PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z jakością zdjęć w sx30 IS

hotom02
15-01-2012, 10:44
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów:) Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakaś możliwość żeby mój sx30 IS uległ awarii pod kątem dobrej jakości zdjęć?

Problem polega na tym, że robiąc zdjęcie w maksymalnej rozdzielczości, przy świetle żarowym przykładowo na imprezie ,następnie po zgraniu tego na kompa okazuje się, że jest na nim tyle szumów że szok.Jeśli tylko je powiększę to jego jakość zniża się to aparatu w telefonie komórkowym. Poza tym zauważyłem, że zdjęcie o maksymalnej rozdzielczości waży tylko ok 800kb... wydaje mi się, że coś jest nie tak a z tego względu, że się na tym nie znam proszę o pomoc kogoś doświadczonego:)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź:)

PS. Przepraszam za moje antyfotograficzne słownictwo

mirasb
15-01-2012, 11:13
Witam
Nie znam dokladnie tego aparatu , ale sprawdź czy masz ustawione autoISO. W danych tych zdjęć zobacz jakie jest ISO.
Kompakt +wysokie iso + światło żarowe +kiepskie warunki= słabe zdjęcie.

Pozdrawiam
Mirek

hotom02
15-01-2012, 12:20
No tak ale w przypadku robienia zdjęć w trybie automatycznym problem nie znika...

andymis
15-01-2012, 20:38
Mam od kilku lat S5IS, podejrzewam, że u Ciebie jest podobnie tzn. autoISO powoduje w słabym świetle automatyczne jeggo podbijanie a co za tym idzie wysokie szumy. Ustaw sobie stałe ISO, a zamiast automatyki uzywaj trybu P, czyli właściwie nadal autoamtyki ale z mozliwością definiowania parametrów np. ISO. To najprostsze rozwiązanie :)

Darx
16-01-2012, 12:22
No tak ale w przypadku robienia zdjęć w trybie automatycznym problem nie znika...

Gdyż tryb automatyczny jak jego nazwa głosi nadal korzysta z trybu autoISO. Możesz przerzucić się na P lub jeden z odpowiednich trybów lub przeszperać instrukcję czy można definiować skalę autoISO.

Przed wybraniem skali zrób kilka testów. Sprawdź jakie najwyższe iso Cię zadowala ;)

hotom02
17-01-2012, 01:48
Ustawiłem wszystko tak jak radziliście no i problem jest nadal widoczny...nie wiem już czy to moje przewrażliwienie a może faktycznie jest to problem techniczny..

Merde
17-01-2012, 11:41
Ustawiłem wszystko tak jak radziliście no i problem jest nadal widoczny...nie wiem już czy to moje przewrażliwienie a może faktycznie jest to problem techniczny..

Problem to jest z użytkownikiem, który do tej pory nie pokazał zdjęć w których te szumy wyłażą.
Skąd mamy wiedzieć, czy ty nie jesteś po prostu przewrażliwiony i nie oczekujesz cudów od zwykłej małpki?

https://canon-board.info/imgimported/2012/01/this20thread20is20worthless20without20pi-1.gif
źródło (http://mightymitedoggear.com/forum/style_emoticons/default/this%20thread%20is%20worthless%20without%20pics.gi f)

andymis
17-01-2012, 21:19
Skoro po przestawieniu ISO na niskie stałe np 100 (w SX30 jest tez chyba 80 ?) masz nadal wrazenie wielkich szumów to może nie oglądaj fotek w maksymalnym powiększeniu do 1 piksela tylko powiedzmy w takiej wielkości jakiej teoretycznie byłaby odbitka np. 10x15 czy 30x20 ? Może w tym tkwi przyczyna ... :)