Zobacz pełną wersję : Tele do panoramowania
Witam poszukuje tele ktore ma mozliwość wylączenia stabilizacji w poziomie ( moj obecny 70-300 vc nie ma :( ) czy istanieje cos sensownego w przedziale do 1800 ( poza 70-300 IS USM bo czytałem nieprzychylne komentarze na jego temat)
Za te pieniądze raczej nie kupisz nic Najbliżej to chyba jest 70-200/4 IS... Ale to inne pieniądze do wydania.
dariuszsankowski
14-01-2012, 01:32
ale to chyba lepiej statyw kupić :]
Janusz Body
14-01-2012, 08:11
Witam poszukuje tele ktore ma mozliwość wylączenia stabilizacji w poziomie ( moj obecny 70-300 vc nie ma :( ) czy istanieje cos sensownego w przedziale do 1800 ( poza 70-300 IS USM bo czytałem nieprzychylne komentarze na jego temat)
W tej cenie są obiektywy bez IS - zaleta: nic nie trzeba wyłączać ;-)
Do panoramowania?
idąc tym tropem - body też się przyda ;)
tani 55-250mm IS wykrywa panoramowanie i można nim działać z włączonym IS
A tak z czystej, mojej, ciekawości w czym Ci przeszkadza IS podczas panoramowania? Żeby nie było of topicznie to ... za Januszem 70-200/4 doskonsłe szkiełko i nic nie trzeba wyłączać.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Nie wiem czy to pytanie do mnie ale VC nie przeszkadza ale tez nie pomaga
Nie wiem czy to pytanie do mnie ale VC nie przeszkadza ale tez nie pomaga
Tak, to pytanie było do autora wątku. Nie zgodzę się, że nie pomaga. Rzuć okiem do mojej galerii, wszystko robione z IS nierzadko na ogniskowej 1000mm przy czasie 1/20s z ręki. Trzeba tylko odpowiedni tryb IS wybrać w obiektywie.
pzdr
Trzeba tylko odpowiedni tryb IS wybrać w obiektywie.
Tylko w "lensach" amatorskich dedykowanego, funkcyjnego trybu działania stabilizacji nie ma. Jest ON/OFF więc tego typu porada jest mało przydatna.
Do autora:
Czy aby na pewno trzeba zmienić szkło? Być może jest coś nie tak ze szkiełek. Poproś kolegów/znajomych/forumowiczów by wsparli Cię w potrzebie i wypożycz inne szkiełko lub to samo. Być może szkło jest źle skonfigurowane pod kątem body?
Ostatnia opcją jest wina użytkownika, może to Ty robisz coś źle. Pamiętaj:
Sprzętu kupa, a fotograf d***a
Tylko w "lensach" amatorskich dedykowanego, funkcyjnego trybu działania stabilizacji nie ma. Jest ON/OFF więc tego typu porada jest mało przydatna.
W takim razie porada jest prosta takiego szkła nie ma ...
Przy właczonym VC jak i wyłaczonym nie widze roznicy w zdjęciach , próg poruszenia jest ten sam ( lub rozni sie w niezauwazalny sposob)
Przy właczonym VC jak i wyłaczonym nie widze roznicy w zdjęciach , próg poruszenia jest ten sam ( lub rozni sie w niezauwazalny sposob)
Pewnie masz rację ... przy krótkich ogniskowych. Więc po co szukasz obiektywu z wyłączanym IS?
Pierwszy post sie kłania , nie wyłączany IS tylko manualnie przestawiane tryby stabilizacji ( jak krowie na rowie - potrzebuje obiektywu gdzie da się włączyć stabilizację w tryb "2")
ludzie czytajcie ze zrozumieniem jemu chodzi właśnie o szkiełko które ma możliwość włączenia IS w tryb 2 ;)
Pierwszy post sie kłania , nie wyłączany IS tylko manualnie przestawiane tryby stabilizacji ( jak krowie na rowie - potrzebuje obiektywu gdzie da się włączyć stabilizację w tryb "2")
Mój post się kłania w którym napisałem "... W takim razie porada jest prosta takiego szkła nie ma ..." Dot.
A tak z czystej, mojej, ciekawości w czym Ci przeszkadza IS podczas panoramowania?
Zwykły IS próbuje ustabilizować wszystko nawet panoramowanie.
Oczywiście przy tak dużym ruchu to niemożliwe i zaczyna "szarpać"
obrazem.
W L-kach jest przełącznik na tryb 2, który wykrywa kierunek panoramowania
pion / poziom i wyłącza stabilizację dla jednej osi, zostawiając tylko dla jednej.
Ponoć nowsze tzw "Hybrydowe IS" obecne np w EF 100 2.8 L IS USM
samo wykrywa panoramowanie i nie trzeba przełączać - ale tu niech się wypowiedzą posiadacze szkieł z hybrydowym IS
A ja sie łudziłem że owy tamron to rozwiązanie bedzie miał
dariuszsankowski
15-01-2012, 14:23
dobra z tym co napisałem na początku to chyba źle zrozumiałem pytanie późno już było :P