Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Początkująca

karolcia1991
05-01-2012, 22:47
:-( Witam może ktoś mi pomóc, dostałam w prezencie aparata CANON EOS 1100D .
Mój problem polega na tym ,iż zdjęcia które wykonuję są ciemne,mimo ,że robię je przy zapalonym świetle. Instrukcję przeczytała,ale niezbyt mi pomogła w uzyskaniu dobrych zdjęć -niestety. Zgodnie z radami z internetu próbowałam przestawić odpowiednio przesłonę,czułość iso i czas naświetlenia ,również bez rezultatu. Nie pomogło także kasowanie nastaw.

Poprosiłabym o radę jak poradzić sobie z tym problemem.

arekhit
05-01-2012, 22:55
Nic nie piszesz o uzywaniu lampy ? w pomieszczeniach przy zapalonym swietle nie łatwo o jasne zdjecie, a wydaje mi sie ze obiektywu 2.8 to pewnie nie masz. Napisz jaki masz obiektyw i w jakim trybie robisz zdjecia. Czy ustawiajac aparat na program P z włączoną lampą i iso 800 w pomieszczeniu też zdjecie wychodzi ciemne ?

nniwi
05-01-2012, 22:56
hej
daj jak możesz przykład zdjęcia
pozdrawiam

Aleximov
05-01-2012, 22:59
Witaj,

W jakim trybie fotografujesz? To Twoja pierwsza lustrzanka? Na początek ustaw na kole trybów (takie duże pokrętło na górnej ściance aparatu) tryb "pełnej automatyki" (zielony prostokąt) - aparat sam dobierze nastawy, a w razie potrzeby (gdy za ciemno) wysunie lampę błyskową.

Jak porobisz trochę zdjęć i nabierzesz wprawy, a także zapoznasz się dokładnie z instrukcją, to przyjdzie czas na samodzielnie przestawianie przysłony, czułości ISO itp. Może lampa za słaba, bo za duża odległość, albo ekspozycja źle ustawiona...

Pozdrawiam, Alex

PS1: Jeśli w trybie pełnej automatyki ("zielonego prostokąta") aparat dalej robi ciemne zdjęcia, to zamieść ze dwa przykładowe - zobaczymy co jest przyczyną...

PS2. Jeśli już fotografowałaś lustrzanką i wiesz co i jak, ale coś jest nie tak z aparatem, to przepraszam - ale odniosłem wrażenie, że dopiero uczysz się pracy z "lustrem"...

szambonur
05-01-2012, 23:04
Bardzo dobrze zaczęłaś, popatrz ilu "myśliwych" się uaktywniło... Jakby facet zadał takie pytanie od razy dostał był link do wyszukiwarki i temat zostałby zamknięty... ;)

karolcia1991
06-01-2012, 00:01
Aparat mam od świąt, zrobiłam nim już kilka ładnych i w miarę dobrych zdjęć, ale od pewnego czasu za każdym razem , kiedy go włączałam i próbowałam zrobić zdjęcie robiło się w jednej połowie w normalnych kolorach, w drugiej zaś w czarno-białych , lub zupełnie czarne.

Próbowałam na różne sposoby, raz z lampą , raz bez , ale za każdym razem bez zadowalającego efektu , ponieważ zdjęcie było mimo wszystko ciemne.

Obiekty to EFS 18-55 mm lub 75-300mm , ale na razie staram się nauczyć robić tym pierwszym ;)
Zgodnie z Twoją radą próbowałam robić zdjęcia w trybie P , z lampą i iso 800 - nadal ciemne ;(

Aktualnie fotografuje w trybie preselekcja czasu (ponieważ kiedy próbowałam szukać pomocy w internecie na własną rękę tak podano, a teraz zdjęcia wychodzą beznadziejne nawet w trybie pełnej automatyki).

Jestem amatorem ,aczkolwiek wydaje mi się , że lampa na tą odległość jest dobra (zdjęcia wykonuję w pokoju).

Może zdjęcia wyślę na pocztę?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aparat mam od świąt, zrobiłam nim już kilka ładnych i w miarę dobrych zdjęć, ale od pewnego czasu za każdym razem , kiedy go włączałam i próbowałam zrobić zdjęcie robiło się w jednej połowie w normalnych kolorach, w drugiej zaś w czarno-białych , lub zupełnie czarne.

Próbowałam na różne sposoby, raz z lampą , raz bez , ale za każdym razem bez zadowalającego efektu , ponieważ zdjęcie było mimo wszystko ciemne.

Obiekty to EFS 18-55 mm lub 75-300mm , ale na razie staram się nauczyć robić tym pierwszym ;)
Zgodnie z Twoją radą próbowałam robić zdjęcia w trybie P , z lampą i iso 800 - nadal ciemne ;(

Aktualnie fotografuje w trybie preselekcja czasu (ponieważ kiedy próbowałam szukać pomocy w internecie na własną rękę tak podano, a teraz zdjęcia wychodzą beznadziejne nawet w trybie pełnej automatyki).

Jestem amatorem ,aczkolwiek wydaje mi się , że lampa na tą odległość jest dobra (zdjęcia wykonuję w pokoju).

mogę zdjęcia przesłać na pocztę ?

Tomeksad2
06-01-2012, 00:04
Bez przykładu fotek i parametrów trudno coś wywnioskować. Poczytaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19347.
Zastanawia mnie to że zdjęcia robi w połowie normalne a reszta czarno biała. Może problem z zapisem ? Jaką masz kartę i czy masz mozliwość sprawdzenia z inną kartą pamięci ?

trothlik
06-01-2012, 00:10
co do tematu, to bez zdjęć cieżko cokolwiek zawyrokować. wstaw tu przykładowe foto i obadamy co i jak.

Eberloth
06-01-2012, 01:24
j wstaw tu przykładowe foto i obadamy co i jak.

I zrzuć przez czytnik kart a nie z aparatu przez kabel.

dinderi
06-01-2012, 11:44
mogę zdjęcia przesłać na pocztę ?
Wgraj zdjęcie np. tutaj: http://speedyshare.com/ i podaj potem na forum link do tego co wgrałaś.

piciuok
06-01-2012, 11:53
Po prostu przy zapalonym świetle w pokoju z przysłoną 4,5 ciężko o dobrą fotę ( to najlepszy przypadek ). Wyjdź na dwór i porób fotki ;P

jacek_73
06-01-2012, 11:58
...kiedy go włączałam i próbowałam zrobić zdjęcie robiło się w jednej połowie w normalnych kolorach, w drugiej zaś w czarno-białych , lub zupełnie czarne....

Nie jest to normalne zachowanie aparatu. Powiem więcej - aparat NIE MA PRAWA tak się zachować. Proponuję zapakować go do kartonu, dołączyć paierologię i udać się do sklepu reklamować produkt.

Pozdrawiam.

karolcia1991
06-01-2012, 12:13
Dzięki za pomoc ze zdjęciami :)
Zdjęcie w trybie preselekcja czasu :

http://speedy.sh/2dptT/IMG-1257.JPG

http://speedy.sh/kqhRv/IMG-1258.JPG

Zdjęcia w trybie pełna automatyka :

http://speedy.sh/UPCzE/IMG-1260.JPG

http://speedy.sh/bfTyU/IMG-1261.JPG
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
karta : SanDisk Extreme HD Video 8GB. Nie wiem czy opisałam ją wystarczająco ? :P

piciuok
06-01-2012, 12:18
stawiam na matryce :D

piciuok
06-01-2012, 12:20
To znaczy reklamacja u sprzedającego lub w serwisie :)

jacek_73
06-01-2012, 12:21
Na prawdę zdjęłaś dekielek:shock:

Nie ma co się zastanawiać - pędź do sklepu (jutro gdyż dzisiaj jest święto:mrgreen:)

Współczując - pozdrawiam...lecz takie rzeczy to serwis naprawia, don't worry:!:

Aleximov
06-01-2012, 12:24
Witaj ponownie,

Jak dobrze zrozumiałem, na początku aparat robił dobre zdjęcia, tylko ostatnio coś się popsuło i obecnie na każdym zdjęciu część jest wyraźnie ciemniejsza od pozostałej. W wolnej chwili zrób więc może następujący test i daj znać, co Ci wyszło:

1. Test obiektywu: zdejmij obiektyw z aparatu i zobacz pod światło (np. na pochmurne jednolite niebo), czy coś nie wpadło do środka obiektywu (ew. zdejmij filtr jak jest nakręcony) i czy obraz jest równomiernie jasny.

2. Test układu optycznego + lustro + matówka: przypnij obiektyw i popatrz przez wizjer (aparat może być wyłączony) na jednolitą powierzchnię (zachmurzone niebo, jednolicie oświetloną kartkę białego papieru, blok naprzeciwko...) dla trzech ogniskowych (minimalna [szeroki kąt], środkowa i maksymalna [tele]) - sprawdź, czy w wizjerze obraz jest dobry (równomiernie oświetlony i czy nie ma czarnego "zaciemnienia" połowy).

3. Test układu optycznego + matryca: włącz aparat, przestaw na tryb LV (Live View, podgląd obrazu na tylnym ekranie - nie przez wizjer) i powtórz test 2 - jednolita powierzchnia (niebo, kartka papieru) dla trzech ogniskowych - sprawdź, czy na tylnym ekranie obraz jest prawidłowy, tzn. równomierny, bez zaczernienia.

Jeśli test 2 lub 3 nie powiedzie się dla obu obiektywów (tzn. obraz jest zawsze nierównomierny, z wyraźnie zaczernioną częścią), to raczej coś jest uszkodzone... (i chyba bez serwisu się nie obejdzie...).

Jeśli wszystko jak na razie jest ok, to testujemy dalej...

4. Test migawki: włącz aparat i w trybie LV (z podglądem na tylnym ekranie) zrób kilka zdjęć przy różnych czasach (priorytet czasu Tv) oraz przysłonach (priorytet przysłony Av) - w tym szczególnie na długim czasie (1/2 do 2 sek - ew. "nierównomierność" ruchu migawki szczelinowej będzie zminimalizowana) oraz maksymalnie otwartej przysłonie (czy czasem listki przysłony nie "sklejają" się z jednej strony - przy maksymalnie otwartej przysłonie nie ma to znaczenia) - fotografujemy jak poprzednio jednolitą powierzchnia (niebo, kartka papieru) dla trzech ogniskowych (i różnych przysłon). Wybierz najgorsze (najlepiej odzwierciedlające problem) i wraz z opisem ustawień wrzuć tu na forum.

5. Test matrycy (bez migawki): przełącz na tryb filmowania i nagraj krótkie filmiki dla jednolitej powierzchni (niebo, kartka papieru) dla trzech ogniskowych - czy przy filmowaniu problem również występuje ?

Zamieść więc przykładowe zdjęcia i daj znać, co Ci wyszło z tych testów - przy którym problem występuje, a przy którym nie, to pomyślimy, co dalej...

Pozdrawiam, Alex

PS: Sorry, spóźniłem się z odpowiedzią - za długo trwało pisanie... :)

dinderi
06-01-2012, 12:33
W wolnej chwili zrób więc może następujący test i daj znać, co Ci wyszło

Ale po co!? Aparat jest ewidentnie uszkodzony. Trzeba go zanieść do serwisu.

jacek_73
06-01-2012, 12:34
Ale po co!?...

Nie lubisz testów robić...kolego :evil:

p3cpl
06-01-2012, 12:34
Sprawdź inną kartę, jeśli wynik będzie taki sam to niestety tylko serwis.

dinderi
06-01-2012, 12:46
Nie lubisz testów robić...kolego :evil:
Przecież kolezanka zrobiła testy. Wstawiła zdjęcia. Czego się wiecej chcemy dowiedzieć? Mniej zepsuty nie będzie.

xxkomarxx
06-01-2012, 13:28
Teraz jeszcze 50 postów, że też bym poszedł reklamować. Popieram przedmówców itp.

arekhit
06-01-2012, 23:49
zeby nie przedluzac daj znac co tam serwis powiedzial

kuzi4
08-01-2012, 18:38
Jak dobrze zagadasz to jest szansa, że Ci od ręki aparat w sklepie wymienią na nowy. Jeżeli nie podbiłaś jeszcze karty gwarancyjnej to szanse na wymianę rosną.

sylwek2k
09-01-2012, 04:46
Teraz jeszcze 50 postów, że też bym poszedł reklamować. Popieram przedmówców itp.

A ja sie wylamie, i napisze ze ladne nozki pojawily sie na zdjeciach testowych ;) :P

dinderi
09-01-2012, 09:00
Skoro widziałeś tam nóżki, to ten aparat jest wyjątkowo dziwnie uszkodzony. :)

arekhit
09-01-2012, 13:52
to nozki robala ktory wlazl do aparatu i go zepsuł