Zobacz pełną wersję : Opóźnienia w Canon SX30
Jest to mój pierwszy post na tym forum, nie znalazłem rozwiązania używając wyszukiwarki. Mam pytanie do użytkowników SX30. Zauważyłem, że po wyciszeniu aparatu, kiedy robię zdjęcia migawka działa z bardzo dużym wg mnie opóźnieniem. Porównanie odnoszę do sceny przy trudnych warunkach oswietleniowych (tutaj działa bardzo dynamicznie i szybko) oraz trybu seryjnego (dopiero gdy przytrzyma się spust aparatu, kolejne zdjęcia cyka szybko, poza pierwszym). Nawet zwykły aparat za 100zł szybciej cyka foty od tego SX30. Obawiam się o stan techniczny, czy tak powinnno być, też tak macie? Co jeszcze zauważyłem, jak nastawię naświetlanie 4s i nacisne spust, mija 4s i słychać pierwsze cyk, a za 4 sekundy kolejne cyk. Tak samo przy mniejszych czasach migawki, dwukrotne cyk ze sporym opóźnieniem. Za każdą pomoc z góry dziękuję.
Aleximov
18-01-2012, 22:25
Witaj
1. A to opóźnienie występuje PRZED ustawieniem ostrości czy PO (licząc od momentu wciśnięcia do zrobienia zdjęcia). Ci jeśli najpierw wciśniesz migawkę do połowy, aby aparat ustawił ostrość, a potem dociśniesz do końca - wtedy też jest opóźnienie ?
2. W serii tak jest - przerwa po pierwszym zdjęciu jest dłuższa niż pozostałe.
3. A w instrukcji czasem nie pisze, że przy włączonej redukcji szumów na długich czasach i dużych ISO aparat najpierw robi zdjęcie (np. 4 sek) a potem redukuje szumy (kolejne 4 sek) ? Tak ma być - chyba,że wyłączysz tę redukcję w opcjach...
Pozdrawiam, Alex
To opóźnienie jest już po ustawieniu ostrości, jak finalnie naciskam spust migawki. To już stary aparat Olympus dużo szybciej działa od tego. Można go tylko porównać z trybem nocnym gdzie aparat w SX30 zwiększa ISO do 3000, ale migawka działa duuużo szybciej niż normalnie. Mam wrażenie, że zamykanie tych wszystkich przesłon i elementów aparatu trwa bardzo długo (od pierwszego cykniecia migawki do drugiego mija gdzies około sekunda). Przy każdym jednym cyknięciu fotki słychać dwa cyknięcia z wnętrza aparatu. Przy naświetlaniu 4sekund, drugie cyknięcie jest po dodatkowych 4 sekundach.
Chodzi mi o dźwięk gdy powstaje zdjęcie, słychać mechanizm migawki po wciśnięciu spustu.
Co do redukcji szumów. Nie wiem czy da się to wyłączyć, bo jeśli faktycznie takie coś tutaj funkcjonuje, jest robione automatycznie. Dziekuję za każdą pomoc, jeśli okaże si,ze to normalne dla tego aparatu, trzeba będzie sprzedać aparat.
Może jest tutaj jakiś użytkownik SX30, jeśli tak, niech ktoś napisze da znać :)
Pozdrawiam ;)