Zobacz pełną wersję : 5D MkII Tamron 28-75 2.8 i lampa Speedlite 580 II PROBLEM
Witajcie, mam problem ze swoim sprzętem więc postanowiłem zarejestrować się na tym forum i podzielić się nim, może mi ktoś z Was pomoże. Jestem amatorem i dopiero "uczę" się swojego sprzętu, posiadam Canon 5D Mk II, Tamron 28-75 2.8 i lampę Canon Speedlite 580 II. Otóż problem polega na tym że gdy fotografuję tym zestawem w ciemnych pomieszczeniach to zdjęcia wychodzą ciemne, zdecydowanie ciemniejsze niż założę ten sam obiektyw i lampę do Canona 450D. Wszystko jest ustawione na automat, lampa i body. Robiąc zdjęcie tego samego miejsca 5D i 450D zdjęcia z 5D wychodzą dużo bardziej ciemniejsze mimo że ekspozycja teoretycznie jest prawidłowa. Nie wiem czym to jest spowodowane, zdjęcia powinny być podobne jeśli chodzi o naświetlenie, na manualu też ten sam efekt przy tych samych ustawieniach przysłon, czasu ogniskowej itp. Próbowałem podbijać moc błysku lampy ale efekt jest nieznacznie lepszy, ale nadal niezadowalający, gdzie popełniam błąd? Dodam że tamrona kupiłem 7 dni temu. Kąt ustawienia lampy też nic nie pomaga. 5D posiadam od ok 2 miesięcy i jeszcze nie wtajemniczyłem się w niego w 100%. Jeśli mam coś sprecyzować to proszę o konkretne pytania lub podpowiedzi jak rozwiązać problem.
WiatruMistrz
02-01-2012, 23:45
Bez fotek nikt Ci nie pomoże ... poza tym sorry ale auto i 5D to się wyklucza jakoś :) , może migawka Ci padła w tym 5D ??
Na auto ustawiłem na końcu gdy już skończyły mi się możliwości ustawień na manualu bo myślałem że to błąd moich ustawień po za tym nie po to kupowałem nowego 5D żeby na auto sie bawić, postaram się jutro wrzucić jakieś fotki poglądowe
ustaw takie samo ISO, czas i przysłonę jaką ustawiasz w C450D, lampę też ustaw na ten sam kąt i moc.Zdjęcia powinny wyjść tak samo naświetlone. Być może naprawdę masz problem z migawką w C5D
Dodam że na Canonie 50 mm 1.8 ten problem znika zupełnie, pojawił się jedynie przy Tamronie więc chyba migawka jest oK
Czy używasz gripa (szczególnie chodzi mi o zamiennik)?
nie, nie używam, aktualnie nie posiadam, planuję zakup pod koniec stycznia.
Zmień w korpusie pomiar światła lampy z "matrycowego" na "centralnie ważony uśredniony"
kolego na podpowiesz mi gdzie to znaleźć bo jestem w lekkim szoku ( przy testach rozbiłem C 50 mm 1.8 :( )
nie no, jaja sobie robisz?
... może na Wielkanoc :] ale nie teraz
to tak dla jasności, czy dobrze rozumiem, że nie wiesz jak i gdzie zmienić w body pomiar świała (bez znaczenia, czy to uzdrowi Twój problem, czy nie)
TAK ... ale chyba nie o to tu chodzi żeby udowadniać tu moją laickość tylko po żeby rozwiązać jakiś problem
TAK ... ale chyba nie o to tu chodzi żeby udowadniać tu moją laickość tylko po żeby rozwiązać jakiś problem
a co jeśli Twoim podstawowym problemem nie jest sprzęt (lub teoretycznie jedo wady) tylko np. nieprzeczytana instrukcja...:twisted:
to naprawdę nie jest złośliwe co napisze, ale odstaw zabawki, zacznij od przeczytania instrukcji, potem kilku ksiązek, pogogluj, poczytaj forum i dopiero wtedy zacznij szukac usterek w sprzecie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
po za tym nie po to kupowałem nowego 5D żeby na auto sie bawić
wybacz, nie mogłem sie powstrzymać, mogłes dopisac, że nie po to wywaliłes 7k zeby jakieś głupie instrukcje czytać:mrgreen:
jesteś bardzo pomocny , mam nadzieję że znajdzie się ktoś bardziej życzliwszy. Drogi "tombas"ie Twoja stopka robi wrażenie ale do Twojego wieku, zaawansowania i wiedzy nt fotografii brakuje mi jeszcze prawie połowy Twojego dotychczasowego życia, mam czas jeszcze i na lekturkę i na poczytanie Wujka Googla. Zadałem pytanie, zapewne dla zaawansowanych bardzo proste, oczekuję prostej odpowiedzi. Do wszystkiego dochodzę metodą prób i błędów, nie każdy kto kupuje cokolwiek uczy się całej instrukcji obsługi a dopiero później zaczyna to używać.
jesteś bardzo pomocny , mam nadzieję że znajdzie się ktoś bardziej życzliwszy
źle mnie oceniasz, ja naprawdę jestem życzliwy, wieć poradze Ci coś co może odpowiadać Twojej metodzie uczenia się (prób i błędów) umów się na jakiś plener z kimś kto już jest o krok dalej (np. przeczytał instrukcje:smile: ) - taki żart;) porozmawiaj, dowiesz się wiecej, znajdz jakiś klub fotografów (ja jestem członkiem Krynickiego Towarzystwa Fotograficznego z Krk może sie wybrać, są ludzie z Gorlic, Zakopanego, Krakowa itd) spotykamy sie rozmawiamy o sprzęcie, zdjęciach wybieramy się na wspólne foty, to rozwija!
bardzo chętnie, zaczynam dopiero przygodę z fotografią i na pewno z tego będę korzystał ale nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie, zwłaszcza że posiadasz takie samo body
bardzo chętnie, zaczynam dopiero przygodę z fotografią i na pewno z tego będę korzystał ale nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie, zwłaszcza że posiadasz takie samo body
95 strona instrukcji obsługi.