Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zepsuty swiatlomierz po upadku w 30D

Voyshick
16-01-2012, 19:43
Witam,

za podpowiedzia janmara, takze w tym dziale umieszczam moj problem, ktory opisalem w sekcji pierwszej pomocy (mam nadzieje, ze wklejanie i autocytowanie nie jest zabronione...):

"Normalnie nie wierze, jeszcze to do mnie nie dotarlo...

Nie tak dawno jak przedwczoraj napisalem moj pierwszy post z moim pierwszym problemem w aparacie dotyczacym awarii autofokusa, ktory okazal sie w rzeczy samej problemem zwiazanym z zabrudzonym wyzwalaczem migawki. Tamten problem wczoraj juz rozwiazalem no i wzialem dzis do pracy moja puche aby przetestowac czy wszystko jest ok. No i bylo... do momentu kiedy wychodzac z pracy... upuscilem aparat na twarda podloge... K...a! Pierwszy raz cos mi sie takiego zdarzylo.

Mialem go zawieszonego na ramieniu z podpieta 50mm. Zesliznal mi sie zwyczajnie i uderzyl w granitowa czy tam marmurowa podloge. Pierwsza sile upadku wziela na siebie oslona przedziesiatki nawet sie nie zeslizgujac. Podnosze aparat, wydaje sie caly, robie zdjecie i niby wszystko klika jak nalezy... az do czasu gdy zerknalem na swiatlomierz... i tu zonk... kreska pomiarowa stoi po lewej stronie. To ja zwiekszam dlugosc naswietlania, zwiekszam i zwiekszam i buch.. w koncu ruszyla. Ustawiam kreske na srodek, robie zdjecie i co? Oczywiscie na maksa przeswietlone, praktycznie cale biale. To robilem w trybie M. Sprawdzilem czy w Tv i Av, a nawet w jakims automatycznym jest inaczej, niestety nie.

Nie wiem w jaki sposob taki swiatlomierz jest montowany i jak dziala, moze ktos umialby to jakos wytlumaczyc. Wydaje mi sie, ze on caly czas dziala, tylko ze wlasciwy pomiar ze srodka skali zostal bardzo mocno przesuniety w lewo. Czy to jest mozliwe, ze jakas tam mechaniczna zebatka czy takie cos przeskoczyla kilka trybikow i teraz srodek odczytu nastepuje w innym miejscu. Jak mozna to naprawic?

Co za sytuacja... po 6 latach bezawaryjnego dzialania dwa problemy, jeden za drugim (z tym, ze ten drugi, to juz na moja wlasna prosbe)."

Czy odwiedzenie serwisu jest jedynym sposobem na naprawe, czy mam szanse samemu to naprawic?

CSI
17-01-2012, 11:25
Najprawdopodobniej w wyniku udaru mechanicznego doszło mechanicznego uszkodzenia światłomierza. W tym przypadku konieczne jest dokonanie naprawy związanej z demontażem sprzętu oraz przeprowadzeniem pełnej regulacji światłomierza.
Więcej informacji możemy udzielić po zbadaniu sprzętu w serwisie.

Voyshick
19-01-2012, 17:05
Bardzo dziekuje za odpowiedz.

arturro
01-09-2012, 14:57
Czy możesz napisać jak zakończyła się ta sprawa i jaki był koszt naprawy. Jestem bardzo ciekaw ponieważ mam taką sama usterkę w swoim 30d.

Voyshick
01-09-2012, 20:39
Arturro,

coz, jesli chodzi o swiatlomierz, darowalem sobie naprawe, gra niewarta zachodu. Ja i tak zawsze cykam w pelnym manualu.

arturro
02-09-2012, 08:42
Dzięki, w takim razie muszę pomyśleć nad nowym korpusem.