Zobacz pełną wersję : prośba do uzytkowników 20D
Zauwazyłem ze przy ido 1600 - 3200 po korekcji na + ( krzywa tonalną) szum układa się w dosyć jednorodny sposów, w postaci poziomych pasów, czy u Was też tak jest? Oczywiście widać to po rozjaśnieniu.
Pozdrawiam
ps. sorki za błąd w tytule
To normalne na niedoświetlonym zdjęciu. Nazywamy to banding, od poziomych pasów.
tu widać lepiej. Ciemniejsze zdjęcie bez korekcji, jasniejsze z....
Oczywiście wiem ze zdjęcie jest skopane, bardzo mocno niedoświetlone jednak ciekaw jestem czy u Was w takiej sytuacji tez wychodzą kwiatki.
To normalne na niedoświetlonym zdjęciu. Nazywamy to banding, od poziomych pasów.
Ok, jeżeli to normalne to jestem spokojniejszy :)
Oczywiście przy prawidłowym naświetleniu efekty są duzo lepsze....
Tak, to znane zjawisko.
I dlatego staraj sie unikac wyciagania niedoswietlen przy wysokim ISO. Czyli albo dokladnie naswietlac, albo nie korygowac na + .
To normalne. Najnowsze oprogramowanie tego modelu częściowo stara się ograniczyć ten problem.
To normalne. Najnowsze oprogramowanie tego modelu częściowo stara się ograniczyć ten problem.
a co ma oprogramowanie aparatu do korekcji w programie na '+', bo jakos mi niepasuje?
Poza tym problem/zjawisko to dotyczy nie tylko 20D ale wszystkich Canonow, a wlasciwie wszystkich niedoswietlonych i ciagnietych zdjec z Canona
KuchateK
16-01-2006, 07:41
Nie tylko z Canona. Taki urok sensorow. Raczej narazie nic nam na to nie poradza. Choc to marginalny problem w sumie i trzeba extrema (np. forsowane 3200) zeby wylazlo.
Dlatego do prawej, do prawej ten histogram.
Nie tylko z Canona.
no prosze... w takim razie nie pozostaj mi nic innego jak strzelic sobie w kolano :twisted: ... za takie powmowienia Canona :-)
electron
16-01-2006, 16:43
Witam
Podepne sie troche pod temat(ale nie chce zasmiecac forum):czy u was tez tak jest w 20D ze jesli wybierzecie tylko srodkowy punkt ostrosci i mignie wam na czerwono w celu potwierdzenia to inne tez sie wam lekko zaczerwieniaja ??(bo u mnie gorny i dolny sie lekko podswietla-czy ta sa po prostu tylko odblaski?)
I czy zawsze tak jest ze przy ustawianiu ostrosci miga dwa razy??tzn.przy rozpoczeciu ustawiania ostrosci i na koncu-gdy ja ustawi??
KuchateK
16-01-2006, 22:18
Podepne sie troche pod temat(ale nie chce zasmiecac forum):
Ta... Teraz w zamian za to zasmieciles podwojnie. Nie dosc ze forum ponownie tym co bylo juz poruszane to jeszcze w watku ktory kompletnie tego nie dotyczy :D
No wlasnie, bylo juz cos...
http://canon-board.info/showthread.php?t=7556&highlight=punkty
czy u was tez tak jest w 20D ze jesli wybierzecie tylko srodkowy punkt ostrosci i mignie wam na czerwono w celu potwierdzenia to inne tez sie wam lekko zaczerwieniaja ??(bo u mnie gorny i dolny sie lekko podswietla-
Tak.
czy ta sa po prostu tylko odblaski?)
Tak.
I czy zawsze tak jest ze przy ustawianiu ostrosci miga dwa razy??tzn.przy rozpoczeciu ustawiania ostrosci i na koncu-gdy ja ustawi??
Tak.
electron
16-01-2006, 23:26
dzięki Kuchatek za odpowiedz.sorka za podwójne zaśmiecanie ;) pozdrawiam
a co ma oprogramowanie aparatu do korekcji w programie na '+', bo jakos mi niepasuje?
Widocznie coś ma, bo w wersji 2.0.2 napisano wyraźnie o ograniczeniu tego zjawiska. Chodziło najbardziej o szeregowość tych linii przy wyciąganiu.
Widocznie coś ma, bo w wersji 2.0.2 napisano wyraźnie o ograniczeniu tego zjawiska. Chodziło najbardziej o szeregowość tych linii przy wyciąganiu.
to ze w aparacie poprawili to jedno ale to jest zmienione tylko w aparacie troche lepszy plik zrodlowy, ale wyciaganie zle naswietlonego zdjecia w programie zawsze bedzie skutkowalo bandingiem nie da sie tego poprawic.