PDA

Zobacz pełną wersję : 7D plus co?

blackdave
30-12-2011, 19:13
Witam serdecznie.
Jestem tu nowy.przesiadlem sie z systemu sony (przez wielu zapewnie znienawidzonego;-) ). Planuje kupic 7d. Wahalem sie miedzy nim a 60d. ten drugi tanszy + 24-105mm spokojnie by mi starczylo. jednak wole lepsze body i tansze szkielko. Czy lepsze? z tego co czytalem, obserwowalem i wymacalem..brakuje mi tylko odchylanego wyswietlacza z 60d :? Ale moje pytanie..jaki zoom zamiast kitowego(18-55)polecacie. Moj wybor padl na sigme 17-50 f2.8..inne propozycje w podobnej cenie? jestebm amatorem...fotografia to moja pasja nie obowiazek zarobkowy...lubie to a moja dziewczyna studiuje to wiec jakos tak wyszlo ;]
Dawid

gadget_zary
30-12-2011, 19:15
... POSZUKAJ !! Tematów co zamiast KIT'a jest pełno..

blackdave
30-12-2011, 19:17
... POSZUKAJ !! Tematów co zamiast KIT'a jest pełno..

wiem..czytalem zaczym cos napisalem...chcialem sie przywitac a i liczylem na jakies rozwiniecie tematu :) lub doradzenia do do aparatu ;]

jacek_73
30-12-2011, 19:23
...chcialem sie przywitac...

i może to nie ładnie :evil:

Przestaję rozumieć.Do niedawna witaliśmy się inaczej.Teraz albo mało czasu albo ,lepiej się nie domyślać :shock:
.We mnie zachwytu to nie budzi.Wolę normalne przywitanie.Odrobina szacunku nawet dla nieznajomych użytkowników nic nie kosztuje przecież.

zatem witaj i jako prezent powitalny przyjmij proszę tego jednego gołego linka:
http://maciejko.net/cbsearch/

Sunders
30-12-2011, 19:38
moje pytanie..jaki zoom zamiast kitowego(18-55)polecacie. Moj wybor padl na sigme 17-50 f2.8..inne propozycje w podobnej cenie?

Jesli ta sigma to 17-50f/2,8 EX DC OS HSM, to IMO dobry wybor. Wolalbym canona 17-55f/2,8 IS USM, ale jego cena jest troche wyzsza :-)

adawro
30-12-2011, 19:39
Witam serdecznie.
Jestem tu nowy.przesiadlem sie z systemu sony (przez wielu zapewnie znienawidzonego;-) ). Planuje kupic 7d. Wahalem sie miedzy nim a 60d. ten drugi tanszy + 24-105mm spokojnie by mi starczylo. jednak wole lepsze body i tansze szkielko. Czy lepsze? z tego co czytalem, obserwowalem i wymacalem..brakuje mi tylko odchylanego wyswietlacza z 60d :? Ale moje pytanie..jaki zoom zamiast kitowego(18-55)polecacie. Moj wybor padl na sigme 17-50 f2.8..inne propozycje w podobnej cenie? jestebm amatorem...fotografia to moja pasja nie obowiazek zarobkowy...lubie to a moja dziewczyna studiuje to wiec jakos tak wyszlo ;]
Dawid
Albo kup najtańszego kita aby potem jak najmniej żałować wyrzuconych pieniędzy zbierając na Canon EF-S 17-55 2.8 IS USM

albo cenowo bliższe Sigmie nieco lżejsze ale nieco ciemniejsze choć dłuższe i zaskakująco ostre szkiełko Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM.

WiatruMistrz
30-12-2011, 19:44
KGR po to własnie kolega kupuje 7D żeby wkoncu złapać "tą chwilę" dzięki 8 kl/sek zamiast trzech :) wkońcu marka C zobowiazuje do myślenia bo nie ma tylu bajerów co sony, a co do kita to tamron bez bf/ff bije sigmy na pełnej dziurze.
Będzie dobrze bo w nowym roku nowe możliwości tkwią :)

michael_key
30-12-2011, 19:52
Kup wspomnianą Sigmę bądź Canona 17-55.
Albo popatrz (http://www.google.pl/search?num=100&q=canon+7d+obiektyw++site%3Awww.canon-board.info&tbs=&tbo=1).

OrzelPiotr
30-12-2011, 20:33
C24-105 + 7D to niestety nie jest uniwersalne połączenie, wiem bo mam i trzeba było dokupić 10-22, zaś od kiedy nabyłen "uwa" 24-105 poszło w odstawkę i znacznie częściej zostaje w domu na rzecz 70-200. Gibalny ekranik jest fajny w filmach i makro do reszty to można go poświęcić względem mikroregulacji czy szybkostrzelności - jeśli oczywiście komuś to potrzebne i to tyle w temacie.

kawo
30-12-2011, 21:24
Witam serdecznie.
Dawid

zdaje się, że 7d ma martycę 18 mega, do tego więc trzeba skła o dużej rozdzielczości, żeby wykorzystać zalety tej matrycy, chyba że ja źle rozumuję to niech lepsi mnie poprawią. poczytaj o szkłach, które planujesz kupić w testach na optycznych, tu o tych testach co prawda są rózne zdania, ale jak sie samemu mało wie w temacie to dobre i to. Szkło 15-85 jest bardzo uniwersalne, a przy tym niesamowicie ostre. ma to wiem. poczytaj o nim, może i Tobie podpasuje.

Kolaj
30-12-2011, 21:47
7D + 10-22mm + 50mm + 70-200mm. Taki zestaw wystarcza mi w zdecydowanej wiekszosci "codziennych" sytuacji. Wszystkie szkla Canona. Z producentow "niezaleznych" skutecznie sie wyleczylem. Niestety ta kuracja byla bolesna dla portfela.

Zbyszko666
30-12-2011, 21:57
Weź kup tamrona 17-50 F/2.8 lub tokina 11-16 i też będzie dobrze. Tylko nie wiem czego ty dokładnie też oczekujesz od 7D i jaki temat najbardziej Cię porusza w fotografii

greg1981
30-12-2011, 22:09
Jeśli chcesc coś uniwersalnego to c 17-55 2.8, a jak brak Ci kasy to jednak ten tamron 17-50 2.8 - jak za te pieniądze całkiem dobre szkło.

Merde
30-12-2011, 22:14
7D + 10-22mm + 50mm + 70-200mm.

Do tego zestawu dorzuciłbym jeszcze 35 mm i będzie git.

Bolek02
31-12-2011, 00:23
Dobrym wyborem budżetowym będzie tez Tamron 17-50VC/2,8 :)

flankerp
31-12-2011, 00:38
... że jeszcze wspomne.. 60D ma mozliwość wołania RAWów prosto z body co w extremalnych sytuacjach się zapewne przyda... Sam stoje przed podobnym dylenatem. Mam obecnie C17-55 2.8 ale myśle o zmianie body gdyż zaczynam odczuwać braki w moim (wolny AF i niezawsze trafny AF) ale że nie jest to pilne to pewnie jeszcze zdąże dokupić C10-22 :D

Darx
31-12-2011, 13:08
Jeżeli 8fps zrobi z Niego artystę fotografika to się zgodzę, hmm może i ja kupię 7D i tez zostanę profi ;)
Co do bajerów w Sony to podpowiedz co masz na myśli bo poza wykrywaniem uśmiechu :) i aut HDR innych nie zauważyłem - sztuczny horyzont C7D miał wcześniej (teraz A77)
Jeszcze jedno, po co koledze 7D? Do kita? Do Tampona?

Sprzedałes Sony, myślisz ze po zmianie będziesz robił lepsze zdjęcia?

To się chyba nazywa zazdrość. Prawdą jest, że z każdego systemu można wiele wyciągnąć, ale nie każdemu dany system odpowiada. Jeżeli są pieniądze, a system nie odpowiada - wtedy się zmienia.

7D + 10-22mm + 50mm + 70-200mm. Taki zestaw wystarcza mi w zdecydowanej wiekszosci "codziennych" sytuacji

To jest naprawdę dobre rozwiązanie, ale DROGIE.

Moja propozycja taka: 7D/60D + 18-135 do tego dokupienie stałek: 24/35 + 50 + 85/135. Nie znam autora osobiście i nie jestem pewien czy jest przygotowany na m42 czy mf.

pkoprowski
31-12-2011, 14:23
Witam serdecznie.
Jestem tu nowy.przesiadlem sie z systemu sony (przez wielu zapewnie znienawidzonego;-) ).
Bez żartów. Żeby nienawidzieć/kochać, czy ogólniej mieć stosunek emocjonalny do marki sprzętu??? To zakrawa na fetyszyzm ;-)

Ale moje pytanie..jaki zoom zamiast kitowego(18-55)polecacie. Moj wybor padl na sigme 17-50 f2.8..inne propozycje w podobnej cenie?
A czego ci konkretnie brakuje w kicie? Za krótki na wąskim końcu? Za wąski na krótkim końcu? Za ciemny? Do póki nie odpowiesz sobie na te pytania, to IMHO nie ma sensu kupować nic innego. Nikt z nas nie zgadnie jaki styl fotografii preferujesz, ani czego oczekujesz od posiadanego sprzętu, a obiektywów uniwersalnych pasujących każdemu i do wszystkiego to jeszcze nikt nie skonstruował (bo musiałby to być zuuuum 10-1000mmm ze stałym światłem f/1.2, projekcją przełączaną między reklinearną a fishem, w dodatku ze stabilizacją + gabarytami 50/1.8 :-))

Moja rada bierz kita bo jest najtańszy, a jak już będziesz w stanie sprecyzować czego potrzebujesz, to wtedy dokup właściwy zestaw.

dziobolek
31-12-2011, 15:31
...Moj wybor padl na Sigmę 17-50 f2.8...

Bardzo dobre szkiełko... Mam i polecam. Warte każdej wydanej złotówki :mrgreen:

...inne propozycje w podobnej cenie?...

W tym zakresie (17-50) dla cropa IMHO nie ma...
Możesz mieć taniej Tamrona lub drożej Canona - wybór należy do Ciebie.

Jeżeli 8fps zrobi z Niego artystę fotografika to się zgodzę, hmm może i ja kupię 7D i tez zostanę profi ;)

Wiesz, dla niektórych to bardzo ważny parametr brany pod uwagę podczas wyboru puszki.
Dla mnie odpadają w przedbiegach wszystkie puszki poniżej 6fps/s.
Nie ukrywam, że czasami w moim 50D przydało by się kilka fps/s więcej... ;)

Jestem tylko amatorem...

Pozdrówka!

blackdave
04-01-2012, 03:05
Witam serdecznie w nowym roku.
Dziekuje za podpowiedzi i doradzenie. A do nie ktorych..czytajcie ze zrozumieniem..
Po kolei..aparat nie jest tylko dla mnie ale ma tez poslozyc do nauki dla innej osoby studiujacej fotografie..zarowno w plenerze jak i w studio. Ze sprzedalem sony to ze niby lepsze zdjecia bede robil..?? ( bez kom.)w szkole maja pelno staffu dla canona od rozmiaru do koloru..dlatego sprzedalem sony. ja fotografuje auta na torze, tak wazne jest dla mnie 8kl/sec..moj wybor padl na c70-200 f4. to by bylo na tyle na razie..."ona" ma lensy ze szkoly wiec budzetowo nie ucierpimy za bardzo.
Zycze szczescia i nowych szkielek w 2012 :)