Zobacz pełną wersję : Canon 28/2.8 luz na pierscieniu.
Witam
Kupiłem Canona 28/2.8
Niepokoi mnie trochę lekki luz na pierścieniu ostrości, luz w osi obiektywu (gora,dół od mocowania do szkła) jest to jakieś 0,5mm
Czy to tylko mój egzemplarz czy ten model tak ma? Niestety sprzedawca miał tylko jeden obiektyw i nie byłem w stanie przy zakupie tego zweryfikować.
Nie przejmu się tym. Jeśli obiektyw działa normalnie, ten luz nie ma absolutnie zadnego wpływu na jego jakośc.
Podejrzewam, że luz jest mniejszy niż 0,5 mm. :)
W eLach też jest taki luz
Nie przejmu się tym. Jeśli obiektyw działa normalnie, ten luz nie ma absolutnie zadnego wpływu na jego jakośc.
Podejrzewam, że luz jest mniejszy niż 0,5 mm. :)
Działa normalnie, choć luz jest spory.
W eLach też jest taki luz
Super!!! teraz będę mówił, że mam obiektyw z luzem od eLki:D
28/2.8 jest już tak zbudowana. Miałem takie same obawy jak Ty ale już zostały rozwiane;)
MacGyver
12-01-2012, 03:21
28/2.8 jest już tak zbudowana. Miałem takie same obawy jak Ty ale już zostały rozwiane;)
Nie tylko 28/2.8 lecz cała ta seria a więc jeszcze 24/2.8, 35/2 i 50/1.8 MkI :-)
Po nabyciu 85 1,8 też wykryłem taki luz i do tej pory nie wiem czy to przypadłość jednostkowa czy seryjna
MacGyver
12-01-2012, 16:10
85/1.8 ma pełny silnik USM więc i mechanizm pierścienia ma inną konstrukcję. Niemniej, z ciekawości, posprawdzam moje stałki i napiszę tu jakie mają luzy,
jamada202
15-01-2014, 14:23
Witam,
Wiem, że odgrzewam stary temat ale mam pytanie kupiłem c 28 2.8 i gdy przełącznik jest w pozycji AF to pierścień jest luźny i można nim swobodnie obracać, czy to normalne czy obiektyw jest uszkodzony? Dodam że gdy przełącznik jest na MF to pierścień ma lekki opór. Dodam tylko, że nie ma problemu z ostrzeniem poza tym że jest głośny, i dość szybko łapie ostrość, chce wiedzieć czy zostałem oszukany, czy ten typ tak ma, pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
Ten typ tak ma, nie przejmuj się.