PDA

Zobacz pełną wersję : Nissin Di622 MK II wyzwalanie błyskiem

piciuok
28-12-2011, 14:34
No i przyszła w końcu lampka :D sprawdziłem wszystko, działa jak należy :) Teraz tylko moje pytanie jedno, da się wyzwolic ją przez lampe wbudowaną tak, żeby błysku lampy wbudowanej nie było widac? :neutral: Bo jeśli nie to chwilowo muszę zapomniec o odpinaniu jej od body :D

pajlot
28-12-2011, 14:55
jak ma nie być widać błysku wbudowanej to jak chcesz wyzwolić przez wbudowaną ? moja wbudowana ma tylko funkcję błyskania ale moze są takie z czarami :-)

piciuok
28-12-2011, 15:03
nie, ma jej nie byc widac na zdjeciu, czyli tak jakby wbudowana odpala, gasnie, zaczynaja leciec kurtyny, wyzwala sie tamta i tamta tylko widac na zdjeciu :) oczywiscie bardzo szybko ale widze ze chyba bez wyzwalacza sie nie obejdzie...

iso
28-12-2011, 15:03
korekta lampy na -2. inaczej nie da rady.

piciuok
28-12-2011, 15:19
eh kurcze, tak też myślałem :) to teraz kto mi może polecic coś używanego \ nowego (wątpie) z wyzwalaczy radiowych które byłyby w stanie odpalic nissin'a? Nie musi byc nie wiem jaki, hss nie ma wiec powinno byc tanio ;P

pajlot
28-12-2011, 15:21
korekta lampy na -2. inaczej nie da rady.

koledze chyba chodzi o odpalenie na 2gą kurtynę. jezeli sie myle to niech ktoś poprawi ale wbudowaną raczej sie nie da - tylko wyzwalacze z ETTL.

piciuok
28-12-2011, 15:27
nie musi byc automatyki na wyzwalaczu, z lampy jak juz bede korzystal manualnie byle bym mógł ją odpiąc od body :)

pajlot
28-12-2011, 15:30
no ale wtedy nie masz tego :

, czyli tak jakby wbudowana odpala, gasnie, zaczynaja leciec kurtyny, wyzwala sie tamta

tylko od razu wyzwolenie niezależnie od długości czasu

edit: ale z drugiej strony przy długim czasie możesz wyzwolić "z palca"

szambonur
28-12-2011, 15:54
eh kurcze, tak też myślałem :) to teraz kto mi może polecic coś używanego \ nowego (wątpie) z wyzwalaczy radiowych które byłyby w stanie odpalic nissin'a? Nie musi byc nie wiem jaki, hss nie ma wiec powinno byc tanio ;P

używam tych właśnie błyskaczy z kingiem od pixela i na pełnej automatyce jak na moje potrzeba działa OK...

Darx
28-12-2011, 16:01
nie musi byc automatyki na wyzwalaczu, z lampy jak juz bede korzystal manualnie byle bym mógł ją odpiąc od body :)

Wyzwalacz z E-TTL, to nieco ponad 250zł. Ja zrezygnowałem z wysokich wydatków i kupiłem takiego chinczyka. Nie mam potrzeby wyzwalania lampy ze 100 metrów ;)

http://allegro.pl/pt-04-bezprzewodowy-sterownik-blysku-nowosc-i2021042191.html

Jeżeli naprawdę przeszkadza Ci wyzwalanie lampy za pomocą wbudowanej, to możesz zrobić dyfuzor (wybijający w górę) lampy wbudowanej. Wtedy zakup wyzwalaczy okaże się zbędny ;)

koledze chyba chodzi o odpalenie na 2gą kurtynę. jezeli sie myle to niech ktoś poprawi ale wbudowaną raczej sie nie da - tylko wyzwalacze z ETTL.

Mylisz się :twisted: Moja tania YN-460II obsługuje wyzwalanie na drugą kurtynę. Nie jest to uzależnione od wyzwalaczy tylko od lampy. Jeżeli lampa obsługuje tryby wyzwalania (w moim przypadku S1-S2), to powinna pozwolić na wyzwolenie na drugą kurtynę.

piciuok
28-12-2011, 16:12
szambonur, chyba się nie zrozumieliśmy :) - miało byc tanio [!] a nie druga lampa...

Darx, ale jaką lampe wyzwalasz? yn? będzie trybił Nissin? :) Myślę że ten pt-04 będzie wystarczający, bo do małego strobo nie potrzeba automata.

Mam pytanie jeszcze, jakbym zakupił takie 2 lampki yn-460ii to mogę je wyzwalac na błysk mojej głownej (nissin) i to wszystko będzie grało? :D

szambonur
28-12-2011, 16:44
szambonur, chyba się nie zrozumieliśmy :) - miało byc tanio [!] a nie druga lampa...

:D

z tego co się orientuje to najtańsza radiówka e-ttl dla canona...

jacek_73
28-12-2011, 16:48
hm...tańsze są knighty wciąż dostępne. Może przy okazji napiszesz dlaczego jednak wolisz kingi?

Darx
28-12-2011, 17:08
Mam pytanie jeszcze, jakbym zakupił takie 2 lampki yn-460ii to mogę je wyzwalac na błysk mojej głownej (nissin) i to wszystko będzie grało? :D

Dokładnie takie lampki mam. To znaczy mam u siebie 4 lampki. Starą 550EX (szkoda sprzedawać) oraz 3x yn460II.

Za pomocą lampy wbudowanej wyzwalam YN460. Lampa wbudowana w górę (dyfuzor z kartonu) + 2x YN460II na S1, + jedna na S2

S1 - to wedle instrukcji, pierwsza kurtyna,
S2 - to wedle instrukcji, druga kurtyna.

Zależnie od sytuacji. Zauważyłem, że mając 4-5 lamp miałem problem z takim wyzwalaniem, tzn lampy ustawione bliżej siebie miały problemy z synchronizacją. Gdybyś korzystał z większej ilości lampek, to radzę jednak kupić wyzwalacze radiowe. Konfiguracja do 3 lamp wyzwalanych w taki sposób wystarczy ;)

andymis
28-12-2011, 17:22
Jeśli dobrze zrozumiałem chcesz wyzwalać lampę odpiętą za pomocą lampy wbudowanej ?
Zależnie od body jakie posiadasz możesz ustawic odpowiednie opcje w menu lub odpalać za pomoca fotoceli. Jeśli masz np. 60d możesz ustawic sobie błysk lampy wbudowanej wraz z zewnętrzną lub tylko zewnętrznej wtedy błysk wbudowanej jest minimalny i chwilowo wyprzedza otwarcie migawki i błysk lampy zewnętrznej. Dla obserwatora wrazenie takie, że błyskają obie, w rzeczywistości wbudowana nie wpływa na fotkę. Taka jest teoria i moje obserwacje.

szambonur
28-12-2011, 17:48
hm...tańsze są knighty wciąż dostępne. Może przy okazji napiszesz dlaczego jednak wolisz kingi?

na moje potrzeby wystarczały knight'y..., ale w czasie kiedy potrzebowałem dodatkowych odbiorników nie było szans ich dostać, a pojawiły się king'i stąd wymiana. To co na plus, doświetlenie AF, brakowało tego na ciemnej sali i "ludzkie" baterie, bo te co były w knight'ach w sytuacjach awarajnych były nie do zastąpienia, a paluszki jednak są bardziej dostępne...

piciuok
28-12-2011, 18:14
szambonur, pozwól że się zacytuję

nie musi byc automatyki na wyzwalaczu, z lampy jak juz bede korzystal manualnie byle bym mógł ją odpiąc od body

co oznacza, że nie potrzebny mi e-ttl, chce sam manual, byle odpalac zdalnie a nie ze sanek :) także skończcie z tymi king kong'ami :P bo to wcale nie na temat :) Oczywiście nie chce nikogo urazic.

andymis, u mnie takich opcji nie ma, chyba że nakierujesz gdzie miałbym szukac dokładniej :)

Darx, widzę że się rozumiemy, czyli jak narazie PT-04 a potem "jungi" i bawimy się w stroboskop :DD

jacek_73
28-12-2011, 18:21
...bo to wcale nie na temat :)...

To w takim razie życzę przyjemnej lektury :)
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30095

szambonur dzięx za odpowiedź :)