Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 58OEXII błysk po naciśnieciu przycisku testowego

MariusWA
14-01-2012, 17:19
Mam do kolegów takie oto pytanie.
posiadam dwie lampy 580EXII...i zauważyłem dziwne(inne) zachowanie jednej z nich.
Lampy włączone , nie założone na aparat wciskam przycisk pilot/test(ten zielony/czerwony):
jedna lampa błyska testowo jeden raz
druga lampa emituje ponad sekundę błysku stroboskopowego w wysokiej częstotliwości, wygląda to tak jak by ciągle świeciła.
Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem ?
Zastanawiam się o co chodzi z tym błyskiem stroboskopowym i dlaczego tak się dzieje...bo prawidłowy jest pojedynczy błysk testowy jak mi się wydaje.

Gdy lampy założone są na body i wciskam w aparacie przycisk pamięci błysku/ekspozycji jedna i druga emituje tylko pojedynczy błysk czyli tak jak być powinno.

wiktor2323
14-01-2012, 18:11
A nie masz czasem włoczonego w opcjach błysku stroboskopowego? Zresetuj do ustawień fabrycznych :)

MariusWA
14-01-2012, 18:16
no nie mam nie mam..grzebię w instrukcji i funkcjach indywidualnych lampy..zobaczymy

Jasper
14-01-2012, 18:32
Sprawdź ustawienia C.Fn...

madc0w
14-01-2012, 19:19
ustaw cfn w obu lampach tak samo :)

y3k
14-01-2012, 21:28
ustaw cfn w obu lampach tak samo :)

Wiesz, że to niemożliwe ;)
Wygląda to na błysk modelujący, z wygrzebanej w googlach instrukcji wynika, że powinieneś sprawdzić w funkcjach użytkownika funkcje numer 2 (Cf.n-02) błysk modelujący, pewnie masz tam 1 czyli "błysk modelujący uruchamiany przyciskiem błysku kontrolnego" ustawienie na 3 wyłącza błysk modelujący.

MariusWA
15-01-2012, 11:29
funkcje numer 2 (Cf.n-02) błysk modelujący, pewnie masz tam 1 czyli "błysk modelujący uruchamiany przyciskiem błysku kontrolnego" ustawienie na 3 wyłącza błysk modelujący.

Właśnie ...i tu był problem...po przestawieniu funkcji naciśnięcie przycisku test wywołuje pojedynczy błysk...
Dzięki wielkie za poświęcony czas...