Zobacz pełną wersję : Archiwizacja zdjęć
Witam wszystkich!
Mam do was pytanie. Ale najpierw opisze jego sedno.
Jak wiecie (albo nie wiecie) jestem harcerzem, w harcerstwie zdobywa się stopnie. No i dzisiaj dostałem zadania na stopień od mojego drużynowego i przybocznego (który jest fotografem). No i w tych zadaniach są między innymi 3 punkty związane z fotografią. Zdanie sprawności Fotoreporter (zrobienie aparatu w warunkach polowych, zrobienie odbitek zdjęć itp.), regularne fotografowanie (dokumentacja) życia naszej drużyny harcerskiej oraz stworzenie systemu archiwizacji zdjęć.
No i problem dotyczy tego systemu. Ten przyboczny mówił mi że on opracował własny system i jest w stanie w 30 sekund z kompa znaleźć wszystkie zdjęcia np. z kwiatkami. Znacie się może na tym. Sam od jakiegoś czasu chciałem się zabrać za zrobienie takiego systemu, ale nie miałem jakiegoś większego zapału, a teraz jak to zrobię będę miał 2 korzyści z tego (to że będę miał taki system i to że zdam jeden z punktów). Na ogół to segreguje zdjęcia mam osobną partycje na zdjęcia osobne foldery ze zdjęciami z różnych wydarzeń, ale o takim szybkim znajdowaniu zdjęć jeszcze nie słyszałem.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam Karol
damian.j.
14-01-2012, 22:00
hm, im więcej czasu poświęcisz na otagowanie zdjęć (przypisanie im słów kluczowych) podczas ściągania, tym szybciej je później znajdziesz, z tym ze trzeba to przekalkulować jak często będziesz czegoś szukał, żebyś za każdym razem nie poświęcał pół godziny dłużej aby potem raz na pół roku znaleźć zdjęcie w pół minuty a nie w pół godziny.
Programy do dodawania tagów są i komercyjne i darmowe trzeba poszperać w google
marszull
17-01-2012, 02:37
poszukaj (i poczytaj) w google o IPTC
a pozniej o darmowych programach do edycji (z darmowych na pewno taka funkcje ma irfan, ale czy ma tez zarzadzenie zbiorem to nie mam pojecia)
z komercyjnych jedne z najlepszych to Fotostation i Media Pro 1 (mozna skorzystac z triala)
ZoomBrowser EX ma taką funkcję, tylko trzeba ją sobie dostosować.
A to czy wyszukanie działa w 30 sekund, to zależy od wielkości zbioru i parametrów komputera oraz aplikacji. Powinieneś mieć te oprogramowanie razem z aparatem.
W sumie fajna sprawa, tylko wymaga czasu na początku. IMHO pogadaj z tym swoim drużynowym, na czym mu najbardziej zależy, bo wg mnie od tego trzeba zacząć. Czy chce sobie np. za rok szukać fotek po jakichś tagach itp. lub tylko wystarczy mu pod datach.
Ja np mam tak, że nie taguję fotek a katologuję je w ten sposób, że tworzę dla każdego zrzutu folder z nazwą z datą np. 2012.01.17 i zazwyczaj dopisuję jakieś słowo / słuwa klucz np. 2012.01.17 Zakopane wycieczka lub coś w tym stylu.
Na moje potrzeby w pełni mi to wystarcza. Pytanie czy wystarczy Twojemu drużynowemu?
W sumie fajna sprawa, tylko wymaga czasu na początku. IMHO pogadaj z tym swoim drużynowym, na czym mu najbardziej zależy, bo wg mnie od tego trzeba zacząć. Czy chce sobie np. za rok szukać fotek po jakichś tagach itp. lub tylko wystarczy mu pod datach.
Ja np mam tak, że nie taguję fotek a katologuję je w ten sposób, że tworzę dla każdego zrzutu folder z nazwą z datą np. 2012.01.17 i zazwyczaj dopisuję jakieś słowo / słuwa klucz np. 2012.01.17 Zakopane wycieczka lub coś w tym stylu.
Na moje potrzeby w pełni mi to wystarcza. Pytanie czy wystarczy Twojemu drużynowemu?
Też tę metodę stosuje, ale ograniczam się do miesiąca 2011.12 (mi akurat tyle wystarczy) a na tagowanie nie mam czasu :)
Karol, zrób tak jak Tobie pasuje bo to Ty będziesz tym zarządzał :) a chyba nie chodzi im "o stworzenie systemu" w sensie napisania aplikacji ???
Bo jeżeli chodzi o procedurę, zasady archiwizacji, to tak jak napisał Bangi chyba jest najlepiej.
Może wystarczy darmowa picasa od google. Jest prosta i ma niezłe opcje wyszukiwania.
http://picasa.google.com/intl/pl/
Dobra chłopaki dzięki za odpowiedzi. System to chodzi bardziej o procedurę, a nie o aplikację. Dobra popytam się o szczegóły. A co do tego ja też stosuję taką metodę jak Bangi i mi ona wystarcza.
Pozdrawiam Karol!
Aleximov
17-01-2012, 17:45
Witaj,
Ogólnie systemy wyszukiwania zdjęć mogą być następujące:
1. Automatyczne wyszukiwanie po treści (zawartości) zdjęcia - program musi "umieć" rozpoznawać obrazy, wyszukiwać w nich fragmenty (np. kwiatki) i porównać ze wzorcem - jest to system w pełni automatyczny i uniwersalny (nic nie trzeba dodatkowo wpisywać), najbardziej złożony, najwolniejszy i nie do napisania w warunkach amatorskich...
2. Wyszukiwanie według "tagów" zapisanych przez użytkownika wraz ze zdjęciem - program przeszukuje potem pliki zdjęciowe, odczytuje z nich tagi (np. słowo "kwiatki") i wypisuje wszystkie pliki ze znalezionym słowem - średnio szybkie (dla dużej liczby zdjęć), bo trzeba przeszukać wiele plików i potem porównać słowa kluczowe (tagi)
3. Wyszukiwanie w osobnej bazie danych - najszybsza metoda (potrafiąca faktycznie w 30 sek znaleźć potrzebne zdjęcia), wymaga jednak stworzenia osobnej, specjalnej bazy danych (np. w MySQL czy ostatecznie Access), tzn. przemyślenia jej struktury, zaplanowania tabel i powiązań (relacji) pomiędzy nimi, a na koniec ręcznego (lub półautomatycznego) wprowadzania do niej danych o zdjęciach.
Moim zdaniem, w tym zadaniu chodzi o trzeci sposób - należy opracować strukturę bazy danych i sposób wprowadzania do niej informacji o zdjęciach (pola zawierające nazwę pliku, ścieżki na dysku, opisu, słowa kluczowe, ...) - jak już to wszystko wpiszemy (sami ręcznie lub zrobi to specjalizowany program przeszukując off-line dysk), to później system bazodanowy (poprzez zapytanie SQL) znajdzie potrzebną informację w mniej niż 30 sek... ;)
Pozdrawiam, Alex
Witaj,
Ogólnie systemy wyszukiwania zdjęć mogą być następujące:
1. Automatyczne wyszukiwanie po treści (zawartości) zdjęcia - program musi "umieć" rozpoznawać obrazy, wyszukiwać w nich fragmenty (np. kwiatki) i porównać ze wzorcem - jest to system w pełni automatyczny i uniwersalny (nic nie trzeba dodatkowo wpisywać), najbardziej złożony, najwolniejszy i nie do napisania w warunkach amatorskich...
2. Wyszukiwanie według "tagów" zapisanych przez użytkownika wraz ze zdjęciem - program przeszukuje potem pliki zdjęciowe, odczytuje z nich tagi (np. słowo "kwiatki") i wypisuje wszystkie pliki ze znalezionym słowem - średnio szybkie (dla dużej liczby zdjęć), bo trzeba przeszukać wiele plików i potem porównać słowa kluczowe (tagi)
3. Wyszukiwanie w osobnej bazie danych - najszybsza metoda (potrafiąca faktycznie w 30 sek znaleźć potrzebne zdjęcia), wymaga jednak stworzenia osobnej, specjalnej bazy danych (np. w MySQL czy ostatecznie Access), tzn. przemyślenia jej struktury, zaplanowania tabel i powiązań (relacji) pomiędzy nimi, a na koniec ręcznego (lub półautomatycznego) wprowadzania do niej danych o zdjęciach.
Moim zdaniem, w tym zadaniu chodzi o trzeci sposób - należy opracować strukturę bazy danych i sposób wprowadzania do niej informacji o zdjęciach (pola zawierające nazwę pliku, ścieżki na dysku, opisu, słowa kluczowe, ...) - jak już to wszystko wpiszemy (sami ręcznie lub zrobi to specjalizowany program przeszukując off-line dysk), to później system bazodanowy (poprzez zapytanie SQL) znajdzie potrzebną informację w mniej niż 30 sek... ;)
Pozdrawiam, Alex
Ad. pkt3
Tylko zapytanie SQL nie wyświetli szukanych zdjęć. Co z tego że dostane wynik spełniających kryteria wyszukania np. liste plików, ilość po słowie "kwiatek" itp.
Czyli wychodzi na to że o tagowanie chodzi. Picasa zdaję się być łatwym programem do tego typu roboty.
Aleximov
17-01-2012, 19:48
Ad. pkt3
Tylko zapytanie SQL nie wyświetli szukanych zdjęć. Co z tego że dostane wynik spełniających kryteria wyszukania np. liste plików, ilość po słowie "kwiatek" itp.
Samo zapytanie nie, ale aplikacja (np. w C#) wykorzystująca zapytania SQL oczywiście tak - wszystkie nowoczesne języki programowania wspierają SQL i mają dostępne klasy wyświetlające obrazki jpg (a inne formaty, np. RAW, zawsze można wyświetlić uruchamiając (automatycznie z wnętrza aplikacji użytkownika) zewnętrzny edytor/przeglądarkę np. FastStone z odpowiednią listą argumentów wywołania - lub też napisać własną klasę obsługującą RAWy wykorzystując silnik dcraw dostępny w kodzie źródłowym... - trzeba tylko chcieć i umieć ;) . A samą aplikację to można napisać w C#/C++, Javie lub nawet na upartego w VB ;)
Poza tym problem dotyczył samego systemu archiwizacji zdjęć (metodyki), a nie napisania gotowej aplikacji...
Pozdrawiam, Alex
Samo zapytanie nie, ale aplikacja (np. w C#) wykorzystująca zapytania SQL oczywiście tak - wszystkie nowoczesne języki programowania wspierają SQL i mają dostępne klasy wyświetlające obrazki jpg (a inne formaty, np. RAW, zawsze można wyświetlić uruchamiając (automatycznie z wnętrza aplikacji użytkownika) zewnętrzny edytor/przeglądarkę np. FastStone z odpowiednią listą argumentów wywołania - lub też napisać własną klasę obsługującą RAWy wykorzystując silnik dcraw dostępny w kodzie źródłowym... - trzeba tylko chcieć i umieć ;) . A samą aplikację to można napisać w C#/C++, Javie lub nawet na upartego w VB ;)
Poza tym problem dotyczył samego systemu archiwizacji zdjęć (metodyki), a nie napisania gotowej aplikacji...
Pozdrawiam, Alex
Wiemy o co chodzi ;-) ale to nie jest rozwiazanie na te chwile, chyba ze Karol podejmie taka sciezke kariery, ale ma na to jeszcze czas, z tego co widze. Gotowe rozwiazania sa dostepne, a pisac od nowa to raczej pomysl na zaliczenie przedmiotu/semestru ;)
Aleximov
17-01-2012, 21:10
... ale to nie jest rozwiazanie na te chwile ... Gotowe rozwiazania sa dostepne, a pisac od nowa to raczej pomysl na zaliczenie przedmiotu/semestru ;)
A niekoniecznie ;) Na szybko, uruchomiłem MS Excel, wpisałem kilka informacji o paru zdjęciach do arkusza (nazwa pliku, słowa kluczowe, ścieżka dostępu na dysku), zmieniłem typ pola zawierającego ścieżkę dostępu na "hiperłącze", zaznaczyłem kolumnę zawierającą słowa kluczowe, kliknąłem "wyszukaj" kwiatki, dla znalezionych wierszy kliknąłem hiperłącze i proszę - odpaliła się przeglądarka i ładnie wyświetliło obrazek ;) Nie zeszło nawet 5 min nad "programem" i mam "szablon" w Excelu - oczywiście baza w Access będzie miała większe możliwości niż arkusz Excela, a specjalizowana aplikacja w C# jeszcze większe... No i oczywiście wpisywanie danych do bazy o wszystkich zdjęciach, to zejdzie trochę dłużej niż 5 min ;)
Picassa (i inne podobne aplikacje) właśnie tak robią - budują swoje własne lokalne bazy danych (gdy uruchomimy Organizator zdjęć) i potem je przeszukują, gdy chcemy znaleźć konkretne zdjęcie (ew. filtry, gwiazdki, tagi tylko modyfikują zapytanie do bazy...).
Pozdrawiam, Alex