Zobacz pełną wersję : Przyjazny Sklep Ze Szkłami W Trójmieście
Witam, od miesiaca probuje znalezc obiektyw na swoje potrzeby. Przebrnalem przez dziesiatki testow, galerii, sond i porownan.
Niestety doszedlem do wniosku, ze najlepszym sposobem bedzie po prostu pojscie do sklepu z pudelkiem, popstrykanie na kandydatach, analiza wynikow i zakup konkretnego testowanego egzemplarza.
Tu prosba do Was: czy mozecie polecic sklep w Trojmiescie z rozsadnymi cenami gdzie moglbym bezstresowo cos takiego zrealizowac?
Kandydaci to zoomy spacerowe w okolicy 2tys w stylu 17-85 IS, 28-135, tamron 28-75, 24-135, etc...
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Na pewno zaraz ktoś ci pomoże a tymczasem witaj na forum!
Jurek Plieth
16-01-2006, 11:52
Tu prosba do Was: czy mozecie polecic sklep w Trojmiescie z rozsadnymi cenami gdzie moglbym bezstresowo cos takiego zrealizowac?
Kandydaci to zoomy spacerowe w okolicy 2tys w stylu 17-85 IS, 28-135, tamron 28-75, 24-135, etc...
Sprawa nie wygląda dobrze.
Tamronów szukaj w sklepie Fotojoker, choćby w Geant na Spacerowej w Oliwie. Sigma ma swoją centralę w Gdyni, łatwo wygooglasz. Oryginalne Canony, to chyba tylko w przedstawicielstwie tej firmy, w Gdańsku na Rajskiej, naprzeciwko młyna.
Powodzenia.
Pozdrawiam serdecznie
Canony - sklep NIKON ;-) (to jest ten sam, co vis-a-vis Wielkiego Młyna) w Galerii Madison jak i ten koło Młyna, oraz sklepy FOTOSTOP; tylko każdy może mieć inny asortyment i radzę dzwonić, czy mają. W Gdyni (Centrum Kwiatkowskiego) i w Gdańsku (ETC i w Galerii koło Krewetki).
Sigmy - Gdynia sklep fotograficzny na Władysława IV (na www.sigma-foto.pl dokładny adres) oraz punkt foto w Klifie. Jest też możliwość przetestowania u importera. Trzeba się umówić telefonicznie z Product Managerem Sigmy.
Tamrony - Fotojokery w Geant w Gdańsku i Tesco (dawniej HIT) w Gdyni Chylonii. Ale tam tylko ultrazoomy i "kity" (28-80 i 80-210, ew 70-300). Co do Tamrona 28-75/1:2,8, to proponuję umówić się z którymś z forumowiczów (popatrzeć w "stopki" :-) )
Pozwolę sobie na 2 uwagi:
-w w/w sklepach sprawdzić, który obiektyw Ci pasuje. Radzę sprawdzić (w miarę możliwości) co najmniej 2 egz. jednego typu. te sklepy nie mają tzw rozsądnych cen, ale można przynajmniej wziąć obiektyw do ręki, przypiąć do body, porobić zdjęcia i ponegocjować, ale w tej materii nie liczyłbym na jakieś "fajerwerki".
-proponuję sprawdzić na necie. W 3mieście jest kilka sklepów: www.cyfrowe.pl., www.foto-net.pl i kilka innych, ale one z reguły nie mają szkieł na składzie. Jednakże ceny mają dużo niższe. Radzę zadzwonić i zapytać, a nuż może mają jakieś "szkiełka".
Ogólna rada: przed zakupem sprawdzić egzemplarz, który się ma zamiar kupić.
@gietrzy: o jak milo! DZIEKI SERDECZNE! :)
@tomalxx: o jacie! Widac nie latwo bedzie :) Ludzilem sie, ze zrobie to w jednym sklepie na jednym kadrze testowym :)
W Klifie rzeczywiscie maja kilka Sigm i chyba dzisiaj sie tam wybiore. W Fotojokerze w Tesco na Chyloni bylem ale maja tylko jakies dwie "lufy" :)
Co do www.cyfrowe.pl i www.foto-net.pl to maja pelny asortyment ale niestety nie umozliwiaja testow jedynie mozna kupic i przetestowac przy odbiorze... Pewnie stad tak niskie ceny - nie wnikam.
Sprawdze Kwiatkowskiego i slyszalem tez o jakims sklepie na Armii Krajowej w Gdyni.
Nic latwo nie przychodzi... ;)
sklepy FOTOSTOP; tylko każdy może mieć inny asortyment i radzę dzwonić, czy mają. W Gdyni (Centrum Kwiatkowskiego)
Tego sklepu już tam nie ma. Zresztą niewiele tam mieli.
Natomiast w sklepie "Mat" w Gdyni na sigme mają kosmiczne ceny.
pozdrawiam
@tomalxx: o jacie! Widac nie latwo bedzie :) Ludzilem sie, ze zrobie to w jednym sklepie na jednym kadrze testowym :)
He,he... Życie to nie je bajka... ;-)
Co do www.cyfrowe.pl i www.foto-net.pl to maja pelny asortyment ale niestety nie umozliwiaja testow jedynie mozna kupic i przetestowac przy odbiorze... Pewnie stad tak niskie ceny - nie wnikam.
Jak miałem podobne do Twoich dylematy, to zajechałem do "cyfrowych" i akurat mieli na miejscu jeden z obiektywów, które brałem pod uwagę i bez problemu dali mi go do "testów" o ile można tak nazwać pstryknięcie paru fotek w sklepie.
A i tak przed fizyczną transakcją możesz zrobić parę zdjęć, pójść do domu, zobaczyć na ekranie, przyjść i powiedzieć "tego nie biorę, chcę inny egz."
Sprawdze Kwiatkowskiego i slyszalem tez o jakims sklepie na Armii Krajowej w Gdyni.
Nic latwo nie przychodzi... ;)
Są ew. jeszcze 2 komisy: jeden w Gdańsku na Garncarskiej, drugi w Gdyni na Świętojańskiej (środek/kierunek Gdańsk) ale tam nie byłem.
Daj ew. znać na priv, co z tą Armii Krajowej. Zawsze dobrze wiedzieć, gdzie jakiś nowy sklep.
Natomiast w sklepie "Mat" w Gdyni na sigme mają kosmiczne ceny.
Kupić, nie kupić; obejrzeć i ew. potargować się warto.
Dzięki za info o Centrum Kwiatkowskiego. Na przyszłość dobrze wiedzieć.
Jak miałem podobne do Twoich dylematy, to zajechałem do "cyfrowych" i akurat mieli na miejscu jeden z obiektywów, które brałem pod uwagę i bez problemu dali mi go do "testów" o ile można tak nazwać pstryknięcie paru fotek w sklepie.
A i tak przed fizyczną transakcją możesz zrobić parę zdjęć, pójść do domu, zobaczyć na ekranie, przyjść i powiedzieć "tego nie biorę, chcę inny egz."
No właśnie o coś takiego mi chodzi... Dzwoniłem do cyfrowych.pl i rzeczywiście dają popstrykać jednak nie mają nic z tego co mam na oku :)
Co do Armii Krajowej to polecił mi ten sklep gość, który miał Canon 28-80L tylko za późno się dowiedziałem.
foto-net.pl jest z sopotu ... jarkom.pl z gdanska :)
Byłem dziś na Armii Krajowej. Leży tam sporo szkiełek jednak żadnego ISa ani Lki. Można zostawić telefon i dają znać jak pojawi się to co nas interesuje.
W Foto-net można pstryknąć dwoma Sigmami: 18-50 i 18-200.
Cyfrowe.pl mają na stanie (ciagle się to zmienia, kupują i sprzedają):
OBIEKTYW CANON 28 F2.8 EF
OBIEKTYW CANON 50 f/1.8 II EF
OBIEKTYW CANON 55-200 f/4.5-5.6 EF USM
OBIEKTYW CANON 75-300 f/4-5.6 EF III USM
OBIEKTYW CANON 18-55 mm F/3.5-5.6 II EF-S
OBIEKTYW CANON 90-300 f/4.5-5.6 EF USM
OBIEKTYW CANON 55-200 f/4.5-5.6 EF II USM
OBIEKTYW Sigma AF 18-50 F2.8 EX DC /Canon
OBIEKTYW Sigma AF 18-125 F3.5-5.6 DC /Canon
OBIEKTYW Sigma AF 70-300 F4-5.6 DG MACRO /Canon
Nędznie..........
hekselman
26-01-2006, 13:57
Ja absolutnie nie brałbym pod uwagę opcji "testowanie EGZEMPLARZA" obiektywu!Nic bardziej błędnego:warunki sklepowe strzelenia nawet paru klatek - nijak się mają do warunków fabrycznej kalibracji obiektywów w procesie produkcji - więc nie wierzę by jakiekolwiek improwizowane w sklepie testy mogłyby wykryć RÓŻNICE w egzemplarzach.Na zdrowy rozum: kupujący może stwierdzić COŚ co przepuściła firma która w końcu ...nie struga na ślepo obiektywów z drewnianego klocka!?
Ja absolutnie nie brałbym pod uwagę opcji "testowanie EGZEMPLARZA" obiektywu!Nic bardziej błędnego:warunki sklepowe strzelenia nawet paru klatek - nijak się mają do warunków fabrycznej kalibracji obiektywów w procesie produkcji - więc nie wierzę by jakiekolwiek improwizowane w sklepie testy mogłyby wykryć RÓŻNICE w egzemplarzach.Na zdrowy rozum: kupujący może stwierdzić COŚ co przepuściła firma która w końcu ...nie struga na ślepo obiektywów z drewnianego klocka!?
Trochę będzie OT, za co przepraszam.
Test w warunkach "sklepowych" rzeczywiście jest daleki od ideału, jednak jakoś trzeba sobie radzić.
Małem w ręku po 2 egz. Sigmy 18-50/2,8, 24-70/2,8 i 24-60/2,8. Pstrykałem w trudnych, sklepowych warunkach oświetleniowych przy przesłonie 2,8 i czasach, które eliminowały możliwość "poruszenia" (większe niż 1/f po cropie). Po przyjściu do domu i zgraniu fotek widoczne były różnice w zdjęciach konkretnych egzemplarzy.
A co do "strugania", to sugeruję przejrzeć wątki np. o Canonie 24-70/2,8.
Poza tym rozmawiałem ze znajomym fotografem i potwierdził, że w Sigmach egzemplarz egzeplarzowi nierówny...
hekselman
26-01-2006, 17:10
Ale co to znaczy sobie radzić: lepiej JAKOŚ niż JAKOŚĆ? Czasem popatrz co ludzie twierdzą o swoich testach: zrobił mniej -więcej tak jak pisali ale wyniki - chce mnieć rzetelne!A one też są mniej-więcej...Powiedz jako praktyk: co możesz powiedzieć o dwóch takich samych obiektywach robiąc zdjęcia z ręki w sklepie?I argument: 1/f też w praktyce "bierze w łeb" bo większość WIE że jest crop - ale liczą czas dla ogniskowej "zapiętej".To tylko przykład.Emocje i warunki sklepowe to nie środowisko do porównywania takich samych obiektywów!Ja po prostu namawiam na skupianie się na tym co realne i istotne - a nie na testach tego typu.Lepiej - wynegocjowac okres próbny, warunki zwrotu czy napraw a przede wszystkim: targować się.Kasa w ręku - czyni cuda!
Tymczasem zrobiłem swój pierwszy test - zapraszam zerknąć - http://canon-board.info/showthread.php?t=8300