Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 30D - pierwsze zdjecie (?)

snowboarder
16-01-2006, 23:47
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=16735647

Ciekawe, ze 85 f1.2L wyglada troche inaczej, niz
aktualna wersja, mozna sie dopatrzec II i bialego "USM"
Czyli co sie zmienilo w srodku?

Zielony
16-01-2006, 23:51
a nie powinno być jeszcze złotego paska wskazującego, że to USM ??

Cichy
17-01-2006, 00:05
Puszka podobna do 20d ale nie taka sama. Srebrny pasek na kółku i płynny łuk między body a lampą.

Tomasz Golinski
17-01-2006, 00:07
A plastik wygląda na 370d

muflon
17-01-2006, 00:12
No wlasnie moje pierwsze wrazenie bylo podobne - 350D albo cos takiego :) Moze wlasnie hipotetyczne 370. Albo fake :)

Cichy
17-01-2006, 00:15
Life in plastic is fantastic.

akustyk
17-01-2006, 00:20
wyglada jak 350D z zaklejona nazwa... :(

a juz na pewno co najmniej smierdzi jedynym slusznym kierunkiem: male, plastikowe, go...ne...

chyba sobie kupie Nikona jak Canon siegnie takiego dna :)

Jac
17-01-2006, 00:21
szkoda ze matrycy nie widac :-) FF czy 1.6?

snowboarder
17-01-2006, 00:25
Co wy z tym plastikiem? Zdjecie pewnie zrobione telefonem,
ziarno itd, trudno chyba ocenic czy plastik, czy nie?
Mi sie wydaje, ze to dokladnie 30D, nawet "0" troche widac pod spodem...
Poza tym wcale nie male, to 85L jest duzy :-)

feder
17-01-2006, 00:30
Albo mi się wydaje, albo on jakiś małogabarytowy jest...
Poza tym nie podoba mi się zaczep od paska - strasznie na bok wystaje.

Robson01
17-01-2006, 00:53
szkoda ze matrycy nie widac :-) FF czy 1.6?
Na FF to raczej bym nie liczył.

Broncobilly
17-01-2006, 05:51
ten pasztet bardziej mi na 370D wygląda - ale jak okaże sie że 30D to chyba też go kupię - ale na konkurenta D200 to on na razie chyba nie wygląda :-(

gietrzy
17-01-2006, 08:38
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=16748477

Most of you saw the photo of 30D in a Chinese web site.

The original link was removed and I asked the reason why they removed it. The answer is:
"It was reqested by Canon" and my thread for asking this is also removed!

We have to thank Canon HK for comfirming the 30D and new 85L.

:D

PS: will this be removed by Phil??

piast9
17-01-2006, 12:03
Albo mi się wydaje, albo on jakiś małogabarytowy jest...
Poza tym nie podoba mi się zaczep od paska - strasznie na bok wystaje.
Popatrz sobie na photozone.de jak wygląda małogabarytowy aparat z podpiętym 85 1.2L.

ags
17-01-2006, 13:45
Zostało mi w cache'u jakby ktoś chciał zobaczyć ;)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img33.imageshack.us/my.php?image=opr02dgl8ht.jpg)
Jeśli coś nie-tak, kasować bez oporów ;)

piast9
17-01-2006, 16:10
No dobsz.... Jest zdjęcie aparatu, o którym i tak wszyscy wiedzieli że będzie. Na czym polega rewelacja? Że 30D a nie 50D?

vbel
17-01-2006, 16:27
Na obrazku widać zaslepke od złącza do lamp "PC Sync ? "(jakoś tak), więc chyba chodzi o linię X0, A nie XX0.

Pozdrawiam

akustyk
17-01-2006, 17:02
nowy Canon. jeszcze mniejszy, z jeszcze wieksza iloscia megapiskeli i punktow AF, bez odwiecznie blaganego przycisku MLU i, jakze by inaczej, bez spota.

drobny facelifting i jedziemy. i tak sie znajda frajerzy, ktorzy to kupia :(

/sarcasm

obym byl zlym prorokiem i ten aparat mial istotnie cos wiecej niz znamy z 20D. bo jak to bedzie lekko podretuszowana 20D, w mniejszym korpusie (jakzeby inaczej - przeciez wszyscy uwielbiamy aparaty na kobieca raczke), to nic tylko usiasc i zaplakac :(

Jac
17-01-2006, 17:09
obym byl zlym prorokiem i ten aparat mial istotnie cos wiecej niz znamy z 20D.
jak sie znam na geografi to bedzie na bank nowy guzik - 'direct print' :mrgreen: taka karma... tylko zeby zdjecia dobre robil...

thorin
17-01-2006, 17:41
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=16735647

Ciekawe, ze 85 f1.2L wyglada troche inaczej, niz
aktualna wersja, mozna sie dopatrzec II i bialego "USM"
Czyli co sie zmienilo w srodku?

a czytal ktos "buick 8" Kinga ? moze to kosmiczna podroba 350, ktora chce zeysmy mysleli ze to 350 a tak naprawde to jest prosze pan i panow portal miedzy tym a odrebnym swiatem... wclae bym sie nie zdziwil :mrgreen:

sid
17-01-2006, 17:47
jesli chodzi o mnie to z samych bebechow 20D mogli by nic nie zmieniac, tylko zeby korpus wygladal, tzrymal sie w dloni i byl parktyczny jak D200. Przepraszam, za porownanie ;) ale moim zdaniem wlasnie budowa zewnetrzna aparatu to jedyna powazna bolaczka Canona (poza serwisem w polsce).

Bachman
17-01-2006, 17:49
zrobili druga puszke do BG-E3 - wiecej sprzedadza :mrgreen:

KuchateK
17-01-2006, 18:22
Nie no... Przeciez to szklo to monstrum...
Puszka moim zdaniem wcale nie wyglada na taka wiele mniejsza od 20D. Moze nieco inaczej pozaokraglana, dzieki czemu jest inne wrazenie... No i ta fota z "niewiadomo czego" z czyms co ma udawac obiektyw.

Amber
17-01-2006, 20:10
Zauważyliscie ze na fotce ten "nowy" 85L ma STARY przełącznik AF/MF? Taki długi, kanciasty. Takie przełączniki byly tylko w pierwszych szkłach EF (między innymi w 85L). Od kilkunastu lat są inne.

Druga sprawa to puszka - tak "mizernie" przy tym obiektywie wygląda tylko 350D (co nie zmienia faktu ze to fajny aparacik i taką własnie kombinację bardzo miło wspominam z jednego reportażu:)
20D przy dokreconej 85-ce jest wygląda inaczej, jest stosunkowo znacznie wieksze.

Dlatego mam poważne watpliwości co do autentyczności tego zdjęcia. Co z tego ze na obiektywie pisze 85L "2". To można zrobic w PS-ie. Nie przypuszczam jednak żeby Canon dał stary, nieprodukowany przełącznik AF/MF w nowym szkle. A to podważa, IMO oczywiscie, wiarygodność całej fotki.

Oczywiscie 30D jest bardzo prawodopodobne, mozliwe jest rownież 85L II. Ale raczej nie te z tej fotografii.

Zresztą jeszcze 6 tygodni i będziemy wiedziec wiecej :)

Pozdrawiam
Amber

Paweł Grabowski
17-01-2006, 20:15
Jakby nie patrzec to wyglada strasznie plastikowo i podobnie do 350D, zreszta jak dla mnie 350D bylby ok zgripem, ale ma za maly uchwyt z guzkiem wyzwalania. Jak dla mnie referencyjny ma Fuji S7000 ktorego posiadam, moze 370D bedzie mial to poprawione i bedzie takze dla tych z wiekszymi lapkami. Mam nadzieje ze to zdjecie to falszywka, bo napalony jestem na 30D lub 50D, poprostu nastepce 20D.

Pozdrowki
Paweł

fredi
18-01-2006, 01:57
Wyglada plastikowo? On moglby byc z polakierowanego olowiu i tak bys nie rozpoznal na tym zdjeciu.

Michal-Czuba
18-01-2006, 16:39
Wydaje mi się, że Canon uniknie nazwy 30d - bo wielu mylił by się z d30. Niejeden zresztą mówi d20 a nie 20d ... więc 2 modele o niemalże tym samym oznaczeniu IMO odpadają, mogło by to być zbyt mylące.

akustyk
18-01-2006, 23:35
jeszcze jeden nowy model, ktory Canon ma wypuscic na PMA :)

źródło (http://akustyk.magma-net.pl/temp/eos_35546753249823D.jpg)

Paradox
18-01-2006, 23:38
A może jednak idzmy trochę drogą analogową i nowy canon będzie 33D,a po wakacjach 3D ale...gdyby babcia miała wąsy.
Pozdrawiam.

Zielony
18-01-2006, 23:52
Akustyk, sam robiłeś???

akustyk
19-01-2006, 00:00
Akustyk, sam robiłeś???
nie, znalazlem na dpreview. nawet tam sa uzytkownicy zdegustowani kolektywna masturbacja na temat nastepcy 30D 8)

perian
19-01-2006, 00:09
nie, znalazlem na dpreview. nawet tam sa uzytkownicy zdegustowani kolektywna masturbacja na temat nastepcy 30D 8)

Bosz, 30D jeszcze nie ma a oni gadają o następcy ;) Też byłbym zdegustowany :mrgreen: :mrgreen:

akustyk
19-01-2006, 00:16
sorki... myslalem, ze tam "20D" napisalem :)

choc zdanie pozostaje prawdziwe. rasowy onanista musi byc 3 modele do przodu :)

Jac
19-01-2006, 00:17
jest tez taki na pbase

źródło (http://img491.imageshack.us/img491/4875/5502216630d1pz.jpg)

KuchateK
19-01-2006, 00:20
Ekhm... Z nikkorem?
NIGDY! :mrgreen:

akustyk
19-01-2006, 00:21
Jac - zgin, przepadnij, maro nieczysta :)

niech ktos sie kopnie po wode swiecona, trzeba ten watek oczyscic z diabelskiego pomiotu ;)

Jac
19-01-2006, 00:35
Jac - zgin, przepadnij, maro nieczysta :)

niech ktos sie kopnie po wode swiecona, trzeba ten watek oczyscic z diabelskiego pomiotu ;)
e tam jestem nowoczesnym wapirem, nie boje sie kolkow osinowych (nie mylic z osikowymi :mrgreen:), wody swieconej itp

Paradox
19-01-2006, 02:03
jest tez taki na pbase

źródło (http://img491.imageshack.us/img491/4875/5502216630d1pz.jpg)
Ergonomia n+bebechy c=? no właśnie.
Dzisiaj byłem w sklepie,i sprzedawca powiedział mi ,że wyjdzie następca 20D z FF i wszystkie dslr-y jakie będą produkowane będą z FF a cena ma się wachać ok 8000-8500pln tego następcy 20D.

snowboarder
20-01-2006, 01:45
A co myslicie o tych specs:

- 10.1 MP
- 21 point AF
- 7 fps
- 1.6x
- DIGIC II
- better noise reduction at IS0 800 or higher
- a little smaller body design...

Bylby to calkiem niezly upgrade...

bonk
20-01-2006, 01:50
pytanie

+ mlu + gumy + spot

bajer

akustyk
20-01-2006, 02:07
A co myslicie o tych specs:
- 10.1 MP
moze byc. byle RAW-y od tego mocno nie spuchly

- 21 point AF
mnie 7 punktow 10D wystarcza. zwlaszcza, ze nie wymaga jakiegos kompletnie po...go kontrolera :)

- 7 fps
mnie to lotto. 3fps nie wykorzystuje

- 1.6x
normalne. do przewidzenia

- DIGIC II
nie mam opinii

- better noise reduction at IS0 800 or higher
"reduction"? hmmm... nie podoba mi sie to slowo...

- a little smaller body design...
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

to co chcialbym zobaczyc w przyszlym korpusie semi-pro Canona:
- spot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- MLU: przycisk na korpusie i wskaznik na panelu LSD
- ISO w celowniku
- mozliwosc zamiany roli pokretel kontrolnych w trybie M (poprzez C.fn.). 1D(s) tak maja, dlaczego posiadacze semi-pro maja cierpiec :(
- matryca o wiekszej rozpietosci tonalnej (14-bit na kanal to juz by bylo cos wiecej niz teraz)
- histogramy R,G,B osobno. robione na podstawie danych matrycy, nie JPEG-a
- 2,5 calowy LSD z tylu
- jakis modul podpisu cyfrowego. taki, zeby wewnatrz RAW-a jednoznacznie byl identyfikowalny korpus, ktorym wykonano zdjecie. do zrobienia prostymi srodkami kryptograficznymi
- ISO 50

poza ekranem LSD i moze ISO w celowniku, to w zasadzie moge sie w ciemno zalozyc, ze reszta zostanie kolektywnie zlana przez Canona, jako niepotrzebna uzytkownikom semi-pro :( ech...

snowboarder
20-01-2006, 02:14
Akustyk, wiem, ze cana jest poblemem, ale wiekszosc twoich
zyczen jest spelniona w istniejacym juz aparacie - 5D.
Jest to moim zdaniem wymarzony aprat dla ciebie i twojej fotografii.
30D zawsze bedzie pietro nizej i zdecydowanie bardziej nadajacy sie
do sportu niz pejzazy. 7fps byloby super, lepszy AF tez super.
Jesli ci na tym nie zalezy, to zdecydowanie nie jestes w grupie
docelowej 30D, jestes w grupie 5D ;-)

akustyk
20-01-2006, 02:17
Jesli ci na tym nie zalezy, to zdecydowanie nie jestes w grupie
docelowej 30D, jestes w grupie 5D ;-)

tak mi sie tez wydaje. szkoda, ze 5D nie jest w mojej grupie... cenowej :)

KuchateK
20-01-2006, 04:01
- ISO w celowniku
I na LSD...

- matryca o wiekszej rozpietosci tonalnej (14-bit na kanal to juz by bylo cos wiecej niz teraz)
Tego jeszcze dlugo chyba nie zobaczymy...

- histogramy R,G,B osobno. robione na podstawie danych matrycy, nie JPEG-a
Z rawa to nie mysle. Troche to nie za dobre... Co wtedy? Cala tonalnosc miescic? Jak to potem wcisnac w 8 bit jotpega? Dopiero by byla jazda robic na histogram. Ale 3 kolory napewno beda.

- 2,5 calowy LSD z tylu
Pewnie bedzie dokladnie taka sama "du**" jak w 5D, wiec i LCD bedzie wieksze. Taki standard juz.

- jakis modul podpisu cyfrowego. taki, zeby wewnatrz RAW-a jednoznacznie byl identyfikowalny korpus, ktorym wykonano zdjecie. do zrobienia prostymi srodkami kryptograficznymi
To juz maja cos w tym temacie (mozna poszukac na necie co i jak).

Vitez
20-01-2006, 17:50

C Fn nr 18 z 20D to nie to?

akustyk
20-01-2006, 20:04
C Fn nr 18 z 20D to nie to?
nie wiem. w mojej 10D C.fn. sie koncza na 17, wiec nawet nie mam jak porownac. a do 17 wlacznie takiej mozliwosci nie ma

Vitez
21-01-2006, 04:29
nie wiem. w mojej 10D C.fn. sie koncza na 17, wiec nawet nie mam jak porownac. a do 17 wlacznie takiej mozliwosci nie ma

Podeslac ci instrukcje do 20D albo odeslac do googla ? ;)
Poza tym nie wierze ze nie masz znajomych z 20tka by sprawdzc czy to wlasnie to, co cie interesuje. (tylko pewnie "odbiornik" szyfracji - Data Verification Kit, swoje kosztuje :roll: ).

akustyk
21-01-2006, 11:43
Podeslac ci instrukcje do 20D albo odeslac do googla ? ;)
Poza tym nie wierze ze nie masz znajomych z 20tka by sprawdzc czy to wlasnie to, co cie interesuje. (tylko pewnie "odbiornik" szyfracji - Data Verification Kit, swoje kosztuje :roll: ).
OK, sprawdzilem. moge sie mylic, ale to rozwiazanie zdaje sie nie ma wcale mocy dowodowej. tego typu podpisy sa bodajze dopiero w reporterskich korpusach (1D mkII i D2Hs).

instrukcje, jesli mozesz, podeslij. z gory dzieki!

gietrzy
21-01-2006, 12:48
OK, sprawdzilem. moge sie mylic, ale to rozwiazanie zdaje sie nie ma wcale mocy dowodowej. tego typu podpisy sa bodajze dopiero w reporterskich korpusach (1D mkII i D2Hs).

instrukcje, jesli mozesz, podeslij. z gory dzieki!
Data Verification Kit DVK-E2 działa też z 20D i jest dostępne do tej puszki jako opcja.
http://consumer.usa.canon.com/ir/controller?act=SNAModelSuppliesAct&fcategoryid=816&modelid=10464

akustyk
21-01-2006, 13:14
Data Verification Kit DVK-E2 działa też z 20D i jest dostępne do tej puszki jako opcja.
http://consumer.usa.canon.com/ir/controller?act=SNAModelSuppliesAct&fcategoryid=816&modelid=10464

o...! dzieki za info!

rozumiem, ze to cos sluzy tylko do weryfikacji zdjec po stronie komputera, a wzgledem aparatu i jego software'u jest to nieinwazyjne?

czyli, modyfikujac zapytanie: jesli mam 20D to moge cykac tak jak dawniej, a tylko zeby udowodnic prawdziwosc pliku musze miec DVK?

EDIT: to nie jest jednak do konca to o co mi chodzilo. sprawdzana jest tylko spojnosc pliku, natomiast nie ma w tym (jesli dobrze czytam) kryptografii weryfikujacej pochodzenie pliku. czyli przed sadem mozna, owszem, udowodnic, ze plik nie byl modyfikowany, ale nie mozna wykazac, ze pochodzil z mojego egzemplarza aparatu. a tym bardziej nie da sie wykac, ze zostal wykonany przeze mnie. choc akurat to ostatnie wymagaloby jakiegos dodatkowego interfejsu w aparacie na podpiecie karty chipowej. ale skoro sa karty chipowe osadzone na tokenach USB (ze zintegrowanym czytnikiem), tp przypuszczam, ze na SD tez by sie to dalo zrobic (skoro sa w tym formacie karty sieciowe do palmtopow). tylko wymagaloby dodatkowego gniazdka

czyli jednak problem zostaje otwarty...

EDIT2: uprzedzajac pytania: przy zakupie detalicznym karta chipowa USB z kryptografia do podpisu cyfrowego kosztuje w granicach 40$. przypuszczam, ze w hurcie (kilkaset tysiecy sztuk w przypadku takiego 30D) zdecydowanie taniej. wiec technicznie jest to do zrobienia. problem w tym, ze to pewnie za bardzo profi "ficzer", zeby Canon ot tak dal do semi-pro. predzej skonczy sie to tylko na pro, i to dopiero gdy rynek zacznie na takie rozwiazania cisnac

gietrzy
21-01-2006, 13:30
ale nie mozna wykazac, ze pochodzil z mojego egzemplarza aparatu.
Mi BreezeBrowser w exifie pokazuje s/n body. Za mało?

a tym bardziej nie da sie wykac, ze zostal wykonany przeze mnie. choc akurat to ostatnie wymagaloby jakiegos dodatkowego interfejsu w aparacie na podpiecie karty chipowej. ale skoro sa karty chipowe osadzone na tokenach USB (ze zintegrowanym czytnikiem), tp przypuszczam, ze na SD tez by sie to dalo zrobic (skoro sa w tym formacie karty sieciowe do palmtopow). tylko wymagaloby dodatkowego gniazdka

czyli jednak problem zostaje otwarty...
Jesteś na usługach MOSAD'u czy w jakiej wywiadowni gospodarczej? :mrgreen: Gosh, to nie mój poziom. Sorki za zamieszanie.

akustyk
21-01-2006, 13:49
Mi BreezeBrowser w exifie pokazuje s/n body. Za mało?

sam EXIF mozesz podrobic. ale oczywicie, jesli jest wlaczone zabezpieczenie pod DVK to juz ten numer nie przejdzie (bo wyskoczy niespojnosc). tak ze jest to jakis dowod, ze zdjecie zostalo wykonane okreslonym korpusem. pod warunkiem poprawnosci metody szyfrowania Canona. czy ta jest bezpieczna i jak naprawde w srodku wyglada - nie wiem. ale kryptoanaliza zna przypadki, gdy algorytm "mur-beton" legl pod sprytnym atakiem :)

metoda na karte chipowa ma ta zalete, ze kryptografia jest Twoja wlasna i przynajmniej wiesz na ile bezpieczny jest podpis. a druga zaleta, nawet wieksza, jest taka, ze masz w podpisie uzyty swoj klucz prywatny. czyli wiadomo, ze zdjecie jest Twoje. nie tylko z jakiego korpusu pochodzi. z punktu widzenia dochodzenia prawa do zdjecia przed sadem to moze byc spora roznica

Jesteś na usługach MOSAD'u czy w jakiej wywiadowni gospodarczej? :mrgreen: Gosh, to nie mój poziom. Sorki za zamieszanie.
:lol: prawde mowiac, myslalem raczej o metodzie zabezpieczenia moich zdjec przed kradzieza, niz sledzeniem cudzych :) wywiadownia gospodarcza ma juz dzis dostatecznie duzo informacji, zeby robic analizy uzycia - no bo skoro w EXIF-ach sa wszystkie dane, to co za problem :) sam mozesz w glupim ACDSee 8.0 zrobic sobie statystyke ile zdjec robisz przy jakich przeslonach albo o jakich godzinach :) a piszac wlasny software (zakladam, ze ww. MOSAD jest w stanie to zrobic :) ), mozesz z kolekcji plikow wyciagac cuda :)

KMV10
21-01-2006, 15:49
<OT>Poczekamy, zobaczymy, może hipoteza Riemanna jest prawdziwa.... W kryptografii było już kilka cudownych potknięć: DES, MD5, itd... Nikt nie wie co czeka RSA i pokrewne metody. Jeśli jakaś metoda kryprograficzna wydaje się dzisiaj kryptoanalitycznie bezpieczna to jeszcze oczywiście można ją źle zaimplementować :twisted: </OT>

Cichy
23-01-2006, 16:20
Czy to jest fake ?

źródło (http://www.dphotojournal.com/wp-content/canon_eos3d.jpg)

Zielony
23-01-2006, 16:24
Czy to jest fake?

to przecież BONK na poczekaniu zrobił w PSie :lol:

DoMiNiQuE
23-01-2006, 16:30
to przecież BONK na poczekaniu zrobił w PSie :lol:

bonkowe fejki to juz po calym swiecie kraza i wprowadzaja zamieszanie :grin:

mxw
23-01-2006, 16:31
Czy to jest fake ?
fajny lensik, Cichy, po ile je masz? :mrgreen: :mrgreen:

piast9
23-01-2006, 19:23
I znowu to zdjątko: :)
http://www.dphotojournal.com/canon-eos-3d/

KuchateK
23-01-2006, 19:28
Bonk, slawne to Twoje dzielo :mrgreen:

ags
23-01-2006, 20:22
[OT] Mogę prosić o linka/info jak działa eye control - z punktu widzenia użytkownika i aspekt techniczny, jakoś nie mogę tego wygooglać ani nic :(

bonk
23-01-2006, 20:26
Bonk, slawne to Twoje dzielo :mrgreen:

:mrgreen:
kurcze a jakies prawa autorskie? tantiemy itd ;)

Czacha
25-02-2006, 02:21
wyglada jak 350D z zaklejona nazwa... :(

a juz na pewno co najmniej smierdzi jedynym slusznym kierunkiem: male, plastikowe, go...ne...

chyba sobie kupie Nikona jak Canon siegnie takiego dna :)

:rolleyes:

akustyk
25-02-2006, 02:45
:rolleyes:
nie no... tego dna Canon jeszcze nie siegnal :) poki co 30D jest wyraznie wieksze niz super-nowy-luksusowy-mikro-kurduplowy trabant 350D :mrgreen: