PDA

Zobacz pełną wersję : 580 ex II-ile blyskow ?

Da__FreaK
08-01-2012, 17:38
Witam

Nie wiem co jest, ale moja 580 w ettlu potrafi blysnac mniej niz 100X na nowych enelopach. Co dziwne, po przelozeniu baterii na inne , i powrocie do tych niby zuzytych lampa znow blyska i po kilku-kilkunastu blyskach koncza baterie swoj zywot.
Tak jest na dwoch kompletach baterii. Wczesniej sadzilem ze na jednym komplecie baterii idzie zrobic min 200 blyskow, a tu kicha.Nawet 100 nie ma...
Nie wiem jak lampa sygnalizuje ze koncza sie baterie. jakos doczytac tego nie moge ... Moja sie po prostu wylacza, aczkolwiek dzis, gdy sie wylaczyla, po ponownym wlaczeniu jedynie blysnie ekran i i znow znika zasilanie, tak kilkaktornie, ale lampy juz nie uruchomi. Dopiero zmiana na nowe baterie pomaga i znow hula blyskajac normalnie.
Zatem reasumujac..Ile blysniec Wasza 580 -tka robi na nowym komplecie baterii ?

pozdrawiam w nowym roku.

wiktor2323
08-01-2012, 18:31
Ja ma bateriach Gp 2500 chyba/ enelop 2000 robie praktycznie cały ślub i wesele. Czasami około 12 już kończą swój żywot, czasami wymieniam wcześniej żeby szybciej się lampa ładowała. Ogólnie przez wesele robię około 700-800 zdjęć. Z tym, że pracuje na obiektywach nie ciemniejszych niż 2.8 co też ma znaczenie, bo lampa nie musi błyskać z dużą mocą:)

Edit
Co masz na myśli pisząc nowe? Wyjęte z pudełka czy względnie nowe baterie wyjęte z ładowarki?

ely13
08-01-2012, 18:45
Mam 6 kompletów Eneloopów i każdy zachowuje się zupełnie inaczej. Już pisałem w jakimś wątku, że mam jeden taki "specjalny" komplet, który mnie pozytywnie zaskakuje...
W praktyce to wygląda tak, że zakładam (nazwijmy to) "zwykły" komplet i robię na nim np. błogosławieństwo (czyli jakieś 50-100 błysków). Do kościoła zakładam drugi "zwykły" komplet i robię początek mszy. Gdy przychodzi moment przysięgi, to zakładam właśnie ten "specjalny" komplet i na nim fotografuję do końca kościół i całe wesele (czyli ok 1000 fotek).
Dodam, że wszystkie akumulatory z jednego źródła (FJ), kupowane w 2 turach, po 3 kpl w odstępach rocznych. Na mojej ładowarce BC-700 wszystkie wykazują ponad 2200 mAh (ten "specjalny" również) a jednak tylko jeden komplet "odstaje" bardzo od pozostałych.
Nie wiem czym to jest podyktowane, ale tak jest.
Dodam, że bardzo bym chciał mieć wszystkie 6 kompletów, takich jak ten jeden...

komarsnk
08-01-2012, 19:05
Do kościoła zakładam drugi "zwykły" komplet i robię początek mszy. Gdy przychodzi moment przysięgi, to zakładam właśnie ten "specjalny" komplet i na nim fotografuję do końca kościół i całe wesele (czyli ok 1000 fotek).

To jest kara za błyskanie w kościele :twisted:
Ja też robię na jednym komplecie prawie cały ślub - czasem od 9 rano od przygotowań. Potem błogosławieństwo i wesele do 1 w nocy. Mnie też czasem siądą przed północą. I też robię na obiektywach nie ciemniejszych niż 2.8 (głównie na tej przysłonie). Napisz jakich przysłon używasz, może w kościele dajesz niższe ISO a na weselu wyższe?
Mowa tutaj o aku Energizer 2450mah (większe są o wiele mniej wydajne!).

kuzi4
08-01-2012, 19:17
Mam dwa kpl enelo i na obu robię po ok 500 zdjęć.

7four
08-01-2012, 19:25
A w jakim czasie robisz te 100 błysków ? Obstawiam przegrzanie palnika.

tombas
08-01-2012, 19:54
mam 5 kompletów i generalnie to wychodzi miedzy 450 a 600 błysków na zestawie

wiktor2323
08-01-2012, 20:12
A w jakim czasie robisz te 100 błysków ? Obstawiam przegrzanie palnika.

Albo mocno przymyka i Lampa wali pełną mocą, przez co aku siadają, a po chwili odpoczynku mają siłę na kilka strzałów.

Da__FreaK
08-01-2012, 20:30
Ja ma bateriach Gp 2500 chyba/ enelop 2000 robie praktycznie cały ślub i wesele. Czasami około 12 już kończą swój żywot, czasami wymieniam wcześniej żeby szybciej się lampa ładowała. Ogólnie przez wesele robię około 700-800 zdjęć. Z tym, że pracuje na obiektywach nie ciemniejszych niż 2.8 co też ma znaczenie, bo lampa nie musi błyskać z dużą mocą:)

Edit
Co masz na myśli pisząc nowe? Wyjęte z pudełka czy względnie nowe baterie wyjęte z ładowarki?

Nowe, tzn jedne po 3- ladowaniach - drugi komplet dwuletni . Nie ma znaczenia ktore baterie sa wlozone, wiecej jak 100 fotek nie cykne ( lampa w sumie nowa. ma blysniete moze z 400x .
uzywam ich w ettl-u przeslony od 2,8 do 5,6

wiktor2323
08-01-2012, 20:43
Nowe, tzn jedne po 3- ladowaniach - drugi komplet dwuletni . Nie ma znaczenia ktore baterie sa wlozone, wiecej jak 100 fotek nie cykne ( lampa w sumie nowa. ma blysniete moze z 400x .
uzywam ich w ettl-u przeslony od 2,8 do 5,6

Myślałem, ze wsadziłeś takie nowe ze sklepu a one mogą być rozładowane od leżenia, chociaż to raczej nie w enelopach. Ja bym poszedł do marketu i kupił jakieś Gp lub coś podobnego i wtedy zobaczył. Wątpię żeby dwa komplety aku były rąbnięte. Może lampa ma jakies mini zwarcie i aku padają??

Da__FreaK
08-01-2012, 20:57
aku po wyjeciu, wsadzeniu drugiego kompletu i ponownym wsadzeniu pierwszego jak by ozywaja i zrobia jeszcze kilka fotek i padaja...Troche to dziwne ale moze faktycznie, przymykajac do f 5,6 np wala duza moca..
Hmm..to chym sie objawia przegrzanie palnika,- jak lampa sygnalizuje ze baterie moga pasc ? Tego nie moge znalesc ..

Przemek_PC
08-01-2012, 21:10
Sprawa zasadnicza, czym ładujesz akumulatory? Czy po zakończeniu ładowania są ciepłe?

Da__FreaK
08-01-2012, 21:14
Laduje BC 700, wiec ladowarka nie jest jakas trefna. Uzywam jej od kilku lat i nie narzekam. Po naladowaniu, owszem, sa cieple.

arekhit
08-01-2012, 22:01
Lampa nie sygnalizuje wyczerpanych akumulatorów, jaki jest ich stan obserwujesz po czerwonej diodzie, jak pojawia sie dosc szybko jest ok, im wolniej z zielonego na czerwone tym barddziej padniete baterie, ale tak jak w puszcze nie masz stanu baterii

Przemek_PC
08-01-2012, 22:26
To może styki w lampie przeczyść ew. dognij je?

Da__FreaK
08-01-2012, 23:00
Lampa dziala. Jesli byloby cos ze stykami to nie blyskala by w ogole, albo nie wyzwalala sie co ktorys tam blysk.

Przemek_PC
09-01-2012, 01:58
No nie do końca, jeśli nie ma dobrego styku to pojawia się szeregowa rezystancja, na której wydziela się ciepło i następuje spadek napięcia.

sylwek2k
09-01-2012, 04:25
Witam

Nie wiem co jest, ale moja 580 w ettlu potrafi blysnac mniej niz 100X na nowych enelopach. Co dziwne, po przelozeniu baterii na inne , i powrocie do tych niby zuzytych lampa znow blyska i po kilku-kilkunastu blyskach koncza baterie swoj zywot.
Wystarczy, ze robisz zdjecia w trybie HSS, ktory to mocno pozera baterie...

Poza tym, jezeli jedno ogniwo bedzie slabsze, to juz caly zestaw bedzie slaby.

A czym lampa sygnalizuje rozladowanie baterii? Czasem do pelnego naladowania kondensatora :) A ten nie powinien przekroczyc 6 sekund po pelnym blysku.

wiktor2323
09-01-2012, 10:58
Znajdź jakiegoś znajomego który ma lampe i daj mu akumulatorki do przetestowania:)
A Ty kup inne i też zobacz co się dzieje. A co do styków to tak jak piszą wyżej- warto je przeczyścić tym bardziej, że jest to prosta czynność i możesz to zrobić sam.

Goomis
09-01-2012, 14:57
Mam 2 komplety i oba trzymają mi ok. 1000zdjęć jako błysk z body na weselu gdzie zazwyczaj pracuję na f2.0 ISO800-1600 i czasy w okolicach 1/60
Ale jako lampa w plenerze np. na statywie w sofcie to tak ok. 100-200 błysków ale o mocy 1/2 i 1/1
Jednak nie sądzę abyś błyskał aż tak mocno. (1/2 mocy wystarczy spokojnie na dobłysk podczas nocnej sesji przy bardzo słabym oświetleniu i ambiencie)
Jeżeli eneloopy nie są z tej samej serii to stawiałbym, że lampa w jakiś sposób rozładowuje baterie (np. poprzez jakieś małe zwarcie)