PDA

Zobacz pełną wersję : Nietypowo do posiadaczy 50 f/1.4 USM

licorea
16-01-2006, 18:22
Dzisiaj dotarl do mnie kurierem nowy obiektyw Canon 50mm f/1.4 USM. Dotychczas korzystalem okazjonalnie z 50 1.8 brata. To co zwrocilo moja uwage od razu to troche wiekszy ciezar i jedna rzecz, ktora nie daje mi spokoju...

Podczas poruszania nim [czy to samym szklem, czy calym body z tym obiektywem z przodu] wystepuje cos co mnie niepokoi - odczuwam lekki ruch wewnatrz obiektywu, tak jakby cos ciezkiego poruszalo sie podczas zmiany pozycji.

Przepraszam za nietypowe pytanie, ale mam 48 h na przetestowanie obiektywu, wolalem sie upewnic. Nie spotkalem sie dotychczas z podobna sytuacja przy swoich poprzednich obiektywach, stad moje pytanie na forum.

Osoby posiadajace ten obiektyw bardzo prosze o opinie.

Z gory dziekuje i pozdrawiam,
Lukasz

Pikczer
16-01-2006, 21:53
Macalem go 3 godz temu i nie zauwazylem takiegoz "efektu" :roll:

sv
16-01-2006, 22:04
licorea: one tak maja, jezeli ostrzy w punkt, to jest ok. lekkimi luzami sie nie przejmuj.

Wiesiek_TGT
16-01-2006, 22:16
Sprawdziłem swój. Jest niewielki luz.
Ale ostrzy od początku poprawnie.

Wiesiek

licorea
17-01-2006, 00:15
licorea: one tak maja, jezeli ostrzy w punkt, to jest ok. lekkimi luzami sie nie przejmuj.

Ostrzy idealnie, z tym nie ma zadnych problemow. Jedynie podczas przenoszenia aparatu, w ogole zmiany polozenia przednia czesc obiektywu delikatnie sie rusza co jest slyszalne i odczuwalne - nie mialem z tym nigdy do czynienia i troche to na poczatku jednak przeszkadza...

Nigdy wczesniej, na zadnym forum nie spotkalem sie z informacja na temat tego obiektywu, stad moje zdziwienie.

Dziekuje za informacje.

Vitez
17-01-2006, 01:26
Podczas poruszania nim [czy to samym szklem, czy calym body z tym obiektywem z przodu] wystepuje cos co mnie niepokoi - odczuwam lekki ruch wewnatrz obiektywu, tak jakby cos ciezkiego poruszalo sie podczas zmiany pozycji.

To chyba silniczek USM powoduje leciutkie luzy. Moj tak nie ma ale juz gdzies o tym slyszalem. Jesli dobrze ostrzy - olej.

szwayko
19-01-2006, 10:43
Ten typ tak ma, jak nie od razu to po jakims czasie bedzie mial.