PDA

Zobacz pełną wersję : Wielkość zdjęć



bogdans1
27-08-2004, 14:33
Jak można poprawić zdjecia zrobione Canonem A60 żeby w labie otrzymać zdjęcia 10x15 a nie 10x13... bo jakieś takie kwadratowe sie wydają :(

eternus
27-08-2004, 15:41
Jak można poprawić zdjecia zrobione Canonem A60 żeby w labie otrzymać zdjęcia 10x15 a nie 10x13... bo jakieś takie kwadratowe sie wydają :(

Musisz je w jakimkolwiek programie graficznym przerobic (poprzycinac) tak, aby proporcje bokow wynosily 2:3 - czyli np. rozdzielczosc 1500x1000.

Mozesz to zrobic nawet w darmowym Irfanie - (edit/crop).

Ew. mozesz poprosic w labie, aby zrobili FIT i wtedy bedziesz mial 10x15, z bialymi paskami po bokach.

bogdans1
27-08-2004, 18:42
A czy za ten FIT pobierają dodatkową opłatę? Rozumiem, zę ten pasek jest z dwóch stron taki sam (tzn po ok 1 cm)?

eternus
27-08-2004, 19:07
A czy za ten FIT pobierają dodatkową opłatę? Rozumiem, zę ten pasek jest z dwóch stron taki sam (tzn po ok 1 cm)?

Nie spotkalem sie z tym, zeby ktorykolwiek lab pobieral za to oplate. Pasek jest taki sam po obu stronach - ok. 7 mm.

Kostek
27-08-2004, 19:15
Ściągnij sobie programik o nazwie JPEGcrops (http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/), będziesz mógł szybko i łatwo poprzycinać fotki w taki sposób jak Ci to odpowiada.

Przemek Białek
27-08-2004, 20:51
Ściągnij sobie programik o nazwie JPEGcrops (http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/), będziesz mógł szybko i łatwo poprzycinać fotki w taki sposób jak Ci to odpowiada.

najszybciej jest w szopie!, uzywaz narzedzia kropowania i przy jego ikonce na gornej listwie jest kropowanie do roznych formatow w twoim przypadku jest to 4 x 6 cali!!!
idealna ramka tworzy maske i latwo sobie wowczas skadrowac!

Kostek
27-08-2004, 22:09
Zgadza się. Tylko po co instalować całego Photoshopa po to, żeby wykadrować fotki? A JPEGcrops ma zaledwie 1,3MB.

Vitez
27-08-2004, 22:48
Zgadza się. Tylko po co instalować całego Photoshopa po to, żeby wykadrować fotki? A JPEGcrops ma zaledwie 1,3MB.
I dodatkowo - nie kazdy Photoshop ma tak dzialajacy crop jak sie Przemkowi wydaje. Moje PS 5.0 i Elements 2.0 nie maja tak wygodnego cropowania.

Arkan
27-08-2004, 23:28
Moje PS 5.0 i Elements 2.0 nie maja tak wygodnego cropowania.

Ja używam Elements 2.0 i mam, to sądze, że i ty masz. U mnie opcja jest aktywowana po wybraniu narzędzia wyboru obszaru i pozwala na zdefiniowanie bądź proporcji (np.2x3) albo wymiaru maski.

http://www.arkan.net.pl/upload/Crop.jpg

Arkan

Vitez
28-08-2004, 12:07
Moje PS 5.0 i Elements 2.0 nie maja tak wygodnego cropowania.

Ja używam Elements 2.0 i mam, to sądze, że i ty masz. U mnie opcja jest aktywowana po wybraniu narzędzia wyboru obszaru i pozwala na zdefiniowanie bądź proporcji (np.2x3) albo wymiaru maski.


Slepa pipa ze mnie :oops: :roll: :evil: . Toz w menu Image jest 'Crop' a ja caly czas uparcie szukalem tego jeszcze w podmenu Resize.