Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podyplomowe studia kwalifikacyjne w zakresie FOTOGRAFII

mientowy
17-01-2012, 16:36
Nie jakieś tam studium a studia. 3 semestry czyli 1,5 roku zjazdy raz w miesiącu start luty 2012

Przykładowa siatka poprzedniego naboru:
L.p. Przedmiot Prowadzący L.godz. Forma zajęć
1 Wykład monograficzny prof. Aleksander Błoński 8 w
2 Historia fotografii Prof. Irena Nawrot-Trzcińska 32 w
3 Projektowanie graficzne Mgr Paweł Znamierowski 12 w/c
4 Fotografia w przekazie publicznym prof. Dobrosław Bagiński 4 w
5 Fotografia jako dokument mgr Andrzej Piotrowski 8 w
6 Podstawy percepcji wizualnej dr Jarosław Janowski 12 w
7 Kompozycja dr Adam Skóra 4 w
8 Prawo prasowe mgr Dorota Awiorko-Klimek 4 w
9 Prawo autorskie mgr Kinga Wernicka 4 w
10 Wystawiennictwo prof. Romuald Kołodziej 4 w
10 Wystawiennictwo dr Waldemar Odorowski 4 w
11 Wystawiennictwo dr hab. Jan Gryka 4 w
11 Wybrani twórcy fotografii: Jan Bułhak mgr Wojciech Sternak 4 w
11 Wybrani twórcy fotografii: Edward Hartwig mgr Paweł Znamierowski 4 w
11 Wybrani twórcy fotografii: Galeria Bezdomna mgr Tomasz Sikora 4 w
11 Wybrani twórcy fotografii mgr Beata Sokołowska-Smyl 4 w
12 Metodyka pracy z grupą mgr A.Chowaniec 4 w
12 Metodyka pracy z grupą mgr J.Kolbus 4 w
13 Techniczne podstawy fotografii mgr Daniel Mróz 12 c
14 Ciemnia i non camera mgr Marcin Sudziński 16 c
15 Fotografia studyjna mgr Michał Stępień 20 c
16 Fotografia w plenerze mgr Maks Skrzeczkowski 20 c
17 Reportaż fotograficzny mgr Róża Wnuk 20 c
18 Fotogr. inscenizowana i intermedialna. dr Danuta Kuciak 12 c
19 Fotografia wielkoformatowa mgr Janusz Filipczak 12 c
20 Fotografowanie architektury mgr Katarzyna Link 12 c
21 Fotografia dokumentalna mgr Wojciech Sternak 12 c
22 Podstawy animacji film. mgr Radosław Bułtowicz 8 c
23 Podstawy realizacji filmu mgr Daniel Tkanko 8 w/c
24 Archiwizacja zdjęć mgr Karol Zienkiewicz 4 c
25 Publikacja elektroniczna mgr Sebastian Smit 12 c
26 Cyfrowa obróbka obrazu mgr Michał Mikulski 12 c
27 Ćwiczenia z młodzieżą szkolną mgr M.Skrzeczkowski/mgr D.Mróz 24 c
28 Seminarium dyplomowe dr Danuta Kuciak 20

więcej:

http://www.umcs.lublin.pl/articles.php?aid=1470

Czemu piszę bo ja się wybieram namówiłem też kilku kolegów a może jak raz jeszcze ktoś z CB się skusi.

A jeśli ktoś z Was już tam był to proszę niech skrobnie coś na temat.

Sergiusz
18-01-2012, 19:13
Ale to lipa jakaś, chyba, że masz maszynę do cofania się w czasie. W sumie rok to niewiele ale jednak. A nawet jak się uda to jak wrócisz? W sumie pomysł dobry. Cofasz się na trzy semestry wstecz wracasz mądrzejszy i z dyplomem a nie tracisz czasu. Za 6300zł to naprawdę taniocha.

Fragment podlinkowanego tekstu:
Termin i miejsce przyjmowania dokumentów: dokumenty przyjmowane są na
bieżąco w Kolegium Sztuk Pięknych w Kazimierzu Dolnym.

Prognozowany termin uruchomienia kolejnej edycji - 2011 r.

Zasady przyjęć: ukończenie studiów wyższych i złożenie dokumentów.

Rozpoczęcie zajęć: po skompletowaniu grupy (2011 r.).

Opłata za semestr: 2100 zł.

jacek_73
18-01-2012, 19:53
Ale to lipa jakaś...

Ja to jednak prosty chłop jestem to się na lipach nie znam, ale patrze na ilość zagadnień i czas 1,5 roku na pojęcie tego...to albo zajęcia będą prowadzone mocno po łepkach, albo ja taki ćwok jestem :confused: bo o ile prawo prasowe czy autorskie to można i pojąć to sam Hartwig to jest przynajmniej rok dziamdziania...a gdzie non-camera, a gdzie animacja, a gdzie Bułhak (chociaż Bułhaka to lubię bardzo),...

Jeśli są w stanie Ci to wszystko wpoić w 1,5 roku wtedy 6300,- to grosze :D

mientowy
18-01-2012, 20:42
Nie ja zawiaduję stroną uczelni ale informuję że rusza edycja luty 2012. Co do sprawy tego co nauczą a czego nie to odsyłam do tego jak nauczają w Opawie. Jeśli ktoś chce siadać 1 na 1 i studiować jakiegoś mistrza fotografii to powinien iść może na historię sztuki a i tam zapewne przyjdzie samemu trochę. Oczywiście to bardzo polskie krytykować wszystko i wszystkich w koło. Być może sam się rozczaruję owymi studiami na tę chwilę uważam że aby coś powiedzieć trzeba być zobaczyć i dotknąć. Jeśli z wymienionych wykładowców będzie 10 których dobrze się słucha, 5 którzy mnie ujmą a jeden który mnie zachwyci to będę twierdził że warto. Cena cóż wychodzi jakieś 400 miesięcznie za 2 dniowy zjazd. Dużo? A powiedzcie Panowie ile kosztują 2 dniowe warsztaty na których dostajecie pseudodyplom? Są i 2 dniowe które kosztują tyle ile cały semestr w UMCS sztuką jednak nie jest tylko być a miernikiem jest to ile z nich wynosisz.

jacek_73
18-01-2012, 20:56
...Oczywiście to bardzo polskie krytykować wszystko i wszystkich w koło....

Żeby od razu krytykować? Tak bym tego nie nazwał. Ośmieliłem się wyrazić tylko pewne wątpliwości, bo zagadnienia nie są takie łatwe, a 1,5 roku to dość krótki okres czasu.

...miernikiem jest to ile z nich wynosisz.

Przecież się z tym zgadzam :-)

mientowy
18-01-2012, 21:25
Niech tylko dobrze zasieją i niech wzrasta ile trzeba po to aby kiedyś nie koniecznie za 1,5 roku dać plon. Ja cierpliwy jestem i poczekać mogę i naście czy dziesiąt lat... jeśli dożyję.

hyzop
18-01-2012, 23:19
Ale to lipa jakaś, chyba, że masz maszynę do cofania się w czasie. W sumie rok to niewiele ale jednak. A nawet jak się uda to jak wrócisz? W sumie pomysł dobry. Cofasz się na trzy semestry wstecz wracasz mądrzejszy i z dyplomem a nie tracisz czasu. Za 6300zł to naprawdę taniocha.

Fragment podlinkowanego tekstu:
Termin i miejsce przyjmowania dokumentów: dokumenty przyjmowane są na
bieżąco w Kolegium Sztuk Pięknych w Kazimierzu Dolnym.

Prognozowany termin uruchomienia kolejnej edycji - 2011 r.

Zasady przyjęć: ukończenie studiów wyższych i złożenie dokumentów.

Rozpoczęcie zajęć: po skompletowaniu grupy (2011 r.).

Opłata za semestr: 2100 zł.

Jest na stronie głównej wpis o naborze na luty 2012

Sergiusz
19-01-2012, 02:01
Ale link nie jest do strony głównej. Nic nie krytykuje zwróciłem uwagę na fakt. Porównywanie studiów z warsztatami też jest bez sensu. Warsztaty to wskazówka do tego jak trafić na skrót we wszechświecie i głównie za to się płaci. Ja już nawet nie muszę stawać na palcach aby zobaczyć piach na horyzoncie a jedyny uniwersytet jaki mógłbym zaliczyć to ten trzeciego wieku. Mi brakuje takich studiów gdzie wykłady prowadziliby nestorzy naszej fotografii.

marito
20-01-2012, 11:17
Fajnie, że takie coś się pojawia. Kto chce - skorzysta. A kto nie to przecież nikt zmuszany do zapisania się nie jest. Ja tylko żałuję, że to tak daleko ode mnie bo tłuc się pociągiem przez całą Polskę to już nie dla mnie.

mientowy
23-01-2012, 11:28
Bliżej masz coś w poznaniu. Nie wiem jak i kiedy rusza ale trwa 9 miesięcy i ma chyba 2x mniej godzin. Kosztowało za całość chyba 4600. Jak dotrę do tych informacji to zamieszczę lub wyślę na priv.

.............

Pod tym linkiem masz info o poznaniu:

http://wsnhid.pl/studia-podyplomowe/studia-podyplomowe-oferta-dydaktyczna-353/fotografia.html

......................
mam nadzieję że posty się połączą. Nie potrafię tego zrobić ręcznie a piszę by wyprzedzić gorliwość moderatorów w nadinterpretowaniu faktów.

... jednak się nie łączą nie wiem zatem jak usunąć poprzedni mniej kompletny wpis.

janmar
23-01-2012, 12:17
Ja wiem i potrafię ,ale nie chcę " gorliwie nadinterpretować faktów. "
Podpowiem że w takich wypadkach użytkownik winien zwrócić się do moderatorów o pomoc używając
przycisku "raportuj zły post" .
[Taki niebieski kwadracik z wykrzyknikiem usytuowany z lewej strony każdego postu na dole,wśród czterech innych.]
Następna Twoja ocena pracy moderatorów zawarta w poście,niezgodnie z regulaminem,[Zasada porządkowa nr 3.]zostanie odpowiednio wyceniona.

Usunąłem.