownych przykładowych rawów. A bez wątpienia tylko RAWy mogą pokazać możliwości aparatu. Myślę, że taki problem ma wiele osób.
Dlatego pomyślałem o wątku, w którym użytkownicy tego aparatu mogli by podzielić się takimi zdjęciami.
Chodzi o to żeby te zdjęcia pokazywały możliwości puszki, były wykonane dobrze technicznie, pomijając kwestie kompozycyjne i estetyczne żeby nikomu nie było żal upublicznionych plików.
Pozdrawiam wszystkich
michael_key
21-01-2012, 15:59
Wątek abstrakcja.
RAW nie jest interesujący sam w sobie na tyle by zachwycał. Możliwości edycyjne w wywołaczach RAW-ów pozują dopiero charakter obrazowania puszki.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/E5D2/E5D2THMB.HTM
PBmarkII
21-01-2012, 16:41
Skoro chcesz zmienić 50d na 5d mark ii to co maja do tego rawy ? mozliwości to może pokazać fotograf a nie sam raw. skoro chcesz mienić to coś cię ogranicza tak ? puszka sama nie zrobi zdjęcia. Po za tym jest kwestia najważniejsza czyli szkła ! bo jak podepniesz do 5d jakiś obiektyw byle najtańszy bo cała kasa poszla na puszke to i raw ci nie pomoże.
canoniarz
21-01-2012, 17:34
Chyba mnie nie zrozumieliście. Chciałbym otworzyć sobie parę zdjęć w programie jak np C1 i popatrzeć na szczegóły zdjęcia, detale w cieniach, światłach, szumy przy wyższych czułościach itp.
I taki jestem bystry, że wiem, że puszka sama nie zrobi zdjęcia:). Mam 17-40 i 400/5.6. Chociaż jest coś takiego jak fotografia otworkowa...
Ja mam na myśli możliwości techniczne matrycy+oczywiście szkło a nie kreatywne możliwości fotografa.
Merde dzięki za linka.
czyli rozumiem, że chcesz sprawdzić jak wiele zyskasz po przesiadce z 50d na 5d2?
canoniarz
21-01-2012, 17:49
Tak ale pod względem obrazowania. Bo o innych różnicach wynikających z większej matrycy wiem.
więc chyba będzie najlepiej, jak znajdziesz podobną scenę zrobioną dwoma aparatami. kiedyś tutaj venomer wrzucał foty z 400d + 50/1,4. miażdżyły wszystko. jakbym się nie znał na aparatach, to sądziłbym że 400d jest lepszy od 5d2.
Napisz skąd jesteś. Możliwe, że ktoś w okolicy użyczy puszki na kilka testowych fot. Ja jestem z Kielc. W razie czego służę pomocą :)
michael_key
21-01-2012, 19:40
więc chyba będzie najlepiej, jak znajdziesz podobną scenę zrobioną dwoma aparatami.
Dokładnie tak. Najlepiej właśnie w ten sposób człowiek sam widzi różnicę.
xxkomarxx
21-01-2012, 20:48
No cóż. Jedyne do czego mógłbym mieć dostęp to 30d i 5dmk2. Inny znajomy ma 50d i 5dmk2 ale na to musiałbyś poczekać do 14 lutego. Z pierwszego zestawu dałoby się jutro.
canoniarz
21-01-2012, 23:20
xxkomarxx no jak byś mógł strzelić po dwa jakieś krajobraziki czy coś podobnego to byłbym wdzięczny.
Ps. mam też 20d:D
Hej,
Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem. Jestem użytkownikiem 50d i zastanawiam się nad zakupem piątki.
A korzystam na przemian z 50D i 5Dmk2 i powiem tyle - różnica
jest mniej więcej taka jak podpięcie obiektywu z wyższej półki i o całą
działkę przysłony jaśniejszy.
czyli zamiast kupować piątkę możesz np wymienić sobie EF 35 2.0 na EF 35 1.4L
i tu się kryje pewien haczyk - jeśli stać cię na stałki typu EF 35 1.4L to
następnym krokiem na poprawę pozostaje już tylko zmiana korpusu na pełną klatkę jak w 5Dmk2