Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Allegrowy przekręt-Cyfroman

electron
14-01-2006, 22:03
Witam wszystkich
Pisze tego posta bo dzisiaj wszedłem sobie na allegro i z błogą nieświadomością chciałem sprawdzić co jest w ofercie jednego ze sprzedawców od którego kupilem swój aparat i patrze a tu bum-okazało sie że gosciu zrobił jakieś przekręty bo jego konto zostało zawieszone, zarówno "cyfroman"i "sklep_cyfroman" tak ze teraz mam duży problem bo niby mam roczna gwarancje na swój aparat.W takiej sytuacji bedzie ciężko to wyegzekwowac jesli cosw stanie sie z aparatem://lipa na maxa.
Może ktos na forum też od niego coś kupował????

tutaj linki do jego kont na allegro
http://aukcja.onet.pl/show_user.php?uid=2619104&type=fb_recvd_all
http://aukcja.onet.pl/show_user.php?search=cyfroman

marlon
14-01-2006, 22:42
nie u niego ale kupowałem od "book-shop"... naciąłem się na ponad 600zł ;/ (kasa poszła, towar nie przyszedł)
sprawa od ponad roku się toczy ale wiadomo - jak to w Polsce...

P.S. możnaby zrobić "black listę" uzytkowników z allegro :)

Paweł Ubysz
15-01-2006, 14:40
Konto mogło zostać zawieszone z wielu powodów.
Nie widzę nagłego wysypu negatywów - może po prostu nie płacił prowizji i dlatego?
A tak w ogóle to jaka jest różnica w wyegzekwowaniu gwarancji od kogoś kto ma konto na Allegro a kogoś kto takiego konta nie ma?

Błajo
15-01-2006, 15:02
A tak w ogóle to jaka jest różnica w wyegzekwowaniu gwarancji od kogoś kto ma konto na Allegro a kogoś kto takiego konta nie ma?
Taka, ze jak ktos jest na allegro.... sprzedaje... zarabia na tym to zalezy mu na dobrej opini... a tak zarejestruje sie na babcie za tydzien i bedzie sprzedawal od nowa, bez nerwow o gwarancje itd.... te 300D rebele to wogole jakas kpina.... z 6 sprzedajacycj a kazdy jaki sam opis.

Ja kiedys kupil o fototip czy jakos tak (jest jeden dobry chyba foto-tip) no i tez niby mialem gwarancje... i kupa.

EDIT:

Przeca on ma konto zamkniete... a nie zawieszone wiec to na jego zyczenie.... gruby walek...

uldum
15-01-2006, 15:04
nie u niego ale kupowałem od "book-shop"... naciąłem się na ponad 600zł ;/ (kasa poszła, towar nie przyszedł)
sprawa od ponad roku się toczy ale wiadomo - jak to w Polsce...

P.S. możnaby zrobić "black listę" uzytkowników z allegro :)

Jestem jak najbardziej za "black list". Komentarze niewiele mówią. Sam wystawiałem ostatnio pozytywa a powinieniem wystawić negatywa. Nie chciałem po prostu dostać w odwecie negatywanego komentarza. Allegro nic sobie nie robi z próśb o korektę nieuzasadnionych komentarzy negatywnych. Tylko biorą kasę za prowizję i tyle.

Zielony
15-01-2006, 15:06
kolejny wątek o allegro?? fajnie...:-?

bartolomic
15-01-2006, 16:17
Jestem jak najbardziej za "black list". Komentarze niewiele mówią. Sam wystawiałem ostatnio pozytywa a powinieniem wystawić negatywa. Nie chciałem po prostu dostać w odwecie negatywanego komentarza. Allegro nic sobie nie robi z próśb o korektę nieuzasadnionych komentarzy negatywnych. Tylko biorą kasę za prowizję i tyle.

I właśnie tego "egoizmu" nie lubię w Allegro. miałem kiedyś podobny dylemtat, ale ostatnio wystawiłem 3 negatywy, bo się należało (upomnienia, maile - zero kontaktu), dostałem 2 jako zemsta a w zamian za jednego otrzymałem pozytywa! Do tego na każdego nagatywa można odpowiedzieć, co trochę prostuje sprawę.

A dodatkowo - mając ponad 100 pkt, co wcale nie jest ilością dużą, 3 negatywy nie mają większego znaczenia, dla ludzi, którzy je otrzymali ode mnie miały, i może przynajmniej teraz ktoś się nie natnie.

To jest tak jak w Polce z opiniami pracodawcy i pracownikach - są zupełnie niewartościowe, i przez to nie wytworzył się w PL system oceny pracowników , dzięku owym listom. Np. w Niemczech w tego typu opiniach jest pisana prawda, obojętne jaka by nie była, każda firma dostaje wtedy czarno na białym i wie, iż może temu wierzyć - o ile Allegro było by bezpieczniejsze, gdyby każdy nie myślał tylko o sobie...

Metus
17-01-2006, 10:44
no właśnie... jeśli ktoś zasługuje na negatywa powinien go dostać!! Kiedyś kupiłem blendę która miała być nowa a dostałem coś co kiedyś było blendą.. brudna, porwana... stan beznadziejny a zapłaciłem jak za nową. Pieniądze były zapłacone z góry więc w zasadzie nie do odzyskania.. Koleś napisał mi, że napewno na poczcie zamienili paczki. Po takim tekscie wystawiłem mu negatywa. Hamstwo z jego strony było na tyle duże, że ja również dostałęm negatywa... pieniądze dostał tyle ile miał dostać i to w ciągu kilku h a ja mam zniszczoną blendę i negatywa...

morał?
Negatywy trzeba wystawiać jeśli się należą... gdyby koleś miał negatywy to bym od niego nie kupił.

Theoo
17-01-2006, 11:09
Eh, no właśnie. Allegro miało ułatwić w sumie życie, coś sprzedać, coś kupić, a stało sie miejscem gdzie trzeba uważac. W zeszłym roku sprzedawałem KM5 z dobrym szkiłkiem. Wysłałem do gościa a ten od razu wysłal maila że listki przysłony ubabrane smarem i że albo mu zwroce kilka stowek albo wystawi negatywa. Wyslalem mu zjęcia obiektywu które jeszcze robiłem przed wysłaniem / ze wzgledu na ubezpieczenie/ i trochę się wypowiedziałem . Dał sobie siana. Teraz się chce śprzedać swoja 300D i zastanawiam się czy jednak nie wstawić jej do komisu.

mruczek
17-01-2006, 11:27
Jedno jest pewne, Ci co kupili aparat jako nawy, na gwarancji, waśnie ją stracili. Wątpię aby serwis respektował produkt sprowadzany z Japoni, jak to sprzedawca podawał w swych ogłoszeniach.
Druga rzecz to faktury. Ciekawe czy w ogóle miał zarejestrowaną działalność gospodarczą.Jeśli nie to dawał lipne faktury, którymi można się podetrzeć. Nie wiem jak jest z tym do końca, ale Urząd Skarbowy uznaje faktury klienta, jeśli sprzedawca takie posiada. Czyli muszą być: kopia i oryginał. Jeśli wersja sprzedawcy zaginie, to nasza jest bezużyteczna i również możemy się nią podetrzeć:)

A swoją drogą, ciekawe na kogo z rodziny Sprzedawca założył konto na Allegro? Pewnie na nieżyjącego od kilku lat dziadka, albo zniedołężniałą babcię, której nikt nic już nie zrobi...

shaqi
17-01-2006, 12:09
Odnośnie Cyfromana. Robiłem u niego zakupy. Kupiłem cyfre urzywaną za 2000pln. Jakieś 2lata temu. Dał mi 3 miesiące gwarancji. Tydzień przed końcem gwaranji aparat zdech. Odesłałem mu go. Po 2 tygodniach napisał że aparatu sie nie da uratować. po kolejnym tygodniu dostałem przesyłke z identycznym aparatem z nową 3miesięcznom gwarancją. Służy mi do dzisiaj.
Wiec o Cyfromanie nie powiem nic złego. Uczciwy gość i tyle. Żeby reszta sprzedawców na Allegro podchodziła do klientów tak jak on było by dobrze.

Pozdrawiam All

shaqi
17-01-2006, 12:11
A zobaczcie ile miał pozytwów. A na tyle zawsze znajdzie sie jakiś bencwał/y niezadowolony!!!
Jak odblokują, albo założy nowe konto jak najbardziej polecam tego sprzedawce.

hekselman
17-01-2006, 22:04
Czasem też dobrze popatrzeć KTO wystawia negatywy - tak walczy konkurencja.Ci co handlują na Allegro maja nie po kilka ale po kilkanaście kont i podstawionych ludzi do manipulowaniem aukcjami.Samo Allegro popiera sprzedawców a nie kupujących - bo nie z nich ma kasę! Stworzyło i system rejestracji w którym można robić co się chce, i system ocen g....wart!No bo jak nazwać system ocen w którym z jednej strony jest pełna "wolna amerykanka": sprzedający wystawia drugi opinię; zerowy wpływ negatywów czy skarg na działalność i system "super sprzedawców" - niby skąd ta...tfu..nobilitacja To na tyle duży biznes że nawet "skarbówka" się za Allegro wzięła!Poczta i kurierzy też mówią: co za biznes.No bo tak naprawdę: kto na świecie lekceważy eBay?...A jak jest biznes i kasa - to wszystkie chwyty dozwolone.Co do gwarancji - dowód zakupu (paragon czy faktura) - i wszystko mi jedno czy kupuję w norze.Tym bardziej że nic mnie bardziej nie wkurza jak leniwie snujący się po salonach personel - skąd kasa na to?...A na Allegro - 30 % taniej....

electron
18-01-2006, 17:21
Mam nadzieje ze Cyfroman to porzadna firma bo licze na ich uczciwosc i gwarancje, a z drugiej strony mam nadizeje ze aparat sie nigdy nie zepsuje:) :):)

red_hose
18-01-2006, 19:22
Wczoraj zasiegnałem informacji i zorientowalem sie, ze cyfroman jako firma dalej istnieje i wydawal legalne faktury. Co ma niby wspólnego zamkniecie konta na allegro z utrata gwarancji!!??? - skoro allegro jest tylko jednym z miejsc jego dzialalności.
W jakim celu rejestrować firme na zmarłą babcie, czy tez dziadka mroza, skoro sprzedaje się normalnie sprzęt?? Jeszcze jedna sprawa jesli konto w banku, na które wykonujemy przelew tez zarejestroane jest na tą firme - znaczy to, ze konto tez zakładała nieżyjąca babcia??
Mam pytanie: jeśli fotobasia zamknie konto na allegro, to też będziemy biegać w kółeczko i wznosic modły do najwyzszego??? Mam nadzieje, ze nie!!

Jeste pewne, ze allegro pelne jest naciągaczy i róznego typu naciagaczy, ale nie zapominajmy o tych uczciwych. Przeciez sa tez sprzedawcy dbajacy o kupujacych, którzy realizuja błyskawicznie zlecenie. Pragne tylko zauwazyc, ze punkty za komentarze nadawane są tylko gdy kupujacy zawiera pierwsza tranzakcje. Gdy kupujemy u danego sprzedawcy n-ty raz liczba punktów sie nie zmienia, zmienia się wtedy tylko liczba sprzedanych lub kupionych przedmiotów!! Trudno chyba o manipulacje jesli sprzedający ma kilka tysięcy komentarzy.

red_hose
18-01-2006, 19:27
Acha jeszcze jedno, nawet jesli firma bankrutuje, z prawnego punktu widzenia wcale nie kończa sie jej w tym czasie jej zobowiazania. Wiem, ze w rzeczywistości już jest trudniej juz to wyegekwowac. to sa już niestety minusy naszej smutnej rzeczywistości.

mruczek
18-01-2006, 22:57
Mam pytanie: jeśli fotobasia zamknie konto na allegro, to też będziemy biegać w kółeczko i wznosic modły do najwyzszego??? Mam nadzieje, ze nie!!
.

Nie bluźnij, kolego !

Wszystkie transakcje są obarczone ryzykiem. Nie ważne czy to sklep internetowy czy zwykły. Ale zamknięcie konta przy tak dobrych wynikach jeśli chodzi o sprzedaż i zdobyte punkty nie jest racjonalnym zachowaniem. Wystaczy przejrzeć zakończone aukcje. Średnio tysiąc wejśćna aukcję.
Cyfron stał się niejako rozpoznawalną marką na Allego, dlatego też zamknięcie konta jest pozbawione sensu.
Sam przymierzałem się do zakupu właśnie od Niego sprzętu, więc bacznie obserwowałem aukcję. Ostatecznie wybrałem inny wariant.
Umowa kupna-sprzedaży pozostaje wiążąca dla obu stron. Jeśli firma rzeczywiście istnieje to dobrze. Jeśli prowadzi zarejestrowaną działalność to tym lepiej. Gorzej jeśli wydaje lipne faktury. Nim się takiej "firmie" dobiorą do tyłka, to Skarbówka u nas już dawno zrobi co swoje (mowa o wciągnięciu firmy w koszta działaności firmy)

uldum
18-01-2006, 23:14
Nie sądzę, że z cyfromanem jest wszystko OK. Widzieliście ostatnie aukcje? EOS 10D - 2 dni do końca, BCM i cena około 200 zł. Czyżby lipa lub uszkodzony. Nie jest to odosobniony przypadek. Wcześniej licytacje trwały po kilka lub nawet kilkanaście dni. Czyżby pozbywanie się trefnego towaru ?

gawryl
18-01-2006, 23:22
Czyżby pozbywanie się trefnego towaru ?
ee, ja mysle, ze pewnie wymordowal cala konkurencje, ukatrupil ich rodziny i chwilowo scigany listem gonczy musial sie zmyc na jakis czas za granice, po trefny towar i narkotyki :) a serio: o czym wy tu dyskutujecie Panowie ? co to za ,,domniemania'' ? po co zasmiecac forum, ze koles z allegro sie zmyl - kazdy zainteresowany to zauwazy. no chyba ze ten watek jest po to, aby pochwalic sie, ze nie wystawiamy negatywow bo sie boimy odwetu (gratuluje uldum)

mruczek
18-01-2006, 23:50
Nie sądzę, że z cyfromanem jest wszystko OK. Widzieliście ostatnie aukcje? EOS 10D - 2 dni do końca, BCM i cena około 200 zł. Czyżby lipa lub uszkodzony. Nie jest to odosobniony przypadek. Wcześniej licytacje trwały po kilka lub nawet kilkanaście dni. Czyżby pozbywanie się trefnego towaru ?

Tak i nie.
Co do czasu trwania aukcji, to od dłuższego czasu były na 2-3 dni ustawiane. Co do ceny, to tak, dziwne. Generalnie u Niego było tak, ze po kilkunastu minutach cana aparatu podskakiwała do pewnej kwoty i rosła o kilka stówek dopiero na kilka minut przed końcem.

Ale swoją drogą facet znowu coś wystawia, więc może to była tylko lipa? Nie zapłacił prowizji, naruszył jakieś zasady?

A tak swoją drogą, to sporo tutaj użytkowników mających coś wspólnego z tym Supersprzedawcą:)

red_hose
19-01-2006, 00:01
Jeśli chodzi o supersprzedawce to ja mam aspiracje na superbohatera :)

Zresztą jesli facet rzeczywiście robi "wałki" na allegro to powinniśmy sie cieszyć, ze zniknął!!! My natomiast rozpoczynamy biadolenie i wyciąganie dalekoidących wniosków.

b3lial
19-01-2006, 01:57
witam!!

a ja kupilem (niestety poza allegro) ccanona s1 od usera "awdankiewicz", mam roczna gwarancje , nie zaplacilem za przesylke ale...wlasnie ale :)...aparat przyszedl uszkodzony ( 1 piksel kaputt) no i dzwonie od faceta....to mi wyslal 2gi :)) na swoj kosz nadal :) ...mialem dwa....ale ten tez mial piksela kaputt ale na ekraniku .....no i 3ci dostalem a tamte wyslalem....znaczysie wyslalem 2 na jego koszt i po 2 dniach dostalem trzeciego ....aparat z usa sprowadzany , gwarancja chyba jest( skoro wymienial i sie nie migal to z serwisem nie powinno byc problemo) i szczerze mowiac jestem zadowolony z aparatu ale co do allegro to nic dobrego nei moge pwoiedziec o tym serwisie ....tylko kase biora i nic ich nie obchodzi czy jest czy nie jest lamane prawo za ich posrednictwem

Błajo
19-01-2006, 11:41
Odblokowali juz cyformana....

chuckyy
19-01-2006, 11:45
Odblokowali juz cyformana....

Czyli prawdopodobnie spóźnił się tylko z zapłatą prowizji. To się zdarza.

uldum
19-01-2006, 19:51
Czyli prawdopodobnie spóźnił się tylko z zapłatą prowizji. To się zdarza.
Chyba tak. Bo aukcje ruszyły pełną parą. Co ciekawe terminy są krótsze.

Robson01
19-01-2006, 20:13
Chyba tak. Bo aukcje ruszyły pełną parą. Co ciekawe terminy są krótsze.
Czyli dobrze im zrobiła blokada konta:-D

Michal-Czuba
22-01-2006, 21:14
Zakończył ostatnio kilka aukcji w dość "ciekawy" sposób, który budzi na ogół wiele wątpliwości:

http://allegro.pl/show_item.php?item=82563270
http://allegro.pl/show_item.php?item=79178354

kto wie, czy nie było to jedną z przyczyn zablokowania...

uldum
22-01-2006, 21:28
Zakończył ostatnio kilka aukcji w dość "ciekawy" sposób, który budzi na ogół wiele wątpliwości:

http://allegro.pl/show_item.php?item=82563270
http://allegro.pl/show_item.php?item=79178354

kto wie, czy nie było to jedną z przyczyn zablokowania...

Chyba na tym polegał jego problem. Prawdę powiedziawszy szlag mnie trafia jak widzę takie aukcje. Licytujesz, rezygnujesz z udziału w innych aukcjach trwających równolegle, a tu trach - nagle aparat ulega uszkodzeniu. Widocznie cena była za niska. To po diabła wystawia od 1 zł i BCM. Tak samo denerwujące są teksty w stylu: zastrzegam możliwość przerwania aukcji (lub zakończenia przed czasem) bez podania przyczyny (lub ze względu na fakt, iż sprzęt wystawiłem w innych mediach). Co to jest ??? Jarmark na stadionie 10-lecia ??? To jest jawne robienie idiotów z licytujących. Sam ostatnio miałem pytanie poza aukcją w sprawie możliwości sprzedaży aparatu poza allegro. Czy ludziom się w głowach poprzestawiało? Przecież nie po to wystawiam na allegro i płacę prowizję, żeby zrywać aukcję i robić jakieś przekręty.
Prawda jest taka: to kupujący swoimi głupimi pytaniami poza aukcją kreują zachowania sprzedających. Brak mi słów. Obie strony są winne takich zachowań ...

TOPOL
22-01-2006, 22:03
A FOTO-CYFROMAN znowu ma konto zawieszone...

K2_verti
23-01-2006, 01:17
stara metoda na ominięcie prowizji i załatwianie wszystkiego poza allegro. jeżeli klient chce to wystawia mu się inny przedmiot do kwoty 300 zeta na kupuj teraz i koniec z aukcją ! każdy ma po pozytywie.
I tak klient jest ubezpieczony tylko do 300 zeta. allegro traci na tym ładną kaskę i dla tego czasowo zawiesza niektóre konta :)