Zobacz pełną wersję : Wybór książek o świetle
PBmarkII
12-01-2012, 01:43
Mam takie małe zapytanie. Czy możecie polecić 2 książki o używaniu lamp błyskowych ? Chodzi mi głównie o to jak zastosowywać lampy w plenerze do Fashion / Glamour a drugą o oświetleniu studyjnym jakie lampy oraz jak je ustawiać. Z góry dziekuję za odpowiedzi.
dziobolek
12-01-2012, 12:13
Na przykład "Z pamiętnika lampy błyskowej"...
Pozdrówka!
Nie trzeba daleko szukać kolega DarekB sprzedaje tutaj (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=80698) pozycję, o której pisze dziobolek
Dla Canoniarzy, to raczej - "SIŁA FLESZY" Syl Arena
PBmarkII
12-01-2012, 16:10
Siła fleszy to o lampach systemowych A z opisu "z pamietnika lampy błyskowej" wynika że jest to ogólnie o oświetleniach. Mi chodzi o dobrą książkę o fotografi studyjnej jakich lamp i kiedy używać "parasolki softboxy itp" i jakie dają efekty. A 2 książka o tym jak zastosowywać lampy w plenerze do Fashion / Glamour i też tak jak powyżej ;) ale i tak dzieki za próby odpowiedzi :) wiem że może nie ma typowo książek takich ale może ktoś ma taką która by uprościła próby i pokazała w jakim kierunku iść ;)
wiktor2323
12-01-2012, 16:25
Na przykład "Z pamiętnika lampy błyskowej"...
Pozdrówka!
Ta książka powinna być rozdawana za darmo.. tam jest tyle reklamy Nikona, że spokojnie pokryło by koszty druku i jeszcze by dla autora zostało.. :lol:
ja polecam:
Michael Freeman - Fotografia Studyjna
Jest jeszcze książka z płytką "Światło w Fotografii warsztaty ze Scottem Kelbym" i druga niedawno wydana tez z płytką "Oświetlenie portretowe. Warsztaty ze Scottem Kelbym"
dziobolek
12-01-2012, 18:20
Jest trochę tych pozycji...
To co jedni zachwalają inni krytykują, więc... najlepiej wybrać się do księgarni i samemu zdecydować "co mi pasi".
Pozdrówka!
kromka1983
12-01-2012, 19:33
"Światło w fotografii - magia i nauka" wyd. Galaktyka
mam i szczerze polecam. Jest dużo teorii oraz praktyki z przykładami...
Soundman
12-01-2012, 21:34
Oświetlenie w fotografii cyfrowej możesz kupić freemana jesli jestes poczatkujacy.
"Światło w fotografii - magia i nauka" wyd. Galaktyka
mam i szczerze polecam. Jest dużo teorii oraz praktyki z przykładami...
Polecam. Bardzo dobra pozycja.
YouCan92
14-01-2012, 00:22
"Światło, aparat, ujęcie" - Bob Davis
" Fotografia portretowa " - Peter Travers
" Światło w fotografii" wydanie z płytą" - Kelby