Zobacz pełną wersję : Początkująca
karolcia1991
05-01-2012, 22:47
:-( Witam może ktoś mi pomóc, dostałam w prezencie aparata CANON EOS 1100D .
Mój problem polega na tym ,iż zdjęcia które wykonuję są ciemne,mimo ,że robię je przy zapalonym świetle. Instrukcję przeczytała,ale niezbyt mi pomogła w uzyskaniu dobrych zdjęć -niestety. Zgodnie z radami z internetu próbowałam przestawić odpowiednio przesłonę,czułość iso i czas naświetlenia ,również bez rezultatu. Nie pomogło także kasowanie nastaw.
Poprosiłabym o radę jak poradzić sobie z tym problemem.
Nic nie piszesz o uzywaniu lampy ? w pomieszczeniach przy zapalonym swietle nie łatwo o jasne zdjecie, a wydaje mi sie ze obiektywu 2.8 to pewnie nie masz. Napisz jaki masz obiektyw i w jakim trybie robisz zdjecia. Czy ustawiajac aparat na program P z włączoną lampą i iso 800 w pomieszczeniu też zdjecie wychodzi ciemne ?
hej
daj jak możesz przykład zdjęcia
pozdrawiam
Aleximov
05-01-2012, 22:59
Witaj,
W jakim trybie fotografujesz? To Twoja pierwsza lustrzanka? Na początek ustaw na kole trybów (takie duże pokrętło na górnej ściance aparatu) tryb "pełnej automatyki" (zielony prostokąt) - aparat sam dobierze nastawy, a w razie potrzeby (gdy za ciemno) wysunie lampę błyskową.
Jak porobisz trochę zdjęć i nabierzesz wprawy, a także zapoznasz się dokładnie z instrukcją, to przyjdzie czas na samodzielnie przestawianie przysłony, czułości ISO itp. Może lampa za słaba, bo za duża odległość, albo ekspozycja źle ustawiona...
Pozdrawiam, Alex
PS1: Jeśli w trybie pełnej automatyki ("zielonego prostokąta") aparat dalej robi ciemne zdjęcia, to zamieść ze dwa przykładowe - zobaczymy co jest przyczyną...
PS2. Jeśli już fotografowałaś lustrzanką i wiesz co i jak, ale coś jest nie tak z aparatem, to przepraszam - ale odniosłem wrażenie, że dopiero uczysz się pracy z "lustrem"...
szambonur
05-01-2012, 23:04
Bardzo dobrze zaczęłaś, popatrz ilu "myśliwych" się uaktywniło... Jakby facet zadał takie pytanie od razy dostał był link do wyszukiwarki i temat zostałby zamknięty... ;)
karolcia1991
06-01-2012, 00:01
Aparat mam od świąt, zrobiłam nim już kilka ładnych i w miarę dobrych zdjęć, ale od pewnego czasu za każdym razem , kiedy go włączałam i próbowałam zrobić zdjęcie robiło się w jednej połowie w normalnych kolorach, w drugiej zaś w czarno-białych , lub zupełnie czarne.
Próbowałam na różne sposoby, raz z lampą , raz bez , ale za każdym razem bez zadowalającego efektu , ponieważ zdjęcie było mimo wszystko ciemne.
Obiekty to EFS 18-55 mm lub 75-300mm , ale na razie staram się nauczyć robić tym pierwszym ;)
Zgodnie z Twoją radą próbowałam robić zdjęcia w trybie P , z lampą i iso 800 - nadal ciemne ;(
Aktualnie fotografuje w trybie preselekcja czasu (ponieważ kiedy próbowałam szukać pomocy w internecie na własną rękę tak podano, a teraz zdjęcia wychodzą beznadziejne nawet w trybie pełnej automatyki).
Jestem amatorem ,aczkolwiek wydaje mi się , że lampa na tą odległość jest dobra (zdjęcia wykonuję w pokoju).
Może zdjęcia wyślę na pocztę?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aparat mam od świąt, zrobiłam nim już kilka ładnych i w miarę dobrych zdjęć, ale od pewnego czasu za każdym razem , kiedy go włączałam i próbowałam zrobić zdjęcie robiło się w jednej połowie w normalnych kolorach, w drugiej zaś w czarno-białych , lub zupełnie czarne.
Próbowałam na różne sposoby, raz z lampą , raz bez , ale za każdym razem bez zadowalającego efektu , ponieważ zdjęcie było mimo wszystko ciemne.
Obiekty to EFS 18-55 mm lub 75-300mm , ale na razie staram się nauczyć robić tym pierwszym ;)
Zgodnie z Twoją radą próbowałam robić zdjęcia w trybie P , z lampą i iso 800 - nadal ciemne ;(
Aktualnie fotografuje w trybie preselekcja czasu (ponieważ kiedy próbowałam szukać pomocy w internecie na własną rękę tak podano, a teraz zdjęcia wychodzą beznadziejne nawet w trybie pełnej automatyki).
Jestem amatorem ,aczkolwiek wydaje mi się , że lampa na tą odległość jest dobra (zdjęcia wykonuję w pokoju).
mogę zdjęcia przesłać na pocztę ?
Tomeksad2
06-01-2012, 00:04
Bez przykładu fotek i parametrów trudno coś wywnioskować. Poczytaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19347.
Zastanawia mnie to że zdjęcia robi w połowie normalne a reszta czarno biała. Może problem z zapisem ? Jaką masz kartę i czy masz mozliwość sprawdzenia z inną kartą pamięci ?
trothlik
06-01-2012, 00:10
co do tematu, to bez zdjęć cieżko cokolwiek zawyrokować. wstaw tu przykładowe foto i obadamy co i jak.
Eberloth
06-01-2012, 01:24
j wstaw tu przykładowe foto i obadamy co i jak.
I zrzuć przez czytnik kart a nie z aparatu przez kabel.
mogę zdjęcia przesłać na pocztę ?
Wgraj zdjęcie np. tutaj: http://speedyshare.com/ i podaj potem na forum link do tego co wgrałaś.
Po prostu przy zapalonym świetle w pokoju z przysłoną 4,5 ciężko o dobrą fotę ( to najlepszy przypadek ). Wyjdź na dwór i porób fotki ;P
jacek_73
06-01-2012, 11:58
...kiedy go włączałam i próbowałam zrobić zdjęcie robiło się w jednej połowie w normalnych kolorach, w drugiej zaś w czarno-białych , lub zupełnie czarne....
Nie jest to normalne zachowanie aparatu. Powiem więcej - aparat NIE MA PRAWA tak się zachować. Proponuję zapakować go do kartonu, dołączyć paierologię i udać się do sklepu reklamować produkt.
Pozdrawiam.
karolcia1991
06-01-2012, 12:13
Dzięki za pomoc ze zdjęciami :)
Zdjęcie w trybie preselekcja czasu :
http://speedy.sh/2dptT/IMG-1257.JPG
http://speedy.sh/kqhRv/IMG-1258.JPG
Zdjęcia w trybie pełna automatyka :
http://speedy.sh/UPCzE/IMG-1260.JPG
http://speedy.sh/bfTyU/IMG-1261.JPG
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
karta : SanDisk Extreme HD Video 8GB. Nie wiem czy opisałam ją wystarczająco ? :P
To znaczy reklamacja u sprzedającego lub w serwisie :)
jacek_73
06-01-2012, 12:21
Na prawdę zdjęłaś dekielek:shock:
Nie ma co się zastanawiać - pędź do sklepu (jutro gdyż dzisiaj jest święto:mrgreen:)
Współczując - pozdrawiam...lecz takie rzeczy to serwis naprawia, don't worry:!:
Aleximov
06-01-2012, 12:24
Witaj ponownie,
Jak dobrze zrozumiałem, na początku aparat robił dobre zdjęcia, tylko ostatnio coś się popsuło i obecnie na każdym zdjęciu część jest wyraźnie ciemniejsza od pozostałej. W wolnej chwili zrób więc może następujący test i daj znać, co Ci wyszło:
1. Test obiektywu: zdejmij obiektyw z aparatu i zobacz pod światło (np. na pochmurne jednolite niebo), czy coś nie wpadło do środka obiektywu (ew. zdejmij filtr jak jest nakręcony) i czy obraz jest równomiernie jasny.
2. Test układu optycznego + lustro + matówka: przypnij obiektyw i popatrz przez wizjer (aparat może być wyłączony) na jednolitą powierzchnię (zachmurzone niebo, jednolicie oświetloną kartkę białego papieru, blok naprzeciwko...) dla trzech ogniskowych (minimalna [szeroki kąt], środkowa i maksymalna [tele]) - sprawdź, czy w wizjerze obraz jest dobry (równomiernie oświetlony i czy nie ma czarnego "zaciemnienia" połowy).
3. Test układu optycznego + matryca: włącz aparat, przestaw na tryb LV (Live View, podgląd obrazu na tylnym ekranie - nie przez wizjer) i powtórz test 2 - jednolita powierzchnia (niebo, kartka papieru) dla trzech ogniskowych - sprawdź, czy na tylnym ekranie obraz jest prawidłowy, tzn. równomierny, bez zaczernienia.
Jeśli test 2 lub 3 nie powiedzie się dla obu obiektywów (tzn. obraz jest zawsze nierównomierny, z wyraźnie zaczernioną częścią), to raczej coś jest uszkodzone... (i chyba bez serwisu się nie obejdzie...).
Jeśli wszystko jak na razie jest ok, to testujemy dalej...
4. Test migawki: włącz aparat i w trybie LV (z podglądem na tylnym ekranie) zrób kilka zdjęć przy różnych czasach (priorytet czasu Tv) oraz przysłonach (priorytet przysłony Av) - w tym szczególnie na długim czasie (1/2 do 2 sek - ew. "nierównomierność" ruchu migawki szczelinowej będzie zminimalizowana) oraz maksymalnie otwartej przysłonie (czy czasem listki przysłony nie "sklejają" się z jednej strony - przy maksymalnie otwartej przysłonie nie ma to znaczenia) - fotografujemy jak poprzednio jednolitą powierzchnia (niebo, kartka papieru) dla trzech ogniskowych (i różnych przysłon). Wybierz najgorsze (najlepiej odzwierciedlające problem) i wraz z opisem ustawień wrzuć tu na forum.
5. Test matrycy (bez migawki): przełącz na tryb filmowania i nagraj krótkie filmiki dla jednolitej powierzchni (niebo, kartka papieru) dla trzech ogniskowych - czy przy filmowaniu problem również występuje ?
Zamieść więc przykładowe zdjęcia i daj znać, co Ci wyszło z tych testów - przy którym problem występuje, a przy którym nie, to pomyślimy, co dalej...
Pozdrawiam, Alex
PS: Sorry, spóźniłem się z odpowiedzią - za długo trwało pisanie... :)
W wolnej chwili zrób więc może następujący test i daj znać, co Ci wyszło
Ale po co!? Aparat jest ewidentnie uszkodzony. Trzeba go zanieść do serwisu.
jacek_73
06-01-2012, 12:34
Ale po co!?...
Nie lubisz testów robić...kolego :evil:
Sprawdź inną kartę, jeśli wynik będzie taki sam to niestety tylko serwis.
Nie lubisz testów robić...kolego :evil:
Przecież kolezanka zrobiła testy. Wstawiła zdjęcia. Czego się wiecej chcemy dowiedzieć? Mniej zepsuty nie będzie.
xxkomarxx
06-01-2012, 13:28
Teraz jeszcze 50 postów, że też bym poszedł reklamować. Popieram przedmówców itp.
zeby nie przedluzac daj znac co tam serwis powiedzial
Jak dobrze zagadasz to jest szansa, że Ci od ręki aparat w sklepie wymienią na nowy. Jeżeli nie podbiłaś jeszcze karty gwarancyjnej to szanse na wymianę rosną.
sylwek2k
09-01-2012, 04:46
Teraz jeszcze 50 postów, że też bym poszedł reklamować. Popieram przedmówców itp.
A ja sie wylamie, i napisze ze ladne nozki pojawily sie na zdjeciach testowych ;) :P
Skoro widziałeś tam nóżki, to ten aparat jest wyjątkowo dziwnie uszkodzony. :)
to nozki robala ktory wlazl do aparatu i go zepsuł