Zobacz pełną wersję : Co zakupić najpierw?
Przymierzam się do zakupu aparatu. Natomiast nie wiem, co kupić najpierw, czy lustrzankę, czy jednego z m4/3. Chodzi o to, że chcę trochę poważniej zająć się fotografią. Niestety, nie wiem, który aparat będzie dobry na początek. W przyszłości chciałbym mieć i tak dwa systemy. Tutaj pytanie, czy na początek do nauki i poznawania fotografii lepiej będzie zakupić lustrzankę, czy któryś z mikrusów? Co do robionych przeze mnie zdjęć, to na początku raczej zdjęcia uliczne, krajobrazy i ludzie. Co polecacie na początek i jaki model aparatu? Jeżeli chodzi o lustrzankę, to chciałbym wejść w system Canon'a, a m4/3 to PEN. Z góry dziękuję za pomoc.
wzialbym to, co lepiej w rece czujesz. do nauki kazdy z tych aparatow bedzie dostatecznie dobry.
Przymierzam się do zakupu aparatu. Natomiast nie wiem, co kupić najpierw, czy lustrzankę, czy jednego z m4/3. Chodzi o to, że chcę trochę poważniej zająć się fotografią. Niestety, nie wiem, który aparat będzie dobry na początek. W przyszłości chciałbym mieć i tak dwa systemy. Tutaj pytanie, czy na początek do nauki i poznawania fotografii lepiej będzie zakupić lustrzankę, czy któryś z mikrusów? Co do robionych przeze mnie zdjęć, to na początku raczej zdjęcia uliczne, krajobrazy i ludzie. Co polecacie na początek i jaki model aparatu? Jeżeli chodzi o lustrzankę, to chciałbym wejść w system Canon'a, a m4/3 to PEN. Z góry dziękuję za pomoc.
Co Cię skłoniło w ogole do robienia zdjęć? Czy jaies kiedykolwiek robiłeś czy zobaczyłęś jak kolega robi i ty też chcesz?
Na początek z canona wystarczy np. 500do 600D plus obiekty dołączony fabrycznie do któregoś z tych aparatów. Potem porobisz trochę fot to sam będziesz wiedział czego ci brakuje, chyba że nie wiesz co ze sianem robić to droga wolna... Do nauki każdy się nada. Nauka to tak naprawdę tryby tzw. autorskie tv, av i m, czasem P, a te ma każda lustrzanka. Na trybach tematycznych, czyli krajobraz, makro czy portret za dużo się nie nauczysz, bo sa niemodyfikowalne w zasadzie. Tyle.
Jaki sens ma wchodzenie w system Canona i 4/3 ? Na początek jakiś EOS xxxD i np. 50/1.8 + kit, potem zobaczysz czego Ci brakuje.
jacek_73
27-12-2011, 13:41
....to na początku raczej zdjęcia uliczne, krajobrazy i ludzie...
Ze wzgl. na te zdjęcia uliczne to w pierwszej kolejności jednak lustrzankę bym proponował jako szybszą...i bardziej w serię xxD bym celował :-)
ale xxD to już inna klasa cenowa.
jacek_73
27-12-2011, 13:49
ale xxD to już inna klasa cenowa.
Skoro kolega i tak ma zamiar kupić jakiego nexa czy pena to lustrzanka może być i 30D (nie D30 ). Do nauki i street foto w sam raz :D
Co Cię skłoniło w ogole do robienia zdjęć? Czy jaies kiedykolwiek robiłeś czy zobaczyłęś jak kolega robi i ty też chcesz?
Na początek z canona wystarczy np. 500do 600D plus obiekty dołączony fabrycznie do któregoś z tych aparatów. Potem porobisz trochę fot to sam będziesz wiedział czego ci brakuje, chyba że nie wiesz co ze sianem robić to droga wolna... Do nauki każdy się nada. Nauka to tak naprawdę tryby tzw. autorskie tv, av i m, czasem P, a te ma każda lustrzanka. Na trybach tematycznych, czyli krajobraz, makro czy portret za dużo się nie nauczysz, bo sa niemodyfikowalne w zasadzie. Tyle.
Tak robiłem kiedyś dużo zdjęć. Był to zwykły kompakt, niestety przestał mi wystarczać. Teraz szukam czegoś lepszego i trochę bardziej zaawansowanego.
Dlaczego chcę wejść w dwa systemy? Jak wiadomo nie zawsze można nosić lustrzankę ze sobą. Taki aparat m4/3 jest na tyle mały i lekki, że można go mieć cały czas przy sobie. Czego nie można powiedzieć o lustrzance. Natomiast lustrzanka ma większe możliwości od bezlusterkowców. Dlatego chciałbym wejść w dwa systemy. Zależy mi również na filmowaniu i tutaj lustrzanka przebija mniejsze aparaty.
[quote]na początku raczej zdjęcia uliczne, krajobrazy i ludzie.
W przypadku zdjęć typowo ulicznych czy ludzi lepszym wyjściem są mikrusy. Jednak te lepsze modele. Sam miałem przed oczami takiego mikrusa, pen epl1 i muszę powiedzieć, że nie byłem przekonany. Tylko wielkość mnie kusiła. Natomiast znajomy grzecznie mnie wspomógł: "kupując takie coś, mam wrażenie, że się cofniesz". Miał sporo racji. Chociaż mikrusy kuszą lekkością, to są straszliwie pochowane. Te droższe konstrukcje mają możliwość ustawienia klawiszy, ale posiadają już dotykowe ekrany.
Jeżeli naprawdę chcesz się dobrze bawić w streecie, to zastanów się nad Fujifilm x100 lubx10.
chciałbym wejść w system Canon'a
Zapraszamy.
Jaki sens ma wchodzenie w system Canona i 4/3 ? Na początek jakiś EOS xxxD i np. 50/1.8 + kit, potem zobaczysz czego Ci brakuje.
Uwierz mi. Nie każdy jest wielbicielem dużych puszek. Wchodzenie w malutki aparat ma sensu wtedy kiedy uprawiasz przykrywkową fotografię, np. street.:mrgreen:
Canon 1100 z kitem lub z 18-135.
Potem zobaczysz.
m4/3 w ogóle nie trawię, jeśli już to Nex lub NX
m4/3 w ogóle nie trawię, jeśli już to Nex lub NX
Lepiej powiedz dlaczego? m43 ma spore możliwości rozwoju. W przypadku szkieł samsunga już tak kolorowo nie jest. Jeżeli chodzi o nexy, to sony dąży do rozwoju systemu nexa, który do poręcznych się nie zalicza.
po prostu nie wydaje mi sie, by ktoś chciał budować tzw. "system" na bazie bezlusterkowów. Koszty duże, a możliwości (np. szybkość, fotografowanie w słabych warunkach) dość ograniczone. Używam Nexa jako dodatku do lustrzanki, nie planuję kupować kolejnych obiektywów. Dlatego w pierwszej kolejności poleciłem C1100.
M4/3 przegrywa z Nexem jakością obrazka, zwł. w słabych warunkach oświetleniowych. To jest dla mnie gł. argument. Ale każdy kupuje to, co jest mu potrzebne; ważne, by przed zakupem wiedzieć, co się będzie fotografować.
Przemyślałem wszystko i jednak wybiorę lustrzankę i będzie to Canon 600D. Na początek przygody z fotografią na pewno wystarczy. Teraz tylko pytanie jakie dokupić do niego obiektywy? Całkowity koszt jaki mam zamiar wydać to 3,5K wliczając aparat.
Kup 50/1.8 (ok 400zł) i lub kita (podobny koszt) i się pobaw.
Potem przyjdź i powiedz czego Ci brakuje, pieniądze zdążysz wydać zawsze :)
Ja bym na Twoim miejscu nie leciał na marketing i brał używkę 40D\50D, ewentulnie coś z serii xxxD. Zostałby Ci 1000-1500 na obiektyw np taki Canon*17-85mm*f/4-5.6 :) Na początek styka :) Potem brniesz już dalej.
michael_key
28-12-2011, 19:47
Do 600D dokup 18-55mm IS II i 50mm 1.8
Pozostałe pieniądze przeznacz na statyw, głowicę, filtry i torbę.
Kolega mówił, że zależy mu na filmowaniu, 40 i 50 nie filmują (pomijając cuda z firmware na 50tce).
I jeżeli "brnie dalej" to po co mu 17-85? za te 1000-1500 to lepiej już tego osławionego tamrona, między 2.8 a 4 jest duuuża różnica (co boleśnie odczuwam po zastąpieniu sigmy przez 17-40).
Tamrona i tak trzeba przymknąć do f4 (wiem, bo mam)
C 17-85 używany kosztuje 700 zł. (widziałem dziś w komisie)
na szerokim jest denny ale między 24-85 naprawdę świetny (zwł. na 85).
50/1.8 nigdy nie polubiłem, używam rzadko, ale rozumiem, że na początek może być (jako tzw. "stałka")
z korpusów zdecydowanie polecam 600d (lub 550)
Jeżeli manual (MF) Ci nie straszny (nie powinien*) to jak najbardziej trafnym zakupem będą szkła m42 + szkiełko AF 18-135. Zakres tego drugiego powinien zaspokoić podstawowe potrzeby. Ze szkiełek m42, wybierz (najlepiej) ogniskowe 24 lub 35, 50 oraz 85 lub 100 lub 135.
MF* w filmowaniu to podstawa, a możliwości stałek m42 z dobrym światłem dadzą Ci doskonałe efekty. Możesz zakupić szkiełko a'la 50mm można dostać ze światłem 1.4 Oczywiście znajdą się komentatorzy na technikę ostrzenia. Oczywiście ostrzył będzie w trybie LV, co przeszkodą nie jest ;)
Na początek to albo jak najtaniej, jeśli nie wiesz co Ci potrzeba... choć dla mnie to wyrzucone pieniądze. Albo oszczędzasz jeszcze troszkę i jedziesz od razu grubo czyli 5DII i jasne stałki bo i tak pewno za jakiś czas się na tym skończy. Wszystko zależy jak poważnie do tego podchodzisz.
@drakon dlaczego wyrzucone pieniądze? Od czegoś trzeba zacząć. Nie każdego stać od razu zakupić 5DII. To znaczy, że nie może robić zdjęć tańszym aparatem? Widzę w podpisie, że Twoim pierwszym aparatem przynajmniej z Canona był 40D. Ja jestem w stanie zakupić 60D jeżeli już mówimy tutaj o tym żeby kupić coś lepszego. Natomiast nie będę mógł pozwolić sobie na dodatkowy obiektyw tylko musiał bym się zadowolić podstawowym kitem przez jakiś czas.
Aleximov
28-12-2011, 23:15
Witam,
Mam oba systemy, amatorsko robię zdjęcia (nie zarabiam na zdjęciach), posiadam oba systemy (Canon+15-85IS+70-400/4LIS+inne, E-PL1+EV-2+20/1.7+inne) i jeśli mogę coś doradzić, to:
- PEN sprawdza się na co dzień (staram się mieć go cały czas przy sobie) - jest mały, z 20/1.7 bardzo mały (a więc prawie niewidoczny i nie zwraca uwagi na ulicy), zdjęcia przy niskim ISO (max 400) wychodzą dobrze (ostro, prawie nie widać szumu), więc "na ulicę" jest w sam raz (ew. dokupić Olka 45/1.8 do portretów - natomiast przy słabym oświetleniu (wysokie ISO) nie za bardzo się sprawdza (duży szum lub redukcja szczegółów przez odszumianie)
- EOSa 550D używam w ciemniejszych miejscach (zdjęcia nocą, konieczne wyższe ISO, przyroda) lub na planowanych wycieczkach (biorę wtedy cały sprzęt - aparat, statywy, filtry itp.) - moim zdaniem EOS jest trochę za duży "na ulicę" i zwraca uwagę (szczególnie z L-ką ;) )
- filmowanie lepiej mi wychodziło EOSem niż PENem (EOS szybciej nastawiał AF, lepiej działało śledzenie AF, więcej szkieł do wyboru), choć PENem też się da ;)
Podsumowując: jeśli masz kasę na dwa systemy i późniejszy rozwój, to proponuję m4/3 (Oly, Pana) z jasnymi stałkami na codzienne lub spontaniczne fotografowanie (w dobrych warunkach oświetleniowych) oraz Canona z jasnymi (i droższymi) obiektywami na trudniejsze wyzwania (w nocy, portrety w studio, w ciemnych pomieszczeniach, zdjęcia o dużej rozdzielczości).
Pozdrawiam, Alex
@Aleximov wielkie dzięki za odpowiedź w temacie. Bardzo fajnie napisane. Jeżeli jeszcze można wiedzieć to jakie dokładnie obiektywy posiadasz do obydwu aparatów?
@Aleximov wielkie dzięki za odpowiedź w temacie. Bardzo fajnie napisane. Jeżeli jeszcze można wiedzieć to jakie dokładnie obiektywy posiadasz do obydwu aparatów?
:shock::confused: przeciez ci napisał...
Aleximov
28-12-2011, 23:33
Do Olka: "naleśnik" 20/1.7, Olympus 14-150, przymierzam się do Oly 9-18 (do krajobrazów) i ew. Oly 45/1.8 do portretów
Do EOSa: 15-85/3.5-5.6IS (podstawowy), 70-200/4L IS, sigma 17-70/2.8-5.6HSM, C 50/1.8, kit 17-70 i kilka starych (jeszcze z analoga)
Ponadto kilka szkieł M42 + adaptery + przejściówki M42/EOS/m4/3: Sonnar 200/2.8, Takumar 200/4, Takumar 135/3.5, Jupitery, Heliosy itp.
Pozdrawiam, Alex